Normal Doğum Sonrasında Bilinmesi ve Yapılması Gerekenler

Uzmanların her zaman ilk seçenek olarak değerlendirdiği normal doğum sonrası kanama, kasılma ve diğer bilinmesi gerekenleri yazımızda detaylıca inceledik.
Normal Doğum Sonrasında Bilinmesi ve Yapılması Gerekenler

Doğumun en doğal yöntemi olan normal doğum, her ne kadar acılı bir yöntem olsa da sonrasında anne adayının rahatlamasını sağlıyor. Çok fazla dikkat edilmesi gereken nokta olmayan normal doğum sonrası dönem için bilinmesi gerekenlere içeriğimizde yer verdik.

İşte normal doğum sonrası dönem için öneriler...

Normal Doğum Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler

normal doğum sonrası

Normal doğum yaptıktan sonra annenin dikkat etmesi gereken bazı durumlar vardır. Bu durumlar dikişlerin temizliğine ve bakımına dikkat etmek, ilaçları düzenli bir şekilde kullanmak, bol bol istirahat etmek, yavaştan egzersiz yapmaya başlamak ve kanama için ped kullanmaktır.

Bunlara dikkat ettiğiniz takdirde normal doğum sonrasında kısa süre içerisinde günlük yaşamınıza geri dönebilirsiniz. Ayrıca egzersiz yapmaya başlayarak hızlıca hamilelik kilolarınızdan kurtulabilirsiniz.

Normal Doğum Sonrasında Rahat Olmak İçin Yapılması Gerekenler

normal doğum sonrası

Normal doğum anı anne için ne kadar acılı olursa olsun, hem anne hem de bebek için en faydalı ve tercih edilmesi gereken doğum yöntemidir. Normal doğumu daha kolay bir hale getirmek için anne adaylarının bazı uygulayabilecekleri ipuçları vardır.

Bu ipuçları doğum hakkında bilgi edinmek, düzenli egzersiz yapmak, nefes kontrolü çalışmak, gereken desteği almak, düzenli hareket etmek, doğum planı hazırlamak, doktorunuzla konuşmak ve yanınızda az sayıda kişi sizi destekleyecek kişi bulundurmaktır. Bu ipuçlarını kullanırsanız normal doğumda ve sonrasında daha rahat olursunuz.

Normal Doğumdan Sonra Vajina Eski Haline Ne Zaman Döner?

normal doğum sonrası

Normal doğum yapan kadınların en çok merak ettiği sorulardan birisi de doğum yaptıktan sonra vajinanın eski haline ne zaman geleceğidir. Aslında endişelenecek hiçbir şey yoktur çünkü vajinanın eski haline dönmesi dikişler düştükten hemen sonra gerçekleşmeye başlar. Yani vajinanızın eski haline dönmesi yaklaşık 4 haftada sürecektir.

Normal Doğum Sonrası Cinsel İlişki

normal doğum sonrası

Normal doğum yapan kadınların korkularından birisi de doğumdan sonra cinsel ilişki sırasında acı yaşayıp yaşamayacaklarıdır. Normal doğumdan sonra cinsel ilişki sırasında kadınlar hiçbir şekilde acı yaşamazlar. Sadece ufak bir rahatsızlık olur, onu da pozisyon değiştirerek önleyebilirsiniz.

Normal Doğum Sonrası Kanama ve Kasılma

normal doğum sonrası

Doğumdan sonra vajinanız yavaş yavaş eski haline dönmeye başlar. Yeniden küçülmeye ve toparlanmaya başlayan rahmin bu süreç içerisinde kanaması oldukça normaldir. Normal doğum sonrasında rahim kasılmaya devam ederek damarları sıkıştırır. Bu da kanamanın zamanla durmasını sağlar. Bu kanamalar ortalama 6 hafta içerisinde duracaktır.

Normal Doğum Sonrası Dikişlerde Yanma

normal doğum sonrası

Eğer dikişlerinizde yanma varsa gereken hijyeni sağlamıyorsunuz demektir. Normal doğum yaptıysanız ve vajen girişindeki dikiş yerlerinde fazladan ağrı, kızarıklık, sertlik, şişlik bulunuyorsa uzmanlar bu bölgeyi düzenli olarak temizlemenizi öneriyor.

Her tuvalete gittikten sonra bu bölgeyi doktorunuzun size önerdiği antiseptik sıvılar ile temizlemeniz gerekiyor. Bu sayede bölgedeki yanmayı ortadan kaldırabilirsiniz. Üstelik dikişlerin kendiliğinden eriyen türde olup alınmasına ihtiyaç duyulmamaktadır.

Normal Doğum Sonrası Hemoroid

normal doğum sonrası

Gebelik döneminden sonra karşılaştığımız rahatsızlıklardan birisi de hemoroiddir. Bu hastalık yüzünden lohusalık dönemi daha da zor geçecektir. Toplumda sıklıkla karşılaşılan hemoroid yapılan araştırmalara göre doğum yapan her 3 kadından 1'inde görülmüştür.

Normal doğum sonrasında oluşan hemoroidin birkaç hafta içerisinde ortadan kalkması gerekir. Eğer bu yaşanmıyorsa ve şikayetleriniz iki aydan daha uzun bir süre boyunca devam ederse mutlaka doktora görünmeniz gerekiyor. Doktorunuz gerekli tedavi sürecini başlatacaktır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Sezaryen Doğum Kaçıncı Haftada OlurHafta Hafta Gebelik Dönemi
Sezaryen Doğum SonrasıNormal Doğum Nasıl Yapılır
Normal ve Sezaryen Doğum FarklarıDoğuma Hazırlık Listesi
Sezaryen Doğum Nasıl YapılırAğrısız Doğum
Doğum Sonrası Zayıflama

Normal doğum sonrası kaç günde ayağa kalkılır?

Her ne kadar iyileşme süreci herkeste farklı olsa da normal doğumda kişi hızlı bir şekilde günlük yaşamına devam edebiliyor. Anne doğumdan sonra saatler içerisinde ayağa kalkarak günlük yaşamına geri dönebilmektedir.

Normal doğumda dikiş kaç günde geçer?

Doğumdan sonra yapılan dikişler ortalama olarak 10 gün içerisinde iyileşmektedir. 10 gün sonra herhangi bir aksilik olmazsa iyileşme gerçekleşmektedir. Dikişlerin düzgün iyileştiğinden emin olmak için isterseniz doktora da görünebilirsiniz.

Lohusa kadın ne yapamaz?

Loohusa döneminde kişiler kendilerine iyi bakmalıdırlar. Bu dönemde anne sütün yetmeyeceğinden endişe etmemeli, uykusuz kalmamalı, hızlıca kilo vermek için yoğun egzersiz yapmamalı ve sıkı giysiler giymemelidir.

Doğumdan kaç gün sonra banyo yapılır?

Doğumdan sonra üçüncü günde annenin banyo yapmasında herhangi bir problemi yoktur. Burada dikkat edilmesi gereken şey lohusalık dönemi boyunca ayakta duş alınmasıdır. Küvete girerek ya da oturarak banyo yapmak enfeksiyon riski açısından oldukça sıkıntılıdır.

Doğum sonrası kanama kontrolü nasıl yapılır?

Doğumdan sonra yaşanan kanamayı kontrol etmek için elle dairesel hareketlerle masaj yapabilirsiniz. Bu masaj rahmin daha hızlı bir şekilde küçülüp toparlanmasına yardımcı olacaktır. Ancak çok uzun süre bu masajın yapılması önerilmemektedir.

Doğumdan sonra kanama çok olur mu?

Doğum sonrasında oluşan kanamalar çoğu zaman içeride kalan plasenta parçaları veya enfeksiyondur. Loşi adı verilen akıntı uzun sürer ve buna aşırı miktardaki kanama eşlik ederse bir an önce doktora gidilmelidir.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.