Mutlaka Okunması Gereken Tiyatro Eserleri

Sahne sanatı olan tiyatro eserlerinin arka planında yer alan oyun metinlerinin bulunduğu okunulması gereken kitap listesini sizin için hazırladık.
Mutlaka Okunması Gereken Tiyatro Eserleri

Yabancı Yazarların Tiyatro Oyun Kitapları 

Othello/ William Shakespeare

Eser, ırkçılık, kıskançlık, ihanet, aşk ve ahlâk gibi temalar içermektedir. Eserin konusu ise dört önemli karakterin, yani Othello, Desdemona, Iago ve Cassio'nun etrafında dönmektedir.

 

Godot'yu Beklerken/ Samuel Beckett

Samuel Beckett tarafından, 1948 yılında yazılan eser eylemsizliklerine yenilmiş insanların, Godot adında ne olduğunu bilinmeyen bir kimseyi beklemelerini konu alır. 

 

Martı/ Anton Çehov

Çarlık Rusya’sının yıkılmaya yüz tuttuğu bir dönemde, sanayileşme ve kentleşmeye ayak uyduramamış küçük bir burjuva sınıfının, ataletsizlik, can sıkıntısı ve mutsuzluk içinde geçen kıvranışlarını anlatmaktadır.

 

Hamlet/ William Shakespeare

"Olmak ya da olmamak...işte bütün mesele bu.." Hamlet’in, kral olan babasını öldürdükten sonra tahta geçen ve annesi Gertrude ile evlenen amcası Claudius'tan nasıl intikam aldığını anlatır.

 

Vişne Bahçesi/ Anton Çehov

Madam Ranevskaya, yurdundan ayrı geçirdiği beş senenin ardından kızıyla birlikte evine, ülkesine geri döner ama bu geri dönüş savurganlıklarıyla servetlerini son kuruşuna dek tüketen, borçlandıkça borçlanan ailenin sonunun başlangıcıdır. Çalışanlarının paralarını bile ödeyemezken sazlı sözlü eğlencelerden geri kalmazlar; borçlandıkça harcarlar, harcadıkça borçlanırlar. Bir tek vişne bahçesi kalır ellerinde ama onu bile koruyamazlar.

 

Julius Caesar/ William Shakespeare

Tarihin en ünlü suikastlarından birisini, Roma İmparatoru Julius Caesar’ın katlini ele alan oyundur.

 

Vanya Dayı/ Anton Çehov

Anton Çehov'un 1889 yılında yazdığı "Orman Cini" adlı oyunu daha sonra amaçtan yoksun hayatların işlendiği "Vanya Dayı"ya dönüştü. Bir çiftlikte toplanmış ve her biri kendi mutsuzluğuna gömülmüştür. Karakterler, adalet içinde, can sıkıntısı ve pişmanlıkla boğuşmaktadır. 

 

Kral Oidipus/ Sophokles

Kral Oidipus Sophokles'in başyapıtı olarak görülür. Aristoteles'in Poetika adlı eserinde tragedya hakkında bilgi verirken özellikle Kral Oidipus üzerinde durmuştur.

 

Üç Kızkardeş/ Anton Çehov

Oyun, Rusya'da ayrıcalıklı sınıfa ait bir ailenin değişen koşullar ve yeni değerler karşısında yaşadığı çelişkiler ve bireysel çöküşler üzerine kuruludur.

 

Romeo ve Juliet  / William Shakespeare

Düşman iki ailenin çocukları birbirlerine âşık olur ve bu aşk beraberinde hazin bir son getirir.  

 

Macbeth / William Shakespeare

Macbeth'teki kendine özgü kötülük, Ortaçağ'ın yarı karanlık, ilkel atmosferinde kanlı bir saltanatın şiirsel öyküsüne doğru gelişir. Bir isyanı bastırmış olan Macbeth, tahta en yakın kişidir. Kral olabilir, öyleyse olmalıdır. Önce kralı, sonra cinayetin tanıklarını öldürür; ardından ise kuşkulananları ortadan kaldırır.

 

Yerli Yazarların Tiyatro Oyun Kitapları 

Vatan Yahut Silistre/ Namık Kemal

Konu, Kırım Savaşı'nda gönüllü olarak cepheye giden sevgilisinin ardından savaş alanında onunla beraber bulunmak ve onunla aynı kaderi paylaşmak için asker kıyafetine girip Silistre Savunması'na katılan genç bir kızla sevdiği genç adamın aşkı etrafında gelişir.

 

Şair Evlenmesi/ İbrahim Şinasi

Görücü usulü evliliğinin sakıncalarını konu alır. 

 

Mahmud İle Yezida/ Murathan Mungan

Mahmud ile Yezida, birbirlerini seven iki düşman köyün gençlerini konu edinir.

 

Bir Garip Orhan Veli/ Murathan Mungan

Bir Garip Orhan Veli, Murathan Mungan'ın şair Orhan Veli Kanık'ın şiirlerinden kurgulayarak yazdığı tek kişilik oyundur.Bir Adam Yaratmak/ Necip Fazıl Kısakürek. Eser, bir tiyatro yazarının geçirdiği büyük ruh çilesini anlatır. Ölüm korkusu, sanatın çilesi, kader, cinnet konularına değinir.

 

Ferhad ile Şirin/ Nazım Hikmet Ran

Ferhad ile Şirin'nin efsanevi aşkını konu alan eser. 

 

İstanbul Efendisi / Musahipzade Celal

Bir "İstanbul efendisi" olan Savleti Efendi, kızı Esma'yı evlendirmek amacıyla bir damat adayı arayışına girer. Ancak gerek yöntemleri, gerekse Esma'ya aşık olan Safi Çelebi'nin çabaları karşısındaki tutumu, olayları traji-komik bir hale getirecektir.

 

Yaşar Ne Yaşar Ne Yaşamaz / Aziz Nesin

Yaşar Yaşamaz adlı karakter hapse girmesinin ardından mahkûm arkadaşlarına hayat hikâyesini anlatır. 

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.