5 Paket Sigaraya Denk Gelen Nargilenin 12 Zararı

Milyonlarca insanın keyif kaynağı haline gelen nargile, insan vücuduna sigaradan daha fazla zarar veriyor. Nargilenin zararlarını sizin için araştırdık.
5 Paket Sigaraya Denk Gelen Nargilenin 12 Zararı

Özellikle günümüz gençleri tarafından kullanılan nargilenin sigaradan çok daha fazla zararlı olduğu ortaya çıktı. Bileşiminde kullanılan maddeler nedeniyle nargile içmenin zararı onlarca sigara içmenin vücudunuza verdiği zararla eşdeğer.

Nargilenin Zararları Nelerdir?

Günümüzde nargile içenlerin büyük çoğunluğunu 18-24 yaş aralığındaki gençler oluşturuyor. Nargilenin birçok zararının öğrenilmesine rağmen gençlerin büyük çoğunluğu bu alışkanlıklarını terk etmeye yanaşmıyor. Nargile kullanımında kişiler fazla oranda karbonmonoksit alıyor ve bu da vücut için çok zararlı oluyor. 

İşte nargilenin sağlığa zararları:

1. Bağımlılık Yapar

Nargilenin Zararları Nelerdir?

Nargile kullanan kişilerde zamanla bağımlılık görülebilir. Kötü bir alışkanlık haline gelen nargile sigara gibi sağlığa zarar vermektedir. Özellikle de nargilede kullanılan tütün eğer yapay maddeler ile karıştırılmış ise zararı daha çok olmaktadır.

2. Damar Sağlığını Etkiler

Nargilenin Zararları Nelerdir?

Nargile çok masum gibi görülen bir tütün aracı olsa da göründüğü kadar masum değildir ve çeşitli hastalıklara yol açmaktadır. Damar hastalıklarına neden olduğu gibi damarların büzüşmesine ve tıkanıklığa da sebebiyet verir.

3. Baş Ağrısı Yapar

Nargilenin Zararları Nelerdir?

Nargile kullanımı kişilerde baş ağrısına ve mide bulantısına sebebiyet verir. Dumana karşı daha hassas kişilerin nargile içilen ortamda bile başları ağrıyabilir. Sürekli ve sık sık kullanılan nargile kalıcı baş ağrılarına da yol açabilir.

4. Ağız Sağlığını Bozar

Nargilenin Zararları Nelerdir?

Nargiledeki zararlı maddeleri ilk olarak ağza gelir. Sigara gibi nargile de ağız sağlığını oldukça olumsuz etkiler. Ağız hastalıklarına neden olur ve özellikle yanakların tahribata uğramasına yol açar.

5. Göz Hastalıklarına Yol Açar

Nargilenin Zararları Nelerdir?

Nargilede tüketimi göz sağlığını da olumsuz etkiler. Gözün yapısının bozulmasına ve katarakt gibi problemlerin erken yaşanmasına sebebiyet verebilir. 

6. Cinsel Fonksiyonları Etkiler

Nargilenin Zararları Nelerdir?

Nargile kullanımı özellikle de erkeklerde sperm sorunlarına yol açar. Sperm sayısının azalması ve kalitesinin düşmesine neden olur. Zamanla çocuk sahibi olmak zorlaşabilir. Bu durum sigara için de geçerlidir. Nargile sigaradan daha zararlı olduğu için cinsel fonksiyonları daha çok etkiler.

7. Selülite Neden Olur

Nargilenin Zararları Nelerdir?

Sigara gibi nargile de selülit ve damar tıkanıklıklarına neden olur. Bacaklarda varis görünümüne yol açar. Özellikle kadınlarda selülit görünümü artar. 

8. Akciğere Zarar Verir

Nargilenin Zararları Nelerdir?

Nargile dumanı tıpkı sigara gibi akciğerlerin düşmanıdır. Akciğere zarar vererek astım gibi akciğer hastalıklarına neden olur. Nefes darlığı ve solunum sıkıntıları yaratır. Çok fazla nargile içen bir kişi nefes alıp verirken güçlük yaşar.

9. Bulaşıcı Hastalıklara Neden Olur

Nargilenin Zararları Nelerdir?

Nargilenin ucundaki aparatın değişmesi borusunun temizlendiği anlamına gelmez. Birçok kişinin kullandığı nargilede kir, bakteri ve virüs birikebilir. Siz nargile içerken başkasının bıraktığı bakteri ve virüslere maruz kalabilirsiniz. Bu durum bulaşıcı hastalıklara sebebiyet verir.

10. Kalbe Zarar Verir

Nargilenin Zararları Nelerdir?

Nargile gibi tütün ürünlerinin kalp düşmanı olduğu bilinir. Kalbe giden damarların tıkanmasına neden olan bu ürünler kalp krizi riskini artırmaktadır.

11. Kansere Neden Olur

Nargilenin Zararları Nelerdir?

Nargile gırtlak kanseri başta olmak üzere ağız kanseri ve dudak kanserine sebep olmaktadır. Nargilenin zehirli dumanının geçtiği bu yerlerde kanser hücreleri oluşmaya başlar.

12. Vücudu Zehirler

Nargilenin Zararları Nelerdir?

Özellikle nargile satıcıları nargilenin sigaradan az zararlı olduğunu belirtmektedir. Ancak nargile sigaradan daha zararlıdır ve nargilede bulunan su nargilenin bütün zararının suda birikmesine yol açıyor. Bu da nargilenin her çekildiğinde zararını bir kat daha arttırıyor ve suda bulunan zehirler kişiler her çektiğinde vücutlarına giriyor.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Çikolatanın FaydalarıBitter Çikolatanın Faydaları
Gazlı İçeceklerin ZararlarıNargilenin Zararları
Mayonezin ZararlarıSigaranın Zararları

1 saat nargile kaç sigaraya bedel?

1 saatlik nargile kullanımı 50 adet sigara içmeye eş değerdir. Çünkü sigara içerken ortalama 12 adet nefes çekilir ancak nargilede bu sayı çok çok daha fazladır. Sigaradaki nikotinden yüzde 70 daha fazla nikotin içeren nargile, sigaradan daha zararlı bir üründür.

1 kez nargile içmek zararlı mı?

1 nargile içmek 5 paket sigara içmek anlamına gelir. Sadece bir kere içildiğinde bile ağır metaller vücuda karışır ve uzun zamandır sigara içiyormuş gibi bir etki yaratır. Sigara bağımlısı olmasanız bile sadece nargile içmek çok daha zararlıdır. Bununla birlikte nargile dumanına maruz kalmak da aynı anlama gelir.

Nargile dumanı ciğere gider mi?

Nargile dumanı da tıpkı sigara gibi ciğere gider. Nargile dumanıyla birlikte akciğerde asidik atıklar ve ağır metaller birikir. Nargile kullanımı arttıkça akciğerler oksijen taşıyamaz hale gelir ve bu durumda solunum sıkıntıları baş gösterir. Astım gibi akciğer hastalıkları ortaya çıkabilir.

Nargile vücuttan kaç günde atılır?

Nargileyle birlikte vücuda giren nikotin 48 saat içinde atılır. Nargilenin tek zararı nikotin değildir, vücuda birçok farklı zarar vermektedir. Bu zararların giderilmesi için ise egzersiz yapmak, kan akışını hızlandırmak ve tütün ürünleri kullanmamak gerekir. Zamanla kendini yenileyen vücut eğer kalıcı bir hasar olmadıysa iyileşebilir.

Her gün nargile içersek ne olur?

Her gün nargile içmek kalıcı baş ağrılarına, mide bulantılarına, nefes darlığına, akciğer ve kalp hastalıklarına, damar tıkanıklığı ve varislere neden olmaktadır. Aynı zamanda sık sık nargile kullanımı cinsel işlev bozukluklarını da beraberinde getirir. Sperm kalitesi düşer ve çocuk sahibi olmak zorlaşır.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
17 Yorum