Atatürk Hakkında Sosyal Medyada Dolaşan 7 Büyük Yanlış Bilgi

Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk hakkında internet başta olmak üzere birçok yerde büyük yanlış bilgiler paylaşılmaktadır. Bizlerde Atatürk hakkında paylaşılan yanlış bilgileri bu içerikte bir araya getirdik.
Atatürk Hakkında Sosyal Medyada Dolaşan 7 Büyük Yanlış Bilgi

Sosyal medyada birçok kişi Atatürk hakkında yapılan paylaşımları süzgeçten geçirmeden, "doğru mudur yanlış mıdır?" demeden paylaşabilmektedir.

Atatürk Hakkında Bilinen Yanlış Bilgiler

Mustafa Kemal Atatürk hakkında sosyal medyada belirtilen bilgilerin bir kısmı büyük yanlış bilgiler içermektedir. Bizler de Atatürk hakkında bilinen yanlış bilgileri bir araya getirdik ve sizlerin huzuruna sunuyoruz. İşte, sürekli olarak karşılaştığınız Atatürk hakkındaki yanlış bilgiler…

Atatürkün Sözleri, En Güzel, Etkileyici Atatürk Sözleri sayfasını ziyaret ederek en güzel Atatürk sözlerini okuyabilirsiniz.

atatürk hakkında yanlış bilgiler


Mustafa Kemal Atatürk 1881 Yılında mı Doğdu?

Selanik'te doğan Mustafa Kemal Atatürk'ün doğum tarihi Atatürk hakkında kesinliğine karar verilememiş konulardan birisidir.

atatürk hakkında yanlış bilgiler

Tartışmalar günümüzde bile hala devam etmekte Atatürk hayattayken kullanılan tarih bilgilerinde Atatürk'ün 1880 yılı olarak geçen doğum tarihine itiraz etmediği bilinmektedir.

Hatta hayattayken yayınlanan lise tarih kitaplarında doğum tarihi 1881 olarak değil de 1880 olarak geçmekteydi.

Enver Behnan Şapolyo'nun ilk baskısı 1944 yılında yapılan Kemal Atatürk ve Milli Mücadele isimli kitabında ''Köşk'e Atatürk'ün doğum yılını sorduk Yaverlik dairesi bize Atatürk 1880 senesinde Selanik'te doğmuştur diye yanıtladılar.’’ ifadesini Kullanmıştır

atatürk hakkında yanlış bilgiler

Harp Okulu yıllarındaki kayıtlarına göre de Mustafa Kemal Atatürk'ün doğum tarihi Rumi takvime göre 1296 olarak gösterilmektedir. Bu da 13 Mart 1880 ile 12 Mart 1881 dilimleri arasına tekabül etmektedir.

Ancak yakın zamanda yapılan araştırmalara göre Atatürk'ün ölümünden 1 Yıl sonra 1939 da yayınlanan pullarda da doğum tarihi 1880 olarak belirtilmektedir.


Atatürk’ün Doğduğu Ev

Okul Kitaplarında geçen bu resmi hepimiz biliriz. Bu Pembe bina Mustafa Kemal Atatürk'ün doğduğu ev diye geçmektedir.

atatürk hakkında yanlış bilgiler

Fakat ortada büyük bir yanlış var. Bu ev Zübeyde hanımın ikinci kocası olan Rakıp Bey’in eviydi.

Mustafa Kemal Atatürk'ün doğduğu ev bu eve yakın daha küçük bir evdi Atatürk'ün doğduğu ev sonrasında Yunanistan tarafından yıkılmıştır.


Ali Rıza Efendi’nin Fotoğrafı

Mustafa Kemal Atatürk'ün babası Ali Rıza Bey hakkında çok fazla kayıt bulunmamaktadır.

Uzun yıllar Atatürk'ün yanında bulunan Falih Rıfkı Atay, “Çankaya” adlı eserinde Atatürk'ün Ali Rıza Fotoğrafı için ''Bu adam bizim Peder değildir'' dediğini aktarmaktadır.

atatürk hakkında yanlış bilgiler

Falih Rıfkı'ya göre Ali Rıza’nın bilinen bir fotoğrafı yoktur.


Atatürk’ün Suud Kralına Mektubu Gerçek mi?

İnternette sitelerde dolaşan Suud Kralının Peygamber Efendimizin mezarını yıkmak istemesi üzerine hikayesine binaen Atatürk 26 Haziran 1919 da krala çektiği telgrafta ''Suud Kralının dikkatine; Tarafımıza ulaşan haberlere göre Allah'ın sevgili ve özel kulu Elçisi Peygamber efendimiz Hz. Muhammed Mustafa'nın kabrini yıkıp yerini değiştirecekmişsin. O Mezarın tek taşına dokunursan Kurtuluş savaşını bırakır Ordularımla aşağı inerim’' şeklinde bir el yazısının olduğu ve bunu telgraf yoluyla ilettiği söylenir.

atatürk hakkında yanlış bilgiler

Ancak bu tarihte Suudi Arabistan isminde bir devlet ve bir Suudi Kralı yoktu. Atatürk ismiyle gönderildiği söylenen telgrafın tarihinde Mustafa Kemal henüz Atatürk Soyadını almamıştı.

Soyadı Kanunu 1934 yılında kabul edildi Bununla birlikte el yazısıyla telgraf çekilmez Mustafa Kemal Atatürk'ün ordusuyla tehdit edildiği vurgulanıyorken böyle bir ordunun 1919 yılında henüz hazır olmadığında bilinen bir gerçektir.

atatürk hakkında yanlış bilgiler

Genel İtibariyle Mustafa Kemalin herhangi bir arşiv vesikası ya da referansına dayanan böyle bir bildirisi yazısı bulunmamakta

Bu iddiayı bir İktisat Profesörü, arşivde bu mektubu gördüğünü söyleyerek ortaya atmıştır.


Atatürk’ün Elini Öpen İngiliz Kralı Gerçeği

İngiliz Kralının Atatürk’ün elini öpmeye çalıştığı söylenmekte… Fakat gerçek şudur ki bu tarihte Türkiye’ye bir İngiliz kralı gelmemişti

atatürk hakkında yanlış bilgiler

Bunun yanında İngiltere'de bulunan geleneğe göre saygıdan dolayı el öpmezler. Nezaket gereği yalnızca Kadınların eli öpülür. Siyah Beyaz olarak çekilen bu Fotoğrafın renklendirilmesini gerçekleştiren Ateş Akkor ve Engin Gökdeniz, fotoğraftaki kişinin sıradan bir kişi olduğunu ifade etmişlerdir.

atatürk hakkında yanlış bilgiler

Atatürk’ün İngilizlerle gerçek görüşmesi 1936 Yılında Kral Edward ile gerçekleşmişti.


Atatürk ve Vekil Maaşları Sözleri Gerçek mi?

Atatürk hakkında sosyal medyada bolca anlatılan hikayelerden biri de Atatürk'e sorulan ''Paşam vekil maaşlarını düzenleyeceğiz ne kadar yapalım?'' sorusuna karşın Atatürk’ün'' öğretmen maaşlarını geçmesin'' sözüdür.

atatürk hakkında yanlış bilgiler

Ancak 1924 yılında gerçekleştiği iddia edilen bu diyalogdan sonra vekil maaşları öğretmen maaşlarına kıyasla bir kaç kat artmış. Belli kanunlar ile ek giderler de maaşa eklenmiştir.

1924 yılında ise öğretmenler göreve 1500 kuruş ile başlarken en yüksek öğretmen maaşı 25 Temmuz 1931 yılında 150 lira olarak ölçülmüştür

atatürk hakkında yanlış bilgiler

Ortalama 90 Lira olan öğretmen maaşına karşın 1930 yılındaki vekil maaşı ek giderlerin hesaplanmıyor haliyle Net 500 Liradır.


Atatürk’e “Kemal” Adının Verilmesi

Atatürk’ün Ahmet Emine naklettiği söylenen hikayeye göre matematik hocası bir gün yanına çağırır ve sınıfta iki Mustafa olduğunu ve bundan dolayı karışıklık yaşandığını söyler.

atatürk hakkında yanlış bilgiler

Hocası “Oğlum! Senin de İsmin Mustafa benimde… Böyle karışıklık oluyor. Arada bir fark olursa bu sorunun önüne geçeriz” deyip çözüm olarak da ona artık Mustafa Kemal diye seslenir.

Peki sınıfta isimleri aynı olan bir öğrenci ile hoca neden karışıklığa sebep olsun?

atatürk hakkında yanlış bilgiler

Neticede hiçbir öğrenci hocasına ismiyle hitap etmez böyle bir durumda hocaya sadece hocam veya öğretmenim deneceğinden bir isim karışıklığının yaşanmaması gerekir.

Ancak hikayenin aktarımında eksikliğin yapılması ve abartının kullanılmasından dolayı Atatürk ile hocası arasında geçen diyaloğun yanlış anlaşıldığı görülmekte.

atatürk hakkında yanlış bilgiler

Aynı Zamanda Tarih kitaplarında da aynı hatalar devam etmektedir.

Evet, sınıfta birden çok Mustafa vardır. Ancak iki değil üç Mustafa söz konusudur.

Çünkü Hocası dışında sınıfta Atatürk ile birlikte hayatının ilerleyen safhalarında zengin bir Armatör olarak tanınacak olan Armatör Mustafa da bulunmaktaydı ve isim karışıklığı hocadan dolayı değil sınıftaki iki öğrenciden dolayı yaşanıyordu.

Hocasının da Kemal İsmini kendi babasının isminden esinlenerek verdiği, hocanın torunu tarafından nakledilmiştir.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
8 Yorum