Mazda MX-5 Ön İncelemesi

Mazda' nın roadster modeli ve efsanesi MX-5 yenilendi. Yeni tasarımı ve motoru ile birlikte tepeden tırnağa elden geçen araç bakalım neler sunuyor? Mayıs 2016 itibarıyla ülkemizde satışa sunulan aracın satış fiyatı ve diğer detaylar haberimizde...
Mazda MX-5 Ön İncelemesi

MAZDA EFSANESİ YENİLENDİ

Mazda' nın roadster modeli MX-5 ilk kez 1989 yılında üretildi. Üretildiği tarihten itibaren çok sevilen ve 1 milyon adedin üzerinden satarak büyük başarıya imza atan araç yenilendi. Yeni Mazda MX-5 dördüncü nesil olarak yollara çıktı ve ülkemizde de satılmaya başlandı.

Yeni MX-5, yeni teknolojilerle donatıldı ve sürüş keyfini artıracak geliştirmeler uygulandı. Gerek büyük gerek küçük dokunuşlarla araç sürücüsüne daha fazla keyif verecek şekilde elden geçirilen araba, otomobil dünyasının prestijli ödüllerini alarak şimdiden başarısını pekiştirdi.

 

MAZDA MX-5 TASARIM DETAYLARI

mx-5-on.jpg

Mazda, 2015 yılından itibaren tasarım konusunda büyük yatırım yaparak araçlarında kullandığı tasarım dilini tamamıyla yeniledi. KODO adını verdiği tasarım dilini kullanan firma, ilk olarak Mazda3 ile başladığı değişikliği 2015 yılı içindeki diğer modellerine de uyguladı. KODO tasarım dilinin, araçlarda daha agresif ve daha sportif görüntü sunduğunu ve baştan sonra bazen keskin bazen yuvarlak arasında geçişler yaparak hareketin ruhunu simgelediğinin altını çizelim.

mx-5-yan.jpg

Araca yandan bakınca uyumlu ve dengeli tasarımı daha net görebiliyorsunuz. Yan profilden yumuşak hatlara sahip aracın bu açıdan tam bir roadster olduğunu söyleyebiliriz. Bir önceki jenerasyona göre alçalan şasiyi bu açıdan net görebilmek mümkün. Ayrıca aerodinamik kıvrımlar üzerinde epeyce uğraşıldığı bu tasarım ile kendini hissettiriyor.

mx-5-arkadan.jpg

Arka tarafa geçtiğinizde, bu arabanın diğerlerinden ayrıldığını bir kez daha görebiliyorsunuz. Arka tekerleklerden itibaren arkaya doğru daralan hatlar ve yüksek, geniş tampon tasarımı aracın yol tutuşunu artırmak için mühendislerin epey uğraştığını gösteriyor. Bir de arka tasarımın BMW Z4 ile benzerliği dikkat çekiyor.

 

MAZDA MX-5 İÇ MEKAN ve MOTOR ÖZELLİKLERİ

mx-5-ic-mekan.jpg

MX-5 sürüş keyfini doruklara çıkarmak için tasarlanan bir araç olduğu için onu tanıyanlar zaten iç mekandan çok fazla konfor beklemez. Bu aracın üretiliş amacı, yolu, motoru hissetmek ve sürüşün tadını çıkarmaktır. Mazda yetkilileri bu beklentileri düşürmeyecek şekilde iç mekan tasarımı yapmışlar.

mx-5-oturma-pozisyonu.jpg

Aracın iki kişilik kokpiti alçak oturma pozisyonu sunuyor. Bu oturma pozisyonu hem ağırlık merkezini yere daha yakın konuma getirirken, aracın üstünün açılabilir yapıda olması sebebiyle baş mesafenizin korunmasına yardımcı oluyor. Arabayı üstü açık kullanırken dahi kafanıza gelecek rüzgarı, ön cam ve kokpit tasarımı ile önleyerek sürüş konforunu artırmayı başarmışlar. 

Ön konsoldaki malzeme kalitesi yüksek ve dokunmatik ekran diğer yeni tasarım Mazda modellerinde olduğu gibi oldukça kullanışlı. İç mekandaki saklama gözleri pek yeterli değil. Cüzdan, sırt çantası ve telefon gibi eşyalarınızı koymak için koltukların arkasında ve arasında saklama gözü mevcut.

mx-5-yasam-alani.jpg

Vites önünde ve arkasında da küçük saklama alanları bulunuyor. Bunların haricinde torpido gözü ya da diğer araçlardan alışkın olduğumuz bölmeler bulunmuyor. Dikkat çeken diğer bir nokta ise kapı üstündeki şeritlerin aracın rengi ile aynı olması... Hem estetik hem de üstü açık kullanımda aracın dış tasarımı sanki içerden başlıyormuş havası yaratıyor. Bu dokunuş, aracın iç mekanına ayrı bir hava katmış diyebiliriz.

Mazda MX-5 ülkemizde 2 farklı motor seçeneği ile satışa sunuldu. SkyActive-G 1.5 ve SkyActive-G 2.0 benzinli motorlar manuel şanzıman ile alınabiliyor. 1.5 litre motor ile 131 beygir güç ve 150 newton/metre tork üretirken, 2.0 litrelik motor ile 160 beygir güç ve 200 newton/metre tork üretebiliyor.

mx-5-kirmizi.jpg

Motor gücü düşük gibi görünen araçların azami hızları ise 1.5 motorda 204 km/sa iken 2.0 litrelik motorda 214 km/sa olarak belirtiliyor. Bu hızlar kimilerine göre az gibi görünse de araçların sürüş zevki için kullanıldığı ve araçların 1.050 kg ağırlığı ile oldukça çevik olduğunu göz önünde bulundurmaları gerektiğini hatırlatalım.

Mazda' nın sunduğu verilere göre yeni SkyActive motor teknolojili araçların yakıt tüketimi de oldukça ekonomik yakıt tüketim değerlerine imza atıyor. 1.5 litrelik motor ortalama 6.0 lt/100km, 2.0 litrelik motor ise ortalama 6.6 lt/100km fabrika verilerine sahip. Performanslı kullanımda dahi bu tüketimin 10 litrenin altında olacağını tahmin etmek güç değil. Bu bakımdan hem keyif hem de ekonomi bir arada sunuluyor diyebiliriz.

MAZDA MX-5 FİYAT ve DONANIM PAKETLERİ

mx-5-ic-fiyat.jpg

Mazda MX-5 ülkemizde 102.000 TL açılış fiyatı ile kullanıcılara sunuldu. 1.5 litrelik motor ile almak isteyenler Motion, Power ve Power Sense olmak üzere 3 farklı donanım seçeneği ile karşılaşırken 2.0 litrelik motor ile almak isteyenler sadece Power Sense donanımı ile bu aracı satın alabilecekler. Mazda MX-5'in ülkemizde sadece düz vites ve benzinli motorlar ile satışa sunulduğunu ekleyelim. Donanım paketlerine göre 2016 Mazda MX-5 fiyatları şöyledir:

- 1.5 Litre Motion  102.000 TL

- 1.5 Litre Power   112.250 TL

- 1.5 Litre Power Sense   119.000 TL

- 2.0 Litre Poer Sense   150.450 TL

NeOldu.com / Özel Haber

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.