Meme Kisti Nedir? Memede Kitlenin Nedenleri ve Tedavisi

Çoğu zaman müdahale gerektirmese de bazı durumlarda kanser oluşumuna neden olabilen meme kistinin nedenlerini, belirtilerini ve tedavisini inceledik.
Meme Kisti Nedir? Memede Kitlenin Nedenleri ve Tedavisi

Her ne kadar oldukça sık karşılaşılsa da iyi huylu ya da kötü huylu olup olmadığı bilinmeyen meme kistleri büyük tedirginlik yaratmaktadır. Çoğu zaman iyi huylu olan ve tedavi bile gerektirmeyen bu kistler, bazı durumlarda ciddi sonuçların oluşmasına neden olabilmektedirler. Bu yüzden içeriğimizde meme kisti hakkında bilinmesi gereken her şeyden bahsettik. Yazımızda meme kisti nedir, nedenleri ve belirtileri nelerdir, nasıl anlaşılır, tedavisi nasıldır ve korunma yolları nelerdir gibi soruların cevabını bir araya getirdik.

İşte meme kisti hakkında her şey...

Meme Kisti Nedir?

Meme Kisti

Hemen hemen her kadın hayatı boyunca meme kanseri korkusunu içinde barındırır. Günümüzde artış gösteren meme kanserinin başlıca belirtisi olan kistlerin çoğunluğu iyi huyludur. Memede ele gelen kistlerin iyi huylu mu yoksa kötü huylu mu olduğunu anlamak için doktor kontrolü ve muayenesi gereklidir.

Kadınların sık sık kendilerini muayene etmesini öneren uzmanlar memede ele gelen kistin dış yüzeyi düzgünse, aşağı ve yukarı rahatça ilerliyorsa iyi huylu olabilme olasılığının yüksek olduğunu belirtiyor. Ancak kistin dış yüzeyi düzensiz, sert ve hareket etmiyorsa bu kistin kanserli olma olasılığı yüksektir.

Memede ağrı yapan kistlerin kanserli olduğu düşünülse de aslında ağrı yapan kistler iyi huyludur. Kanserli kistler sinsice ilerler ve ağrı şeklinde bir belirti vermezler. Eğer elinize bir kitle geliyorsa bir an önce bir uzmana başvurmalısınız.

Meme Kisti Nedenleri

Meme Kisti

Meme kisti birkaç nedenden dolayı oluşabilmektedir. Süt kanallarında tıkanıklık yaşanması, meme dokusunda enfeksiyon gelişimi ve menstrual döngü içerisinde ortaya çıkan hormonal değişiklikler bu nedenler arasında en çok karşımıza çıkanlarıdır.

Memede kist oluşması oldukça normal ve sık görülen bir durumdur. Çoğunlukla ciddi sonuçları olan kanser gibi hastalıkların habercisi değildir. Meme kistlerinin %80'i iyi huyludur ve çoğu zaman takip bile gerektirmemektedir. Ancak yine de memelerinizde kist oluştuğunu düşünüyorsanız uzman bir doktora görünün.

Meme Kistinin Belirtileri

Meme Kisti

Memede kist oluşursa birçok belirtiyle kendisini göstermektedir. Bu belirtiler memede ağrı, hassasiyet, şişlik, sertlik, kızarıklık, ateş, akıntı, ağrı, şekil bozukluğu, içeri doğru çökme, renk değişimi ve büyümedir.

Yukarıda saymış olduğumuz belirtilerden birkaçını kendinizde görmeniz takdirde önlem olarak doktora gitmenizi öneriyoruz. Genellikle ciddi olmayan ve kendiliğinden geçen meme kisti bazı durumlarda büyüyebilmektedir.

Meme Kisti Nasıl Anlaşılır?

Meme Kisti

Öncelikli olarak kişi aynanın karşısında iki memesini karşılaştırarak gözle muayene yapmalıdır. Bir memesinin diğerinden küçük ve hasarlı olması gibi durumlara karşın meme üzerinde veya meme ucunda kızarıklık olup olmadığı incelenmelidir. Aynı zamanda memede bir çöküntü ve lekelenme gibi durumların olup olmadığını kontrol edin.

Daha sonra iki kol yukarı kaldırılarak koltuk altında veya köprücük kemiği çevresinde herhangi bir şişlik olup olmadığına bakılır. Ayrıca iki elinizi kalçalarınıza veya belinize bastırarak iki göğüsünüzde de herhangi bir değişimin olup olmayacağını inceleyerek de kistin varlığını anlayabilirsiniz.

Meme kistini anlamanın bir diğer yolu ise meme ucunuza iki elinizle bastırarak ve kanlı veya süt şeklinde bir akıntı olup olmadığına bakmaktır. Bu rahatsızlığı anlamanın son yolu ise oturarak, ayakta veya yatarak parmak uçlarınızı memenizin üzerinde gezdirmektir. Yukarı veya dikey hareketlerle kendi kendinizi muayene edin. Bunun için işaret parmağınız, orta parmağınız ve yüzük parmağınızı birlikte kullanabilirsiniz.

Meme Kistinin Tanı ve Tedavisi

Meme Kisti

20 yaşından sonra her kadın düzenli olarak kendini muayene etmelidir. Böylece sonradan meydana gelebilecek herhangi bir değişimin fark edilmesi kolaylaşır. Aynı zamanda erken teşhis açısından da kadının sürekli olarak muayeneye gitmesi oldukça önemlidir.

Meme kisti belirtilerine sahip bir kadın öncelikle bir an önce bir uzmana başvurmalıdır. Meme kisti teşhis ve tedavisinde öncelikle hormon profili çıkarılır. Daha sonra ultrason ile kistin çeşidinin belirlenmesi açısından inceleme yapılır.

Meme Kisti

Mamografi ile elle tespit edilemeyen kistler detaylıca olarak incelenir. Yapılan muayene ve testlerde edinilen bilgi veya şüpheye bağlı olarak teşhisin kesinleşmesi adına iğne biyopsisi yapılabilmektedir. İğne biyopsisi ile alınan doku mikroskop ile incelenir.

Meme kisti tedavisinde ise kistin içi iğne ile tamamen boşaltılarak duruma göre doktorun uygun bulduğu ek tedavi yöntemleri uygulanabilir. Ancak meme kistinin yeniden tekrarlayabileceğini söyleyelim.

Meme Kisti Tedavisinde Size Düşen Görevler

Meme Kisti

Yapılan tedavinin olumlu sonuçlanması adına size düşen görevleri düzenli olarak yerine getirmelisiniz. Ağrılı meme kistlerinde ağrıyı en aza indirmek adına sütyen seçiminde ve kullanımında özenli olmalısınız. Göğüs yapınıza en uykun ve meme dokusunu iyi destekleyen bir sütyen kullanımı ağrınızı en aza indirmenize yardımcı olacaktır.

Kafein ve tuz tüketiminde bir sınırlama getirmelisiniz. Yapılan bilimsel çalışmalarda kafeinin meme kistini tetiklediği sonuçlarına varılmıştır. Kafein miktarının azaltılması sonucunda meme kisti belirtilerinin azaldığı gözlemlenmiştir. Aynı zamanda tuz tüketimindeki aşırılık ve dikkatsizlik birçok hastalıkta olduğu gibi meme kistinde de tetikleyici rol oynamaktadır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Kadınlarda Meme KanseriErkeklerde Göğüs Büyümesi
Meme AğrısıGöğüs Kafesi Ağrısı

Meme kisti tehlikeli midir?

Memede kitle oluşması oldukça normal bir durumdur. Çünkü meme bir salgı organıdır ve amacı salgıları aktarmaktır. Memedeki süt bezi kanallarının genişlemesi sonucu oluşan kistler tehlikeli değildir. Ancak kötü huylu olan ve sonucunda kanser oluşan kistler oldukça tehlikelidir.

Memede kist nasıl tedavi edilir?

Memedeki kist tedavi edilmesi gerekecek kadar büyük ve yoğun ise ilk olarak takibinin yapılması gerekir. Eğer aşırı büyük bir yapıya kavuşursa, taneliyse, düzensizse ve kanlıysa enjektörle içi boşaltılır.

Memede kist kansere yol açar mı?

Meme kistlerinin zamanla kansere dönüşmesi gibi bir durum yoktur. Kistler ya iyi huyludur ya da kötü huyludur. Kötü huylu kistler kansere neden olmaktadır. Ancak iyi huylu kistlerde böyle bir durum söz konusu değildir.

Memede kistin huylu olduğu nasıl anlaşılır?

Memede görülen kistlerin iyi huylu olup olmadığını regl döneminde hassasiyetin artması gibi belirtiler sayesinde anlayabilirsiniz. Eğer regl döneminde hassasiyet sürekli olarak artıyorsa bu kist iyi huyludur.

Memedeki kistleri ne yok eder?

Memede oluşan kistler çoğu zaman iyi huylu ve basit yapıda oldukları için tedaviye ihtiyaç duymazlar. Ancak komplike ve büyük kistler için 6 ay aralıklarla ultrason yapılması gerekiyor. Eğer doktorunuz öneriyorsa bu kistlerin içinin boşaltılması şarttır.

Memede kist ağrısı nereye vurur?

Memede oluşan kist, çoğu zaman koltuk altına doğru yayılan bir şekilde ağrı oluşturmaktadır. Bu durum memelerde yanma ve batma tarzında gerçekleşebilmektedir. Sürekli olarak da karşımıza çıkabilen kist ağrıları dokunma ve üzerine yatma sebebiyle artabilir.

Memede kist varsa ne olur?

Memedeki kist yapıları çoğu zaman basit türde oldukları için herhangi bir şekilde ağrıya neden olmazlar. Ancak kistin büyük olması ve birden ortaya çıkması durumunda ağrı ortaya çıkabilmektedir. Bu durum meme duvarının enfekte olması ve kist içeriğinin apseleşmesi yüzünden gerçekleşmektedir.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
4 Yorum