Kolera Nedir? Nasıl Bulaşır ve Belirtileri Nelerdir?

Hijyen eksikliği sebebiyle ortaya çıkan koleranın belirtileri, tedavisi ve aşısı hakkındaki tüm bilgileri yazımızda bir araya getirdik.
Kolera Nedir? Nasıl Bulaşır ve Belirtileri Nelerdir?

Özellikle gelişmemiş ülkelerde ve hijyenin olmadığı toplumlarda çok duyduğumuz kolera, bir bakterinin sebep olduğu bulaşıcı bir hastalıktır. İçeriğimizde kolera nedir, neden olur, nasıl bulaşır, belirtileri nelerdir, aşısı var mı ve tedavisi nasıldır gibi soruları yanıtladık.

İşte kolera hastalığı hakkında bilinmesi gerekenler....

Kolera Nedir?

Kolera

Vibrio cholerae adında bir bakterinin sebep olduğu ince bağırsak enfeksiyonu olan kolerada bol sulu diyare (ishal) gözlenmekle birlikte, dehidratasyona ve ölüme yol açabilir. Bakteriyel bir bağırsak enfeksiyonu olan kolera, yayılması için ortam bulursa salgın oluşturabilmektedir.

Hijyenin çok önemsenmediği ve kanalizasyon sistemlerinin bulunmadığı bölgelerde bu hastalığın bazı tipleri salgına neden olabilmektedir. Bunun sonucunda da kısa sürede bölgedeki hayat durma noktasına gelmektedir.

Koleranın Görülme Sıklığı Nedir?

Kolera

Kolera, dünyanın çoğu bölgesinde çevre koşullarının iyileştirilmesiyle beraber kontrol altına alınmıştır. Ancak hijyen koşullarının yeterli olmadığı bölgelerde ve ülkelerde hala bu hastalığın oluşma riski vardır.

Özellikle Hindistan'da bu hastalık sürekli olarak görülmektedir. Bu yüzden de mutat bir hastalık olarak ifade edilmektedir. Bölgedeki hijyen yetersizliği ve kanalizasyon sisteminin olmaması hastalığın yayılmasına sebebiyet vermektedir.

Kolera Neden Olur?

Kolera

Kontamine (bulaşmış olan) gıda ya da suyun ağıza alınması sonucunda oluşan kolera, bakterinin ince bağırsaklarda parazitlenmesiyle gelişir. Bu hastalık temizlik ve yeme-içme ile ilgilidir. Bu yüzden ülkenin şartları da belirleyici olur.

Kanalizasyon sisteminin gelişmemiş olduğu, hijyenin önemsenmediği ve yemeklerin oldukça sıra dışı olduğu ülkelerde bu hastalığı ortaya çıkabilmektedir. Özellikle Hindistan, Pakistan ve Bangladeş'te bu hastalığın oluşması için tüm etkenler bulunmaktadır.

Kolera Belirtileri Nelerdir?

Kolera

Bakterinin alınmasından itibaren 1-5 gün sonra başlayan kolerada ishale genellikle kusma da eşlik eder. Bu hastalığa yakalanması durumunda kişide büyük miktarlarda sıvı kaybı oluşur. Sıvı kaybına neden olan şey, kolera bakterilerinde üretilen ve damarlarda bulunan sıvının bağırsağa geçişini büyük oranda arttıran bir toksindir.

Hastalığın kaybettirdiği sıvı yerine konmazsa ciddi dehidratasyon ve ölüm saatler içinde gerçekleşebilir. Bu sebeple bol bol su tüketimine özen gösterilmesi gerekiyor. Ayrıca uzman kontrolünde olmak da şarttır.

Kolera Tedavisi Nasıl Olur?

Kolera

Kolera tedavisi hastalığın şiddetine bağlı olarak değişmektedir. Oral rehidratasyon, damar yoluyla rehidratasyon ve antibiyotik kullanımı bu hastalık ortaya çıktığı zaman kullanılabilecek tedavi yöntemleridir.

İlk aşamada tedavi oral rehidratasyon ile yapılır. Böylece kaybedilen sıvının geri kazandırılması amaçlanır. Şiddetli olgularda ise rehidratasyon sıvısı damar yoluyla verilir. Antibiyotik ilaçlar da enfeksiyonun yok edilmesine yardımcı olur ve ishal süresinin kısaltılmasına destek sağlar. Yeterli rehidratasyon (yeniden sıvılanım) ile genellikle tam olarak iyileşme sağlanır.

Koleradan Korunma Yolları Nelerdir?

Kolera

Kolera, atık suların içme sularına karışmasını engelleyerek çevre sağlığı koşullarının iyileştirilmesi ile tüm dünyada kontrol altına alınmıştır. Koleradan korunmanın en etkili yollarından biri, koleranın mevcut olduğu bölgelere seyahat edenlerin sadece kaynatılmış ya da güvenilir kaynaklardan şişelenmiş suları içmesidir.

Bir diğer önlem de kolera aşısı olmaktır. Ancak kolera aşısının koruyuculuğu hem çok yüksek değildir hem de uzun süreli değildir. Kolera aşısı, ancak o ülkede kolera varsa ve gerekli önlemlerin alınamayacağı düşünülüyorsa yaptırılmalıdır. Gitmeden 14 gün önce aşı yapılmalıdır. Bilinmelidir ki aşı her zaman için koruyucu değildir. Bu yüzden gereken hijyenik önlemlere dikkat etmek önemlidir.

İlginizi Çekebilir
Dizanteri Belirtileri ve TedavisiSıtma Neden Olur ve Nasıl Geçer?

Kolera hastalığı ne demek?

Bir tür bağırsak enfeksiyonu olan kolera, vibrio chloerae olarak tanımlanan bir bakteri yüzünden oluşmaktadır. Hastalık, kalabalık ortamlarda yaşayan ve hijyen ortamının yeterince gelişmemiş olduğu bölgelerde kolayca yayılarak ölümlere neden olmaktadır.

Kolera nasıl bulaşır?

Bu hastalık bakterinin bulaşmış olduğu deniz ürünleri, yiyecekler ya da içme suyuyla bulaşmaktadır. Hijyenin yetersiz olduğu yerlerde daha çok karşılaşılan kolera, vücutta dehidrasyona yol açmaktadır. Bu yüzden de ciddi sonuçların ortaya çıkmasına neden olabilmektedir.

Kolera Türkiye'de var mı?

Kolera hastalığı şu anda ülkemizde bulunmamaktadır. Ancak ülkemiz geçmişte yaşanan kolera salgınlarından etkilenmiştir. 1831, 1855, 1865, 1892, 1915, 1960, 1970 ve 1994 yıllarında Türkiye'de bu hastalık görülmüştür.

Kolera potojen midir?

Kolera hastalığı vibrio cholerae adı verilen bir patojen bakteri sonucunda oluşmaktadır. Daha çok altyapısı gelişmemiş ülkelerde ya da yerlerde görülen bu hastalık, en çok kanalizasyonun içme suyuna karışması sebebiyle ortaya çıkar.

Kolera nerede çıktı?

Kolera hastalığı ilk olarak Ganj deltasının etrafında ortaya çıktı. 1817 yılında ortaya çıkan bu hastalık halen bazı ülkelerde görülmektedir. Oldukça nadir de olsa kanalizasyon sisteminin bulunmadığı yerlerde hala koleraya rastlanmaktadır.

Kolera viral mi?

Vibrio cholerae bakterisi yüzünden oluşan akut bir hastalık olan kolera bulaşıcı olması sebebiyle oldukça tehlikelidir. Kontamine yiyecek ya da su yoluyla yayılan koleranın bir an önce tedavi edilmesi gerekir. Aksi takdirde oldukça ciddi sonuçların ortaya çıkmasına sebebiyet verebilir.

Kolera aşısı var mı?

Koleradan bulaşma tehlikesi varsa hijyenin yanı sıra aşı olmamız gerekiyor. Kolera aşıları bu hastalığın oluşmasını önlemektedir. İlk altı ayda %85 oranında etkili olan aşı, yıl sonunda %50-60'oranında etkinlik oranına sahiptir. İki yılın sonunda ise bu oran %50'ye kadar düşmektedir. Ancak toplumun çok büyük bir kısmı aşılandıysa toplum düzeyinde bir bağışıklık oluşur.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.