Nevralji Nedir? Nevralji Neden Olur ve Tedavisi Nasıldır?

Çok şiddetli ağrıların oluşmasına sebebiyet veren nevraljinin belirtilerini, nedenlerini ve tedavisini içeriğimizde bulabilirsiniz.
Nevralji Nedir? Nevralji Neden Olur ve Tedavisi Nasıldır?

Çoğu zaman boyun bölgesinde ortaya çıkan nevralji, kişide ciddi ağrılar oluşmasına neden olmaktadır. Bu içeriğimizde nevralji hakkında bilinmesi gerekenleri bir araya getirdik. Yazımızda nevralji nedir, neden olur, ağrısına ne iyi gelir, ameliyatının riskleri nelerdir ve tedavisi nasıldır gibi soruların cevabını derledik.

İşte nevralji hakkında bilinmesi gerekenler...

Nevralji Nedir?

Nevralji

Nevraljinin kelime anlamı sinir ağrısıdır. Genellikle yüz ve baş bölgelerinde görülen sinir ağrısı vücudun birçok bölgesinde de ortaya çıkabilir. Sebebi bilenen nevraljiler birincil veya temel nevralji olarak adlandırılırken, sebebi bilinmeyen nevraljiye ise ikincil veya sentomatik nevralji olarak adlandırılmaktadır.

Sinirlerin herhangi bir nedenden dolayı zedelenmesi sonucunda nevralji ortaya çıkmaktadır. Sinirlerde meydana gelen hasar sonucunda beyne yanlış bilgi aktarımı olur. Sinirlerin beyne yanlış bilgi aktarmasıyla birlikte sürekli tekrarlayan, ani ve şiddetli ağrılar meydana gelir. Ağrıların sürekli tekrarlayan ve değişen tipte olmasına nevralji ağrılarıdır.

Nevralji Neden Olur?

Nevralji

Nevralji sinirlerin herhangi bir nedenden dolayı hasar görmesi sonucunda oluşur. Hasar gören veya zedelenen sinirler beyne yanlış ileti göndererek şiddetli ve keskin ağrılara neden olur. Nevraljiye neden olan etkenler genel ve bölgesel olarak ikiye ayrılmaktadır.

Genel nedenler frengi, malarya, grip, tifo, paratifo, alkol, tütün, romatizma, zayıflık ve nevrastanidir. Bölgesel nedenler ise donma, üşütme, sıkışma, ezilme, anevrizma, kötü yerleştirilmiş alçılar, kırılan kemiğin yer değiştirmesi, sinirin darbe ya da yabancı cisim tarafından irkitilmesidir. Bu nedenler yüzünden nevralji ağrıları oluşmaktadır.

Nevralji Belirtileri Nelerdir?

Nevralji

Nevralji çok şiddetli ve ani ağrılar olarak tanımlanmaktadır. Birkaç saniye veya birkaç dakika süren bu ağrılar aniden ortadan kaybolsa da ara ara tekrarlayarak nöbetler şeklinde ortaya çıkar. Bu yüzden de bir an önce tedavi edilmesi gerekir.

Hastalar ağrıyı tarif ederken elektrik çarpması, bıçak saplanması, yanma, batma, donma ve karıncalanma gibi ifadelerle anlatmaktadır. Hastalığın belirtileri bu şekildedir. Ağrı genellikle çok hızlı şimşek gibi hissedilir ve oldukça kısa sürelidir.

Nevralji Tedavisi

Nevralji

Nevralji tedavisinde çeşitli yöntemler uygulanmaktadır. Bunların başında ise fizik tedavi uygulaması gelmektedir. Isı tedavisi, ses ötesi tedavisi veya galvonoterapi gibi yöntemler tedavi seçeneklerinden biridir.

Fizik tedavinin yanı sıra çeşitli ilaç tedavileri uygulanmaktadır. Ağrı dindirici iğneler, B1 vitamini ve bölgesel uygulanan ağrı kesici pomatlar bunlardan bazılarıdır. Uygulanan son tedavi yöntemi ise cerrahi müdahalelerdir. Ameliyatla ağrıya neden olan sinirin kesilmesi veya bir bölümünün alınması sağlanır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Siyatik Ağrısı Neden Olur?Bacakta Sinir Sıkışması Nedenleri ve Tedavisi
Elde Sinir Sıkışması Nedir ve Neden Olur?Guillain Barre Sendromu Nedir?
Sinir Sıkışması Nedir?İmpingement Sendromu Belirtileri ve Tedavisi

Nevralji nasıl bir hastalıktır?

Bu rahatsızlık tahriş olmuş ya da hasar görmüş bir sinirde meydana gelen ağrılardır. Bu ağrılar şiddetli bir şekilde kendini gösterir ve yanmaya neden olur. Vücudun herhangi bir bölgesinde yer alabilen bu ağrılar sonucunda kişi günlük hayatını idame ettiremez hale gelir.

Nevralji tehlikeli midir?

Nevralji hastalığı vücudun çeşitli yerlerinde ortaya çıkmaktadır ve günlük hayatı etkilemektedir. Tedavi edilmediğinde gün içinde dalgınlık, baş ağrısı veya uykuya meyil gibi belirtiler gösteren bu rahatsızlık uyku düzenini de olumsuz etkilemektedir. Tehlikeli olmasa da bir an önce doktora başvurulması gereken bir rahatsızlıktır.

Nevralji geçer mi?

Bazı hastalarda nevraljinin kendiliğinden geçebileceği tespit edilmiştir. Ancak bu rahatsızlık bireyin günlük hayatını olumsuz etkileyen şiddetli ağrılar oluşturmaktadır. Bu yüzden de gerekli tedavinin bir an önce yapılmasını öneririz.

Nevralji MR'da geçer mi?

Nevralji MR ya da herhangi bir tetkik yaptırılarak tespit edilebilen bir rahatsızlık değildir. Bu hastalığı nörolog, beyin cerrahı ya da bir diş doktoru teşhis edilebilmektedir. Çoğu zaman da hastanın şikayetiyle tanı koyulmaktadır.

Nevralji kaç yaşında olur?

Erkeklere oranla kadınlarda daha çok görülen nevralji, 50 yaş üstü yetişkin bireylerde ortaya çıkma olasılığı çok daha yüksektir. Ancak daha alt yaş gruplarında da görülebilmektedir.

Nevralji psikolojik mi?

Nevralji oluşmasının altında yatan nedenler fiziksel olabileceği gibi psikolojik de olabilir. Özellikle stresin nevraljinin ortaya çıkmasında önemli rol oynadığını bilmemiz gerekiyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.