Türkler Uzaya Gidiyor: Milli Uzay Programı Nedir ve Hedefleri Nelerdir?

Tüm Türkiye’nin uzun zamandan beri beklediği Milli Uzay Programı tanıtıldı. Bu yazımızda sizin için bu programda yer alan her bir hedefi detaylı bir şekilde inceledik. İşte Türkiye’nin Milli Uzay Programı.
Türkler Uzaya Gidiyor: Milli Uzay Programı Nedir ve Hedefleri Nelerdir?

Türkiye’nin Milli Uzay Programı

5 Şubat tarihinde Türkiye Uzay Ajansı’nın resmi Twitter hesabından paylaşılan bir video ile tüm Türkiye’nin gözü buraya çevrildi. Derin uzayı, Jüpiter’i, Ay’ı ve Samanyolu Galaksisi’ni gösteren bu video 9 Şubat tarihini göstermekteydi. Bu paylaşımdan sonra Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank “Hazır Mısınız?” ifadesini kullanarak heyecanı arttırdı.

Nihayet 9 Şubat tarihi geldi ve Türkiye Uzay Ajansı’nın 10 yıllık planı açıklandı. Gelecek 10 yılda yapılacak olan çalışmaların olduğu Milli Uzay Programı’nı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan açıkladı. Başlıca 10 hedefin belirlendiği bu programı sizin için detaylı bir şekilde inceledik. İşte Türkiye Uzay Ajansının gelecek 10 yılını şekillendiren Milli Uzay Programı ve takvimi.

Milli Uzay Programı Hedefleri-Planları; 

1. Türkiye 2023’te Ay’a Gidecek

milli uzay programı

Türkiye Uzay Ajansı’nın ilk hedeflerinden birisi Cumhuriyetimizin 100. yıldönümü olan 2023’te Ay’a ilk temasımızı gerçekleştirmektir. Ay hedefi 2 aşamadan oluşmaktadır. İlki 2023 yılının sonlarına doğru uluslararası iş birliğiyle kendi milli hibrit roketimizi Ay’a ulaştırarak sert iniş gerçekleştirmektir. İkinci aşamada ise 2028 yılında Ay’a yumuşak iniş gerçekleştirerek bu başarıyı elde eden sayılı ülke arasına girmektir.


2. Yeni Nesil Uydu Geliştiren Dünyayla Rekabet Edebilecek Bir Ticari Firma

milli uzay programı

Milli Uzay Programı’nda yer alan ikinci hedef ise ülkemizdeki firmaların yeni nesil uydu geliştirmesi için teşvik etmektir. Bu sayede ortaya çıkacak olan nitelikli insan gücü ile dünyayla rekabet edebilecek bir ticari marka çıkarmaktır.


3. Milli Bölgesel Konumlandırma Sistemi Geliştirme

milli uzay programı

Programda yer alan üçüncü hedef ise Türkiye’nin kendi imkanlarıyla bir bölgesel konumlandırma sistemi geliştirmesidir. Bu sayede Türkiye bu teknolojiyi üretecek sayılı ülkeler arasına girecek ve herhangi bir kesinti olmaksızın herkesin konum teknolojisini kullanmasını sağlayacaktır.


4. Uzay Limanı Kurma

milli uzay programı

Uzayda her devletten bağımsız bir güç olmanız için kendi roketlerinizi fırlatabileceğiniz bir yere ihtiyacınız vardır. Milli Uzay Programı’nda yer alan dördüncü hedefe göre ise bunun için bir uzay limanı kurmak planlanmaktadır.


5. Uzay Meteorolojisini Anlama ve Buna Göre Planlama Yapma

milli uzay programı

Türkiye’de uzay meteorolojisi veya uzay havası olarak adlandırılan bu alana yatırım yapılacak ve uzaydaki etkinliğimiz arttırılacaktır. Güneşten ve derin uzaydan gelen patlamalar bulunmaktadır. Bu patlamalar çok yüksek seviyede radyasyon içerdiği için yörüngedeki uyduları ve yeryüzündeki bazı sistemleri etkilemektedir. Programdaki hedefe göre bu patlamalar daha önceden tespit edilecek ve zarar en aza indirilecektir.


6. Astronomik Gözlemleme Yetkinliğini Arttırmak

milli uzay programı

Milli Uzay Programı’ndaki altıncı hedef ise Türkiye’de yer alan astronomik gözlemleme sistemlerini tek bir çatı altında birleştirerek buradaki verimliliği arttırmaktır. Ayrıca bu alana yeni yatırımlar yapılarak Türkiye’nin astronomik gözlemler ve uzaydaki nesnelerin yerden takibi konularında daha ileri bir seviyeye gelmesi planlanmaktadır.


7. Uzay Sanayii Ekonomi Sistemini Geliştirmek

milli uzay programı

Yedinci hedefe göre son yıllarda ticari firmaların girmesiyle tekrardan canlanan uzay sanayii ekosistemine katkı yapmak planlanmaktadır. Programa göre Türkiye’de üretilecek olan uzay teknolojileriyle bu alandaki ekonomi sisteminde daha fazla yer almak hedeflenmektedir.


8. Uzay Teknolojisi Geliştirme Bölgesi Kurmak

milli uzay programı

Programdaki sekizinci hedef ise Türkiye’de uzay teknolojisi geliştirme bölgesi kurarak bu konudaki gelişimi hızlandırmaktır. Hedefe göre Türkiye’nin uzay teknolojilerini üretebilmesi ve dünyayla rekabet edilebilir hale getirilmesi planlanmaktadır.


9. İnsan Kaynağını Geliştirmek

milli uzay programı

Uzayda çalışma yapılabilmesi için en önemli gereksinim insandır. Milli Uzay Programı’ndaki en önemli hedeflerden biriside uzay alanında yetkin insan kaynağı geliştirmektir. Bu hedef hem uzayla ilgili çalışma yapacak olan kurumlarla hem de gençlerin bu konuya daha ilgili bakmasını sağlayacak projelerle gerçekleştirilecektir.


10. Uzaya Bir Türk’ü Gönderme

milli uzay programı

Milli Uzay Programı’nda yer alan son hedefe göre ise uzaya bir Türk vatandaşı gönderilmesi planlanmaktadır. Ayrıca uzaya gidecek olan bu Türk’e astronot, kozmonot yerine Türkçe’ye uygun yeni bir kelime bulunması da planlanmaktadır. Bu hedefte ülkemizin vizyonunun genişletilmesi planlanmaktadır. Uzaya bir Türk vatandaşının gönderilmesi sadece turistik bir gezi olarak değil, gençlere ve gelecek nesillere yol gösterecek bir bilim projesi olarak tasarlanmaktadır.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.