Mükemmel Çift: Pluto ve Charon

Bizim için gezegen olma geçerliliğini koruyan değerli Pluto ve uydusu Charon hakkında daha fazla şey bilmeye ne dersiniz?
Mükemmel Çift: Pluto ve Charon

Plüton Hakkında Bilgi

Ekseninde bulunan dış merkezli eğim sebebiyle yörüngesinin bir kısmında Güneş'e Neptün'den daha yakın olan ve 1930'da keşfedilmesinden itibaren 2006 yılına kadar, Güneş Sistemi'nin dokuzuncu gezegeni olarak bilinen Plüton, kütle ve hacim olarak uydumuz Ay'ın yaklaşık beşte biri kadardır.

Güneş Sistemi'nin bilinen en büyük ikinci cüce gezegeni Plüton, doğrudan Güneş'in etrafında dönen en büyük on birinci cisimdir ve bir zamanlar gezegen olarak sınıflandırılmıştır. Plüton, birçok cismi barındıran Kuiper Kuşağı'nın en belirgin üyelerinden biri olsa da daha sonra bazı kriterlere uymadığı gerekçesiyle gezegen olarak kabul edilmedi.

24 Ağustos 2006'da Uluslararası Astronomi Birliği tarafından (IAU ya da UAB) Güneş Sistemi'nde bir gezegen olmanın koşulları tanımlanmış, bu tanımlamanın ardından Plüton gezegenlikten çıkartılmıştır. Eris ve Ceres ile birlikte yeni bir küme olan "Cüce Gezegenler", yani "Kuiper Kuşağı" sınıfına konulan Plüton, yeniden küçük gezegenler dizinine eklenmiş oldu. Buna rağmen Plüton, bazı araştırmacılarca gezegen olarak onaylanmaya devam etmektedir. 

Sosyal medyada gezegenlikten çıkarılan Plüton için tepki gösterilmiş, kampanyalar başlatılmış, dizilerde bu konuya değinilmiş ve Plüton yalnız bırakılmamıştır.

Leyla ile Mecnun dizisinde Plüton ile ilgili yapılan gönderme:

plüton leyla ile mecnun


Plüton, diğer Kuiper kuşağı üyeleri gibi taş ve buzdan oluşsa da NASA’nın uzay aracının 2015’te gönderdiği fotoğrafta görünen kalp sembolüne benzer bölgesi ile sıcak bir ‘gezegen’ olarak hafızamızda yer etmiştir. Hatta bunu daha farklı çizimlerle süsleyenler de oldu. :)

plüton


New Horizons uzay aracı bir ilke imza atmış ve Plüton gezegenine en yakın uçuşu gerçekleştirmişti. Nasa, uzay aracının ilk gönderdiği fotoğrafı Twitter hesabından paylaşmış, Plüton’un üzerinde beliren kalp şekline atıfta bulunarak paylaşımın notunda “Plüton’u Seviyorum” ifadesi yer almıştı.

plüton kalp


Charon Hakkında Bilgi

22 Haziran 1978’de gökbilimci James Christy tarafından keşfedilen Charon, Yunan mitolojisinde ölüleri öteki dünyaya götüren kayıkçıdır ve tanrı Hades ile anıldığı gibi Roma mitolojisindeki adıyla Plüton ile beraber de anılır. Plüton'un en büyük uydusu olan Charon, Plüton'un yarısı kadardır ve bazı bilim insanları onu ikili uzay sisteminde gösterir çünkü yörüngesi başka bir ağırlık merkezinin içinde bulunmaz.

Plüton’un beş doğal uydusundan biri olan Charon, James W. Christy tarafından 1978 yılında, diğer uyduları olan Niks ve Hidra 2005 yılında, Kerberos adlı 4. uydu Hubble Uzay Teleskobu tarafından 2011'de ve Styx isimli 5. uydu da 2012 yılında keşfedilmiştir.

plüton charon


Birbirine Bağlı Çift: Pluto ve Charon

Birbirine görünmez bir iple bağlı gibi hareket eden Plüton-Charon sistemi, Güneş Sistemi'nin birkaç ikili sisteminin en büyüğü olarak önemli bir yere sahiptir.

NeOldu.com / Rüzgârda Uçuyorum

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum