Koltuk Temizliğinde En Etkili 6 Doğal Leke Çıkarma Yöntemi

Bu içeriğimizde evinizdeki koltuklar ve araç koltuklarını temizlemek için doğal leke çıkarıcı yöntemler yer alıyor. İşte koltuk silmenin püf noktaları...
Koltuk Temizliğinde En Etkili 6 Doğal Leke Çıkarma Yöntemi

Koltuk Silme Yöntemleri ve En İyi Koltuk Temizleyiciler

Ev kadınlarının en büyük problemi olan kirlenmiş koltuklardan birkaç adımda kolayca kurtulabilirsiniz. Bu içeriğimizde kumaş yüzeylerde oluşan lekelerin ve pisliklerin giderilmesi için yapılması gerekenleri listeledik. Aşağıdaki maddeleri uygulayarak koltuklarınıza derinlemesine etkileyen lekeleri bile kolayca çıkartabilirsiniz. Ayrıca aşağıda yer alan yöntemleri araç koltuklarınız içinde uygulayabilirsiniz. Fiziksel olarak uygulayabileceğiniz bu yöntemlerin yanı sıra koltuk ve halı yıkama süpürgesi modelleri içeriğimizdeki ürünlerde inatçı lekeler için çözümdür.

En İyi Leke Çıkartma Yöntemi Listesi

SıraYöntemEtkisiUygulama
1Arap SabunuMikropları ÖldürürOvalayarak
2Sirkeli SuBakterileri Yok EderSilerek
3Karbonatlı SuKöpürerek TemizlerSıkarak
4Bulaşık TabletiTemizlerDökerek
5SodaBasit Lekeleri Yok EderSilerek
6Beyaz SabunParlatır ve Güzel Kokmasını SağlarSilerek
Amazon
Fiyatlarını Gör
Koltuk
Temizleme Ürünleri
Aradığın
Fiyatları Gör

En İyi 6 Leke Çıkartma Tavsiyesi

İşte derinlemesine temizlik sağlayan hızlı ve etkili leke çıkartma yöntemleri...

1. Arap Sabunu

Koltuk Temizlemek İçin Doğal Leke Çıkarıcılar

Temizlik malzemeleri denince akla gelen ilk şeylerden birisi olan arap sabunu, çeşitli bazı temizlik malzemelerinden daha iyi işleve sahiptir. Doğal bir içeriğe sahip olan bu sabun temizlikte çok sık kullanılmaktadır.

Koltuğunuzu temizlemek için arap sabununu sıcak suda eritin. Daha sonra suya bez batırın. Koltuk minderlerini ve kenarlarını ovarak temizleyin. Minderlerde ve koltuğunuzda sabun kalmasını istemiyorsanız sıcak su ile iyice durulayın. Artık tertemiz bir koltuğa kavuştunuz.

2. Sirkeli Su

Koltuk Temizlemek İçin Doğal Leke Çıkarıcılar

Sirke ev temizliğinde bir çok yerde kullanılmaktadır. Bakteri ve mikropları yok etme özelliği ile kumaş olan yerleri temizlemekte önerilmektedir. Koltukların hem kumaş olması hem de sık sık kirlenmesi sizin sinirinizi bozmuş olabilir. Şimdi koltuğunuzu tertemiz yapmak için sıcak su ile sirkeyi alın ve ikisini karıştırın.

Daha sonra koltuğunuzdaki kirli bölgelere sürün. Sirkenin kokusu biraz midenizi bulandıracaktır. Bu yüzden temizleme işlemini yaparken camlarınızı açın ve odayı tüm gün boyunca havalandırmayı unutmayın. Ertesi gün baktığınızda koltuklarınızın yepyeni ve pırıl pırıl olduğunu göreceksiniz.

3. Karbonatlı Su

Koltuk Temizlemek İçin Doğal Leke Çıkarıcılar

Koltuk temizliğinde birçok kişinin bilmediği karbonatla koltuk temizleme yöntemi nasıl yapılır sorusuna bu kısımda cevap buluyoruz. Karbonatla temizleme işlemine başlamadan önce malzemeler arasında sirke de bulundurmanız gerekecektir.

İlk olarak hazırlanan bir kabın içerisine 1-2 bardak sıcak su ekleyin. Sonrasında ise bir çorba kaşığı karbonat ilave edin ve üzerinde 5 çorba kaşığı sirke dökün. Burada dikkat etmeniz gereken şey kabı derin seçmeniz. Çünkü bu karışım sonrasında karışım iyi şekilde köpürecektir. Karışımınızı son olarak spreyli bir şişeye dökün ve içerisinde de iyice sallayın.

Karışımı lekenin üzerine dökmeden önce süpürge ile üstünden hafifçe tozlarını alın ve karşımı sıkın.

4. Bulaşık Tableti

Koltuk Temizlemek İçin Doğal Leke Çıkarıcılar

Koltuk temizliğinin en çok tercih edilen yöntemlerinden bir tanesi olan bulaşık makinesi tableti ile koltuk temizliğidir.

Öncelikle bir kova içerisinde sıcak su doldurun ve bulaşık makinesi tabletini kabın içerisine atın. Tablet bir süre sonra sıcak suyun içerisinde erimeye başlayacaktır. Buna ek olarak çok az sirke de ekleyebilirsiniz. Tablet tamamen eridikten kirli bölgeye karışımı çok az dökebilirsiniz. Bunu ara ara uygulayıp yumuşak sünger ile üstünü suyunu çekmeyecek şekilde temizleyebilirsiniz.

Koltuğunuzu temizlemeye başlamadan önce ilk olarak tozun ya da kirin olduğu bölgeyi elektrikli süpürge ile hafifçe süpürün.

5. Soda

Koltuk Temizlemek İçin Doğal Leke Çıkarıcılar

Günlük hayatta kullandığımız soda, aynı zamanda en etkili koltuk temizleme yöntemlerinden bir tanesidir. İçerisinde bulundurduğu boraks ve amonyak, koltuk temizliğinde kullanılan malzemeler arasındadır. Eğer sizlerde basit lekelere bir an önce müdahale etmek isterseniz, soda ile koltuk temizliği yapabilirsiniz.

6. Beyaz Sabun

Koltuk Temizlemek İçin Doğal Leke Çıkarıcılar

Koltuk temizlenin püf noktaları arasında bana göre en etkilisi beyaz sabundur. Yumuşak bir bez ya da sünger ile silindiğinde lekelere direkt olarak etki eder. 2. ve 3. denemelerde ise parlaklık ve güzel koku kazanmasına yardımcı olur. Burada dikkat etmeniz gereken ayrıntı, ilk temizlikten sonra bölgenin kurumasını beklemelisiniz.

En İyi Leke Çıkartıcı Listesi

SıraMarkalarEtkisineoldu Puanı
1Michelin MC31425Derinlemesine Temizler10/9.9
2Turtle WaxKötü Kokuları Yok Eder10/9.7
3CarpexKötü Kokuları Yok Eder10/9.8
4AstonishKüfü Temizler10/9.8
5MxsLekeleri Kısa Sürede Çıkartır10/9.7
Amazon
Fiyatlarını Gör
Koltuk
Temizleme Ürünleri
Aradığın
Fiyatları Gör

En İyi 5 Leke Çıkarıcı Tavsiyesi

İşte en iyi leke çıkarıcı markaları:

1. Michelin MC31425 650ml Koltuk

Koltuk Temizlemek İçin Doğal Leke Çıkarıcılar

Amazon
Fiyatını Gör
Michelin
Koltuk Temizleyici
Aradığın
Fiyatı Gör

Her türlü döşemenin üzerinde kullanılabilen Michelin koltuk temizleyici liflere kadar derinlemesine temizlik yaparak etkin uzun süreli kirlenmeyi ortadan kaldırır. Evinizde ve arabanızda koltuklar üzerinde oluşan lekeleri gideren bu ürün aynı zamanda bu bölgelere sinmiş olan kötü kokularında giderilmesini sağlar. Michelin koltuk temizleyiciyi bolca çalkalayıp 20 cm uzaklıktan temizlenecek alana püskürtün ve bir dakika bekleyin sonrasında ise bölgeyi temizleyin.

2. Turtle Wax Koltuk ve Halı Temizleyici 500 ML

Koltuk Temizlemek İçin Doğal Leke Çıkarıcılar

Amazon
Fiyatını Gör
Turtle Wax
Koltuk Temizleyici
Aradığın
Fiyatı Gör

Amerika menşeili bu ürün dünya çapında tanınan ve ödüllü bir koltuk temizleyicisidir. Derinlemesine temizlik yapan bu köpük formundaki ürün bölgesel kötü kokuların giderilmesine de yardımcı olmaktadır. Turtle Wax'ın kullanım şekli ise şöyledir; traş köpüğüne benzer formda olan Turtle Wax'ı iyice çalkalayın ve temizlenecek bölgenin üzerine bir miktar sıkın, formül kumaşa iyice işleyene kadar bekleyiniz (1-2dk) sonrasında temiz bir bezle siliniz.

3. Carpex Tekstil ve Oto Koltuk Döşeme Yüzey Temizleme Köpüğü Fırçalı

Koltuk Temizlemek İçin Doğal Leke Çıkarıcılar

Amazon
Fiyatını Gör
Carpex
Koltuk Temizleyici
Aradığın
Fiyatı Gör

Evinizde ve aracınızda mutlaka bulundurmanız gereken ürünlerden biri olan Carpex Fırçalı Temizleme Köpüğü yağ, kir, kahve, çay ve daha birçok lekeyi anında çıkartmanızı sağlıyor. Bölgesel temizlikte sinmiş kokuları söküp atan Carpex kendinden fırçalı olması sebebiyle fark yaratıyor.

4. Astonish Koltuk ve Halı Temizleyici Sprey

Koltuk Temizlemek İçin Doğal Leke Çıkarıcılar

Amazon
Fiyatını Gör
Astonish
Koltuk Temizleyici
Aradığın
Fiyatı Gör

İngiltere'den gelen bu özel formüllü Astonish koltuk spreyi doğal ve sentetik kumaşlar üzerinde oldukça etkilidir. Yağı, kiri ve tozu söküp atan Astonish kullanıldığı bölgede güzel bir koku bırakıyor. Ayrıca Astonish koltuk temizleme spreyi nem ve küfü temizler, tekrar oluşumunu engeller.

5. Mxs Oto Araç Içi Döşeme ve Koltuk Temizleme Köpük Spreyi

Koltuk Temizlemek İçin Doğal Leke Çıkarıcılar

Amazon
Fiyatını Gör
Mxs
Koltuk Temizleyici
Aradığın
Fiyatı Gör

Araç koltukları ve mobilyalar üzerinde etkili olan bu ürün döşemelerin üzerindeki lekeleri kısa sürede çıkartıyor. Mobilyalara sinen pis kokuları ortadan kaldıran MXS koltuk temizleyici portakal ve turunçgil kokusu yayıyor.

Koltuktaki Lekeler Nasıl Çıkarılır?

Koltuk Temizlemek İçin Doğal Leke Çıkarıcılar

Öncelikle koltuklarda oluşan lekelere bir an önce müdahale etmek oldukça önemlidir. Lekenin kurumaması ve kumaşın içine işlememesi için gerek sıvı gerekse katı lekelerde vakit kaybetmeden müdahale etmeye özen gösteriniz. Zorlu koltuk lekelerini dahi kolayca söküp atan emiş gücü yüksek elektrikli süpürge modellerini incelemek için linke tıklayınız.

Farklı tip kumaşlarda dökülen sıvının derine işlememesi ya da lekenin oturmaması için bir an önce kuru bir bez veya kağıt havlu yardımıyla hafifçe silin. Koltuk yüzeyindeki ıslaklığı aldıktan sonra baskıyı arttırarak silmeye devam edebilirsiniz. Ancak kullandığınız deterjanın ağartıcı özelliğe sahip olmamasına dikkat ediniz.

Kül ve benzeri toz lekeler için önerilen en uygun temizleme yöntemi süpürge makinesidir. Aksi halde ıslak veya kuru bir bezle silmeye çalışmak lekenin daha çok alana dağılmasına ve kumaşın içine işlemesine neden olur. Süpürge makinesinin yanı sıra cetvel ve benzeri bir şey ile tozu dışarı doğru yavaşça atabilirsiniz. Ancak daha sonra mutlaka süpürge makinesi ile koltuk yüzeyini süpürün. Bu işlem tozun daha çok yayılmasını önlemeniz için önerilmektedir.

Sıvı ve toz lekelerin yanı sıra katı döküntülerin neden olduğu lekeleri çıkarmak sanıldığı gibi o kadar da zor değildir. Öncelikle dökülen katı kalıntıyı kör bir bıçak veya benzeri bir şeyle aldıktan sonra tıpkı sıvı lekelerde yapıldığı gibi ıslak bir bezle hafifçe silin.

Uluslararası Standart Kumaş Temizleme Kodları

Koltuk Temizlemek İçin Doğal Leke Çıkarıcılar

S : Yumuşak temizleme çözücüsü kullanılması önerilmektedir. (Susuz kullanım)

W : Su bazlı temizleme maddesi kullanımına uygundur.

WS : Su bazlı temizleme maddesi veya yumuşak temizleme çözücüsü (susuz) kullanımı uygundur.

X : Elektrik süpürgesi veya fırça kullanımı ile temizlemeye uygundur.

Koltuk temizliği sonrasında koltukların tamamen kurumasına özen gösterilmelidir. Aksi halde ıslak veya nemli kalan koltuklar gerek sağlık açısından gerekse koltuğun kullanım süresi bakımından oldukça önemlidir. Farklı özelliklerde kumaşlara sahip olan koltukların temizlik aşamalarında olduğu gibi kuruma sürelerinde de değişkenlikler söz konusudur.

Elde veya makinede yıkanan kılıfların iyice durulanmış olmasına özen gösteriniz. Kılıfları elde yıkarken soğuk su kullanımının yanı sıra öncelikle deterjanın suda çözünmesini sağlayınız. Hassas kılıflarda ya da koltuklarda yıkama esnasında hassas davranmanız kumaşın daha az yıpranmasını sağlayacaktır.

Koltuk Temizliğinde Dikkat Edilmesi Gerekenler

1. Gerek genel temizliklerde gerekse leke nedeniyle uygulanan temizliklerde bastırarak ve sürekli ovalayarak temizlemekten kaçının. Aksi halde kumaşın yüzeyinde yıpranma ve renginde solma söz konusu olabilir.
2. Genel koltuk temizliğine başlamadan önce kumaş etiketini dikkatlice okuyunuz. Kumaşın özelliğine göre bir temizlik uygulayınız.
3. Kullanacağınız deterjanın renk ağartıcı özellikte olmamasına özen gösteriniz. Deterjanı kullanmadan önce mutlaka çözünmüş olmasına dikkat ediniz.
4. Elektrik süpürgesi ile süpürmeden silme işlemine başlamayınız. Aksi halde üzerindeki toz ve kalıntıların içine işlemesine hatta daha geniş alana yayılmasına neden olacaktır.
5. Temizlik sırasında veya sonrasında kuruduğundan emin olmadığınız kumaş kaplı mobilyalarınızın üzerine gazete veya koyu renkli çarşaf ve battaniye gibi eşyaları koymaktan kaçınınız. Aksi halde mürekkep akabilir veya renkler birbirine bulaşabilir.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
5 Yorum