Corona Virüsü Vaka ve Ölü Sayısı Kaç?

Dünya ve Türkiye'de Koronavirüs pozitif vaka sayısı ve hayatını kaybedenler kaç oldu? İşte corona virüsü dünya geneli vaka ve ölüm haberleri
Corona Virüsü Vaka ve Ölü Sayısı Kaç?

Koronavirüs Son Durum ve Corona Virüsü (COVID-19) Son Dakika Haberleri

Koronavirüs vaka ve ölü sayısı

Koronavirüs ilk olarak Aralık 2019 tarihinde ortaya çıkan ve SARS-CoV virüsüne olan benzerliğiyle bilinen corona virüs bir diğer adıyla Covid-2019, aradan geçen birkaç ayın sonunda tüm dünyada yayılmaya devam ediyor. İlk etapta Çin'in Vuhan kendini vuran salgın, ilerleyen süre zarfından İtalya, İran, İspanya, ABD, Almanya, Fransa, Güney Kore, İsviçre, İngiltere ve daha birçok dünya ülkesini tehlike altına aldı. Son olarak ülkemizde görülen koronavirüs vakası, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın yaptığı açıklamalar doğrultusunda yeni vaka sayısı ve ölüm haberleriyle bizleri bir kez daha üzdü. Alınan tüm önlemlere rağmen yayılım göstermeyi başaran koronavürs Türkiye ve dünya geneli son durum ne? İşte tüm dünyada koronavirüs vaka ve ölü sayısı hakkında güncel bilgi...

  • Türkiye Koronavirüs Son Dakika: 47.029 vaka, 1.006 ölü
  • İtalya Koronavirüs Son Dakika: 147.577 vaka, 18.849 ölü
  • Amerika Koronavirüs Son Dakika: 503.177 vaka, 18.761 ölü
  • Çin Koronavirüs Son Dakika: 81.953 vaka, 3.339 ölü
  • İran Koronavirüs Son Dakika: 70.029 vaka, 4.357 ölü
  • İspanya Koronavirüs Son Dakika: 161.852 vaka, 16.353 ölü
  • Dünya Koronavirüs Son Dakika: 1.714.014 vaka, 103.772 ölü, 388.577 iyileşme

Türkiye Koronavirüs Son Dakika Haberleri

Koronavirüs vaka ve ölü sayısı

Dünya, Türkiye'de alınan koronavirüs önlemlerini yakında takip ederken ülkemizde 16 Mart tarihinde okullar tatil edilmişti. Hemen ardından öğrencilerin uzaktan eğitim programı kapsamında eğitim alması uygun görülmüştü. İçişleri Bakanlığı'nın 16 Mart Pazartesi günü saat 10:00 itibariyle 81 ilde geçerli yeni yasağı kapsamında tüm illerdeki pavyon, diskotek, bar, gece kulüplerinin geçici olarak faaliyetlerini durdurmuştu. 

Ülke genelinde yurt dışı seyahatlerinin zorunlu olmadıkça çıkılmaması gerektiğini belirten Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, son olarak Umre'den dönen vatandaşların sağlık taramasından geçtiği ve şüphelilerin hastaneye kaldırıldığını açıklamıştı. Öte yandan Umre'den dönenlerin Ankara ve Konya'daki öğrenci yurtlarında karantinaya alındığını açıklayan Koca, bazı hastalarımızın durumunun oldukça iyi olduğunu ve tüm sağlık görevlilerinin var gücüyle çalıştığını belirtmişti. Dünyanın birçok farklı noktasına yayılan ve Avrupa'da korkunç sonuçlara sebep olan koronavirüs, son olarak Türkiye'de de görüldü. 


Çin Koronavirüs Son Dakika Haberleri

Koronavirüs vaka ve ölü sayısı

Dünyanın 2019 yılının son çeyreğinde tanıştığı bu virüsün sıfır noktası olan Çin, aradan geçen 3 ayın ardından vaka sayılarında azalma olduğunu dile getirdi. Çin, son zamanlarda İtalya'da meydana gelen ölüm haberlerinin öncesinde dünyanın en fazla koronavirüs ölüm haberinin geldiği ülke arasında başı çekiyordu. 


İtalya Koronavirüs Son Dakika Haberleri

Koronavirüs vaka ve ölü sayısı

Dünyada Koronavirüs'ten en fazla etkilenen ülkeler arasında başı çekmekte olan İtalya, her geçen gün artık gösteren yeni vaka sayısı ve ölüm haberleriyle endişeleri 2 katına çıkarttı. Tüm dünyanın korkarak baktığı sanat şehri İtalya, son haliyle görenleri adeta yıktı geçirdi. Öte yandan koronavirüs salgınının yönetiminden sorumlu Sivil Savunma Kurumu Başkanı Angelo Borrelli, ülkede görülen virüs vakalarının iki hafta içerisinde zirveye ulaşacağını belirtti. Son veriler İtalya'da en büyük can kaybına yol açan Covid-19 ölümlerinin %70'inden fazlasının kuzeyde yer alan Lombardia bölgesinde görüldüğü biliniyor.


İran Koronavirüs Son Dakika Haberleri

Koronavirüs vaka ve ölü sayısı

Tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs, İran'dan gelen yeni ölüm haberleriyle bir kez daha endişelendirmeye devam ediyor. Covid-19 salgınında en fazla can kaybının görüldüğü ülkeler arasında yer alan İran, her geçen gün yeni can kayıplarıyla vatandaşlarda korku ve paniğe sebep oluyor. 


COVID-19 (SARS-CoV2 Enfeksiyonu) Nedir?

Koronavirüs (CoV), daha önce ki yıllarda adından sıklıkla söz ettiren Orta Doğu Solunum Sendromu (MERS-CoV) ve Ağır Akut Solunum Sendromu (SARS-CoV) gibi ölümcül hastalıkların oluşumuna sebebiyet veren bir çeşit virüs ailesidir. Peki bu İnsan hayatını ciddi ölçüde tehlikeye sürükleyen koronavirüsler nereden geliyor? 

Yapılan araştırmalar bu sorunun cevabının zoonotik yani hayvanlardan bulaşarak insanlarda hastalık meydana getiren bir virüs olduğunu gösteriyor. İlk olarak 2002 yılının Kasım ayında duyduğumuz SARS-CoV'un misk kedilerinden, 2012 yılının Nisan ayında Suudi Arabistan'da ortaya çıkan MERS-CoV'un tek hörgüçlü develerden insanlara bulaştığı görülmüştü. Öte yandan yapılan araştırmalar henüz insanlara bulaşmamış fakat hayvanlarda saptanan sayısız covonavirüs olduğunu söylemektedir. 

Koronavirüs vaka ve ölü sayısı

CoV yani koronavirüslerin insanlarda dolaşımda olan alt tipleri (HCoV-229E, HCoV-OC43, HCoV-NL63, HKU1-CoV) gellikle soğuk algınlığa sebep olan virüsler olarak bilinmektedir. Tüm bunların yanında 21. yüzyılın ilk uluslararası acil sağlık durumu olarak kendini gösteren SARS-CoV, daha önce hiçbir insanda görülmemiş bir virüs olarak ortaya çıkmasından kısa bir süre sonra yüzlerce insanın hayatını kaybetmesine sebep olmuştu. Dünya SARS-CoV'un yaralarını sarmaya çalışırken aradan geçen 10 yılın ardından yeni bir koronavirüsü insanlık hayatını tekrardan tehlikeye atacaktı. Tarihler 2012 yılının Eylül ayını gösterdiğinde ilk defa insanlar Suudi Arabistan'da ortaya çıkan yeni ölümcül virüs MERS-CoV ile tanışmıştı. 

İnsanlık tarihi yakın geçmişte görülen SARS-CoV ve MERS-CoV salgınlarının endişesini yeni yeni atlatmaya başlamışken 31 Aralık 2019'da Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Çin Ülke Ofisi, Çin'in Hubei eylatinde bulunan Vuhan şehrinde henüz etiyolojisi saptanmamış pnömoni (zatürre) vakalarını bildirmişti. Aradan geçen bir haftanın ardından tarihler 7 Ocak 2020'yi gösterdiğinde dünya artık yeni bir koronaviris (2019-nCoV) tehdidiyle karşı karşıya olduğunu öğrendi. Yapılan araştırmalar hastalığın nereden geldiğini ve neden kaynaklandığını net bir şekilde göstermemiş olsa da 2019-nCoV olarak ortaya çıkan bu yeni koronavirüs adı tüm dünyada COVID-2019 olarak bilinmektedir. Öte yandan COVID-2019'un SARS-CoV' e olan benzerliğinden dolayı SARS-CoV-2 olarak da adlandırılmaktadır.


Koronavirüs (Corona Virüs) Özellikleri

Koronavirüs, tek zincirli, pozitif polariteli ve zarflı RNA virüslerinden oluşmaktadır. Corona virüsler pozitif polariteli olduklarından dolayı RNA'ya bağımlı RNA polimeraz enzimi içermezler fakat genomlarında bu enzimi kodladıkları görülmektedir. Öte yandan yüzeylerinde çubuksu uzantılara sahip koronavirüsler, çıkıntılı yapısıyla dikkat çekmektedir. Adını Latince'deki "corona" yani "taç" anlamından alan bu virüs, Coronavirüs (taçlı virüs) olarak bilinmektedir. Alfa, Delta, Gama ve Deltacoronavirüs olarak bilinen 4 farklı cinse sahip bu virüsler, kendi alt dallarında birçok farklı virüslere ayrılarak insan, yarasa, domuz, kedi, köpek, kemirgen ve kanatlı hayvanlarda görülebilmektedir. 

Koronavirüs vaka ve ölü sayısı

İnsanlarda görülen koronavirüsler genellikle basit soğuk aldığından ağır akut solunum sendromuna (SARS-CoV) kadar birçok farklı spektrumda görülebilmektedir. Aynı zamanda koronavirüsler insanlarda ve hayvanlarda çeşitli solunum yolu enfeksiyonları (respiratuar), sinir sistemi bozuklukları (enterik), akut karaciğer hastalıkları (hepatik), böbrek hastalıkları (nefrotik) ve birçok farklı nörolojik (beyin, omurilik ve sinir sistemi ile kas hastalıkları) hastalıklara da sebep olabilmektedir. 


Corona Virüse Yakalanan Bireylerin Ortak Özellikleri

Koronavirüs vaka ve ölü sayısı

Dünyanın en büyük düşmanı haline gelen corona virüs (COVID-19) her geçen gün binlerce yeni vaka haberi ve yüzlerce ölü bilgisiyle insanların korkulu rüyası haline geldi. İlk bakışta son derece basit görülen bu virüs, ne yazık ki son derece büyük etkileriyle tüm dünyanın ortak noktası haline geldi. 

  • Burun akıntısı
  • Boğaz ağrısı
  • Öksürük
  • Ateş
  • Yorgunluk
  • Baş ağrısı
  • Nefes almakta zorluk 

Uzmanlar koronavirüs belirtisinin ilk etapta kuru öksürük, yüksek ateş, boğaz ağrısı, nefes darlığı, yorgunluk, baş ağrısı, nezle ve ishal durumlarıyla görüldüğünü belirtiyor. Peki bu semptomlara sahip bireylerin ne yapması gerekiyor? İlk etapta her vatandaşın kendi ve çevresi için üzerine düşeni yapması gerektiğini bir kez daha hatırlatalım. Siz bireylerin alacağı her türlü önlemin bu salgınla mücadele kapsamında büyük ölçüde katkıda bulunacağını asla unutmayın. Öte yandan belirtilen semptomlara sahip kişilerin ilk olarak ALO 184 ile iletişime geçmesi gerekmektedir. Görüşmelerinizde covid-19 virüs şüphelerinizi ve son zamanlarda yaptığınız seyahat ve semptomlarınızı anlatınız. 


Önerilen İçerik: Koronavirüs Kaç Derecede Yok Olur?

Neoldu.com

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum