Konya’nın Lezzetine Doyum Olmayan En Güzel Yemekleri

Türkiye’nin her bölgesinin kendisine has yemek kültürü yer almaktadır. Bu içeriğimizde de İç Anadolu Bölgesi’nin güzel şehri etli ekmeğin anavatanı Konya’nın en güzel lezzetlerini bir araya getirdik.
Konya’nın Lezzetine Doyum Olmayan En Güzel Yemekleri

Ülkemiz sınırları içerisinde bulunan şehirlerden biri olan Konyanın en bilinen özelliklerinden biri sahip olduğu yüz ölçümüdür. Bunun yanı sıra Mevlana Celaleddin Rumi’nin şehri olarak da bilinmektedir. Mutfak konusunda geldiğimizde ise gerçekten yemek alanında tam bir ödüle layık şekilde farklı çeşitlerde yemek ve tatlıları bulunan bir şehirdir. Oldukça parlak tarihi geçmişi bulunan bu şehir Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinden şimdiye dek oldukça fazla olaya ve özellikle de yemek çeşitlerin yanı sıra birden fazla tatlı çeşitlerine de ev sahipliği yapmıştır.

Ele alınan tüm yemek türleri sadece Konya’da bulunan maharetli ellere özgü türlerdir.

1. Etli Ekmek

konyanın en lezzetli yemekleri

Etli ekmek yani Konyalı şivesiyle ‘’etlekmek’’ olarak da bilinmesinin yanı sıra fazlasıyla doyurucu ve fevkalade lezzet olup, etlekmek bilgisinin ulaşmadığı yer hemen hemen yok denecek kadar azdır. Bu yemek oldukça ufak doğranmış (soteden de daha küçük) olan kuzu etinin lahmacun lavaşı gibi hatta ondan daha ince bir lavaş üzerine serilip fırınlanmasıyla yapılan mükemmel lezzette bir yemek çeşididir. Her ne kadar Sivas şehri ile aralarında sahiplenme sorunu yaşanıyorsa da gerçekten mükemmel bir lezzettir.


2. Sac Böreği

konyanın en lezzetli yemekleri

Tüketildiği zaman neredeyse kişiye Konyalı havası kayacak bir yemek türüdür. Peynir ve ıspanağın yanı sıra kıyma ve etten yapılan çeşitleri de mevcuttur. Özellikle Konya’nın köy yerlerinde yapılan sac böreği gözlemeye benzer bir yufkanın içine konulan ıspanak ve peynir gibi malzemelerin bir bohça gibi sarılarak pişirilmesiyle yapılır. Yanına alınan bir ayranla birlikte damak tadınızı inanılmaz derecede mutlu edebilir.


3. Arabaşı Çorbası

konyanın en lezzetli yemekleri

Çok duyduğumuz bu çorba Konya’ya özgü bir çeşittir. Neredeyse bir ana yemek kadar olan arabaşı çorbası hemen hemen bir bütün tavuğun, domatesin ve farklı baharatların katılmasıyla elde edilen bir çorba türüdür. Daha çok Araplara özgü bir tür olarak bilinse de Konya’nın en önemli yemek çeşitleri listesindeki yeri standarttır.


4. Bamya Çorbası

konyanın en lezzetli yemekleri

Her ne kadar millet olarak az kullanılıyor olsa da bamya sebzeler arasında en faydalı ve lezzetli besin kaynaklarından biridir. Konya’nın maharetli elleri tarafından yapılan bu çorba türü, ekşi bir tat olup bamya ile aynı boyutlardaki koyun etinin karışımıyla yapılmaktadır.


5. Yoğurt Çorbası

konyanın en lezzetli yemekleri

Et suyu katılarak yapılan bu çorbanın sevmeyeni yok denecek kadar nadirdir. Yoğurt, et suyu ve farklı baharatların ki özellikle nanenin katılımıyla yapılan ve harika bir damak tadı oluşturan çorbalardan biridir.


6. Etli Topalak

konyanın en lezzetli yemekleri

Bilindiği gibi Konyalılar et konusunda oldukça hassas olup etsiz yemek pek yapmazlar. Etli topalak yemeği de onlardan biri olup Bulgur ve yumurta karışımına ilave edilen dana kıyması diğer baharatlarla birleştiğinde ortaya bu mükemmel lezzet çıkmaktadır.


7. Batırık

konyanın en lezzetli yemekleri

Mezeler kategorisine alınabilecek bir çeşit olan batırık, her ne kadar kısıra, çiğ köfteye ya da mercimek köftesine benzese de kesinlikle onlardan daha lezzetli olup, biraz sulu bir çeşittir. Tahinle karıştırılmış olan bulgura baharat, maydanoz ve soğanın ilave edilmesiyle elde edilir.


8. Fırın Kebabı

konyanın en lezzetli yemekleri

Bitlis Büryanı, yani kuzu tandır kebabını andıran bu yemek de Konya’nın et severliğini ortaya çıkaran bir diğer yemek türüdür. Bu yemek küçükbaş hayvanın kaburga kısmında bulunan etlerin fırınlanmasıyla yapılır.


9. Düğün Pilavı

konyanın en lezzetli yemekleri

Konyalı düğün ve merasimlerinde sıkça karşılaşılan ve etle yapılan düğün pilavı da bu listede kendine yer edinmiş olup bir pilavdan daha öte bir tadı vardır.


10. Tirit

konyanın en lezzetli yemekleri

Yapımı çok basit olan bu hamur işinin içerisinde süt, yumurta ve isteğe göre herhangi bir harç katılarak yapılan bir çeşittir.


11. Mevlana Böreği

konyanın en lezzetli yemekleri

Mevlana şehrinde onun adına bir yemek çeşidi olmazsa olmazlardandır. Üçgen şeklinde açılan yufka hamurunun içerisine maydanoz, soğan ve kıyma katılarak elde edilir. Her ne kadar Malatya muskasına benzese de tat olarak çok çok farklı bir lezzettir.


12. Su Böreği

konyanın en lezzetli yemekleri

Konya’da ziyafet ve eğlence zamanlarında sofralardan eksik olamayan bir diğer çeşitte su böreğidir. En büyük özelliği de mutlak bir şekilde el açması olmasıdır. Yanında içeceğiniz bir bardak çay ile damak zevkinizin doruklarına ulaşabilirsiniz.


Önerilen İçerik: Konya'nın Meşhur Lezzetleri

NeOldu.com / Yemek

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum