Kasık ve Göbek Fıtığı Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Kasık ve göbek fıtığı ameliyatları birbirlerine çok benzer yöntemlerle yapılır. Bu ameliyatlar hakkındaki her şeyi yazımızda detaylıca anlattık.
Kasık ve Göbek Fıtığı Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Fıtık, bir dokunun organları yerinde tutan kas ve dokuların arasından geçerek dışarıya taşması sonucu oluşan rahatsızlıktır. Kasık ve göbek fıtıkları çoğu zaman dışarıdan gözlemlenebilir. Çoğu fıtık hemen hayati bir tehlike göstermese de ilerleyen süre zarfında bazı tehlikeli komplikasyonlara sebep olabilir.

kasik-ve-gobek-fitigi-ameliyati-nasil-yapilir.webp

Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Mehmet Durmuş Kurt, gelişen teknolojiyle fıtığın kolayca tedavi edilebileceğini söylemektedir. Kasık ve göbek fıtıklarında kesin ve tam çözüm genelde cerrahi operasyonlardır. Her fıtık için farklı cerrahi operasyon çeşitleri bulunur.

İşte kasık ve göbek fıtığı ameliyatı hakkında bilinmesi gerekenler...

Kasık Fıtığı Ameliyatı Çeşitleri

Kasık fıtığının tedavisinde iki tür ameliyat çeşidi kullanılır. Bunlardan biri açık ameliyat, diğer ise laparoskopi denilen kapalı ameliyattır. Açık ameliyatta lokal, kapalı ameliyatta genel anestezi uygulanır. Açık ameliyatın maliyeti daha düşüktür ve operasyon süresi kısadır ancak iyileşme süreci uzundur. Kapalı ameliyatta ise iyi küçük kesiler atıldığı için ağrı ve yaralar çabuk iyileşir.

Açık Kasık Fıtığı Ameliyatı Nedir, Nasıl Yapılır?

Kasık ve Göbek Fıtığı Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Açık kasık fıtığı ameliyatı kasıkta yer alan fıtığın tedavi edilmesi ve onarılması için yapılan cerrahi işlemdir. Ameliyatta lokal anestezi kullanılır. Fıtığın olduğu bölgeye 6 ile 7 cm arasında kesikler atılır. Buradan fıtığın bulunduğu bölgeye ulaşılır. Dışarı taşan fıtık içeri doğru itilir, fıtığın çıktığı aralık veya boşluk dikişlerle kapatılır.

Fıtığın tekrarlama riskini azaltmak için dikişlerin üzerine fıtık yaması denilen mesh yerleştirilir. Açık kasık fıtığı ameliyatı 20 ile 30 dakika arasında sürer. Hastanın 1 ile 2 gün arasında hastanede kalması önerilir.

Taburcu olan hasta günlük yaşamına geri dönebilir. Hastadan ameliyat sonrası ilk bir ay, fiziksel aktiviteden, ağırlık kaldırmaktan ve yorulmaktan kaçınması istenir.

Kapalı Kasık Fıtığı (Laparoskopik) Ameliyatı Nedir, Nasıl Yapılır?

Kasık ve Göbek Fıtığı Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Laparoskopik kasık fıtığı ameliyatı cilt üzerinde küçük kesilerle yapılan, acı ve ağrısı daha az olan cerrahi yöntemdir. Cilt üzerinde 3 adet 5 ile 10 milimetre arasında küçük kesiler açılır. Böylece fıtığa daha kolay ulaşılır. Genel anestezi altında yapılan ameliyatta iyileşme süreci kısadır. Laparoskopi, cerrahi açıdan da daha kolay bir yöntemdir. 

Laparoskopik kasık fıtığı ameliyatında iki yöntem kullanılır. Biri Total Ekstraperitoneal diğeri Trans Abdominal Pre-Peritoneal'dır.

Total Ekstraperitoneal

 Kasık ve Göbek Fıtığı Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Total Ekstraperitoneal ameliyatı karın boşluğuna girilmeden yapılan ve kasık fıtığını tedavi eden cerrahi operasyondur. Açılan küçük kesilerden özel aletlerde fıtığa ulaşılır ve soruna neden olan kese sentetik bir yama ile kapatılır. Özellikle tekrar eden fıtık oluşumlarında işe yarar. Çift taraflı kasık fıtıklarında ve kilolu hastalarda bu yönteme başvurulur.

Trans Abdominal Pre-Peritoneal

 Kasık ve Göbek Fıtığı Ameliyatı Nasıl Yapılır?

TAPP denilen Trans Abdominal Pre-Peritoneal kasık fıtığı ameliyatı karın boşluğuna girilerek yapılan ve tek taraflı kesilerle yapılabilen ameliyat türüdür. Aynı kesik bölgesinde her iki taraftaki fıtık da görülebilir. Bu sebeple çift taraflı fıtığı olanlar ya da fıtık şüphesi olanlar için kullanılır. Küçük ve az kesilerle yapıldığı için iyileşme süreci kısadır ve hastaya çok fazla ağrı yaşatmaz.

Göbek Fıtığı Ameliyatı Çeşitleri

Omurgada olanlar hariç tüm fıtıklar birbirine benzediği için ameliyat yöntemleri de benzerlik gösterir. Göbek fıtığı ameliyatında da tıpkı kasık fıtığında olduğu gibi iki çeşit bulunur. Göbek fıtığı ameliyatı çeşitleri açık ve kapalı cerrahilerdir. 

Açık Göbek Fıtığı Ameliyatı Nedir, Nasıl Yapılır?

Kasık ve Göbek Fıtığı Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Açık göbek fıtığı ameliyatı fıtık oluşumuna neden olan dokunun onarılması için kullanılan cerrahi yöntemdir. Genel anestezi altında yapılan ameliyatta karın duvarına yapılan kesiklerle fıtık alanına ulaşılır. Fıtık oluşturan doku içeri itilir ve açılan boşluklar yama ile onarılır. Ameliyatlar genelde kısa sürer.

Kapalı Göbek Fıtığı Ameliyatı Nedir, Nasıl Yapılır?

Kasık ve Göbek Fıtığı Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Kapalı göbek fıtığı ameliyatı laparoskopik cerrahi denilen işlemle yapılır. Göbek deliğinin yakınında küçük bir kesi açılarak fıtığa ulaşılır. Özel cerrahi aletlerle fıtığın dışarı taştığı boşluk yamalarla kapatılıyor. Açık ameliyattan farklı olarak ameliyat yaraları küçük olduğu için daha kolay iyileşiyor ve estetik görünüm bozulmuyor. Ayrıca fıtığın tekrarlama oranı düşüyor.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Kasık Fıtığı Nedir?Fıtık Nedir?
Fıtıktan Korunmanın YollarıMide ve Diyafram Fıtığı Nedir?

Kasık fıtığı ameliyatı kaç saat sürer?

Kasık fıtığı ameliyatının süresi hastanın fıtık sorununa ve ameliyat türüne göre değişebilir. Basit ve kolay yöntemlerle yapılan bu ameliyatlar genelde 30 dakika sürmektedir. Hastanın fıtık sayısı, ve fıtığın boyutu ameliyat süresinin uzamasına neden olabilir.

Kasık fıtığı ameliyatı ne kadar sürede iyileşir?

Kasık fıtığı ameliyatı eğer açık yapıldıysa bir süre ağrı ve sızı duyulabilir. Kapalı ameliyatta ise iyileşme süresi 1 ile 2 gün sürebilir. Ancak bir kaç hafta spor, bisiklet sürme ve yüzme gibi aktivitelerin yapılmaması gerekir. Bu konuda doktorlar hastayı her zaman bilgilendirmektedir.

Kasık fıtığı hem sağda mı solda mı?

Kasık fıtığı bacağın her iki tarafında da görülebilen bir rahatsızlıktır. İki tarafta aynı anda fıtık görülebileceği gibi tek taraflı da olabilir. Fıtık ameliyatlarında iki tarafında da onarılması mümkündür. İki taraflı fıtıklarda farklı cerrahi yöntemler de uygulanabilir.

Göbek fıtığı ameliyatı riskli mi?

Göbek fıtığı ameliyatı eğer fıtık acil alınması gereken duruma gelmediyse riskli değildir. Basit yöntemlerle yapılan bu ameliyat, hastanın bilinmeyen başka bir rahatsızlığı ve durumu yoksa büyük çoğunlukla hayati risk taşımaz. Ameliyatı yapan doktorun uzmanlığı da cerrahi işlemi daha sağlıklı hale getirir.

Göbek fıtığı ameliyatı olunmalı mı?

Bebeklerde görülen göbek fıtığı çoğu zaman kendiliğinden düzelebilir. Ancak yetişkinlerde ortaya çıkan göbek fıtığı için tedavi gerekebilir. Fıtıklar büyüme eğiliminde olabilir ve iç organlara olan baskıyı artırabilir. Bu durum fıtığın başka sorunları da tetiklemesine yol açabilir. Bu sebeple ameliyat olunması önerilmektedir.

Göbek fıtığı ameliyatı olmazsa ne olur?

Göbek fıtığı ameliyat edilmediğinde ve çok büyüdüğünde bazı hayati organları etkilemeye başlayabilir. Bu durum kan dolaşımını bozar ve bu sebeple iç organlarda çürüme meydana gelebilir. Fıtığın bu duruma ulaştığı hallerde acil müdahale gereklidir. Bozulan organ parçalarının ve fıtığın ameliyatla acilen alınması gereklidir.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.