Narsist Ne Demek? Narsist Kişilerin Özellikleri Nelerdir?

Sürekli olarak kendilerini başkalarından üstün görme durumu olan narsisizm ve narsistlik hakkında bilinmesi gerekenlere içeriğimizde yer verdik.
Narsist Ne Demek? Narsist Kişilerin Özellikleri Nelerdir?

Toplumda özgüveni çok yüksek olan kişilere denen narsist, kişilerin kendilerini başkalarından üstün görmesine denmektedir. Çoğu zaman özgüvenle karıştırılan narsisizm, özgüvenin oldukça ilerlemesi ve başkalarını saymama durumudur. Bu içeriğimizde narsist ne demek, kişilik özellikleri ve belirtileri nelerdir, tedavisi nasıldır gibi soruların cevabını vereceğiz.

İşte narsist ve narsisizm hakkında her şey...

Narsist Nedir?

Narsist

Narsist kelimesi, kişinin kendisine tapması ve kendisine aşık olması olarak tanımlanabilir. Narsist kişiler son derece benmerkezcidirler ve abartılı bir öz-önem duygusuna sahiptirler. Bu yüzden de sürekli olarak onaylanma ihtiyacı hissederler.

Sigmund Freud, Narsisizmi "Dış dünyadan soyutlanmış cinsel enerjinin egoya yönlendirilmesi" şeklinde açıklamıştır. Yunan mitolojisinden günümüze kadar gelmiş olan Narsist kelimesi mitolojik kahraman Narkissos'dan gelmektedir. Narsistik kişilik bozukluğuna sahip kişiler, kendilerini yüceltirken, diğerlerini küçümser ve aşağılarlar.

Narsistik Nedir?

Narsist

Narsistik, kendisini fazla beğenen, üstün gören, hep takdir ve ilgi bekleyen, imtiyazlı olduğuna inanan, özel muamele bekleyen kişiliklere sahip olan kişilere denir. Ergenlik döneminden sonra kendini belli eden bu kişilik bozuklukları insanın hayatını derinden etkilemektedir.

Narsistik, kişiyi çevresindeki insanlardan uzaklaştırır. Narsist insanlar arkadaş çevreleri geniş değil ve sürekli bir yalnızlık içindedirler. Çevresinde kendisinden uzaklaşan insanların onları çekemediğini düşünmektedirler. Bu yüzden de insanlara karşı hep bir kötü düşünce içindedirler.

Narsizm Ne Demek?

Narsist

Narsizm, kendini aşırı sevme, ukala olma durumuna denmektedir. İnsan sağlığı için gerekli olan kendini sevme durumu belirli bir düzeyden sonra psikolojik bir rahatsızlığa dönüşebilmektedir. Bu rahatsızlığa sahip olan kişilere narsist denmektedir. Narsist kişiler genellikle çevresinde bulunan insanlarla empati kurmaz ve onların düşüncelerini umursamaz. Bu yüzden de sürekli olarak yalnız kalmaktadırlar.

Narsist Kişilerin Özellikleri

Narsist

Narsist olan kişilerin belli başlı davranışlarını vardır. Bu davranışlara bakarak kendinizin veya çevrenizdeki insanların narsist olup olmadıklarını anlayabilirsiniz. Genellikle narsist olan kişiler kendilerinin farkında değillerdir ve bu durumu kabullenmeyeceklerdir.

Narsist insanların egoları yüksektir, çalışkandırlar, başarıyı doruklarda yaşarlar, çevresinde bulunan insanları ezerler, vefalı değildirler ve her şeyin en iyisini kendilerinin yaptıklarını düşünmektedirler. Bir insan narsist olup olmadığını bu kişilik özelliklerine bakarak anlayabilirsiniz.

Narsisizm Belirtileri Nelerdir?

Narsist

Narsisizm, ciddi bir kişilik bozukluğu rahatsızlığıdır. Her ne kadar oldukça zor olsa da bir an önce tedavi edilmeleri gerekir. Aksi takdirde sürekli olarak ilgi ve odak noktası olmayı beklerler. Bu gerçekleşmese şiddete bile başvurabilirler.

Narsisizm bazı belirtilere sahiptir. Bu belirtilere bakarak bir kişide narsisizm rahatsızlığının olup olmadığını anlayabilirsiniz. Kendini aşırı beğenmek, kendini diğer insanlardan zeki ve üstün görmek, ilgi odağı olmayı beklemek, sürekli iltifat almayı istemek, empatiden yoksun olmak ve her şeyde başarılı olmayı istemek bu rahatsızlığın öne çıkan belirtileri arasındadır.

Narsistik Kişilik Bozukluğu Neden Olur?

Narsist

Narsisizm rahatsızlığı çoğu zaman genetik faktörler ya da çocukluk ve gençlik döneminde yaşanan sosyal çevrenin etkisiyle oluşmaktadır. Bu kişiler her zaman kendisini düşünmektedir ve buna göre hareket etmektedir. Narsist kişiler empatiden yoksundurlar ve abartılı bir özgüven duygusu içerisindedir.

Narsisizm Tedavisi

Narsist

Narsisizm çoğu zaman ilaç ile tedavi edilemeyen bir hastalıktır. Bu kişiler tedaviye karşı dirençli olmaktadır. Bu yüzden tedavi uzun süreli olmaktadır ve uzman bir psikolog tarafından gerçekleştirilmelidir.

Narsisizm tedavisi psikoterapi yöntemiyle yapılmaktadır. Doktorlar bu tedavi yöntemleri arasından en çok bilişsel davranışçı terapiyi kullanmaktadır. Bu sayede kişinin belirli bir süre alsa da narsisizm rahatsızlığından kurtulması sağlanır. Kişiye tekrardan empati özelliği kazandırılır ve onaylanma ihtiyaçları azaltılır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Şizoid Kişilik Bozukluğu Nedir?Paranoya Nedenleri ve Tedavisi
Kişilik Bozuklukları Türleri ve TedavileriŞizofreni Nedir?
Antisosyal Kişilik Bozukluğu Nedir?Obesesif Kompülsif Kişilik Bozukluğu Tedavisi

Narsist bir insan nasıl olur?

Narsist kişiler kendilerini her yönden beğenirler. Herhangi bir kusurları yokmuş gibi davranırlar ve kendilerini herkesten üstün görürler. Bu yüzden sürekli olarak beğenilme, onay ve ilgi görme içerisindedirler.

Narsist bir insanla nasıl anlaşılır?

Narsist bir insanla anlaşmak istiyorsanız onun davranışlarını onaylamalı, ilginin onda kalmasını sağlamalı ve sürekli olarak iltifat etmelisiniz. Her ne kadar bu durum oldukça olumsuz bir davranış olsa da bu kişilerle anlaşmanın tek yolu budur.

Narsist tehlikeli mi?

Oldukça ciddi bir kişisel bozukluk olan narsisizm, bazı durumlarda oldukça tehlikeli olabilmektedir. Gücü eline geçiren bir narsist ileri seviyede şiddete meyilli olabilmektedir. Bu yüzden bu kişilere karşı dikkatli olmanız gerektiğini söyleyelim.

Narsist neden değersizleştirir?

Narsist kişiler eleştiriye ve yenilgiye açık olmadıklarından dolayı bazı durumlarda dışarıdan saldırı geldiğini düşünerek öfkeli yanını dışarı yansıtır. Bunun sonucunda da duygularını dışsallaştırıp etrafına saldırır.

Narsist ağlar mı?

Narsist insanlar özel olduklarına inanmalarından dolayı her şeyde en iyisi olduklarını iddia etmektedirler. Bu kişilerin eleştiriye ve yenilgiye tahammülü yoktur. Bu tarz şeylerin gerçekleşmesi durumunda aşırı tepki vererek kızma ve ağlama gibi duygusal durumları yaşayabilmektedirler.

Narsistler ne sever?

Narsistler bazı davranış biçimlerini çok fazla sevmektedir. Bunlar arasında en çok karşılaşılanları ise etrafındaki insanların odağında olmak, sürekli iltifat toplamak ve ilgi çekmektir.

Narsist neden korkar?

Narsist insanların en çok korktuğu şey arka planda ya da birisinin gölgesinde kalmaktır. Bu kişilerin her zaman göz önünde olması gerekiyor. Dolayısıyla narsist insanları en çok tedirgin eden ve korkutan şeyin çevredekiler tarafından fark edilmemek olduğunu söyleyebiliriz.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum