Mide Gazına İyi Gelen Besinler, Yemekler ve Bitki Çayları

Hazımsızlığa iyi gelen çayları, yiyecekleri, ilaçları, hareketleri, bitki çaylarını, meyveleri, içecekleri ve egzersizleri detaylıca inceledik.
Mide Gazına İyi Gelen Besinler, Yemekler ve Bitki Çayları

Mide Gazına İyi Gelen Besinler

Mide gazına ne iyi gelir sorusu şüphesiz herkesin hayatında en az bir defa sormuş olduğu bir sorudur. Büyük mide rahatsızlıklarının neden olduğu bu problemin ana sebepleri ise yanlış yeme içme alışkanlığı, stres ve hava yutmadır. Mide gazına iyi gelen şeyler arasında yiyecekler, meyveler, bitkiler, bitki çayları, egzersizler ve ilaçlar bulunuyor. Hazımsızlığı engellemek için yemeklerden pirinç, meyvelerden, ananas, bitkilerden biberiye, bitki çaylarından nane çayı, hareketlerden masaj, doğal ilaçlardan ise rezene çayını öneriyoruz.

Mide Şişkinliğini Alan Yiyecekler

Mide Gazına İyi Gelen Besinler

Mide gazını geçiren yiyecekler pirinç, sarımsak, fesleğen, nane, muz, keten yağı, Hint safranı, ananas, bal kabağı ve salatalıktır.

Yukarıda saymış olduğumuz bu yiyecekleri tüketmeniz durumunda mide gazı problemini ortadan kaldırabilirsiniz. Özellikle yeşil sebzeler olmak üzere fasulye, mercimek, nohut, patates, karnabahar, bezelye, enginar, soğan, lahana ve turp gibi gıdaları ise tüketmenizi önermiyoruz. Bu gıdalar yüksek lif içermesi sebebiyle midede gaz oluşumuna neden olmaktadır. Bu yüzden gaz problemi yaşıyorsanız bu yiyeceklerin tüketimini azaltarak bırakın.

Mide Gazını Alan Meyveler

Mide Gazına İyi Gelen Besinler

Sindirim sistemini rahatlatan meyveleri çilek, kuru kayısı, erik, yaban mersini, ananas, kavun, kivi, avokado, muz, portakal ve karpuz olarak sıralayabiliriz. Bu meyveleri tüketerek midenizdeki gazdan kurtulabilirsiniz.

İçerdikleri bol su sayesinde vücuttaki fazlalıkların atılmasına yardımcı olan bu meyveler, düzenli olarak tüketilmesi gereken mide gazını alan besinlerdendir. Yukarıda saymış olduğumuz meyveler zaman içerisinde midedeki gazı alan iyi bakterilerin büyümesine yardımcı oluyor. Bu meyveleri günde bir defa tüketmemiz ve bunu düzenli hale getirmemiz durumunda mide gazı problemini sonsuza kadar hayatımızdan çıkaracağımızı söyleyebiliriz.

Mide Gazını Gideren Bitkiler

Mide Gazına İyi Gelen Besinler

Mide gazını geçiren bitkiler biberiye, rezene, anason, kişniş, meyan kökü, dere otu, kimyon, maydanoz, nane, zencefil, kakule ve papatyadır.

Yukarıda saymış olduğumuz bitkileri tüketmeniz durumunda mide gazı probleminiz ortadan kalkacaktır. Kısa süre içerisinde etkisini gösteren bu bitkiler, doğru miktarlarda ve zamanlarda tüketildiği zaman büyük etkilere sahiptir. Öyle ki sindirim sistemini düzenlemesinin yanı sıra vücudumuzun diğer işlevlerine de etkide bulunmaktadır. Bu yüzden saymış olduğumuz bitkileri düzenli bir şekilde öğünlerinizin yanında tüketmeyi unutmayın.

Hazımsızlığa İyi Gelen İçecekler ve Bitki Çayları

Mide Gazına İyi Gelen Besinler

Mide gazını gideren bitki çayları arasında nane çayı, anason çayı, papatya çayı, rezene çayı, tarçın çayı, zencefil çayı ve kakule çayı bulunuyor.

Bu bitki çayları rahatlatıcı etkiye sahip oldukları için sindirim sistemimizin daha hızlı çalışmasını sağlıyor. Böylece mide gazımız da alınmış oluyor. Vücudu rahatlamalarının yanı sıra birçok farklı etkiye sahip olan bu çaylar, gaz nedeniyle ortaya çıkan şişkinlik ve ağrıyı da kesiyor. Ayrıca sindirim sistemini düzenleyen bitki çaylarının bu sayede düzenli tüketimlerde bir daha bu problemle karşılaşmanızı engelleyeceğini belirtelim.

Mide Gazını Gideren Hareketler ve Egzersizler

Mide Gazına İyi Gelen Besinler

Mide gazına iyi gelen hareketler arasında masaj yapmak, yürümek, mekik çekmek, koşmak ve meditasyon yapmak yer alıyor.

Yukarıda saymış olduğumuz bu egzersizleri yaparsanız sindirim sisteminiz daha düzgün bir şekilde çalışacaktır. Bu sayede de mide gazı probleminiz ortadan kalkacaktır. Üstelik her gün düzenli bir şekilde bu hareketleri uygularsanız bir daha mide şişkinliği gibi bir problemle karşılaşmazsınız. Bunun yanında yeme içme programınızı değiştirirseniz çok daha etkili olacağını ilk günden göreceksiniz.

Şişkinliğe İyi Gelen İlaçlar

Mide Gazına İyi Gelen Besinler

Mide gazını alan doğal ilaçlar olarak nane çayını, rezene çayını, papatya çayını, limonlu suyu ve anason çayını önerebiliriz.

Çoğu mide rahatsızlığında kurtarıcımız olan bu doğal ilaçlar, mide gazını almasının yanı sıra vücudumuz üzerinde birçok etkiye sahiptir. Her biri birbirinden daha faydalı olan bu içecekleri düzenli olarak tüketmeniz durumunda sindirim sisteminiz düzene girer. Bu sayede bir daha mide gazı problemini yaşama ihtimaliniz azalır.


İlginizi Çekebilir
Mide Şişkinliğine ÇözümlerHazımsızlığa İyi Gelen Besinler

Mide gazı nasıl giderilir?

Sıkça karşılaşılan rahatsızlıklardan biri olan mide gazı sorunu, insanları son derece rahatsız eder. Üst sindirim sisteminden onikiparmak bağırsağına kadar olan kısımda meydana gelir. Gazın bağırsaklarda birikerek yoğunlaşması sonucunda şiddetli ağrılar meydana gelebilir. Özellikle yemeklerden sonra yoğunlaşan gaz miktarını azaltmak ve bu nedenle meydana gelen ağrıları en aza indirmek adına tüketilen besinlere dikkat edilmelidir.

Sağlıklı bir insan vücudu gün içinde 1-2 litre kadar gaz üretirken 14-20 defa da bu gazı dışarı atmaktadır. Ancak tüketilen besinler bu gaz miktarının değişmesine neden olmaktadır. Beslenme bozukluklarının yanı sıra hava yutma gibi nedenlere de bağlı olarak mide gazı meydana gelebilir. Aynı zamanda gaz problemi ishal ve kabızlık gibi sindirim sistemi sorunlarıyla da bağdaştırılmaktadır.

Çeşitli nedenlere bağlı olarak meydana gelen gaz problemi kimi zamanlarda yoğunlaşarak kişinin günlük yaşantısını kısıtlayacak dereceye gelebilir. Genellikle sindirim sisteminde meydana gelen sorunlar nedeniyle kendini gösteren gaz problemi aynı zamanda çeşitli sağlık sorunlarının belirtisi de olabilir. Apandisit, safra taşları ve kalp hastalıkları nedeniyle meydana gelen ağrılar kimi zaman gaz ağrısı olarak anlaşılabilir. Kişide uzun süren karın ağrısı, kanlı dışkı, dışkı renginde değişiklik, aşırı kilo kaybı, şiddetli göğüs ağrısı ve uzun süren mide bulantısı gibi belirtilerin gözlemlenmesi durumunda bir an önce doktora başvurulması önerilmektedir.

Mide gazı neden olur?

Tüketilen besinlerden çeşitli sağlık sorunlarına kadar birçok nedene bağlı olarak gelişen mide gazı aynı zamanda dışarıdan hava yutma nedeniyle de oluşabilir. Özellikle yemeklerden sonra artan mide gazı, tüketilen besinlerin ekşi, baharatlı veya acı olmasına bağlı olarak meydana gelebilir. Mide gazının nedenlerinin başında hava yutma gelmektedir. Hızlı yemek yeme, stres nedeniyle iç çekme sırasında veya yemek yerken konuşulması durumunda hava yutarsınız. Bu da gaz oluşmasına ve mideyi rahatsız etmesine sebebiyet verir.

Aşırı yağlı, asitli, acılı, baharatlı ve yapay maddelerden oluşturulmuş besinlerin tüketilmesi önerilmemektedir. Bu tip beslenme şekli nedeniyle mide gazına bağlı olarak sürekli mide ağrısı şikayeti söz konusu olmaktadır. Sindirim sisteminden kan şekerine kadar birçok alanda fayda sağlayan lifli gıdalar, aşırı tüketilmesi durumunda gaz problemine neden olmaktadır. Bu nedenle yüksek oranda lif içeren besinlerin tüketimi gaz problemine davetliye çıkarabilir. Düzensiz ve sağlıksız beslenmenin yanı sıra hazır ve yapay maddelerden hazırlanmış gıdaların tüketimi gaz problemine neden olan unsurlardandır. Çeşitli hazır gıdaların yapımında kullanılan kimyasal maddeler sindirim sistemini olumsuz yönde etkileyerek gaz sorununa neden olmaktadır.

Mide gazı nasıl geçer?

Mide gazını önlemek için yemekleri haşlayabilir, uzun süre kısık ateşte pişirebilir, az yağlı ve az soslu olarak hazırlayabilirsiniz. Özellikle yemeklerde kullandığınız hazır sosların içeriğine dikkat etmeli ve az miktarda kullanmalısınız. Aksi halde aşırı ekşi ve baharatlı soslar gaz sorununa neden olur. Evde kendinizin yaptığı sosların baharat miktarını azaltabilirsiniz. Az az ve sık sık yemek yiyerek öğün sayınızı arttırmanız sindirim sisteminiz için faydalı olabileceği gibi aynı zamanda kilo vermenize de yardımcı olur. Bu nedenle düzensiz beslenmeden kaçınmalı ve günlük beslenme düzeni oluşturarak sindirim sisteminizin düzenli çalışmasını sağlayabilirsiniz.

Beslenme şeklinin yanı sıra gaz problemine neden olan unsurların başında stres gelmektedir. Bu nedenle özellikle yemek yerken stres altında olmanız gaz probleminin başlıca nedeni olacaktır. Sindirim sistemi için faydalı olan ve iyi bakteri oranının artmasını sağlayan yoğurt, gaz problemine karşı oldukça etkilidir. Düzenli olarak yatmadan önce tüketilen bir kase yoğurt gaz probleminize karşı etkili bir çözüm sunar. Aynı zamanda gün içinde ara öğün olarak da yoğurt tüketebilirsiniz.

Mide gazı belirtileri nelerdir?

Birçok kişinin başlıca sıkıntıları arasında yer alan mide gazının belirtilerini karın ağrısı, kramp, karında şişlik, karında ağırlık hissi, yatarken veya öne eğildiğinde geğirme, yemek yedikten sonra bulantı ve çabuk doyma hissi olarak sıralayabiliriz.

Mide gazına soda iyi gelir mi?

Doğal mineralli sulardan üretilen sodalar mide şişkinliğine iyi gelen içeceklerden birisidir. Soda tüketimi mide şişkinliği ve hazımsızlık durumunda en çok tercih edilen tedavi yöntemlerinden birisidir. Dolayısıyla mide gazını almak için soda tüketebilirsiniz.

Hangi besinler gaz yapar?

Gaz sancınızın daha fazla körüklenmesini istemiyorsanız bu besinlerden uzak durmanız gerekmektedir. Gaz yapan yiyecekler olan fasulye, soğan, şeftali, erik, Brüksel lahanası, brokoli, enginar, kuşkonmaz, elma, armut, karnabahar, tam tahıllı buğday ekmeği, kepekli tahıllar, süt, krema, dondurma, bira ve asitli içecek tüketimini azaltmanızı öneriyoruz.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
9 Yorum