En İyi Köpek Cinsleri & Türleri ve Sevilen Köpek Irkları

Dünyanın en sadık dostları olarak bilinen en iyi köpek cinsleri, türleri ve sevilen ırklarını sizler için sıraladık. Dünyanın en popüler köpekleri listesi
En İyi Köpek Cinsleri & Türleri ve Sevilen Köpek Irkları

En Popüler 63 Büyümeyen, Küçük ve Büyük Köpek Cinsi, Türü ve Irk Özellikler

İnsanlarla yakın bağ kurabilen hayvanların başında gelen köpekler oldukça itaatkar, sadık, koruyucu ve eğlenceli kişiliği ile dünyanın en iyi arkadaşları olarak biliniyor. Yüzyıllardır birçok farklı yetenek ve kişilik özellikleriyle nam salmış en popüler 63 köpek cinsi:


Büyümeyen Köpek Cinsleri

Minyatür köpek ırkları, yaşlandıkça daha fazla büyümeyen köpek türleridir. Yalnızca birkaç santim boyutlarına sahip bu sevimli dostlarımız son derece narin ve sevimli olmalarıyla bilinmektedir. Büyümeyen köpek cinsleri hakkında daha fazla bilgi için buraya tıklayın. Özellikleri, ağırlığı, mizahı, yaşam süresi ve yaygın hastalıkları hakkında daha fazla bilgi sahibi olacağınız büyümeyen köpek cinsleri:

1. Shih Tzu

Köpek Cinsleri, Türleri ve Irk Özellikleri

Shih Tzu, aslan olarak da bilinen ve tarihi oldukça eski dönemlere dayanan bir köpek türüdür. Oldukça zeki ve akıllı olması ile bilinen bu tür her daim sahibine karşı yakın bağ içerisinde olması ile dikkat çekmektedir. Bir hayli küçük ebatı ile sevimliliğini korumakta olan Shih Tzu köpeği mutlu görünümü ile dünya üzerinde hızla popülerlik kazanmıştır. Çocuklu aileler için oldukça uygun bir tercih olan Shih Tzu, 1969 yılında Amerikan Kennel Kulübü tarafından ödüle layık görülmüştür.

Her ne kadar küçük aslan lakabı ile bilinse de Shih Tzu köpeği asla sert ve vahşi bir köpek değildir. Diğer evcil hayvanlarla dahi bir hayli iyi geçinebilen bu sevimli dostumuz yaşlılar ve bekarlar içinde iyi bir arkadaş olmaktadır. Bir hayli kolay eğitilebilir kişiliği ile sosyalleşme konusunda usta olan Shih Tzu günümüzde dünyanın bir çok farklı noktasında köpek severler tarafından ideal ev arkadaşı olarak sahiplenebilmektedir.

🐶 Mizaç: Akıllı, Sevecen, Zeki, Bağımsız, Sadık, Atik, Oyuncu, Dost Canlısı, Aktif, Nazik, Cesur

📏 Boy: 20-28 cm

⚖️ Ağırlık: 4-7 kg

🐩 Renk: Siyah, Beyaz, Kahverengi, Kaplan Desenli, Açık Kahve, Koyu Kahve, Siyah Beyaz, Mavi, Altın Rengi

🐾 Ortalama Yaşam Süresi: 10-16 yıl 

🔗 Devamını okumak için buraya tıklayın.


2. Yorkshire Terrier

Köpek Cinsleri, Türleri ve Irk Özellikleri

Yorkshire Terrier, 1800’lü yılların ortalarında ortaya çıkmış İngiliz köpeği olarak bilinmektedir. 19. Yüzyılda İngiltere’den İskoçya’ya göç etmesi ile dünya da hızla yayılmış olan bu sevimli dostumuz oldukça küçük olmasından dolayı moda köpeği olarak bilinmektedir. Korkusuz, otoriter, dinamik, zeki ve enerjik kişiliği ile tanınan Yorkshire Terrier köpeği 1885 yılında Amerikan Kennel Kulübü tarafından ödüle layık görülmüştür.

Çanta köpeği olarak da bilinen Yorkshire Terrier köpeği yetiştirme tarzına göre şekil alan bir türdür. Kimisi terrier gibi alçak gönüllü, nazik olurken kimisi her daim dik başlı ve inatçı kişiliği ile bilinmektedir. Her daim sahibi ile yakın bağ kurma özelliğine sahip Yorkshire, ilgi ve alakadan çok hoşlanmaktadır. Ayrıca dünyanın en popüler köpek cinsleri arasında adından sıklıkla söz ettirmektedir. Bu cins çocuklu aileler için oldukça ideal bir köpek seçimi olmaktadır.

🐶 Mizaç: Oyuncu, Zeki, Bağımsız, Emin, Cesur

📏 Boy: 18-23 cm

⚖️ Ağırlık: 3-4 kg

🐩 Renk: Mavi-Ten, Mavi-Siyah, Siyah-Bronz, Siyah-Gold

🐾 Ortalama Yaşam Süresi: 13-16 yıl

🔗 Devamını okumak için buraya tıklayın.


3. Chihuahua (Şivava)

Köpek Cinsleri, Türleri ve Irk Özellikleri

Chihuahua, en küçük köpek ırkları arasında yer alan sevimli bir türdür. Genellikle halk arasında Çivava yada yastık köpeği olarak bilinen bu sevimli dostumuz çanta köpeği olma özelliği ile nam salmıştır. Oldukça zeki ve atletik yapısı ile dikkat çekmekte olan Chihuahua köpeği, sosyalleşmeye eğilimli yapısı ile çocuklar ve diğer evcil hayvanlar ile oldukça iyi geçinebilmektedir. Ancak bir hayli ince kemik yapısına sahip olmasından dolayı severken ve oyun oynarken bir hayli dikkatli olmanız gerekmektedir. Oyuncak grubunun bir üyesi olan Çivava köpeği 1904 yılında Amerikan Kennel Kulübü tarafından resmen tanınmış olup dünyanın en popüler köpek cinsleri arasında yer almaktadır.

Dünyanın en küçük köpeği olma özelliğine sahip Chihuahua, elma şeklinde ki kafa yapısı ve sivri hatları ile bir hayli sevecen bir görünüme sahiptir. Küçük ve şımarık diyebileceğimiz bu sevimli dostumuz sevdiği kişilere karşı inanılmaz derecede sadık olduğu bilinmektedir. Genellikle havlaması ile bilinen bu tür kış aylarında kıyafet giymekten ve dolaşmaktan büyük zevk almaktadır.

🐶 Mizaç: Hayat Dolu, Sadık, Atik, Cesur

📏 Boy: 15-23 cm

⚖️ Ağırlık: 1,5-3 kg

🐩 Renk: Siyah, Beyaz, Krem Rengi, Çikolata Rengi, Altın Rengi

🐾 Ortalama Yaşam Süresi: 12-20 yıl

🔗 Devamını okumak için buraya tıklayın.


4. Amerikan Eskimo Köpeği

Köpek Cinsleri, Türleri ve Irk Özellikleri

Amerikan Eskimo köpeği Hollanda’dan beyaz Keeshond, Almanya’dan beyaz Spitz ve beyaz Pomeran, İtalya’dan beyaz Volpino dahil olmak üzere Avrupa Spitz ırklarından türetilmiş bir köpek cinsidir. 19. yüzyılın ortalarında yaygın olan küçük ve beyaz köpekleri Amerikan Spitz olarak adlandırılmaktadır. Bu nedenle Amerikan Eskimo köpeği bu dönemde sirklerde hile köpeği olarak kullanılması ile popülerlik kazandığı söylenmektedir. 1917 yılında Amerikan Eskimo adını alan bu tür Alman köpeği olarak tarihe geçse de ırk geliştiricileri Amerika’da çalışmalarını gerçekleştirmektedir.

Aslen Amerikan Spitz adı verilen şimdilerde ise Eskie olarak bilinen Eskimo köpeği, 1933 yılında Amerikan Kennel Kulübü tarafından tanınmış bir türdür. Oldukça kabarık tüy yapısı ile yoğun çift katlara sahip bu sevimli dostumuz beyaz renk tonu ile göz kamaştırmaktadır. Kendi arasında 3 farklı boyutta görülmekte olan Amerikan Eskimo köpeği; oyuncak, minyatür ve standart ebatlara sahiptir. Oldukça fazla tüy dökmesi ile bilinen bu türün düzenli olarak fırçalanması gerekmektedir. Ayrıca kabarık tüy yapısı hem sıcak hem de soğuk iklimlere oldukça dayanıklıdır.

🐶 Mizaç: Zeki, Çekingen, Atik, Dost Canlısı, Koruyucu

📏 Boy: 38-51 cm

⚖️ Ağırlık: 8-16 kg

🐩 Renk: Beyaz, Bisküvi

🐾 Ortalama Yaşam Süresi: 13-15 yıl

🔗 Devamını okumak için buraya tıklayın.


5. Papillon

Köpek Cinsleri, Türleri ve Irk Özellikleri

Papillon, türünün gizliliğini koruması ile gizemini korusa da günümüzde bazı yetiştiriciler tarafından Asya’ya ait oyuncak ırk olduğu iddia edilirken bazıları tarafından Uzak Doğu’ya özgü küçük İspanyol köpekleri olduğu söylenmektedir. Ancak bir çok tablo, halı ve kilimlerde Pappilon köpeğinin konu alındığına rastlanmasından dolayı oldukça eski bir cins olduğu düşünülmektedir. Günümüzde en çok tercih edilen süs köpekleri arasında yer alan Pappilon köpeği oldukça pahalı olması ile de dikkat çekmektedir. İlk olarak 1923 yılında Amerikan Kennel Kulübü tarafından cins olarak kabul edilmiş olup tüm dünyada hızla yayılım göstermiştir.

Adını kelebek şeklinde ki kulaklarından alan Pappilon köpeği son derece enerjik küçük boy köpek ırkıdır. Topları kovalamayı ve evin etrafında koşmayı seven bu sevimli dostumuz ilgi çekmekten ve sahibi tarafından ödüllendirilmekten bir hayli mutlu olmaktadır. İtaatkar ve sadık kişiliği ile eğitilmeye oldukça yatkın olduğu söylenen Pappilon köpeği çocuklu aileler için mükemmel bir tercih olacaktır. Ayrıca ilk kez köpek besleyecek bireyler için de oldukça uygundur.

🐶 Mizaç: Zeki, Atik, Enerjik, Dost Canlısı

📏 Boy: 20-28 cm

⚖️ Ağırlık: 3- 4,5 kg

🐩 Renk: Beyaz, Kahve-Beyaz, Siyah-Beyaz, Kırmızı-Beyaz

🐾 Ortalama Yaşam Süresi: 13-15 yıl

🔗 Devamını okumak için buraya tıklayın.


6. Pekingese (Pekinez)

Köpek Cinsleri, Türleri ve Irk Özellikleri

Pekingese, köpek dünyasının en ayırt edici türleri arasında yer almaktadır. Bir zamanlar muazzam görünümü ile aslan köpeği olarak da adlandırılmıştır. Çin’e özgü bu tür ilk olarak 1893 yılında İngiltere’ye getirilmesinin ardından kısa süre içerisinde ün yapmıştır. Esas kökeninin 4000 yıl önceye adar dayandığı düşünülen bu küçük dostumuz Pekin İmparatorluğu’nun gözde evcil hayvanı olmuştur. Rivayetlere göre bu türün kötü ruhları kovduğu için yarı kutsal sayılmaktadır. Eski Çin halkının kutsal sayılmasından dolayı Pekingese köpeğine selam vermez zorunluluğunun olduğu dahi söylenmektedir.

Son derece duygusal ve sevecen kişiliği ile ön plana çıkmakta olan Pekingese köpeği bir hayli sadık, itaatkar, cesur ve güvenilir bir türdür. Diğer köpek türlerine nazaran oldukça küçük bir ırk olan Pekingese, sahibine karşı kıskançlık seviyesinde ilgi gösterdiği söylenmektedir. Eğitilmesi ve sosyalleştirilmesi durumunda çocuklu aileler için oldukça ideal bir tercih olduğu bilinmektedir. Ayrıca sağlıklı bir yaşam için düzenli egzersiz uygulamalarının yapılması oldukça önemlidir.

🐶 Mizaç: İyi Huylu, İnatçı, Sevecen, Zeki, Hırçın

📏 Boy: 15-23 cm

⚖️ Ağırlık: 3-6 kg

🐩 Renk: Beyaz, Siyah, Siyah-Bronz, Krem, Gri

🐾 Ortalama Yaşam Süresi: 12-15 yıl

🔗 Devamını okumak için buraya tıklayın.


7. Pomeranian (Pomeranya)

Köpek Cinsleri, Türleri ve Irk Özellikleri

Pomeranian, dünyanın en sevimli köpek ırkı olarak bilinmektedir. Tür ilk olarak 1870 yılında İngiltere’ye getirilene dek pek de bilinmemektedir. Ancak 1888 yılında Fransa gezisi sırasında Kraliçe Victoria’nın bu köpeğe aşık olması ile nam salmıştır. Günümüzde dünyanın en popüler köpek ırkları arasında yer almasının yanı sıra oldukça pahalı bir ev köpeği olma özelliğine de sahiptir.

Yaklaşık olarak 5 kilogram ağırlığına sahip bu küçük dostumuz oldukça büyük kişiliği ile görenleri kendine hayran bırakmaktadır. Oldukça meraklı kişiliği ile etrafında olup biten her duruma karşı bir hayli ilgili olduğu bilinen Pomeranian köpeği ev hayatına uygun olup, yataktan yatağa atlaması ile bilinmektedir. Ayrıca her daim heyecanlı ve hareketli kişiliği küçük bedeninin kolayca yorulmasına neden olmaktadır. Pomeranian sahiplerinin daha çok bir köşede baş başa kıvrılarak huzur içerisinde uyuduğu söylenmektedir. Dikkat çekmek için her türlü hareketi yapabildiği söylenen bu küçük palyaço, evinizin en neşeli arkadaşı olacağından şüpheniz olmasın.

🐶 Mizaç: Sosyal, Zeki, Dost Canlısı, Aktif, Oyuncu, Dışa Dönük

📏 Boy: 20 cm

⚖️ Ağırlık: 1,9-3,5 kg

🐩 Renk: Beyaz, Siyah, Gölgeli Gri, Kahverengi, Portakal 

🐾 Ortalama Yaşam Süresi: 12-16 yıl

🔗 Devamını okumak için buraya tıklayın.


8. Malta Köpeği (Maltese Terrier)

Köpek Cinsleri, Türleri ve Irk Özellikleri

Maltese, dünyanın en eski köpek cinsleri arasında yer almaktadır. M.Ö ki yıllarda yazılı kaynaklarda yer alan bu sevimli dostumuz bir çok farklı isim değişikliğine maruz kalmıştır. Günümüzde Maltese köpeği Shock köpeği, Comforter köpeği, Maltese Lion köpeği, Roman Ladies köpeği ve Malta antik köpeği olarak adlandırılmaktadır. 1900’lü yıllarda ise Maltese ismini alarak tüm dünyada hızla popülerlik kazanmıştır. Asil görünümünün arkasında yatan avcı kişiliği ile kemirgenlere karşı mükemmel bir savunma mekanizması bulunmaktadır. İlk olarak 1888 yılında Amerikan Kennel Kulübü tarafından cins olarak kabul edilmiştir.

Eğitilme konusunda oldukça başarılı olan Maltese köpeği son derece korkusuz, cesaretli ve akıllı bir tür olarak bilinmektedir. Sahibine karşı bir hayli güçlü bağlar kurabilen bu tür arkadaş  canlısı kişiliği ile bir hayli sosyal kimliğe sahiptir. Mükemmel bir gözlemci köpeği olan Maltese Terrier, çocuklar ve diğer evcil hayvanlar ile iyi geçinebilmektedir. Diğer köpek cinslerine göre az havlama özelliğine sahiptir. Kendisi ile düzenli oyun oynanması durumunda aşırı ilgi ve alaka beklemediği gibi arada kucağınıza zıplamaktan da vazgeçmeyecektir.

🐶 Mizaç: Uysal, Sevecen, Hayat Dolu, Zeki, Korkusuz, Duyarlı, İyi Huylu, Oyuncu, Aktif, Nazi

📏 Boy: 20-25 cm

⚖️ Ağırlık: 3-4 kg.

🐩 Renk: Beyaz

🐾 Ortalama Yaşam Süresi: 12-15 yıl

🔗 Devamını okumak için buraya tıklayın.


9.  Bişon Çuha Köpeği (Bichon Frise)

Köpek Cinsleri, Türleri ve Irk Özellikleri

Bichon Frise, son derece sevimli ve tatlı görünümü ile bir hayli ilgi görmektedir. Akdeniz köpek türü olan Barnet cinsinden türediği söylenmektedir. Kendi içerisinde dört farklı grupta incelenmekte olan Bichon Frise köpeği Tenefire, Bolognese, Havanese ve Maltaise olduğu bilinmektedir. İlk olarak 1300’lü yıllarda İtalyan denizciler tarafından Kanarya Adasına getirilmesi ile hızla ün kazanmıştır. Sayıca nesli tükenmekte olan türler arasında yer alan Bichon Frise, ırk yetiştiricilerinin çabaları ile bu tehlikeden kurtarılmıştır.

Hayat dolu kişiliği ve eğlenceli yapısı ile bilinen Bichon Frise köpeği son derece hassas, duygusal ve sıcakkanlı bir yapıya sahiptir. Özellikle sahibi ve diğer aile fertlerine karşı oldukça ilgili davrandığı bilinmektedir. Her daim oyun oynamaktan, ödüllendirilmekten ve gezmeye götürülmekten büyük mutluluk duymaktadır. Zararsız bir tür olması ile diğer evcil hayvanlar ve çocuklar ile oldukça iyi geçinmektedir. Her daim hoplayan, zıplayan ve sizinle uyum içerisinde olan sevimli bir dost olarak kalacaktır.

🐶 Mizaç: Duyarlı, Sevecen, Neşeli, Nazik, Oyuncu

📏 Boy: 23-30 cm

⚖️ Ağırlık: 3-5 kg

🐩 Renk: Beyaz, Beyaz-Kayısı, Beyaz-Krem

🐾 Ortalama Yaşam Süresi: 12-15 yıl

🔗 Devamını okumak için buraya tıklayın.


10. Havanese

Köpek Cinsleri, Türleri ve Irk Özellikleri

Havanese, doğal mutasyon sonucu dünyaya gelmiş Küba’ya özgü bir köpek cinsidir. Genetiği ile oynanmadan günümüze kadar ulaştırıldığı bilinen bu köpek türünde son derece ilgili, sevecen ve sıcak kanlı kişiliği nam salmıştır. Özellikle 1800’lü yıllarda Kraliçe Victoria’nın beslemesi ile Avrupa’da büyük bir hayran kitlesine sahip olmuştur. Küçük köpek ırkları arasında yer alan Havanese, ortalama 5 kilogram ağırlığı ve 25 cm boyutu ile sempatik bir görünüme sahiptir.

Sosyalliği ile bilinen Havanese köpeği insanlara karşı oldukça yakın olması dikkat çekmektedir. Hatta yapışkan köpek olarak dahi adlandırılmaktadır. Tüm bu özelliklerin yanında fazlasıyla iyi huylu olan Havanese çocuklu aileler için mükemmel bir seçim olacaktır. Ev hayatına uygun yaşam sürebildiği söylenen bu tür son derece zeki ve hareketlidir. Ev içerisinde sahibinin peşine takılarak odadan odaya takip etmektedir. Hatta yanı başınıza kıvrılıp derin bir uykuya dalmaya da bayıldığı söyleniyor.

🐶 Mizaç: Sevecen, Zeki, Oyuncu, Duyarlı, Nazik

📏 Boy: 23-27 cm

⚖️ Ağırlık: 4,5-7 kg

🐩 Renk: Siyah, Beyaz, Kahve, Sütlü Kahve, Tütün Rengi

🐾 Ortalama Yaşam Süresi: 13-15 yıl

🔗 Devamını okumak için buraya tıklayın.


11. Affenpinscher

Köpek Cinsleri, Türleri ve Irk Özellikleri

Affenpinschers, 16. ve 17. Yüzyıllarda mutfaklarda, tahıl ambarlarında, dükkanlarda ve ahırlarda ki kemirgen popülasyonunu kontrol etmek için kullanıldığı Almanya’da ortaya çıkmış bir köpek cinsidir. Oldukça eski bir tarihe sahip olduğu düşünülen bu sevimli dostumuzun soyları hala gizliliğini korumaktadır. 2. Dünya Savaşı ile ortadan kalkmış olan Affenpinschers köpeği, savaş sonrasında ilk olarak 1895 yılında ırk meraklıları tarafından yapılan çalışmalar sonucunda yeniden hayat bulmuştur. Günümüzde oldukça popüler bir ırk olan Addenpinschers köpeği yalnızca Almanya’da değil dünyanın dört bir yanında aile fertlerine arkadaşlık yapmaktadır.

Affenpinscher, adını Almancadan çevrilmiş olan “maymun benzeri terrier” anlamından almaktadır. Oyuncak ırk olarak da bilinen bu tür, tüm oyuncak köpek cinslerinin en eskisi olma özelliğine sahiptir. Zekası, duruşu ve boyutu ile mükemmel bir av köpeği olma özelliğine sahip Affenpinscher köpeği aynı zamanda ideal bir ev arkadaşı olmaktadır. Sağlıklı bir köpek ırkı olarak bilinen bu sevimli dostumuz belirgin çene yapısı, düz suratı, gür kaşları ve bıyıkları ile sevimli bir görünüme sahiptir. Kişiliği itibari ile oldukça cesur, güvenilir ve meraklı olan Affenpinscher köpeği sahibine karşı oldukça sadık, koruyucu ve oyuncu kimliği ile bilinmektedir.

🐶 Mizaç: Eğlenceli, Maceracı, İnatçı, Oyuncu, Meraklı, Aktif

📏 Boy: 23-30 cm

⚖️ Ağırlık: 3-9 kg

🐩 Renk: Siyah, Gümüş, Tan, Kırmızı, Gri

🐾 Ortalama Yaşam Süresi: 12-14 yıl

🔗 Devamını okumak için buraya tıklayın.


12. Dakhund (Sosis Köpeği)

Köpek Cinsleri, Türleri ve Irk Özellikleri

Dachshund, halk arasında sosis köpeği olarak adlandırılmaktadır. İlk olarak 1600’lü yılların başında Almanya’da ortaya çıkmış bir cinstir. Sosis köpeğinin aerodinamik duruşu ve cesur kişiliği porsuklar ve diğer yer altı memelilerine karşı iyi bir avcı olmasını sağlamıştır. Ayrıca yaban domuzu, tavşan, gelincik, geyik ve tilki avları içinde kullanılmıştır. Av köpeği olduğuna inanılan bu tür günümüzde aileler için mükemmel bir ev arkadaşı olma özelliğine sahiptir. Ayrıca dünyanın en popüler köpek cinsleri arasında yer almaktadır.

Küçük vücut yapısı ile oldukça kısa ayaklara sahip olan Dachshund köpeği son derece eğlenceli kişiliği ile palyaço olarak adlandırılmaktadır. Her daim sahibine ve çevresine karşı sevecen hareketler sergilemekte olan bu tür korkunç derecede ilgi manyağı olarak adlandırılmaktadır. Her daim titiz ve doğru bir eğitim ihtiyacı duymakta olan sosis köpeği yoğun iş temposunda çalışan bireyler için uygun görülmemektedir. Günümüzde daha çok genç nesiller tarafından tercih edildiği bilinmektedir.

🐶 Mizaç: İnatçı, Akıllı, Sevecen, Oyuncu, Cesur, Hayat Dolu

📏 Boy: 30-45 cm

⚖️ Ağırlık: 4-9 kg

🐩 Renk: Siyah, Siyah-Bronz, Çikolata-Krem, Krem, Mavi-Ten, Kırmızı

🐾 Ortalama Yaşam Süresi: 12-16 yıl

🔗 Devamını okumak için buraya tıklayın.


Küçük Köpek Cinsleri

Ailenize yeni bir üye katmak için küçük boyutlu bir köpek mi arıyorsunuz? Geçmişi, mizacı, yaygın cins hastalıkları, boyutu, ağırlığı ve yaşam koşulları hakkında bilgi sahibi olacağınız küçük köpek türlerini listeledik. Küçük köpek cinsleri hakkında detaylı bilgi için buraya tıklayın.Siz ve aileniz için en doğru küçük köpek cinsleri: 

1. Cavalier King Charles Spaniel

Köpek Cinsleri, Türleri ve Irk Özellikleri

Cavalier King Charles, 1600’lü yıllarda İngiltere kraliyet ailesinin favori köpeği olarak ün yapmıştır. İlk zamanlarda yalnızca soylu ailelerin beslediği bu tür günümüzde dünyanın bir çok farklı noktasında köpek severler tarafından ev arkadaşı olmaktadır. Kucak köpeği olarak bilinen bu tür yumuşak, şefkatli, korkusuz ve oyuncu olması ile bilinmektedir. Mükemmel aile köpeği olma özelliğine sahip Cavalier King Charles Spaniel, özellikle çocuklar için en doğru köpek seçimleri arasında yer almaktadır.

İlk bakışta bir hayli zarif görünümü ile sakin bir köpeği andırsa da Cavalier King Charles Spaniel köpeği açık havada dolaşmayı sevmesi ve avcı yeteneği bir hayli gelişmiş olması ile dikkat çekmektedir. Ancak bu türü daha anlamlı kılan insanlar ile her daim yakın temas içerisinde olması durumudur. Her daim insanlar ile birlikte olmaktan, oyun oynamaktan ve kucakta dolaşmaktan hoşlanan bu küçük dostumuz eğitilebilir köpek türlerindendir.

🐶 Mizaç: Sevecen, Korkusuz, Sosyal, Oyuncu, Uyumlu, Sabırlı

📏 Boy: 30-33 cm

⚖️ Ağırlık: 5-8 kg

🐕 Renk: Siyah-Bronz, Üç Renk, Yakut, Blenheim

🐾 Ortalama Yaşam Süresi: 9-14 yıl

🔗 Devamını okumak için buraya tıklayın.


2. Pug 

Köpek Cinsleri, Türleri ve Irk Özellikleri

Pug, M.Ö 400 yılına dayanan geçmişi ile Asya’da ortaya çıkmış eski bir ırkdır. Tam olarak geçmişi bilinmemekle birlikte kısa tüylü Pekingese cinsinden türediğine inanılmaktadır. Ancak bazı araştırmacılar Bulldog köpeğinden de türeyebilmiş olduğunu savunmaktadır. Oldukça efsanevi bir geçmişe sahip olan Pug, manastırlarda beslendiği ve Çin’e özgü bir ırk olduğu bilinmektedir. Günümüzde iyi bir aile köpeği olarak beslenmekte olan bu sevimli dostumuz bekçi köpeği olarak da sahiplenilmektedir. İlk olarak 1885 yılında Amerikan Kennel Kulübü tarafından ırk olarak kabul edilmiştir.

Sevecen, nazik ve kibar kişiliği ile sahibine karşı her daim sevgi gösterisinde bulunan Pug köpeği ısırma eğilimine olmayan tehlikesiz köpek türleri arasında yer almaktadır. İnsanlara karşı son derece arkadaş canlısı olma özelliği ile dikkat çeken bu sevimli dostumuz daha çok kadınlar tarafından tercih edilmektedir. Apartman hayatına uygun olması ile bilinen Pug son derece zeki, hareketli, sıkılgan, yaramaz ve neşeli kişiliğe sahiptir. Ayrıca çocuklar ve diğer evcil hayvanlar ile oldukça iyi geçindiği söylenmektedir. Gereksiz havlama eğiliminde de bulunmamaktadır. 

🐶 Mizaç: Uysal, Akıllı, İnatçı, Sosyal, Oyuncu, Sessiz, Dikkatli

📏 Boy: 25-30 cm

⚖️ Ağırlık: 6-9 kg

🐕 Renk: Siyah, Açık Kahve, Kayısı Rengi, Gümüş-Açık Kahve

🐾 Ortalama Yaşam Süresi: 12-15 yıl

🔗 Devamını okumak için buraya tıklayın.


3. American Cocker Spaniel

Köpek Cinsleri, Türleri ve Irk Özellikleri

Amerikan Cocker, dünyanın en popüler köpek cinsleri arasında yer almaktadır. Spaniel ırkının en küçüğü olarak bilinen Cocker köpeği kuş avlama yeteneği ile bir hayli nam salmıştır. Canlı, neşeli, sevecen ve zeki kişiliği ile ailelerin tercihi haline gelmiş bu sevimli dostumuz muhteşem tüy yapısı ve koyu göz rengi ile mükemmel bir görünüme sahiptir. Günümüzde en çok tercih edilen ev köpeklerinden bir tanesidir.

İlk olarak kuş avcılarının merakı ile yayılım göstermiş olan Amerikan Cocker köpeği, adını da avcılıkta sıklıkla karşılaşılan woodcock kuşundan aldığına inanılmaktadır. ABD ve Kanada’da olağan üstü yetenekleri ile dikkat çeken bu tür 1883 yılında İngiltere’de yaptığı şovlar ile ödüle layık görülmüştür. Son derece mutlu ve enerjik olan Cocker köpeği sosyalleştirilmesi durumunda küçük çocuklar, kediler ve hatta diğer köpekler ile bir hayli iyi geçinebilmektedir.

🐶 Mizaç: Sosyal, Mutlu, Cana Yakın, Güvenen, Neşeli, Saki

📏 Boy: 34-39 cm

⚖️ Ağırlık: 7-14 kg

🐕 Renk: Siyah, Üç Renk, Tan, Gümüş Rengi, Kahverengi, Kırmızı

🐾 Ortalama Yaşam Süresi: 12-15 yıl

🔗 Devamını okumak için buraya tıklayın.


4. Beagle

Köpek Cinsleri, Türleri ve Irk Özellikleri

Beagle, son derece iyi bir avcı olmasının yanı sıra sevilen bir aile köpeği olma özelliğine sahiptir. Dünyanın en popüler köpek türleri arasında yer alan bu sevimli dostumuz İngiliz av köpeği olarak adlandırılmaktadır. Oldukça eski tarihi ile 1300’lü yıllara dayanan geçmişi Beagle köpeğini efsaneleştirmektedir. Özellikle tavşan, geyik, tilki avlama konusunda kusursuz olduğu söylenmektedir. Son derece ufak ebatı ile diğer av köpeklerine nazaran bir hayli taşınabilir olması Beagle köpeğinin popülerliğini arttırmıştır. Bir çok film ve çizgi filmlere konu olması ile dünyanın dört bir yanında ailelere dost olmaktadır.

Son derece sosyal ve bağımsız kişiliği ile ön plana çıkmakta olan Beagle köpeği oldukça enerjik bir yapıya sahiptir. Ailesi ve sevdikleri ile saatlerce oyun oynayabilen bu tür, getir-götür oyunlarında da oldukça başarılıdır. Ayrıca iyi bir av köpeği olması Beagle’ye içgüdüsel olarak merak duygusu oluşturmaktadır. Çevresinde olup biten her duruma karşı oldukça dikkatli olduğu söylenmektedir. Sahibin karşı inanılmaz güçlü bağ kurduğu ve her daim koruma amacında olduğu bilinmektedir. İyi eğitilmesi durumunda çocuklarla dahi çok iyi arkadaşlık kuracaktır. 

🐶 Mizaç: Cana Yakın, Zeki, Heyecanlı, Kararlı, Sakin, Nazik

📏 Boy: 33-41 cm

⚖️ Ağırlık: 9-11 kg

🐕 Renk: Limon-Beyaz, Üç Renk, Beyaz-Tan, Çikolata, Kahverengi-Beyaz, Turuncu-Beyaz, Kırmızı-Beya

🐾 Ortalama Yaşam Süresi: 12-15 yıl

🔗 Devamını okumak için buraya tıklayın.


5. Fransız Bulldog

Köpek Cinsleri, Türleri ve Irk Özellikleri

Fransız Bulldog, ilk zamanlar boğa dövüşleri için kullanılan bir tür olarak görülmüştür. İngiliz Bulldog köpeğinden ortaya çıktığı söylenen bu küçük dostumuz oldukça kuvvetli olması ile dövüşlerde kullanılmıştır. Popülerliği endüstri devrimi zamanında işçiler tarafından İngiltere’den Fransa’ya getirilmesi ile artış göstermiştir. Her ne kadar İngiliz Bulldog köpeğine benzetilse de aksine bu tür oldukça küçük boyuta sahip, yarasa şeklinde ki kulakları ve uysal kişiliği ile dikkat çekmektedir. Son zamanlarda köpek severler tarafından en çok tercih edilen ırklardan bir tanesidir.

Korkusuz, sevecen, eğlenceli, enerjik ve hassas yapısı ile aileler tarafından tercih edilmekte olan Fransız Bulldog köpeği oldukça duygusal olması ile bilinmektedir. Ailesine karşı son derece itaatkar olan bu tür her ne kadar sert bir görünüme sahip olsa da son derece nazik ve mutlu bir cinstir. Her daim oyun oynamaktan ve koşuşturmaktan zevk alan Fransız Bulldog köpeği çocuklar ile de iyi geçinebilmektedir. 

🐶 Mizaç: Uysal, Sevecen, Hayat Dolu, Sosyal, Hevesli, Sabırlı, Neşeli, Atik, Oyuncu, Atleti

📏 Boy: 25-35 cm

⚖️ Ağırlık: 9-13 kg

🐕 Renk: Kaplan Desenli, Beyaz, Ten Rengi, Beyaz-Brindle

🐾 Ortalama Yaşam Süresi: 10-14 yıl

🔗 Devamını okumak için buraya tıklayın.


6. Jack Russell Terrier 

Köpek Cinsleri, Türleri ve Irk Özellikleri

Jack Russell, adını 19. Yüzyılda İngiltere’de yaşamakta olan ünlü tilki avcısı Reverend John Russell’dan almaktadır. John’un amacı bir hayli güçlü, hızlı ve dayanıklı bir köpek türü geliştirerek tilkileri kolayca öldürebilmek olduğu söylenmektedir. Yapılan çalışmalar sonucunda ortaya çıkan bu sevimli dostumuz tam anlamı ile denilenleri karşılar niteliğe sahiptir. Av köpeği olma özelliği ile bilinen bu tür ayrıca sirklerde de sıklıkla kullanılmıştır. Günümüzde en popüler köpek türleri arasında yer almaktadır.

Son derece cesur kişiliği ile ön plana çıkmakta olan Jack Russell köpeği iyi bir gözlemci olması ile muazzam bekçi köpeği özelliğine sahiptir. Her daim mutlu, sevecen, nazik ve itaatkar bir kişiliğe sahiptir. Ailesine karşı son derece ilgili olması Jack Russell köpeğini iyi bir ev türü yapmaya yetmektedir. Her daim çevresi ile iyi geçinmeyi tercih etmekte olan bu küçük dostumuz, kendisine iyi davranılmaması durumunda oldukça saldırgan bir hal alabilmektedir. Ayrıca Jack Russell köpeği Maske filmi ile dünyada popülerliğini bir kez daha ilan etmiştir.

🐶 Mizaç: İnatçı, Enerjik, Zeki, Korkusuz, Atleti

📏 Boy: 25-38 cm

⚖️ Ağırlık: 6-8 kg

🐕 Renk: Beyaz, Siyah-Beyaz, Beyaz-Tan

🐾 Ortalama Yaşam Süresi: 13-16 yıl

🔗 Devamını okumak için buraya tıklayın.


7. Staffordshire Bull Köpeği

Köpek Cinsleri, Türleri ve Irk Özellikleri

Staffordshire Bull, oldukça enteresan kişiliği ve muazzam görünümü ile İngiltere’ye özgü bir köpek ırkıdır. İlk zamanlarda saldırgan eğilimleri ile köpek dövüşlerinde kullanılan bu tür, daha sonraları köpek dövüşlerinin yasaklanması ile iyi arkadaşlıklar kurma eğilimine girdiği söylenmektedir. Mükemmel bir yol arkadaşı olması ile dikkat çeken bu tür güçlü, çevik ve itaatkar kişiliği ile 1974 yılında Amerikan Kennel Kulübü tarafından ödüle layık görülmüştür.

Bir hayli sert köpek ırkları arasında yer alan Staffordshire Bull köpeği, doğru yetiştirilmesi ve sosyalleştirilmesi durumunda sevgi dolu bir arkadaş halini almaktadır. İnsanlar ile birlikte olmaktan büyük mutluluk duyduğu söylenen bu tür için gezmek, koşmak ve denize girmek oldukça keyifli olacaktır. Heybetli görünümü ve sert duruşları ile karşısında kini biraz korkutsa da Staffordshire Bull köpeği yalnız kalmaktan asla hoşlanmamaktadır. Bu yüzden yoğun iş temposunda çalışan aileler için uygun değildir. 

🐶 Mizaç: Sevecen, Gözüpek, Zeki, Güvenilir, Korkusuz, Sadık, Cesu

📏 Boy: 33-41 cm

⚖️ Ağırlık: 11-17 kg

🐕 Renk: Siyah, Beyaz, Kaplan Desenli

🐾 Ortalama Yaşam Süresi: 12-14 yıl

🔗 Devamını okumak için buraya tıklayın.


8. İngiliz Cocker Spaniel

Köpek Cinsleri, Türleri ve Irk Özellikleri

İngiliz Cocker, adından da anlaşıldığı gibi İngiltere’ye özgü bir köpek cinsidir. Spaniel cinsinden türetilen bu sevimli dostumuz diğer türler ile oldukça benzer özlelikler göstermektedir. Spaniel ırkında türemekte olan Clumber Spaniel, Welsh Springer, Irish Water, Cocker Spaniel, İngiliz Springer ve Sussex olarak adlandırılmaktadır. Özellikle İngiliz Cocker köpeği avcılık alanında başarısı ile nam salmıştır. Tarlalarda, çiftliklerde ve evlerde saklanan fare, tavşan yada kemirgenlere karşı bir hayli başarılı olduğu söylenmektedir. Günümüzde ise hem bekçi köpeği hem de ailelerin vazgeçilmez dostu olarak sahiplenilmektedir.

İlk olarak 1892 yılında Amerikan Kennel Kulübü tarafından tanınmış olan İngiliz Cocker köpeği bir hayli çevik olması ile iz sürme, kurtarma ve arama operasyonlarında sıklıkla tercih edilmiştir. Polis ve askeri birlikler tarafından da tercih edilen bu tür üstün derecede ki bağlılığı ile kendine aşık etmektedir. Çocuklarla dahi bir hayli iyi geçinebilen kişiliğe sahip İngiliz Cocker köpeği iyi bir sosyalleşme ve eğitim ile diğer evcil hayvanlara karşı oldukça nazik davranışlar sergilemektedir. Ancak evinizde bir diğer evcil hayvan ile beraber İngiliz Cocker beslemek istiyorsanız yavruluktan itibaren alıştırmanız daha sağlıklı olacaktır.

🐶 Mizaç: Sevecen, Oyuncu, Dost Canlısı, Sadık, Sessiz, Eğitilebilir

📏 Boy: 36-43 cm

⚖️ Ağırlık: 12-16 kg

🐕 Renk: Siyah, Mavi Meşin, Siyah-Bronz, Turuncu Meşin, Üç Renk, Limon-Beyaz

🐾 Ortalama Yaşam Süresi: 12-15 yıl

🔗 Devamını okumak için buraya tıklayın.


9. Basenji 

Köpek Cinsleri, Türleri ve Irk Özellikleri

Basenji, Orta Afrika’da ortaya çıkmış bir köpek cinsidir. Tarihinin Mısır piramitlerine kadar dayandığı söylenen bu tür, günümüzde Kongo Demokratik Cumhuriyeti olarak bilinen Zaire’den dünyaya yayılmaktadır. Kökeni her ne kadar Mısır olarak bilinse de Basenji köpeği Afrikalı yetiştiriciler tarafından korunmaktadır. 1937 yılında Amerikan Kennel Kulübü tarafından resmen tanınan Basenji köpeği günümüzde hem ailelere dostluk ederken hemde polis köpeği olarak kullanılmaktadır.

Tüm köpek ırklarının en eskileri arasında yer alan Basenji köpeği eski Mısır firavunlarına hediye olarak verildiği rivayet edilmektedir. Sıkıca bükülmüş kuyruk yapısı, dik kulakları ve ipeksi paltosu ile hem avcı köpeği hem de bekçi köpeği olarak kullanılmaktadır. Eğitilmeye oldukça yatkın kişiliği ile koku ve hareket konusunda oldukça yetenekli olduğu bilinmektedir. Diğer köpek cinslerine nazaran havlamak yerine bağırmak, ulumak yada hırlamayı tercih ettikleri söylenmektedir. Yılda yalnızca bir mevsim üreme gerçekleştirmekte olan Basenji köpeği kısa ve ince tüy yapısı ile oldukça parlak görünüme sahiptir. Türün kabul edilen renk tonları siyah, kestane ve üç renkli olarak belirtilmektedir.

🐶 Mizaç: Sevecen, Enerjik, Zeki, Meraklı, Atik, Oyuncu

📏 Boy: 38-43 cm

⚖️ Ağırlık: 9-12 kg

🐕 Renk: Siyah, Kaplan Desenli, Üç Renk, Tan, Siyah-Beyaz, Kırmız

🐾 Ortalama Yaşam Süresi: 12-16 yıl

🔗 Devamını okumak için buraya tıklayın.


10. Boston Terrier 

Köpek Cinsleri, Türleri ve Irk Özellikleri

Boston Terrier, kökeni tam olarak bilinmemekle beraberinde ilk olarak 1800’lü yıllarda Boston’lı Robert Hooper tarafından keşfedilmiştir. İlk dönemlerde köpek dövüşlerinde kullanılmış olan bu tür beyaz bir köpek ile çiftleşmesi sonrasında ırk temellerini oluşturmuştur. 1893 yılında Amerikan Kennel Kulübü tarafından tür olarak kabul edilen Boston Terrier köpeği hızla tüm dünyada popülerliğini arttırmaktadır. Günümüzde iyi bir ev arkadaşı olarak beslenen küçük boy köpek cinsleri arasında yer almaktadır.

İngiliz Bulldog ve İngiliz Terrier köpeklerinin çiftleştirilmesi ile yapılan tür çalışmaları sonucunda ortaya çıktığı düşünülen Boston Terrier köpeği Amerika Birleşik Devletleri’ndeki en popüler köpek ırklarından bir tanesi olarak bilinmektedir. Çarpıcı koyu renk paltosu, beyaz lekeleri ve iri göz yapısı ile dikkatleri üzerine çekmeyi başaran bu sevimli dostumuz enerjik, oyuncu, arkadaş canlısı, sevecen ve duygusal bir tür olarak bilinmektedir. Düzgün bir eğitim ile beraberinde sosyalleştirilmesi durumunda diğer evcil hayvanlar ve çocuklar ile iyi arkadaşlık yaptığı söylenmektedir.

🐶 Mizaç: Hayat Dolu, Zeki, Dost Canlısı, Sadık

📏 Boy: 38-43 cm

⚖️ Ağırlık: 4-11 kg

🐕 Renk: Siyah-Beyaz, Brindle-Beyaz, Mühür-Beyaz

🐾 Ortalama Yaşam Süresi: 13-15 yıl

🔗 Devamını okumak için buraya tıklayın.


11. Bull Terrier

Köpek Cinsleri, Türleri ve Irk Özellikleri

Bull Terrier, Bulldog köpeği ve İngiliz Terrier köpeğinin sonucunda ortaya çıkan bir tür olarak kabul edilmektedir. Türün bugün ki halini almasında ise İspanyol Pointer köpeği ile çiftleşmesi sonucunda meydana geldiği bilinmektedir. Sert, cesur, atletik ve güçlü olması ile bilinen Bull Terrier köpeği sporcular için mükemmel yol arkadaşı olarak tanınmaktadır. Her ne kadar güçlü ve sert olduğu bilinse de asla çevresine zarar vermemekte olan bu tür, tahrik edilmesi durumunda geri çekilmemektedir.

İngiliz Bull Terrier olarak da bilinen bu tür 1800’lü yılların başında İngiltere’de ortaya çıkmıştır. Oldukça güçlü olan Bull Terrier köpeği bir hayli arkadaş canlısı olması ile nam salmıştır. Oyun konusunda bir hayli istekli olduğu bilinen bu tür ayrıca inatçı, uyanık ve huysuz tavırlarda sergileyebilmektedir. İyi eğitilmesi durumunda çocuklu aileler için mükemmel bir ev köpeği olduğu söylenmektedir.

🐶 Mizaç: İyi Huylu, Hevesli, Aktif, Oyuncu, Koruyucu, İnatçı, Eğitilebilir

📏 Boy: 44-55 cm

⚖️ Ağırlık: 22-38 kg

🐕 Renk: Beyaz, Üç Renk, Kırmızı-Beyaz, Beyaz-Siyah, Beyaz-Brindle

🐾 Ortalama Yaşam Süresi: 10-14 yıl

🔗 Devamını okumak için buraya tıklayın.


12. Shetland Çoban Köpeği

Köpek Cinsleri, Türleri ve Irk Özellikleri

Shetland çoban köpeği, adını ilk göründüğü İskoçya’nın 50 mil uzaklığında bulunan Shetland Adaları’ndan almaktadır. Doğal bir ırk olduğuna inanılan Shetland köpeği 19. Yüzyılda İngiliz denizcilerin ailelerine götürmek için bu türü almaları ile popülerlik kazanmıştır. Güzel, kalın veyoğun tüy yapısı ile beraberinde çevik gövde yapısı adeta Collie köpeğini andırmaktadır. Ancak bu tür daha küçük bir köpek ırkı olarak bilinmektedir.

Her yönden aile köpeği olma özelliğine sahip Shetland çoban köpeği, hem açık hem de kapalı alanlarda yaşayabilmektedir. Çocuklar ile oldukça iyi geçindiği söylenen bu sevimli dostumuz dış mekanlarda oyun oynamaktan bir hayli zevk almaktadır. Eğitilme konusunda oldukça kolay bir köpek olmasından dolayı alıştırıldığı taktirde faklı oyunlar, getir-götür eylemleri ve tasmasız gezintilere çıkartabilirsiniz. Ancak bilmenizi isteriz ki Shetland çoban köpeği için küçük ev ortamı asla uygun değildir.

🐶 Mizaç: Sevecen, Hayat Dolu, Zeki, Duyarlı, Çekingen, Sadık, Atik, Oyuncu, Aktif, Nazik, Eğitilebilir

📏 Boy: 33-41 cm

⚖️ Ağırlık: 6,4-12 kg

🐕‍🦺 Renk: Üç Renk, Siyah-Beyaz, Mavi-Merle, Samur, Samur-Beyaz, Siyah-Bronz

🐾 Ortalama Yaşam Süresi: 12-13 yıl

🔗 Devamını okumak için buraya tıklayın.


Büyük Köpek Cinsleri

Kalbiniz büyük köpekler için mi atıyor? Pek çok insan arkadaş olarak daha büyük köpekleri tercih eder. Hayalinizdeki tüylü arkadaşınızı bulmanıza yardımcı olmak için, büyük köpek ırklarını sıraladık. Siz ve aileniz için en doğru seçime yardımcı olacak büyük köpek cinsleri:

1. Dogo Argentino

Köpek Cinsleri, Türleri ve Irk Özellikleri

Doga Arjantin, Amerika kökenli olup Dr. Antonio Nores Martinez tarafından 1920 yılında türetilen bir cinstir. Oldukça eski bir av köpeği olarak bilinen Dogo, uzun yıllar saf ırk olarak tanınması için çalışmalara tabi tutulmuştur. Irk ilk olarak Kordoba köpeği olarak tasarlanmışken sonraları Boer, Bulldog, Pointer, Dogue, Great Dane ve Spanish Mastiff köpeklerinin kullanılması ile geliştirilmiştir. Atasının henüz bilinmemesi ile beraberinde soyu tükenmiş olan Alano köpeği oldığu düşünülmektedir. Oldukça saldırgan bir ırk olduğu düşünülmesi nedeniyle bir çok ülkede yasaklanmıştır. Genellikle mikro çip uygulaması ile kulaklarına takılan elektronik sistem şartı ile sahiplendirilmektedir.

Ailesine karşı son derece itaatkar olan Dogo Arjantin köpeği oldukça kaslı, enerjik ve atletik yapısı ile bilinmektedir. Zeki ve oyuncu kişiliği ile eğitilebilir yapısı son derece sosyalleşmeye yatkın olmaktadır. İlk kez köpek besleyecek bireyler için kesinlikle uygun bir cins değildir. Ayrıca her daim baskın karakter sergilemekte olan Dogo, sahibi tarafından iyi eğitilmiş disiplinli ve kuralcı olarak büyütülmelidir. Diğer evcil hayvanlar ve daha küçük çocuklar ile başı boş bırakılmamalıdır. Ayrıca Arjantin Dogo besleyicileri açık havada dolaştırılırken ağızlık kullanılmasını önermektedir. 

🐶 Mizaç: Sevecen, Neşeli, Sadık, Dost Canlısı, Koruyucu, Hoşgörülü

📏 Boy: 60-68 cm

⚖️ Ağırlık: 35-45 kg

🐕‍🦺 Renk: Beyaz

🐾 Ortalama Yaşam Süresi: 10-15 yıl

🔗 Devamını okumak için buraya tıklayın.


2. Tibet Mastifi (Tibetan Mastiff)

Köpek Cinsleri, Türleri ve Irk Özellikleri

Tibet Mastiff köpeği, Do-Khyı ya da Tsang-khyi olarak bilinen Çin kökenli bir köpek cinsidir. Oldukça eski bir köpek cinsi olan bu tür Hun Hakanı Atilla ile Asya’ya geldiğine inanılmaktadır. Bir çok farklı köpek türünün de atası olduğuna inanılan Tibet Mastiff dünyanın en pahalı köpek ırklarının başında gelmektedir. Genellikle koruyucu olarak bilinen bu tür bir hayli gür sesi ve uzun boyu ile dikkat çekmektedir. 2005 yılında Amerikan Kennel Kulübü tarafından tanınan bu tür nesli tükenmekte olan hayvanlar arasında yer almaktadır.

En güvenilir bekçi köpeği olarak bilinen Tibet Mastiff köpeği eski zamanlarda saldırgan eğilimlerini arttırmak için bir ağaca bağlanarak koruma güdüsünü kuvvetlendirdikleri söylenmektedir. Ancak modern Tibet köpeği uyanık, koruyucu ve sevecen kişiliği ile saldırgan özelliğe sahip değildir. Ailesine karşı oldukça sadık olan bu tür çocuklar ile bir hayli iyi geçinmektedir. Ancak bölgesine giren yabancılara karşı her daim dikkatli davranmakta olup oluşabilecek tehlikelere karşı hazırda beklemektedir.  

🐶 Mizaç: Israrcı, İradeli, İnatçı, İlgisiz, Zeki, Koruyucu

📏 Boy: 61-76 cm

⚖️ Ağırlık: 34-73 kg

🐕‍🦺 Renk: Siyah, Siyah-Bronz, Kahverengi, Kahve-Tan, Kırmızı-Altın, Mavi Gri

🐾 Ortalama Yaşam Süresi: 12-15 yıl


3. Akbaş 

Köpek Cinsleri, Türleri ve Irk Özellikleri

Akbaş, dünyanın eski köpek cinsleri arasında yer almasının yanı sıra Türkiye’ye özgü saf bir ırktır. Türk Çoban Köpeği olarak da adlandırılan Akbaş, ülkemizin Batı ve Orta Anadolu kesimlerinde yaşam sürmektedir. Bir çok köpek ırkının atası olduğu düşünülen bu tür Avrupa’da yaşayan Komondor, Tatra ve Pyrenean köpeğinin akrabası olduğu düşünülmektedir. Avcı ve bekçi özellikleri gelişmiş bu tür daha çok koruma amacı ile tercih edilmektedir.

Sahibine karşı oldukça itaatkar kişiliğe sahip Akbaş köpeği oldukça atletik, güçlü ve kaslı vücuda sahiptir. Son derece hareketli olan bu tür büyük boyutlara sahip kuvvetli bir çeneye sahiptir. Sesli olmasından dolayı apartman yaşamına uygun değildir. Daha çok çiftlik, fabrika, bahçeli ev ve sürüleri ayı, yaban domuzu, tilki gibi vahşi yırtıcılara karşı korumakla görevlendirilmektedir. Ayrıca dayanıklı tüy yapısı soğuk kış iklimlerinde oldukça sağlıklı bir türdür. Doğru eğitilmemesi ve sosyalleştirilmemesi durumunda saldırgan özellikler gösterebilmektedir. 

🐶 Mizaç: Zeki, Sadık, Cesur, Korkusuz, Bağımsız

📏 Boy: 69-86 cm

⚖️ Ağırlık: 41-64 kg

🐕‍🦺 Renk: Beyaz

🐾 Ortalama Yaşam Süresi: 10-11 yıl

🔗 Devamını okumak için buraya tıklayın.


4. Sibirya Kurdu

Köpek Cinsleri, Türleri ve Irk Özellikleri

Husky, günümüzde Sibirya Kurdu olarak bilinen dünyanın en popüler köpek cinsleri arasında yer almaktadır. Asırlardır sert bir kızak köpeği olarak bilinen bu tür Sibirya bölgesine özgü bir cinstir. Soğuk kış aylarına bir hayli dayanıklılığı ile Sibirya bölgesinde taşımacılıkta kullanılan Husky köpeği bir çok kızak yarışlarında adından sıkça bahsettirmeyi başarmıştır. Sert görünümümün yanı sıra bir hayli sevecen, sıcakkanlı ve nazik kişiliğe sahip Sibirya Kurdu aileler için mükemmel bir tercih olmaktadır.

Kurt benzeri görünümü ile bir hayli asil duruş sergilemekte olan Husky köpeği, oldukça egzotik yapısı ile insanlar tarafında bir hayli sevilmektedir. Diğer köpek türlerine nazaran yabancılara karşı dahi şüphesize yaklaşması dikkat çekmektedir. Eğitilebilir kişiliği ile iyi bir sosyalleşme durumunda oldukça arkadaş canlısı bir tür olduğu söylenmektedir. Ancak ilk kez evcil hayvan besleyecek bireyler için doğru bir tercih değildir. Ayrıca yapısı gereği soğuk kış aylarına adapte olabilmesinden dolayı sıcak iklimler Sibirya Kurdu için çok sağlıklı görülmemektedir.

🐶 Mizaç: Zeki, Dost Canlısı, Atik, Nazik, Cana Yakın

📏 Boy: 50-60 cm

⚖️ Ağırlık: 16-27 kg

🐕‍🦺 Renk: Beyaz, Siyah, Siyah-Bronz, Gri-Gümüş, Siyah-Beyaz, Gri, Kırmızı-Beya

🐾 Ortalama Yaşam Süresi: 12-15 yıl

🔗 Devamını okumak için buraya tıklayın.


5. Afgan Tazısı

Köpek Cinsleri, Türleri ve Irk Özellikleri

Afgan Tazısı yada Afgan olarak bilinen bu tür, günümüzde genellikle “Affie” olarak yetiştiriciler ve meraklılar tarafından anılmaktadır. Tazı gurubu arasına yer alan Afgan köpeği en eski ırklardan bir tanesidir. Afgan köpeği saygınlığı ile tanınan mükemmel bir aristokrat köpeği olarak nam salmıştır. Dar ve uzun ağız yapısı, uzun kulakları ve ipeksi tüy yapısı ile eşsiz bir görünüme sahip olan Afgan Tazısı görenleri kendine hayran bırakmaktadır. Öne çıkan kalça kemikleri ve göz alıcı paltosu ile bir hayli egzotik görünüme sahip olan bu tür muazzam av yeteneği ile günümüzde halen köpek severler tarafından ilgiyle beslenmektedir.

Afgan Tazısı, 1800’lü yılların başlarında keşfedilmiş olup, Afganistan’ın dağlık bölgelerinde  görülen bir köpek cinsidir. Avcı yeteneği ile ön plana çıkmakta olan bu tür eski zamanlarda göçebe kabileler tarafından oldukça kutsal sayılmaktadır. Ayrıca dağ geyikleri, antiloplar, tilkiler ve tavşanları kolaylıkla avlayabilmek için av kurbanı olarak kullanıldığı da söylenmektedir. Geçmişte her nekadar vahşi doğa hayatı için kullanılmış olsa da günümüzden Afgan Tazısı aileler tarafından severek beslenmektedir. Fakat içgüdüsel olarak vahşi bir yaşama adapte olmuş bu tür, ev ortamında beslenemeyeceği gibi bahçeli evlerde ve doğal ortamda avcı olarak arkadaşlık yapmaktadır.

🐶 Mizaç: İlgisiz, Ağırbaşlı, Mutlu, Bağımsız, Palyaço

📏 Boy: 60-74 cm

⚖️ Ağırlık: 26-34 kg

🐕‍🦺 Renk: Siyah, Krem, Kırmızı

🐾 Ortalama Yaşam Süresi: 12-14 yıl

🔗 Devamını okumak için buraya tıklayın.


6. Weimaraner

Köpek Cinsleri, Türleri ve Irk Özellikleri

Weimaraner köpeği, diğer köpek ırklarına nazaran oldukça genç bir cinstir. 1800’lü yıllarda ortaya çıktığı düşünülen bu tür kendine özgü göz alıcı gri paltosu ve atletik vücut yapısı ile dikkatleri toplamaktadır. İyi bir avcı olduğu söylenen Weimaraner köpeği bazı tarihçiler tarafından 1600’lü yıllarda tablolara çizildiği iddia edilmektedir. Mükemmel bir takip köpeği olan bu tür muazzam koku hassasiyeti ve duyu algısı ile her daim tehlikelere karşı dikkatlidir. Ayrıca günümüzde zarif, sevecen, zeki ve akıllı kişiliği ile aileler için uygun bir köpek cinsidir.

Uzun kafa yapısı, küçük baş ve kulakları ile oldukça enteresan bir görünüme sahip olan Weimaraner köpeği, “gri hayalet” olarak adlandırılmaktadır. Sarı, mavi yada gri göz renginin yanı sıra gri burun tonlaması ile bir hayli karakteristik bir duruş sergilemektedir. Bir hayli yalın, çevik ve avcı özelliği ile bilinen bu tür 1943 yılında Amerikan Kennel Kulübü tarafından ödüllendirilmiştir. 

🐶 Mizaç: İnatçı, Enerjik, İlgisiz, Atik, Sakin, Güçlü, Hızlı

📏 Boy: 59-67 cm

⚖️ Ağırlık: 25-40 kg

🐕‍🦺 Renk: Gümüş-Gri, Gümüş Reng

🐾 Ortalama Yaşam Süresi: 11-14 yıl

🔗 Devamını okumak için buraya tıklayın.


7. Alman Kurdu (Alman Çoban Köpeği)

Köpek Cinsleri, Türleri ve Irk Özellikleri

Alman Kurdu, esasen Alman Çoban köpeği olarak bilinen tamamen ihtiyaca göre ortaya çıkmış bir türdür. Almanya’ya özgü bu ırk askerlerin öncülüğü ile birkaç köpeğin melezlenmesi sonucunda ortaya çıkmış bir türdür. Son derece başarılı bir savunma, arama ve kurtarma köpeği olan Alman Kurdu; askerler, polisler, arama kurtarma ekipleri ve devlet korumaları tarafından sıklıkla tercih edilmektedir. Ayrıca bir çok film ve çizgi filme konu olmuş Alman Kurdu, Rin Tin Tin ve Strongheart ile ününe ün katmıştır.

Koruma amacı ile nam salmış Alman Çoban köpeği son derece zeki, akıllı ve sadık kişiliğe sahiptir. İtaat konusunda oldukça kararlı olan bu sevimli dostumuz sahibi ve çevresine karşı her daim nazik hareketler sergilemektedir. Her ne kadar vahşi bir görünüme sahip olsa da iyi bir eğitim ve sosyalleştirme ile son derece anlayışlı olmaktadır. Liderlik duygusu gelişmiş Alman Kurdu, eğitilmemesi durumunda bir hayli saldırgan olabilmektedir. Ancak son derece üstün zekası ile köpek cinsleri arasında en akıllı olanlarındandır. 

🐶 Mizaç: Sadık, İtaatkar, Zeki, Meraklı, Atik, Uyanık, Cesur, Kendinden Emin

📏 Boy: 55-65 cm

⚖️ Ağırlık: 22-40 kg

🐕‍🦺 Renk: Siyah, Samur, Siyah-Bronz, Siyah-Kırmızı, Gri, Siyah-Gümü

🐾 Ortalama Yaşam Süresi: 9-13 yıl

🔗 Devamını okumak için buraya tıklayın.


8. Rottweiler

Köpek Cinsleri, Türleri ve Irk Özellikleri

Rottweiler, son derece güvenilir ve zeki kişiliği ile günümüzde en çok tercih edilen köpek türleri arasında yer almaktadır. Alışılmadık derecede ki güçlü yapısı ve sağlam içgüdüsü ile oldukça sağlam bir ırk olduğu bilinmektedir. Sorumsuz bir şekilde eğitilmesi ve sosyalleştirilmemesi durumunda saldırgan özellikler gösterebilirken, Rottweiler köpeği oldukça tehlikesiz bir tür olabilmektedir. Bir hayli sahibi ve çevresi ile güçlü bağlar kurma özelliğine sahip bu dostumuz günümüzde polis, asker ve aile fertleri tarafından severek tercih edilmektedir.

Dünyanın en popüler köpek ırkları arasında yer alan Rottwieiler köpeği son derece güçlü olmasına rağmen tehlikeli bir ırk değildir. Beraberinde her ne kadar saldırı köpeği olarak tanıtılsa da asla bu tarz bir kişiliğe sahip olmadığını bilmenizi isteriz. Ailesi ile beraber şefkatli, ilgili ve mutlu bir hayat sürmeyi tercih eden Rottweiler köpeği son derece sadık, savunmacı ve eğlenceli bir mizaha sahiptir. Eğitilmesi durumunda %100 tutarlılık sağladığı görülmüştür. 

🐶 Mizaç: İyi Huylu, İtaatkar, Bağlı, Sakin, Korkusuz, Atik, Kendinden Emin, Cesur

📏 Boy: 56-69 cm

⚖️ Ağırlık: 35-60 kg

🐕‍🦺 Renk: Siyah, Ten Rengi, Maun

🐾 Ortalama Yaşam Süresi: 8-10 yıl

🔗 Devamını okumak için buraya tıklayın.


9. Amerikan Pitbull

Köpek Cinsleri, Türleri ve Irk Özellikleri

Pitbull, günümüzde adı ile nam salmış muazzam bir köpek cinsidir. Her insan bu türün saldırgan, vahşi hatta ölümcül olması ile bilmektedir. Ancak bilinenin aksine Amerikan Pitbull köpeği doğru bir şekilde eğitilmesi ve sosyalleştirilmesi durumunda son derece nazik ve sevecen kişiliği ile ön plana çıkmaktadır. Eski zamanlarda ayı ve boğalar ile başa çıkmak için tercih edilen bu tür sokak dövüşlerinde kullanılarak yırtıcı hale getirilmiştir. Ancak Amerikan Pitbull köpeği esasında iyi bir bekçi olması ile bilinmektedir.

Son derece sadık kişiliği ile bilinen Amerikan Pitbull köpeği sahibine karşı adeta bir bebek gibi hareketler sergilemektedir. Kucakta olmaktan ve yerlerde yuvarlanmaktan hoşlanan bu iri cüsseli küçük dostumuz koruma içgüdüsü ile hareket etmektedir. Çevresinde ki yabancılara karşı havlamak yerine koklamayı tercih etmesi ve sonrasında neşeli hareketler sergilemesi ile bilinmektedir. Ancak sahibine karşı yapılacak olan yanlış bir harekette canı pahasına dövüşeceğini unutmayınız. Eğer bir Pitbull köpeği sahiplenmeyi düşünüyorsanız yavruluktan itibaren insanlar ile iç içe olmasında fayda olacaktır.

🐶 Mizaç: Sevecen, Palyaço, İradeli, İnatçı, İtaatkar, Zeki, Sadık, Dost Canlısı, Cesur

📏 Boy: 43-53 cm

⚖️ Ağırlık: 14-30 kg

🐕‍🦺 Renk: Siyah, Beyaz, Kaplan Desenli, Tan, Mavi, Gri, Kahverengi, Kırmızı

🐾 Ortalama Yaşam Süresi: 8-15 yıl


10. Samoyed

Köpek Cinsleri, Türleri ve Irk Özellikleri

Samoyed, oldukça eski bir köpek ırkı olmasının yanı sıra ilkel işler için kullanılmış bir türdür. Avcılık ve balıkçılık ile uğraşan Sibirya halkının eşyalarını taşımakla görevlendirildiği gibi soğuk kış aylarında ki ulaşım ağını sağlayan köpek olması ile tanınmıştır. İlk olarak 1889 yılında Robert Scott tarafından İngiltere’ye getirilmesi ile popülerliği artmıştır.

Kızak çekmesi ile ün yapmış Samoyed köpeği son derece cesur, kuvvetli ve dayanıklı yapısı ile bilinmektedir. Sahibine karşı bir hayli itaatkar olduğu söylenen bu tür sakin ve sevecen kişiliği ile dikkat çekmektedir. Asla saldırgan ve kavgacı olmamasının yanı sıra kendisini yada sahibini tehlikede hissetmesi durumunda kavgadan geri çekilmemektedir. Diğer köpek türlerine nazaran sıkça havlama özelliğine sahip Samoyed köpeği günümüzde hem bir aile hem de bekçi köpeği olarak tercih edilmektedir.

🐶 Mizaç: Hayat Dolu, İnatçı, Sosyal, Atik, Oyuncu, Dost Canlısı

📏 Boy: 48-60 cm

⚖️ Ağırlık: 16-30 kg

🐕‍🦺 Renk: Beyaz, Beyaz-Bisküvi, Krem Reng

🐾 Ortalama Yaşam Süresi: 12-14 yıl


11. Akita Inu

Köpek Cinsleri, Türleri ve Irk Özellikleri

Yüzyıllar önce Japonya’nın kuzeyinde doğduğuna inanılan Akita, dağlık ve engebeli arazilerde soğuk kış mevsimine karşı yüksek dayanıklılığa sahip bir türe olarak bilinmektedir. Doğduğu bölgede “saygın avcı” anlamına gelen matagi yada matagiinu olarak adlandırılan bu tür; geyik, yaban domuzu ve ayı avlamak için kullanılmıştır. Bir dönem diğer köpekler ile dövüştürülmek için yetiştirilen Akita, dünya üzerinde ki hayvan severler tarafından tepki çekmesi ile başka yollarda kullanılmaya devam edilmiştir. Tüm bu özellikleri ile güvenilir bir bekçi köpeği, polis köpeği ve malik korumalarında bir hayli usta olan Akita dünya üzerinde bir çok köpek sever tarafından ilgi ile büyütülmektedir.

Akita Inu, dünyanın en popüler köpek ırkları arasında yer almaktadır. Japon Akita, Japon Geyik Avcısı, Shishi Inu ve Nippon Inu olarak da bilinen bu tür, 1931 yılında Japonya’nın ulusal mirasının bir parçası olarak kabul edilmiştir. Japonya’ya özgü Akita köpeği Japon ırkları arasında en sevilen, en çok tercih edilen ve en eski köpek türüdür. Beraberinde sevecen, sadık ve koruyucu kişiliği ile çevresine ve aile fertlerine her daim sıkı bir dostluk içerisinde olmaktadır. Yabancılara karşı her daim temkinli olmayı tercih eden bu tür ailesini son derece savunmacı ve koruyucu olması ile bilinmektedir. Akita köpeği iyi bir eğitim, sosyalleştirme ile korkusuz, cesur, akıllı ve dost canlısı bir kişiliğe sahip olacaktır. Ayrıca diğer köpeklere karşı bir hayli agresif hareketler sergilediği bilinmektedir. 

🐶 Mizaç: Uysal, Sadık, Sevecen, Koruyucu, Oyuncu

📏 Boy: 58-70 cm

⚖️ Ağırlık: 23-41 kg

🐕‍🦺 Renk: Beyaz, Kaplan Desenli, Kızıl, Susam Reng

🐾 Ortalama Yaşam Süresi: 10-15 yıl

🔗 Devamını okumak için buraya tıklayın.


12. Vizsla

Köpek Cinsleri, Türleri ve Irk Özellikleri

Vizsla, göçebe hayat sürmekte olan avcılar tarafından sürü ve kuşları sürmek için kullanılan köpek türü olarak bilinmektedir. Oldukça kuvvetli görme yeteneği, hassas koku algısı ve hızlı atakları ile dikkat çekmekte olan Vizsla köpeği, sayıca oldukça az olmasından dolayı en pahalı köpek türleri arasında yer almaktadır. Günümüzde yapılan ırk çalışmaları ile yeniden canlandırılmaya çalışan Vizsla köpeği çok yönlü kullanımı ile popülerlik kazanmaktadır. Özellikle rehber köpeği, uyuşturucu köpeği, patlayıcı tespit köpeği ve terapi köpeği olarak eğitilmesi durumunda oldukça başarılıdır.

Her daim sevdikleri kişiler ile bir arada olmaktan hoşlanan bu sevimli dostumuz kökeni avcılığa dayansa da bir hayli zararsız ve sakin kişiliği ile bilinmektedir. Ancak her daim hareket halinde olan aileler için daha doğru bir seçim olacaktır. Özellikle koşu için mükemmel bir arkadaş olan Vizsla köpeği, eğitilmesi ve sosyalleştirilmesi oldukça kolay bir türdür. 

🐶 Mizaç: Sadık, Sevecen, Enerjik, Nazik, Sessiz

📏 Boy: 53-64 cm

⚖️ Ağırlık: 18-29 kg

🐕‍🦺 Renk: Kırmızı Altın, Altın Sarısı, Altın-Pas Rengi

🐾 Ortalama Yaşam Süresi: 12-15 yıl


13. Alaska Kurdu (Alaska Malamutu)

Köpek Cinsleri, Türleri ve Irk Özellikleri

Kökeni hiçbir zaman tespit edilememiş olan Alaska Malamutu, Rus araştırmacılar tarafından Pasifik Alaska kıyılarında ki Sesi bölgesinde görülmektedir. Kış aylarında muazzam ağırlık taşıma özelliği ile nam salmış Alaska Malamutu, malzeme ve insan taşıma konusunda bir hayli usta olduğu bilinmektedir. Eğer ki bu köpek cinsi olmasaydı Alaska bölgesinin ağır kış ikliminde hiçbir seyahat yöntemi olmayacaktı. Böylelikle Alaska köpeği doğuştan gelen çekme arzusuna sahip bir türdür.

Alaska Malamutu, en eski kızak köpeği ırkları arasında yer almaktadır. Adını ABD’nin bir parçası olmadan önce Alaska’nın kuzeyinde bulunan Inuit kabilesi olan Mahlemuts’dan almaktadır. Alaska Malamutu benzer tip ve renkleri nedeniyle Sibirya Husky’si ile sıklıkla karıştırılmaktadır. Ancak Alaska Malamutu çok daha büyük, güçlü, dışa dönük kişiliğe sahiptir. Ayrıca yoğun, sert çift katlı tüy kaplaması ile tüylü bir kuyruğa sahiptir. 

🐶 Mizaç: Sevecen, Ağırbaşlı, Dost Canlısı, Oyuncu, Sadık

📏 Boy: 56-66 cm

⚖️ Ağırlık: 32-43 cm

🐕‍🦺 Renk: Gri-Beyaz, Kahve-Beyaz, Siyah-Beyaz, Kırmızı-Beyaz, Seal-Beyaz, Samur-Beya

🐾 Ortalama Yaşam Süresi: 10-12 yıl

🔗 Devamını okumak için buraya tıklayın.


14. Komondor

Köpek Cinsleri, Türleri ve Irk Özellikleri

Komondor, Macaristan’a özgü enteresan bir köpek türüdür. Görünümü ile insanları büyülemeyi başaran bu sevimli dostumuz adeta rasta yapılmış bir saç edasında tüm vücudunu kaplayan eşsiz tüy yapısına sahiptir. Oldukça eski bir ırk olması ile de bilinen Komondor 1100’lü yıllarda Macar kabileleri tarafından tercih edilmektedir. İyi bir bekçi köpeği olması ile nam yapmış bu tür koyun sürülerini kurt, tilki ve yaban domuzlarına karşı koruma ile görevlendirilmiştir. İlk olarak 1933 yılında Amerika’ya ithal edilmesi ile hızla popülerlik kazanmıştır.

Amerikan Kennel Kulübü tarafından 1937’de tanınmış Komondor köpeği son derece maliyetli olmasından dolayı soylu aileler tarafında tercih edilmiştir. En pahalı köpek cinsleri arasında yer alan bu cins ailelerine karşı oldukça ilgilidir. Özellikle çocuklar ile iyi geçinebildiği bilinen Komondor köpeği yabancılara karşı oldukça temkinli hareketler sergilemektedir. Fakat Komondor sahiplenmek istiyorsanız yavruluktan itibaren iyi bir eğitim ve sosyalleştirme ile diğer evcil hayvanlar ve küçük çocuklara karşı zararsız hale getirebilirsiniz. Her daim kendisini bulunduğu bölgenin bir ferdi olarak olarak hissetmesinden dolayı kendisine saygı duyulması bir hayli önemlidir.

🐶 Mizaç: Sakin, Korkusuz, Sevecen, Bağımsız, Nazik

📏 Boy: 64-76 cm

⚖️ Ağırlık: 40-60 kg

🐕‍🦺 Renk: Beyaz

🐾 Ortalama Yaşam Süresi: 10-12 yıl


15. Gazal Tazısı (Saluki)

Köpek Cinsleri, Türleri ve Irk Özellikleri

Saluki, yerli köpek ırklarının bir çoğunun atası olarak kabul edilen en eski köpek cinsleri arasında yer almaktadır. Yapılan araştırmalara göre Saluki köpeğinin Orta Doğu’da antik çağlara kadar uzanan bir geçmişi olduğu söylenmektedir. Göçebe hayat süren avcılar tarafından tercihe dilmiş olan bu tür M.Ö ki yıllara ait fosil kalıntılarında sıklıkla karşılaşılmaktadır. Eski zamanlarda kutsal sayıldığı rivayet edilen Saluki köpeği Mısır mezarlarında mumyalanmış şekilde karşımıza çıkmaktadır. Daha çok geyik, tilki, çakal, tavşan ve diğer hızlı hayvanlara karşı avlamak için kullanıldığı bilinmektedir.

Hassas, sakin ve sevecen kişiliği ile her geçen gün popülerliği artmış olan Saluki köpeği, son derece sadık ve itaatkar kişiliği ile saldırgan olmayan aile dostu olarak bilinmektedir. Bir hayli meraklı, yaramaz ve akıllı yapısı ile genellikle bağımsız olmaktan hoşlandığı söylenmektedir. Göçebe bir hayat tarzına alışkın olmasına rağmen ev hayatına kolayca alışabildiği bilinmektedir. Ayrıca evin bir köşesinde kanepeye uzanarak saatlerce sahibini izlemeye bayıldığı söylenmektedir.

🐶 Mizaç: Çekingen, İlgisiz, Zeki, Sevecen

📏 Boy: 56-71 cm

⚖️ Ağırlık: 18-27 kg

🐕‍🦺 Renk: Beyaz, Krem Rengi, Tan, Altın Rengi, Kırmızı

🐾 Ortalama Yaşam Süresi: 12-14 yıl


16. Saint Bernard 

Saint Bernard, eski zamanlarda at arabası çekme görevi ile sıklıkla kullanıldığı söylenmektedir. Vadi köpeği ve çiftlik köpeği olarak bilinen bu tür İsviçre Alplerinde sıklıkla görülmektedir. Türün soy devamlılığını sağlaması için 1800’lü yılların başında İngiltere’ye getirilerek ıslah çalışmalarına dahil edildiği bilinmektedir. Cinse katkıda bulunan diğer köpek ırklarının Bloodhouns olduğu düşünülmektedir.

Kurtarma yeteneği ile ünlü Saint Bernard köpeği Alp dağlarında mahsur kalmış 2.000’den fazla kişinin hayatını kurtarması ile nam salmıştır. Arama kurtarma çalışmalarında oldukça profesyonel olan bu tür günümüzde aile köpeği olarak tercih edilse de dağ kurtarma çalışmalarında sıklıkla tercih edilmektedir. Büyüdükçe daha uysal bir hal aldığı söylenen Saint Bernard köpeği çocuklarla vakit geçirmekten zevk almaktadır. Yüksek enerjisi ile saatlerce soğuk kış aylarında dahi oyun oynamaktan hoşlanan bu sevimli dostumuz sevgi dolu bir aile arkadaşı olma özelliğine sahiptir.

🐶 Mizaç: Hayat Dolu, Nazik, Uyanık, Dost Canlısı, Sakin

📏 Boy: 65-90 cm

⚖️ Ağırlık: 64-120 kg

🐕‍🦺 Renk: Kırmızı-Beyaz, Kahverengi-Sarı, Kırmızı, Kırmızı-Kahverengi

🐾 Ortalama Yaşam Süresi: 8-10 yıl


17. Boxer (Boksör)

Köpek Cinsleri, Türleri ve Irk Özellikleri

Boxer, aslen Alman ırkı bir köpek cinsidir. Bulldog köpeğine benzerliği ile bilinen bu tür ayrıca kuzen olarak tanınmaktadır. Boxer köpeğinin atalarının Tibet’te yetişen dövüş köpekleri olduğuna inanılmaktadır. İlk zamanlarda bu tür avcılık ve bekçilik konusunda bir hayli sık tercih edilmekte olup yaban domuzları, ayılar hatta bizonlara karşı mücadeleci ruhu ile nam salmıştır. Sonraları av yasağı ile bu tür oldukça az görülmekte olup 1850’li yıllarda Bulldog ve Alman Bull torunları kullanılarak ırk canlandırılmıştır.

Almanlar tarafından yüzyıllar süren ıslahat çalışmaları ile günümüze kadar ulaşan Boxer köpeği ırkına özgü geniş gövdesi, keskin bakışları ve düz yüz yapısı ile farklı bir görünüme sahiptir. İlk olarak 1904 yılında Amerikan Kennel Kulübü tarafından tanınması ile popülerlik seviyesi hızla artış göstermiştir. Hem avcı hem de iyi bir aile arkadaşı olma özelliğine sahip Boxer köpeği; cesur, şefkatli, uyanık, güvenilir ve enerjik yapısı ile dikkat çekmektedir. Günümüzde polis ve askeri birlikler tarafından da sıklıkla tercih edilmektedir. Dünyanın en popüler köpek ırkları arasında adını duyurmaktadır.

🐶 Mizaç: Bağlı, Enerjik, Zeki, Neşeli, Korkusuz, Sadık, Oyuncu, Dost Canlısı, Emin, Sakin, Cesur

📏 Boy: 53-63 cm

⚖️ Ağırlık: 25-32 kg

🐕‍🦺 Renk: Beyaz, Kaplan Desenli

🐾 Ortalama Yaşam Süresi: 10-12 yıl

🔗 Devamını okumak için buraya tıklayın.


18. Dalmaçyalı

Köpek Cinsleri, Türleri ve Irk Özellikleri

Dalmaçyalı, ilk olarak Hırvatistan’da ortaya çıkmış eski bir türdür. Yazılı kaynaklarda 1800’lü yıllarda adı geçen bu tür aslında 1500’lü senelere kadar eski bir geçmişe sahiptir. Koruma, savunma ağırlıklı olarak bekçi köpeği statüsüne sahip bu tür, mükemmel bir av köpeği olma özelliğine de sahiptir. Son derece sadık ve cesur kişiliği ile evcil olarak yaşam sürebilmektedir. Dalmaçyalı köpeği Disney’in One Hundred and One Dalmatians çizgi filmini yapması ile dünyada bu tür popülerliğini giderek arttırmıştır.

Son derece sevgi dolu, eğlenceli ve duygusal kişiliği ile bilinen Dalmaçyalı köpeği çocuklar ve diğer evcil hayvanlar ile eğitilmesi durumunda iyi geçinebilmektedir. Sosyalleşme konusunda oldukça başarılı olan yapısı, çevresi ve ailesine karşı her daim titiz davranışlar sergilemesine olanak sağlamaktadır. Son derece esrarengiz deri yapısı ile dikkat çekmekte olan bu tür benekli tüy tonlaması ile akıllarda kalmaktadır. İyi bir bakım ve doğru beslenme ile 14 yıla kadar yaşayabildiği söylenmektedir.

🐶 Mizaç: Enerjik, Zeki, Cana Yakın, Oyuncu, Dost Canlısı, Aktif, Duyarlı

📏 Boy: 56-61 cm

⚖️ Ağırlık: 15-32 kg

🐕‍🦺 Renk: Koyu Kahve-Beyaz, Siyah-Beya

🐾 Ortalama Yaşam Süresi: 10-13 yıl


19. Rhodesian Ridgeback

Köpek Cinsleri, Türleri ve Irk Özellikleri

Rhodesian Ridgeback, binlerce yıl önce Güney Afrika’da ortaya çıkmış bir türdür. Oldukça eski bir tür olan bu cins aslan ve leoparlara karşı savunma amacı ile kullanıldığı bilinmektedir. Afrika Tazısı olarak da adlandırılan Rhodesian Ridgeback köpeği doğru bir eğitim verilmediği taktirde bir hayli saldırgan olmaktadır. Daha çok bahçeli ev hayatı için uygun görülen bu tür aileler için apartman ortamında beslemeye uygun değildir.

Onurlu, cesur ve atletik yapısı ile mükemmel bir Afrika avcısı olan Rhodesian Ridgeback köpeği günümüzde aileler tarafından sıklıkla tercih edilmektedir. Eğitilmesi ile bir hayli sessiz, nazik ve sevecen bir ev arkadaşı olduğu söylenmektedir. Ancak ilk kez evcil hayvan besleyecekler için asla tavsiye edilmemektedir. Bir hayli enerjik olan bu sevimli dostumuz iyi bir bakım ihtiyacı duymaktadır.

🐶 Mizaç: Yaramaz, İradeli, Zeki, Ağırbaşlı, Sadık, Duyarlı

📏 Boy: 61-69 cm

⚖️ Ağırlık: 29-41 kg

🐕‍🦺 Renk: Kırmızı-Buğday, Parlak Buğday, Buğda

🐾 Ortalama Yaşam Süresi: 10-12 yıl


20. Bordor Collie

Köpek Cinsleri, Türleri ve Irk Özellikleri

Border Collie köpeğinin tarihi, Romalıların İngiltere’yi işgal etmesine kadar dayanmaktadır. Oldukça dayanıklı, çevik ve zarif görünümü ile orta büyüklüğe sahip köpek cinsleri arasında yer almaktadır. Border Collie köpeği bir hayli zeki kişiliği ile tanınmasının yanı sıra oldukça atletik, uyanık, enerjik ve sahibini memnun etmeye meyilli bir türdür. Özellikle hayvancılık ile uğraşan kişiler tarafından sıklıkla tercih edildiği bilinmektedir. Sürüyü korumakla görevli bu sevimli dostumuz eğitilmeye oldukça yatkındır. İlk olarak 1955 yılında Amerikan Kennel Kulübü tarafından ödüle layık görülmüştür.

Frizbi şampiyonu olarak da bilinen Border Collie köpeği oldukça dikkatli, hızlı ve yüksek refleksleri ile adeta olimpiyat sporcusunu andırmaktadır. Dünyanın en zeki köpek cinsleri arasında yer almakta olan bu sevimli dostumuz her daim yeni şeyler öğrenme ve oyunlar oynama konusunda bir hayli meraklıdır. Ortalama yaşam süresi 12 ile 15 yıl arasında değişiklik göstermekte olan Border Collie köpeği sağlıklı ırklar arasında yer almaktadır.

🐶 Mizaç: Israrcı, Enerjik, Zeki, Hevesli, Duyarlı, Atik

📏 Boy: 46-56 cm

⚖️ Ağırlık: 12-20 kg

🐕‍🦺 Renk: Siyah, Beyaz, Mavi, Mavi Merle, Lila, Kaplan Desenli

🐾 Ortalama Yaşam Süresi: 10-17 yıl

🔗 Devamını okumak için buraya tıklayın.


21. Amerikan Bulldog

Köpek Cinsleri, Türleri ve Irk Özellikleri

Bulldog, ilk olarak 1800’lü yıllarda Amerika’ya getirilmesi ile tanınmıştır. Cinsin orijinali Güney Amerika’da yaban domuzlarını yakalamak için kullanılmıştır. Üstün gücü ve kuvveti ile tanınmakta olan Bulldog, İngiliz Bulldog köpeğine nazaran daha sert bir türdür. Ancak Amerikan Bulldog köpeğinin bugün ki hali oldukça arkadaş canlısı, sevecen, nazik bir kişiliğe sahiptir. Bir hayli çok yönlü kişiliğe sahip bu cins bekçi köpeği, av köpeği, rehber köpeği ve aile köpeği olarak sahiplenilmektedir.

Diğer köpek ırklarına nazaran Amerikan Bulldog köpeği iyi bir eğitim ve sosyalleştirme çalışmaları yapılmaması durumunda oldukça saldırgan hareketler sergileyebilmektedir. Daha çok açık havada vakit geçirmekten hoşlanan bu tür, bahçeli evler yada iş yerleri için uygun görülmektedir.

🐶 Mizaç:  Enerjik, Sadık, Savunmacı, Dost Canlısı, Emin, Baskın, Nazi

📏 Boy: 50-71 cm

⚖️ Ağırlık: 27-58 kg

🐕‍🦺 Renk: Beyaz, Kaplan Desenli, Kahverengi, Kırmız

🐾 Ortalama Yaşam Süresi: 10-15 yıl

🔗 Devamını okumak için buraya tıklayın.


22. İrlanda Seteri (Irish Setter)

Köpek Cinsleri, Türleri ve Irk Özellikleri

Irish Setter, tamamen İrlanda’ya özgü bir köpek cinsidir. Adından da anlaşıldığı gibi İrlanda Kırmızı Setter köpeği yada Red Setter olarak adlandırılmaktadır. İlk yapılan ırk çalışmalarında kırmızı ve beyaz tüy yapısının yanı sıra kısa bacakları ile dikkat çekmekte olan Irish Setter köpeği günümüze yalnızca tüy rengini koruyabilmiştir. Pointer, Gordon, Irish Setter, İngiliz Setter ve Irish Water Spaniel köpekleri Setter ırklından elde edilmektedir. Oldukça hızlı olması ile bilinen bu tür avcılıkta sıklıkla tercih edilmektedir. Bir hayli zeki olması yalnızca avı yakalamak değil avın yerini belirleme konusunda da üstün kabiliyete sahiptir. Ancak günümüzde genellikle ailelerin yakın dostu olması ile bilinmektedir.

Her ne kadar avcı olarak bilinen bir tür olsa da Irish Setter köpeği daha çok ailelerin yanı başında yakın bir dost olarak sahiplenilmektedir. İnanılmaz derecede ki anlayışlı kişiliği onu her daim ailesi, çocuklar, diğer evcil hayvanlar hatta yabancılara karşı dahi anlayışlı yapmaktadır. Son derece sessiz ve sakin yapısı ile bir hayli akıllı bir köpek türüdür. Her daim ilgi ve alakadan hoşlanması ile bilinen Irish Setter köpeği hareketli bir sahibe ilgi duyacaktır.

🐶 Mizaç: Sevecen, Enerjik, Hayat Dolu, Bağımsız, Oyuncu

📏 Boy: 55-67 cm

⚖️ Ağırlık: 24-32 kg

🐕‍🦺 Renk: Maun, Kırmızı, Kestane

🐾 Ortalama Yaşam Süresi: 12-15 yıl


23. Bullmastiff

Köpek Cinsleri, Türleri ve Irk Özellikleri

Bullmastiff, ilk olarak 1860’lı yıllarda İngiltere’de Mastiff ve Bulldog köpeklerinin çiftleştirilmesi sonucunda doğan yeni bir türdür. Kaçak avcıları büyük arazilerden uzaklaştırmak için yapılan çalışmalar sonucunda ortaya çıkan bu tür, oldukça sessiz izleme yeteneği ile kısa mesafede bir hayli hızlı olduğu söylenmektedir. Avcıları hızlı bir şekilde hiç fark edilmeden yakalama özelliğine sahip Bullmastiff köpeği, bölgeleri koruma amacı ile sıklıkla tercih edilmektedir.

Çiftlik hayvanlarını ve kaçak avcıları gözetlemek için yetiştirilen Bullmastiff köpeği avcılara karşı korkusuzluğu ve işini ciddiye alışı ile ün salmıştır. Çok yönlü kişiliği sayesinde aileler içinde ideal ev arkadaşı olarak tercih edilmektedir. Sahiplerini her daim koruma içgüdüsüne sahip olan bu sevimli dostumuz, tehlikelere karşı her daim dikkatli davranmaktadır. Ayrıca yapısı gereği kendisine anlayış ve hoşgörü ile yaklaşılmaması durumunda saldırgan hareketler sergilemektedir.

🐶 Mizaç: Uysal, Bağlı, Güvenilir, Çekingen, Sadık, Atik, Seven, Koruyucu, Güçlü, Sakin, Cesu

📏 Boy: 61-68 cm

⚖️ Ağırlık: 45-59 kg

🐕‍🦺 Renk: Kaplan Desenli, Kırmızı

🐾 Ortalama Yaşam Süresi: 8-10 yıl

🔗 Devamını okumak için buraya tıklayın.


24. Danua (Great Dane)

Köpek Cinsleri, Türleri ve Irk Özellikleri

Great Dane, bir diğer adı ile Danua köpeği oldukça eski bir köpek ırkıdır. Atalarının Antik Yunan dönemine dayandığı düşünülmektedir. Hatta Antik Yunan uygarlıklarında kullanılan eski paraların üzerinde Great Dane köpeğine benzer resimler bulunmaktadır. Ancak kesin olarak bilinen Almanya’nın Gaul bölgesi ve İtalya’da Asya kavmi olarak bilinen Alanlar tarafından istila sırasında oldukça güçlü Mastiff köpekleri getirmeleri ile ırkın günümüzde ki halini aldığı bilinmektedir. Son derece büyük ve ince görünümü ile dikkat çekmekte olan Danua köpeği üç farklı temel görünümü ile benekli, kumral ve alacalı olarak bilinmektedir.

Köpeklerin Apollosu ünvanı ile tanınmakta olan Great Dane, son derece asil duruşu ve zarif görünümü ile bir hayli güçlü köpek cinsidir. Sakin ve hoşgörülü hareketlerinin yanı sıra tehlike anında inanılmaz derecede saldırgan olması ile ünlüdür. Sahibine karşı son derece itaatkar olması eğitilmesi konusunda bir hayli kolaylık sağlamaktadır. Ayrıca iyi bir şekilde sosyalleştirilmesi yavruluktan itibaren insanlar ile iç içe büyütülmesi gerekmektedir. Aksi taktirde yabancılara karşı her daim ürkütücü, soğuk kanlı ve korkutucu hareketler sergilemektedir. İlk kez köpek beslemek isteyen bireyler için uygun olmadığı gibi apartman hayatına uygun değildir.

🐶 Mizaç: Bağlı, Çekingen, Dost Canlısı, Kendinden Emin, Sevgi Dolu, Nazi

📏 Boy: 71-86 cm

⚖️ Ağırlık: 45-90 kg

🐕‍🦺 Renk: Siyah, Kaplan Desenli, Açık Kahverengi, Mavi, Alacalı

🐾 Ortalama Yaşam Süresi: 8-10 yıl


25. İskoç Koli

Köpek Cinsleri, Türleri ve Irk Özellikleri

Collie köpeği korumak için değil yönetmek için yetiştirilen bir cins olarak bilinmektedir. Kesin olarak kökeni bilinmese de yaklaşık olarak 2000 yıl önce Romalılar ile beraber İngiliz adalarına geldiği düşünülmektedir. Günümüzde ki Collie köpeklerinin İskoçya ve Kuzey İngiltere’de doğduğu söylenmektedir.

Collie, iki farklı türü ile özellikle “Lassie” filmi ile tüm dünyada nam salmıştır. Kabaca kaplanmış uzun tüy yapısına sahip Collie ile pürüzsüz görünüme sahip Collie olarak görülmektedir. Sadık, cesaretli ve nazik ruhu ile köpek cinsleri arasında en büyüleyici ve en tanınmışlar arasında yer almaktadır. İlk olarak 1885 yılında Amerikan Kennel Kulübü tarafından tanınmış olup dünyanın dört bir yanında sahiplerine iyi bir arkadaşlık yapmaktadır.

🐶 Mizaç: Israrcı, Enerjik, Zeki, Hevesli, Duyarlı, Atik

📏 Boy: 46-56 cm

⚖️ Ağırlık: 12-20 kg

🐕‍🦺 Renk: Siyah, Beyaz, Mavi, Mavi Merle, Lila, Kaplan Desenli

🐾 Ortalama Yaşam Süresi: 10-17 yıl

🔗 Devamını okumak için buraya tıklayın.


26. İngiliz Mastifi

Köpek Cinsleri, Türleri ve Irk Özellikleri

Mastiff, Alaunt ve Molosser köpek cinslerinin çiftleştirilmesi sonucunda doğan yeni bir türdür. İngiliz Mastiff olarak da adlandırılan bu tür Anglosaksonlardan gelen güçlü anlamına gelmektedir. Roma döneminde savaşlarda kullanılan bu tür iyi bir dövüşçü olması ile bilinmektedir. Hatta Arane’da ayılar, filler ve gladyatörlere karşı savaştığı söylenmektedir. Ancak Orta Çağ sonrasında Mastiff köpeği avcı ve bekçi olarak popülerliğini korumuştur. Günümüzde bir hayli popüler olmasının yanı sıra dünyanın en pahalı köpekleri listesinde başı çekmektedir.

Kibar, güvenilir ve nazik kişiliği ile oldukça sadık bir köpek olan Mastiff, her daim ailesini ve çevresini korumaya eğilimli olduğu bilinmektedir. Yapısı gereği oldukça güçlü olmasından dolayı diğer evcil hayvanlar ve küçük çocuklar ile baş başa bırakılmaması gerekmektedir.  Doğru eğitilmesi ve sosyalleştirilmesi durumunda evcil olarak yetiştirilebileceği gibi çocuklarla iyi geçinebilmektedir. Ağırlık bakımında en büyük köpek cinsi olarak bilinmektedir. Hatta 1989 yılında Zorba adında ki Mastiff köpeği 143 kilogram ile Gines Rekorlar Kitabına girmeye hak kazanmıştır.

🐶 Mizaç: İyi Huylu, Sevecen, Ağırbaşlı, Koruyucu, Sakin, Cesur

📏 Boy: 70-91 cm

⚖️ Ağırlık: 54-100 kg

🐕‍🦺 Renk: Kaplan Desenli, Açık Kahverengi, Kayısı Rengi

🐾 Ortalama Yaşam Süresi: 6-12 yıl


27. Hokkaido (Ainu)

Köpek Cinsleri, Türleri ve Irk Özellikleri

Ainu, Japonya’ya özgü oldukça ender rastlanan bir köpek cinsidir. Dünyanın en pahalı köpek ırkları arasında yer alan bu sevimli dostumuz oldukça eski bir tür olması ile de bilinmektedir. Ortalama 3000 yıllık geçmişi ile Japonya’nın meşhur kabilesi Ainu tarafından adlandırılmıştır. Uzunca süre boyunca bekçilik görevi üstlenmiş olan Ainu köpeği son derece koruyucu ve dikkatli olması ile bilinmektedir. Ayrıca son derece enerjik, atletik ve zeki kişiliği her daim sadık bir dost yapmaktadır.

Korkusuz olması ile bilinen Ainu köpeği oldukça etkileyici bir kişiliğe sahiptir. Bekçi köpeği olması ile beraberinde son derece meraklı kişiliği, etrafında olup biten her duruma karşı müdahale etme içgüdüsünü doğurmaktadır. Özellikle sahibine karşı kurduğu yüksek bağ ile her daim koruyup kollama özelliği taşımaktadır. Öleceğini bilse gene sahibine zarar geldiğinde saldıran bu eşsiz köpek oldukça sevgi dolu, nazik ve sıcak kanlı oluşuyla çocuklu aileler tarafından dahi tercih edilmektedir.

🐶 Mizaç: Uysal, Gözü Pek, Ağırbaşlı, Atik, Sadık, Cesur

📏 Boy: 46-52 cm

⚖️ Ağırlık: 20-30 kg

🐕‍🦺 Renk: Siyah, Beyaz, Kaplan Desenli, Siyah-Bronz, Susam, Kırmızı

🐾 Ortalama Yaşam Süresi: 12-15 yıl

🔗 Devamını okumak için buraya tıklayın.


28. Newfoundland 

Köpek Cinsleri, Türleri ve Irk Özellikleri

Newfoundland, Portekiz balıkçıları ve Viking köpeklerinin çiftleştirilmesi sonucunda ortaya çıkmış yeni bir türdür. Kökeni Kanada’ya ait olan Newfoundland köpeği 1600’lü yıllarda yaşadığı düşünülmektedir. Soğuk sularda cesurca yüzmesi ile nam salmış bu tür ağır balıkçı ağlarını çekmekte ve botlardan düşen denizcileri kurtarmakla görevlendirilmektedir. Sonraları sayıca azalan bu tür İngiltere’de yapılan ırk çalışmaları ile yeniden popülerliğini korumuştur. Newfoundland köpeği enkaz altında ki 180 İrlandalı göçmeni kurtarması ile gönüllere kazınmıştır.

Kibar, nazik ve sevecen kişiliği ile bilinen Newfoundland köpeği ailesine karşı son derece bağlı olması ile bilinmektedir. Tehlikelere karşı her daim dikkat içerisinde olan bu cins insanlara karşı dosthane yaklaşımı ile dikkat çekmektedir. Oldukça güçlü havlama yeteneğine sahip olup iyi bir gözlemci köpeğidir. Çocuklara ve diğer evcil hayvanlara karşı iyi bir eğitim ve sosyalleştirme ile oldukça sevecen davranmaktadır.

🐶 Mizaç: İyi Huylu, Nazik, Eğitilebilir

📏 Boy: 63-74 cm

⚖️ Ağırlık: 45-70 kg

🐕‍🦺 Renk: Siyah, Siyah-Beyaz, Gri, Kahverengi

🐾 Ortalama Yaşam Süresi: 8-10 yıl


29. Kars (Kafkas) Çoban Köpeği

Köpek Cinsleri, Türleri ve Irk Özellikleri

Kars Çoban köpeği, tamamen Türkiye’ye özgü saf bir ırk olma özelliğine sahiptir. Oldukça eski geçmişe sahip Kars Çoban köpeği 600 yıllık varlığı ile dağlık arazilerde çobanlık yapması ile ünlenmiştir. Türkiye’nin Kars bölgesinde görülmekte olan bu tür diğer dünya ülkeleri tarafından da büyük ilgi ile karşılanmaktadır. Ancak Kars Çoban köpeğinin yurt dışına götürülebilmesi için Askeri Eğitim Merkezi Komutanlığı ve Askeri Veteriner Okulu izni alınması zorunludur.

Soğuk hava şartlarına bir hayli dayanıklı yapısı ile bilinen Kars Çoban köpeği oldukça başarılı bir koruyucu köpek özelliğine sahiptir. İdeal çoban köpeği olma özelliğine sahip bu tür bir hayli zeki, akıllı ve uyumludur. Görünümü ile oldukça iri yapıya sahip Kars köpeği büyük kafası, güçlü çenesi ve iri pençeleri ile bir hayli güçlüdür. Günümüzde başta Kars olmak üzere Ağrı, Ardahan, Erzurum ve Artvin bölgelerinde yetiştirilmektedir. Genellikle çiftlik, fabrika ve bahçeli evlerde beslenmektedir. Gürültülü ve iri yapısı ile apartman yaşamına uygun değildir.

🐶 Mizaç: Atik, Baskın, Güçlü, Sakin, Güçlü, Hızlı

📏 Boy: 67-75 cm

⚖️ Ağırlık: 50-100 kg

🐕‍🦺 Renk: Siyah, Beyaz, Gri, Krem, Açık Kahve, Pas Rengi

🐾 Ortalama Yaşam Süresi: 10-12 yıl


30. Golden Retriever

Köpek Cinsleri, Türleri ve Irk Özellikleri

Golden Retriever, yüzyıllar boyunca tarihin en popüler köpek türleri arasında yer almaktadır. Sarı olarak da adlandırılan bu cins 1800’lü yıllarda İngiltere’de getir götür işlerinde sıklıkla kullanılmıştır. Ayrıca soğuk suda dahi uzun mesafe yüzücülüğü ile nam salmıştır. İlk olarak 1900 yılında Amerika’ya getirilmesi ile dünya üzerinde ki hayvan severlere hızlıca ulaşmayı başarmıştır. Bugün aileler tarafından en çok tercih edilen köpek türlerinin başını çekmektedir. Ayrıca av yeteneği de oldukça gelişmiş bir türdür.

Her daim kendine güvenen, asil ve akıllı kişiliği ile bilinen Golden Retriever köpeği son derece sevecen ve dost canlısı kişiliğe sahiptir. Çevresine karşı asla zarar verici hareketlerde bulunmamakta olan bu tür oldukça sadık ve duygusal yapıya sahiptir. Çocuk gelişimi için bir hayli iyi olduğu düşünülen bu tür küçük çocuklu aileler tarafından dahi beslenebilmektedir. Çok tüy dökmesine karşılık düzenli bakım uygulamaları yapılmalıdır. Ayrıca her daim gülen surat olarak bilinen Golden Retriever köpeği getir-götür oyunlarında inanılmaz derecede başarılı olduğu bilinmektedir.

🐶 Mizaç: Oyuncu, Zeki, Nazik, Güvenilir, Dost Canlısı, Kendinden Emin

📏 Boy: 51-61 cm

⚖️ Ağırlık: 25-34 kg

🐕‍🦺 Renk: Koyu Sarı, Açık Sarı, Altın Sarısı, Krem

🐾 Ortalama Yaşam Süresi: 10-12 yıl


31. Chow Chow (Çin Aslanı)

Köpek Cinsleri, Türleri ve Irk Özellikleri

Çin Aslanı, dünyanın en eski köpek ırklarından olduğu bilinmektedir. Dünya üzerinde Chow Chow olarak tanınan bu ırk kibar, nazik, sevecen olduğu kadar güçlü, dikkatli ve zeki kişiliği ile hem iyi bir aile arkadaşı hem de iyi bir bekçi köpeği olarak tercih edilmektedir. Oldukça kaslı vücut yapısı ile oldukça yoğun tüy yapısına sahip olan Çin Aslanı en popüler köpek cinsleri arasında yer almaktadır. En ayırt edici özelliği siyah dil rengi ve beraberinde yoğun tüy yapısı ile kırmızı, siyah, krem, gri, beyaz ve mavi tonlamalarına sahip olmasıdır.

Tarihi tam olarak bilinmese de 2000 yıldan fazla geçmişe sahip olduğu düşünülen Çin Aslanı köpeği, Sibirya’nın kuzeyinde görülen Samoyed ve Tibet Mastiff köpeğine benzerliği ile dikkat çekmektedir. Oldukça hızlı ve güçlü yapısı ile tanınan bu tür Çin’de zengin sporcular tarafından çok tercih edilen bir tür olmuştur. Ayrıca tarihsel olarak koruma ve sürü çekme amacı ile kullanılmıştır.

🐶 Mizaç: İlgisiz, Bağımsız, Sadık, Sessiz

📏 Boy: 46-56 cm

⚖️ Ağırlık: 20-32 kg

🐕‍🦺 Renk: Siyah, Mavi, Kırmızı, Krem Rengi, Açık Kahverengi

🐾 Ortalama Yaşam Süresi: 9-15 yıl


32. İngiliz Çoban Köpeği (Old English Sheepdog)

Köpek Cinsleri, Türleri ve Irk Özellikleri

Old English Sheepdog, daha çok İngiliz Çoban köpeği olarak bilinmektedir. Her ne kadar çoban köpeği olarak adlandırılsa da çoban köpeği özelliğine sahip değildir. Tahmini olarak 200 yıl kadar önce İngiltere’ye Avrupa’dan getirilerek ırk çalışmalarına dahil olmuştur. Son derece sevimli, akıllı ve eğitilebilir kişiliği ile günümüzde aileler tarından sıklıkla tercih edilmekte olan ev köpeğidir. İlk olarak 1888 yılında Amerikan Kennel Kulübü tarafından cins olarak kabul edilmiştir.

Hollywood’un en sevilen köpeği olarak bilinen bu tür filmlere ve çizgi filmlere konu olmuştur. Genellikle zeki, çalışkan ve aptal olarak gösterilmesi ile bilinmektedir. Türün en baskın özelliği ise insanlara karşı inanılmaz bağlılığı olarak bilinmektedir. Asla yalnız kalamayan İngiliz Çoban köpeği sahibine karşı taparcasına bağlanmaktadır. Ayrıca tehlikelere karşı mükemmel bir gözlemci olma özelliğine de sahiptir. Çocuklu aileler, yaşlılar, hastalar için mükemmel bir ev arkadaşı olacaktır.

🐶 Mizaç: Zeki, Sosyal Uyumlu, Oyuncu, Dost Canlısı

📏 Boy: 51-61 cm

⚖️ Ağırlık: 27-45 kg

🐕‍🦺 Renk: Mavi-Merle, Mavi, Gri

🐾 Ortalama Yaşam Süresi: 10-12 yıl


33. Cane Corso Italiano

Köpek Cinsleri, Türleri ve Irk Özellikleri

Cane Corso, yüzyıllar boyunca av köpeği ve bekçi köpeği özellikleri ile İtalya’da sıklıkla tercih edilmektedir. Ancak nesli tükenmekte olan bu tür oldukça nadir görülmektedir. 1980’li yıllarda ırk yetiştiricileri tarafından yapılan ıslahat programları ile başta ABD olmak üzere diğer ülkelerde görülmeye başlanmıştır. Günümüzde Cane Corso köpeği hem avcı olarak hem de ailelere iyi bir arkadaşlık yapması ile nam salmıştır.

Çocuklar ve diğer aile fertleri ile oldukça yakın bağ kurma özelliğine sahip Cane Corso köpeği uysal, sadık, şefkatli ve müthiş bekçi köpeği olması ile dikkatleri çekmektedir. Bir hayli kararlı ve güvenilir olan bu tür, yabancılara karşı her daim temkinli hareketler sergilemektedir. İçgüdüsel olarak koruma duygusu ön plana çıkan Cane Corso köpeği ev içerisinde ki en ufak tartışmalara karşı bir hayli duyarlı olduğu söylenmektedir.

🐶 Mizaç: Eğitilebilir, Çekingen, Dengeli, Sessiz, Sakin

📏 Boy: 58-70 cm

⚖️ Ağırlık: 40-50 kg

🐕‍🦺 Renk: Siyah, Açık Kahverengi, Kestane, Gri, Siyah Çizgili, Kırmızı

🐾 Ortalama Yaşam Süresi: 10-12 yıl

🔗 Devamını okumak için buraya tıklayın.


34. Labrador Retriever

Köpek Cinsleri, Türleri ve Irk Özellikleri

Labrador Retriever, Labrador yada Lab olarak da adlandırılan popüler bir köpek cinsidir. Türün Kanada Newfouldland köpeği ile melezleme sonucunda ortaya çıktığı bilinmektedir. Türün en belirgin özelliği ise suya olan düşkünlüğüdür. Eski zamanlarda özellikle su içinde avlanmak ve gemilere yön vermek amacı ile kullanılmıştır. Oldukça uysal, kendine güvenen ve cesur kişiliği ile tanınan Labrador Retriever köpeği bilinenlerin aksine Kanada bölgesinde ki Labrador bölgesinden gelmektedir. İlk olarak 1917 yılında Amerikan Kennel Kulübü tarafından cins olarak kabul edilmesi ile popülerliği hız kazanmıştır.

Son derece itaatkar, uysal ve sevecen kişiliği ile ön plana çıkmakta olan Labrador Retriever köpeği insanlara ve çevresine karşı kolayca uyum sağlayabilme özelliğine sahiptir. Son derece vefakar yapısı onu en iyi aile arkadaşı yapmaya yetmektedir. Çocuklar ve diğer evcil hayvanlar ile iyi geçinebildiği söylenen Labrador, koruyucu özelliği ile tehlikelere karşı her daim uyarıdadır. Ayrıca iyi bir bekçi köpeği olma özelliğin de sahiptir. Son derece kuvvetli koku alma duyusu ile çevresinde olup biten her leye karşı dikkatli davranmaktadır.

🐶 Mizaç: Zeki, Nazik, Çevik, Cana Yakın, Güvenen, Sakin

📏 Boy: 55-62 cm

⚖️ Ağırlık: 25-39 kg

🐕‍🦺 Renk: Siyah, Sarı, Çikolata Rengi

🐾 Ortalama Yaşam Süresi: 10-14 yıl


35. Doberman

Köpek Cinsleri, Türleri ve Irk Özellikleri

Doberman, Louis Deoberman tarafından 19. Yüzyılda yetiştirilmiş bir türdür. Louis vergi tahsildarı olmasından dolayı bu türü her daim yanında tutarak güvenliğini sağladığı söylenmektedir. Sonrasında Amerika’ya ithal edilen Doberman Pinscher köpeği popülerliğini kazanmaya başlamıştır. Günümüzde hem aileler hem de polis ve askerler tarafından sıklıkla kullanıldığı bilinmektedir. Bir hayli zeki, çevik ve muazzam görünümü ile görenleri kendine aşık etmeyi başarmaktadır. Ayrıca Doberman köpeği Amerika’nın en popüler 2. Irkı olma özelliğine de sahiptir.

Son derece insancıl kişiliği ile sahibine her daim itaat etme eğiliminde olan Doberman köpeği oldukça cesur ve akıllı bir köpek türüdür. Bir hayli başarılı bekçi köpeği olmasının da temel sebebi budur. Eski zamanlarda soylu ailelerin malikane köpeği olarak da bilinmektedir. Halen günümüzde bu tür çiftliklerde, saraylarda, malikanelerde ve otellerde bekçi olarak görev almaktadır. İyi bir eğitim ve sosyalleşmesi durumunda çocuklarla iyi geçindiği söylenmektedir. Ancak bir hayli vahşi doğası gereği her daim dikkatli olmanız gerekecektir. Özellikle diğer evcil hayvanlara karşı..

🐶 Mizaç:  İtaatkar, Enerjik, Zeki, Korkusuz, Sadık, Atik, Kendinden Emin

📏 Boy: 61-72 cm

⚖️ Ağırlık: 32-45 kg

🐕‍🦺 Renk: Beyaz, Siyah, Açık Kahve, Kırmızı, Mavi, Siyah-Pas, Kırmızı-Pas, Mavi-Pas

🐾 Ortalama Yaşam Süresi: 10-13 yıl

🔗 Devamını okumak için buraya tıklayın.


36. Napoli Mastifi (Neapolitan Mastiff)

Köpek Cinsleri, Türleri ve Irk Özellikleri

Neapolitan Mastiff, kökeni İtalya olan olup, tarihi oldukça eski dönemlere dayanan bir köpek cinsidir. Irkın bekçilik konusunda bir hayli usta olduğu söylenirken eski Yunan toplumunda bu özelliği ile nam salmıştır. Hatta M.Ö ki yıllarda Kral Porus, Büyük İskende’e Neopolitan Mastiff armağan ettiği söylenmektedir. Sonraları türün sayıca azalması ile ırk yetiştiricileri günümüzde ki türünü devam ettirme çalışmalarına girmiştir. Bir hayli güçlü ve akıllı olan bu tür dünyanın en pahalı köpekleri arasındadır.

Kendine son derece güvenen, zeki ve cesur kişiliği ile ön plana çıkan Neapolitan Mastiff köpeği oldukça sadık bir arkadaş olarak bilinmektedir. Ailesine karşı son derece sadık olması çevreye karşı her daim temkinli olmasına neden olmaktadır. Bu da Neapolitan Mastiff köpeğini son derece başarılı bir bekçi köpeği yapmaya yetmektedir. Dünya üzerinde az rastlanan bu tür bir çok film ve hikayede konu olmuştur. Özellikle Harry Potter filminde türün geçmesi ile popülerlik seviyesi daha da artış göstermiştir.

🐶 Mizaç: İnatçı, İtaatkar, Korkusuz, Baskın, Koruyucu, Eğitilebilir

📏 Boy: 58-77 cm

⚖️ Ağırlık: 50-70 kg

🐕‍🦺 Renk: Siyah, Kaplan Desenli, Mavi, Maun, Sarımsı Kahverengi

🐾 Ortalama Yaşam Süresi: 8-10 yıl


37. Puanter (İngiliz Pointer)

​​​​​​​Köpek Cinsleri, Türleri ve Irk Özellikleri

İngiliz Pointer, avcılık yeteneği gelişmiş eski bir köpek ırkıdır. Tarihinin 1500’lü yıllara dayandığı söylenen bu tür özellikle tavşan ve geyik avlarında kullanılmaktadır. Irkın kökeni Bull Terrier, Greyhound, Foxhound ve Bloodhould köpeklerinden elde edildiği söylenmektedir. O dönemde ki soylu insanların av süresinde yanında bulundurduğu bu tür özellikle 1700’lü yılların ortalarında kuş avlaması ile nam salmıştır. İlk olarak 1877 yılında Amerikan Kennel Kulübü tarafından ödüle layık görülmüş olup hızla dünyanın her ir tarafında köpek severler ile buluşmuştur.

İlk kez köpek besleyecek aileler için pek önerilmeyen İngiliz Pointer köpeği son derece titiz bir eğitim ve sosyalleştirme ile gelişimini sürdürmektedir. Sahibi ve aile fertleri ile oldukça güçlü bağlar kurduğu bilinen Pointer, çocuklarla da iyi geçinebilmektedir. Ancak avcı içgüdüsü nedeniyle küçük evcil hayvanlar ile aynı ortamda bulunması çok sağlıklı olmayacaktır. Ev ortamında yaşamaya ayak uydurabileceği gibi kendine ait kulübesinde de huzur içerisinde yaşayabilmektedir.

🐶 Mizaç: Cana Yakın, Sevecen, Nazik, Sadık, Aktif, Sakin

📏 Boy: 53-70 kg

⚖️ Ağırlık: 16-34 kg

🐕‍🦺 Renk: Siyah, Limon-Beyaz, Turuncu-Beyaz, Kahverengi, Siyah-Beyaz, Kahverengi-Beyaz

🐾 Ortalama Yaşam Süresi: 12-17 yıl


38. İngiliz Bulldog (Bulldog)

​​​​​​​Köpek Cinsleri, Türleri ve Irk Özellikleri

İngiliz Bulldog, oldukça eski köpek cinsleri arasın yer almaktadır. Oldukça popüler olan bu ırk ilk olarak 1500’lü yıllarda dövüşçülüğü ile nam salmıştır. Hatta o dönemlerde zincirlerle bağlanmış boğalara karşı saldırması ile ün kazanmıştır. Her ne kadar eski zamanlarda saldırgan yönleri ile eğitilmiş olsa da günümüzde doğru bir eğitim ve sosyalleştirme ile mükemmel aile köpeği olabilmektedir. Günümüzde en çok tercih edilen köpek cinslerinden bir tanesidir.

Kişiliği ile dikkatleri üzerine çekmekte olan İngiliz Bulldog köpeği son derece cesur, korkusuz, akıllı ve hassas bir yapıya sahiptir. Ailesine ve sahibine karşı bir hayli sıkı bağ kurma özelliğine sahip bu sevimli dostumuz sert mizacının altına gizlenmiş sevecen kişiliği ile de bilinmektedir. Ancak her daim büyük ilgi beklemesinden dolayı yoğun iş temposunda olan bireylerin için önerilmemektedir. Her daim enerjik yapısı düzenli egzersiz ve oyun aktivitelerine dahil edilmesini gerektirmektedir. Ayrıca fazlaca gürültülü olmasından dolayı apartman hayatına uygun bulunmamaktadır.

🐶 Mizaç: Uysal, Başına Buyruk, Dost Canlısı, Sokulgan

📏 Boy: 31-40 cm

⚖️ Ağırlık: 18-25 kg

🐕‍🦺 Renk: Beyaz, Açık Kahverengi, Alacalı, Kırmızı-Beyaz, Kırmızı, Çizgili-Beyaz, Çizgili-Kırmızı

🐾 Ortalama Yaşam Süresi: 8-10 yıl


39. Kangal Köpeği (Sivas Kangalı)

​​​​​​​Köpek Cinsleri, Türleri ve Irk Özellikleri

Kangal, dünyanın en eski köpek cinsleri arasında yer almaktadır. Tarihi henüz tam olarak bilinmese de rivayetlere göre Asurlular ve Babiller zamanında ortaya çıktığı düşünülmektedir. O dönemde aslan, kaplan, tilki ve yırtıcı hayvanlara karşı savunma amacı ile kullanılan bu tür günümüzde oldukça değerli bir ırktır. Kangal köpeğinin en büyük özelliği son derece sadık kişiliği ve diğer hayvanlara karşı korkusuz oluşudur. Tarihin tozlu raflarında bir çok efsaneye konu olmuş bu eşsiz köpek günümüzde Türkiye’nin Sivas ilinde köpek severler tarafından ilgiyle sahiplenilmektedir. Sivas Kangalı olarak da adlandırılan tür bir çok çoban köpeğinin de atası olduğu söylenmektedir.

Son derece zeki, akıllı ve hassas kişiliği ile insanlarla iyi geçinebilen Kangal köpeği, çocuklara karşı essiz bir sabra sahiptir. Bu yönü ile bir hayli dikkat çekmekte olan tür kolay eğitilebilir ve sosyalleştirilebilir eşsiz bir arkadaş olma özelliğine sahiptir. İçgüdüsel olarak yaşadığı bölgeyi her daim koruma duygusuna sahip Kangal köpeği günümüzde çiftliklerde, fabrikalarda, bağ evlerinde ve hayvan sürülerinde profesyonel bekçi köpeği olarak tercih edilmektedir. Yapısı ve doğası gereği apartman hayatına uygun değildir.

🐶 Mizaç: Kontrollü, Koruyucu, Bağımsız, Atik, Duyarlı, Sakin, Korkusuz, Sadık

📏 Boy: 72-86 cm

⚖️ Ağırlık: 41-66 kg

🐕‍🦺 Renk: Sarımsı Kahverengi, Gri, Boz

🐾 Ortalama Yaşam Süresi: 13-15 yıl

🔗 Devamını okumak için buraya tıklayın.


Köpek Sahiplenme Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Köpek Cinsleri​​​​​​​

Dünyanın en iyi arkadaşları olarak da bilinen köpekler, yüzyıllardır bir çok farklı görev ve yetenekleri ile nam salmıştır. İnsanlar ile en yakın bağ kurabilen hayvanların başında gelmekte olan köpekler oldukça itaatkar, sadık, koruyucu ve eğlenceli kişiliği ile bilinmektedir. M.Ö ki yıllardan İmparatorluklara kadar savaşlarda, çiftliklerde, saraylarda, kraliyetler de hatta sirklerde dahi kullanılmış olan bu eşsiz dostlarımız her daim insancıl kişiliği ile ön plana çıkıyor.

Kimisi doğal mutasyon sonucunda kimi ise ırk yetiştiricileri tarafından melezlenmesi ile türemiş köpek cinsleri hem zeki tavırları hem de şaşırtıcı kişiliği ile insanları etkilemeyi başarıyor. Türüne bağlı olarak farklı karakterlere sahip köpekler; avcılık, bekçilik, oyunculuk ve süs gibi bir çok farklı ırkta incelenmektedir. Ayrıca büyük, orta, küçük ve minyatür boyutları ile kimisi bahçede kendine ait kulübesinde yaşam sürerken kimisi çantanıza dahi koyabileceğiniz eşsiz küçüklüğe sahip. Köpeğinize her daim sağlıklı, mutlu ve uzun ömürlü bir gelecek hazırlamak için doğru ve kaliteli besinler tükettiğinden emin olmanız gerekmektedir.

Köpek cinsleri hakkında bilgi sahibi olduğunuza göre size uygun köpek türüne karar vermiş olmalısınız! Ailenizin yeni üyesi için her daim büyük bir sorumluluk altında olacağınızı unutmayın. Eğer ki ilk kez köpek sahipleniyorsanız ve bu konuda daha fazla bilgi sahibi olmak istiyorsanız buraya tıklayarak köpek eğitimi hakkında bilgi alabilirsiniz. Öte yandan köpeğinizin yaşamı boyunca ihtiyaç duyacağı mama, oyuncak, kulübe, yatak, tasma, taşıma çantası, bakım ürünleri ve kıyafet modellerine tek tıkla kolayca ulaşabilirsiniz. ​​​​​​​


Önerilen İçerik: Kedi Türleri, Cinsleri ve 51 Irk Özelliği

Neoldu.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
44 Yorum