Mescid-i Aksa Hakkında Mutlaka Öğrenilmesi Gereken Bilgiler

İslam dininde kutsal sayılan yerlerden bir tanesi olan Mescid- Aksa’nın tarihi, nerede olduğu ve hakkında kısa bilgi edinmek isteyenler için oldukça faydalı bilgileri bu içerikte bulabilirsiniz.
Mescid-i Aksa Hakkında Mutlaka Öğrenilmesi Gereken Bilgiler

Aksa uzak demektir. Mekke'ye uzaklığından dolayı bu ismi almıştır. İslamiyet’te kutsal sayılan yerlerden biridir. Tarih boyunca birçok medeniyetin kullandığı bir yer olmuştur. Mescid-i Aksa Kudüs'te bulunur. Kudüs üç büyük ilahi din için kutsal kabul edilen yerlerden biridir. Kudüs uzun süre Osmanlı imparatorluğunun elinde kalmıştır.

Birinci dünya savaşı sonrası elinden çıkmıştır ve bağımsız hale gelmiştir. 1948 yılında başlayan Arap İsrail savaşı sonrasında Kudüs işgal edilmiştir. Uzun süren mücadele sonrası Mescit Yahudilerin eline geçmiştir. 1980 yıllarında mescit yıkılmaya çalışılmıştır. Daha sonra mescide saldırı yapılmış ve ibadet eden kişilere saldırı gerçekleştirilmiştir.

mescid-i aksa

Mescid-i Aksa Ne Zaman İnşa Edildi?

Mescid'in inaş edilmesine Hz Davut zamanında başlanmıştır. Hz. Davut öldükten sonra oğlu Hz Süleyman mescidin inşasını devam ettirmiştir. Yapımında değerli taş ve altınlar kullanılarak 7 yılda tamamlanmıştır. Hz Süleyman Tevratın bulunduğu sandığı da mescide koyar. Asurlular, Romalılar ve Bizanslılar tarafından ele geçirilir, yıkılır ve tamir edilir. Mescidi Aksa tarihi boyunca birçok din ve medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Mescidi aksanın bugünkü hali Emeviler ve Abbasiler tarafından şekillendirilmiştir. Mescidin kıble karşısında 15 kapı bulunur. Orta kapı altın kaplama olup tunçtan yapılmıştır. 280 adet mermer sütunun üzerine dayanır ve üzerinde bir kubbe vardır.

Damın üstü mozaiklerle kaplıdır. Haçlılar Kudüs'ü işgal edince Mescidi Aksa’yı kiliseye çevirmişlerdir. Mescidin etrafına haçlar koymuşlar ve içine heykeller dikmişlerdir. Daha sonra Selahattin Eyyubi tarafından haçlıların elinden alınmıştır. Mescit eski haline getirilmiş ve yeni bir mihrap yapılmıştır. Mescidi Aksa Müslümanların elinde olduğu zaman sadece ibadet etmek için kullanılmamıştır. Aynı zamanda bir okul ve ilim merkezi olmuştur. Mescidi Aksa da birçok bilim adamı ve alim yetişmiştir. Osmanlı devletine katılmasına Yavuz Sultan Selim ile olmuştur. Yavuz tarafından tüm bakımı yapılmıştır.

mescid-i aksa

Mescidi Aksanın Müslümanlar İçin Önemi

Mescidi Aksa Müslümanlar tarafından kutsal kabul edilen üç mescitten biridir. Müslümanların ilk kıble yönü olması açısından çok önemlidir. Peygamber efendimizin mescidi haramdan Miraç'a yükselerek daha sonra mescidi aksaya geldiğine inanılır. Kutsal kitabımız Kuranı Kerimde Mescidi aksa geçer. Müslümanlar hicretin 16. ayına kadar mescidi aksaya dönerek namaz kılmışlardır. Peygamber efendimizin gönlünde olan yer hep Kabe'dir. Kıble yönü Kabe olursa Mekke daha kolay fetih edilecekti.

Peygamber efendimiz namaz kılarken vahiy geldi ve kıble Kabe olarak değişti. Günümüz İsrail devleti mescidi aksanın altında Süleyman mabedi olduğuna inanıyor ve Süleyman mabedine dair kalıntıları ortaya çıkarmaya çalışıyorlar. Kendi haline terk edilen mescit çok fazla tahribata maruz kalmıştır. Tamir edilmek istense de İsrail devleti tarafından izin verilmemektedir. Yahudilerin amacı burayı yıkıp Süleyman mabedini inşa etmektir. İsrail devleti mescidi aksanın yanından kazı çalışmalarına başlamışlardır.


Önerilen İçerik: Dünyadaki En Kutsal 13 Yer

NeOldu.com / DİN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum