Köpeklerde Dışkı Yeme (Kaprofaji) Nedenleri ve Tedavisi

Köpekler neden dışkı yiyor? Kaproloji olarak bilinen köpeklerde dışkı yeme problemi, evcil hayvan sahiplerinin en büyük şikayetleri arasında yer alıyor.
Köpeklerde Dışkı Yeme (Kaprofaji) Nedenleri ve Tedavisi

Köpeklerde Dışkı Yeme Nedenleri ve Tedavisi

Kaprofaji olarak adlandırılan dışkı yeme problemi her köpekte olmasa da birçoğunun sıklıkla yaptığı eylemler arasında yer almaktadır. Beraberinde birçok hastalığın oluşumuna davetiye çıkartan bu durum, aynı zamanda evcil hayvan ebeveynlerinin de hastalanmasına sebep olabilmektedir. Yapılan araştırmalar köpeklerin içgüdü, açlık, stres ve hastalıklara bağlı olarak dışkı yediğini göstermektedir. 

Bir köpek kendi dışkısını veya başka bir hayvanın dışkısını (özellikle başka bir köpek veya bir kedi) yerken, bağırsak parazitlerinin yumurtalarını ve hastalığa kolayca yol açabilecek potansiyel olarak zararlı bakterileri yutma riski altındadır . Diğer hayvanların dışkısını yediği bilinen bir köpek, bir veteriner tarafından sık dışkı analizlerine sahip olmalıdır.

Köpeklerde Dışkı Yeme (Kaprofaji) Probleminin Nedenleri

Köpekler pek çok nedenden dolayı kaka yer. Bazen enzim eksikliği veya pankreas yetmezliği gibi altta yatan bir tıbbi sorun vardır . Bağırsak malabsorpsiyonu ve GI parazitleri de koprofajinin altında yatan yaygın tıbbi nedenlerdir.

Genellikle bir köpeğin kendi dışkısını yemesi çok az tehlike oluşturur. Bununla birlikte, bu köpeklerde dışkı yeme problemi sonrasında gelen bakteriler ve parazitler muhtemelen köpeğin ağzı ve tükürüğü ile temas yoluyla insanlara ve diğer hayvanlara bulaşabilir. Köpeğinizin dışkı yemesini önleyemiyorsanız, köpeğinizin ağzına / tükürüğüne temas ediyorsanız ellerinizi iyice yıkadığınızdan emin olun.

1. İçgüdüsel olarak dışkı yeme

Anne köpekler içgüdüsel olarak yavrularını temiz tutmak için düzenli yalarlar. İlk bakışta normal görünen bu anne davranışı yavruları ve çevresini temiz tutar. Beraberinde birçok yavru genç yaşta dışkı yemeye başlayacaktır . Bazı yavrular bu normal davranıştan büyür, diğerleri ise yetişkinliğe devam eder.

Diğer türlerin dışkısını yemek de doğal davranış olarak kabul edilir. Bir kediniz varsa, köpeğinizin çöp kutusundan uzak kalamayacağını fark edebilirsiniz. Çoğu köpek kedi kakasının tadını sever. Belki de bu, kedilerin yüksek proteinli diyetlerinden kaynaklanmaktadır.

2. Açlıktan dışkı yeme

Açlıktan veya şiddetli yetersiz beslenmeden muzdarip bir köpek bulabileceği her şeyi yiyebilir. Bazı köpekler, iyi beslenmiş olsalar da, her zaman açtırlar (bu bir hastalık belirtisi veya sadece köpeğin kişiliği olabilir). Birçok köpek tamamen gıdaya takıntılıdır ve kendilerine iyi gelen her şeyi yerler.

Ne yazık ki birçok köpek dışkı tadından (özellikle kedi kakası) zevk almaktadır. Bazı evcil hayvan sahipleri köpeklerin az mama tükettiğini düşünerek dışkı yediğine inanır ancak çoğu veteriner hekim bunun aslında koprofajiden kaynaklandığını söylemektedir. 

3. Kaygı, korku ve stresten dışkı yeme

Yapılan araştırmalar ağır kaygı, stres ve korku yaşayan köpeklerin dışkı yeme alışkanlığı kazandığını göstermektedir. Örneğin uygunsuz bir alana dışkılayan köpeği yaptığı yanlış eylemden dolayı cezalandırmanız durumunda bir sonraki seferde dışkısını ortadan kaldırmak için yemeyi tercih edebilir. Aynı zamanda çok uzun süre yalnız bırakılan köpekler sıkıntıdan bu yola başvurabilir. 

4. Hastalığa bağlı dışkı yeme

Koprofaji davranışsal nedenlerin dışında tıbbi nedenlere bağlı olarak da ortaya çıkabilen bir durumdur. Özellikle bazı sağlık sorunları köpeklerde dışkı yeme alışkanlığına sebep olabilir. Örneğin köpekler besinleri sindirimekte zorluk çektiğinde, bağırsak enfeksiyonlarında, pankreatitleri, aşırı yağlı ve sağlıksız gıdalar tükettiğinde koprofaji alışkanlığı kazanabilirler. 

5. Kötü mama tüketimine bağlı dışkı yeme

Dışkı yeme problemi olan birçok köpek, kalitesiz köpek maması tüketimine bağlı olarak bu eylemi gerçekleştirebilmektedir. Yediği mamadan lezzet alamayan köpekler, stres ve sıkıntı ile beraberinde doğan açlık krizlerine bağlı olarak kendi dışkısını veya başka bir hayvanın dışkısını yiyebilir. Bu sebeple köpeğinize her daim kaliteli mama almaya özen gösterin. 

Köpeklerde Dışkı Yeme (Kaprofaji) Problemi Tedavisi

Köpeklerde dışkı yeme alışkanlığı olarak da bilinen Kaprofaji, birçok farklı neden bağlı olarak meydana gelebilmektedir. Şimdiye kadarköpeğinizin kaka yemesinin tüm nedenlerinden bahsettik. Artık köpeğinizi bu kötü alışkanlığından kurtarmak için harekete geçmenin vakti geldi! Özellikle yavru köpeklerde dışkı yeme problemi olarak ortaya çıkan kaprofaji tedavisi nasıl yapılır? İşte cevabı..

1. Temiz Olun

Her şeyden önce köpeğinizin dışkı yeme alışkanlığının önüne geçmek için temiz olun. Evinizde veya bahçenizde asla dışkı kalmasına izin vermeyin. Köpeğinizi dışarıda dolaştırırken kaka yapmasının hemen ardından poşetle dışkıyı alarak ortadan kaldırın. Temizlik tüm canlılar için en hassas nokta olacaktır. 

2. Veterinere başvurun

Köpeğiniz de başa çıkamadığınız bir dışkı yeme alıikanlığı varsa bunun altında yatan sebebin tıbbi bir durum olup olmadığını öğrenmek için veterinere başvurun. Köpeğinizin rutin olarak veteriner kontrolüne girmesi, olası hastalıkların önüne geçilmesine yardımcı olacaktır. Aynı zamanda köpeğinize yapılacak olan kaka testleri sevimli dostunuzun daha sağlıklı yaşamasına olanak sağlayacaktır. 

3. Oyunlar oynayın

Köpeğiniz stres, sıkıntı ve ilgi isteğini karşılamak için düzenli oyunlar oynadığınızda ve egzersizler yaptığınızdan emin olun. Köpeğiniz bunları yapmanız durumunda ilgi çekmek için dışkı yemeye başvurmayacaktır. 

4. Kaliteli köpek maması satın alın

Köpeğim kendi dışkısını neden yiyor? diyen birçok evcil hayvan sahibinin sorusuna yavıt veren bu durum, kalitesiz mamayla beslenen köpeklerin hayatından mutlu olmadığını gösteriyor. Kalitesiz köpek mamaları sevimli dostlarınızın ihtiyacı olan besinleri içermediği gibi birçok sağlık sorunun oluşmasına da sebep olmaktadır. Bu sebeple köpeğinizi her daim yüksek besin değerine sahip kaliteli köpek maması ile beslemeye özen gösterin.

5. Köpek eğitim merkezine götürün

Yapılan araştırmalar yavruluktan itibaren köpek eğitim merkezinde profesyonel hocalar eşliğinde eğitim alan sevim dostlarınızın daha güvenilir, saha sadık ve daha akıllıca bir hayat sürdüğünü göstermektedir. Özellikle itaat ve tuvalet eğitimlerinin verildiği köpek eğitim okulları, patili dostlarınızın hem mutlu hemde zekice davranmasına yardımcı olacaktır. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.