Komondor (Macar Çoban) Cinsi Köpek Bakımı ve Özellikleri

İlginç görünümü ve dudak uçuklatan fiyatıyla bilinen Komondor diğer bir ismiyle Macar Çoban köpeği hakkında merak edilenleri cevapladık. Halk arasında paspas köpekleri olarak da adlandırılan Komondor köpek cinsi bakımı ve özellikleri...
Komondor (Macar Çoban) Cinsi Köpek Bakımı ve Özellikleri

Komondor (Macar Çoban) Köpeği Hakkında Merak Edilenler

Komondor Köpek Cinsi

Komondor köpeği koyun sürülerini diğer yırtıcı hayvanlara karşı koruması için geliştirilmiş bir cinstir. Köpeğin kökeni Macaristan’a ait olup oldukça eski zamanlarda yaşamış Magyar ve Cuman kabileleri tarafından Avrupa’ya getirildiği düşünülmektedir. Cinsin en eski kayıtları 16. Yüzyıla kadar dayanırken çok daha eski zamanlarda da var oldukları söylenmektedir.

Mükemmel bekçi ve avcı köpeği olma özelliğine sahip Komondor köpeği günümüzde daha çok aile hayvanı olarak tercih edilmektedir. Cesur, nazik ve sevecen kişiliği ile ailelerin en yakın arkadaşı olmayı başarmış bu tür adeta kıvırcık yada dalgalı saçları ile muazzam bir görünüm kazanmaktadır. Eğer Komondor köpeği sahiplenmek istiyorsanız bu cinsin epeyce pahalı olduğunu unutmayınız.


Komondor Köpek Kişiliği

Komondor Köpek Cinsi

Bağımsız tabiata sahip olması ile bilinen Komondor köpeği oldukça özgür ruhlu olsa da ailesine karşı inanılmaz sadık bir hayvandır. Asla yalnız kalmak istemeyen yapısı ailesinin yanında olmaktan ve onlarla vakit geçirmekten zevk aldığının en büyük kanıtıdır. Öte yandan bu tür büyümesi esnasın da bir hayli haylaz ve yaramaz olabilmektedir. Bu sebepler her daim yıkıcı ve gürültülü olmaması için iyi eğitilmesi gerekecektir. Her daim yabancılara karşı dikkatli olan Komondor köpeği iyi bir bekçi olma özelliğine sahiptir. Ancak iyi bir sosyalleşme ile çevresine asla zarar vermeyecektir.


Komondor Köpek Görünümü

Komondor Köpek Cinsi

Komondor köpeği oldukça güçlü görünüme sahip etkileyici bir köpektir. Oldukça uzun ve beyaz kordonumsu tüylerle çevrili vücudu inanılmaz göz alıcıdır. Diğer köpek türlerine göre daha kısa bacaklara sahiptir. Siyah burun rengi ve koyu renkli gözlere sahip Komondor güçlü bir çene görünümüne sahiptir. Boynu oldukça kuvvetli ve kaslıdır.

Derin ve iyi gelişmiş gövdesi ile bir hayli güçlü sırta sahip kaslı bir görünümü vardır. Ceketine gelince, Komondor köpeği kıvırcık yada dalgalı uzun ve sert bir tüy ile donatılmıştır. Cinsin en etkileyici görünümüne katkıda bulunan da budur. Her daim ciddi bakım gerektiren tüy yapısı ile türün kabul edilen tek rengi beyazdır. Ayrıca Komondor köpeği erkeklerde 50 ile 60 kg aralığında iken dişilerde 30 ile 50 kg vücut ağırlığı bulunmaktadır.


Komondor Köpeği Sağlık Durumu

Komondor Köpek Cinsi

Komondor köpeği sağlıklı ve uzun ömürlü bir hayat sürebilmesi için her daim kaliteli köpek maması ile beslenmelidir. Beraberinde besinlerinin diyete uygun olarak tüketilmesi önemlidir. Düzenli öğün aralıkları ile gerçekleştirilecek olan tüketimlerin yanı sıra köpeğinizin bakım uygulamalarını da asla ihmal etmeyiniz.  Komondor köpeğinin ortalama yaşam beklentisi 10 ile 12 yıl arasında değişiklik göstermektedir.

Komondor kalıtsal hastalıklara sahip olabileceği gibi her daim düzenli veteriner kontrolüne tabi tutulmalıdır. Ayrıca parazitlere karşı aşı uygulamaları yaşam süresini uzatmaktadır. Köpeğinizin zinde ve fit kalması için günlük egzersiz ihtiyaçlarını karşılamanız gerekmektedir. Bu genellikle doğal ortamda yapacağınız bir yürüyüş yada getir-götür oyunu olabilir. Unutmayınız ki yalnızca Komondor köpeği değil tüm köpek türleri sevgi ve saygı ile büyütülmesi durumunda daha sağlıklı, mutlu ve uzun ömürlü olacaktır. Onları her daim ailenizin bir parçası olarak görmeyi unutmayınız.


Komondor Köpek Bakımı

Komondor Köpek Cinsi

Komondor köpeğinin her daim yaşamsal faaliyetlerini en üst düzeyde tutulması için düzenli bakım ihtiyacı duymaktadır. Diğer köpek cinslerinde olduğu gibi bu türünde cildinin en iyi durumda kalması için tüylerinin haftalık birkaç kez taranması önerilmektedir. Beraberinde yılda birkaç defa ılık bir banyo ile ölü tüylerden kolayca arınacaktır.

Komondor köpeği egzersiz ihtiyacını karşıladıktan sonra nemli bir bez ile vücudu ve kulakları silinmelidir. Bu genellikle kulak içinde biriken bakterilere karşı en etkili çözümdür. Beraberinde ayak sağlığının korunması için aylık tırnak kesimi sağlanmalıdır. Tüy bakımı, tırnak ve deri temizliği için köpek kuaförlerinden yardım alabilirsiniz. Öte yandan Komondor köpeğinin her daim temiz ortamda bulunmasına dikkat ediniz. Bahçe ortamında yaşaması durumunda zehirli otlara karşı önlem alınız.


Komondor Köpeği Çocuklar ve Diğer Evcil Hayvanlar İle İletişimi

Komondor Köpek Cinsi

Komondor köpeği yavruluktan itibaren sosyalleştirilmesi durumunda harika bir evcil hayvan olabilmektedir. Ancak haylaz kişiliği ile bilinen bu sevimli dostumuz daha küçük çocuklara istemeden zarar verebilmektedir. Bu nedenle daha büyük çocuklarla daha sıkı bir arkadaşlık kurduğu söylenmektedir. Öte yandan eğlenceli kişiliği her daim çocuklarla oyun ihtiyacı doğurmaktadır. Ayrıca Komondor köpeği kendisine iyi davranılması halinde yabancı çocuklara karşı asla saldırgan olmayacaktır. Öte yandan diğer evcil hayvanlarla tanıştırılırken dikkatli olmanız gerekmektedir. Küçük olmasının yanı sıra büyük bir yüreğe sahip Komondor köpeği diğer köpeklere karşı haylazlık sergileyebilmektedir. Kedileri ise daha çok kovalamayı tercih edecektir.


Komondor Cinsi Köpek Özellikleri

Komondor Köpek Cinsi

• Komondor köpeği oldukça sadık ve özverili bir aile arkadaşıdır.
• Koruma içgüdüsüne sahip harika bir bekçi köpeğidir.
• Ev ortamına uygun bir hayat sürebilmektedir.
• Doğal bekçi köpeği olarak bilinir.
• Komondor köpeği çok zeki olmasından dolayı yeni şeyleri kolaylıkla öğrenebilmektedir.
• Yıllık tüy dökme oranı oldukça azdır.
• İnanılmaz insan odaklı olan Komondor köpeği yalnız kalmaya asla alışkın değildir.
• Doğası gereği son derece bağımsız ve özgüdür.
• İlk kez köpek sahiplenecekler için önerilmemektedir.
• Kendi seslerini duymaktan mutlu olan bir köpektir.
• İyi bir av yeteneğine sahiptir.
• Büyük çocuklu aileler için daha uygun olacaktır.
• İnanılmaz tüy yapısına sahip Komondor köpeğinin özenle bakılması gerekmektedir.
• Dünyanın en pahalı köpekleri arasında yer almaktadır.
• Komondor köpeği bazı kalıtsal hastalıkları taşımaya meyillidir.

Önerilen İçerik: Köpek Cinsleri, Türleri ve Irk Özellikleri

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum