Karaciğer Sağlığı için Dikkat Edilmesi Gerekenler

Bizim için önem arz eden organlardan olan karaciğerin sağlıklı olması gerekir. İşte karaciğer sağlığı için yapılması gerekenler;
Karaciğer Sağlığı için Dikkat Edilmesi Gerekenler

Karaciğer Sağlığı Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Vücudun toksin atma ve kendini temizleme organlarından en önemlilerinden biri olduğu için karaciğer sağlığına özellikle dikkat edilmesi gerekir. Karaciğer iyi çalışmadığı zaman kişi iyi toksin atamaz ve kişinin yıpranması, yaşlanması daha kolaylaşır.

Karaciğer Sağlığı için Dikkat Edilmesi Gerekenler

Bu da vücudunda pek çok hastalığı oluşturacak olan toksin birikimini başlatır. Cilt sağlığının karaciğerle bağlantısı olduğu da bilinmektedir. Bu yüzden karaciğer sağlığı birçok yönden önem arz ediyor. Örneğin alerji ve cilt problemlerinin çözümünde karaciğerden toksin atmak son derece önemlidir.

Karaciğer Sağlığını Korumak için Nelere Dikkat Edilmelidir?

Karaciğer sağlığını korumak için ilk olarak alkol kullanımı bırakılmalıdır. Obezite karaciğer yağlanmasının en büyük sebeplerinden birisi olduğu için ideal kiloda kalınmalı, kilo fazlalığı varsa verilmelidir.

Aşırı kalori içermeyen, trans ve doymuş yağların düşük olduğu besinler tüketilmelidir. Yağlı kızartmalar, salam, sucuk gibi katkı maddelerinden oluşan besinler, hazır meyve suları ve fastfood tüketilmemelidir.

Karaciğer Sağlığı için Dikkat Edilmesi Gerekenler

Kültür mantarı hariç mantar tüketimi yapılmamalı, şeker, kolesterol gibi hastalıklar varsa diyete uyulmalı, gereksiz ağrı kesici, bitkisel tedavi veya antibiyotik kullanılmamalıdır.

Hepatit B aşısı çocukluk döneminde yapılan bir aşıdır. Birey Hepatit B aşısı olmadıysa mutlaka olmalıdır. Hepatit hastalıkları cinsel ilişki  ile bulaştığı için korunmasız cinsel ilişkiye girmemekte önemlidir.

Karaciğere İyi Gelen Besinler Nelerdir?

Karaciğer Sağlığı için Dikkat Edilmesi Gerekenler

Aleo vera ve doğal B vitaminleri, arı poleni, toz zerdeçal, taze nane, nöbet şekeri ve arı sütü karaciğere yararlıdır. Özellikle toz zerdeçal toksin atma özelliğiyle çok daha faydalıdır. Sabah ve akşam bir tatlı kaşığı bal ile 1 çay kaşığı toz zerdeçalı karıştırıp yutabilirsiniz.

Karaciğeri kuvvetlendirici bir çay tarifi: 1-2 çay kaşığı zerdeçal, 1 tatlı kaşığı rezene tohumu, bir tutam kurt pençesi, bir tutam hindiba, 6-8 adet dut kurusu, bu karışımdan oluşan çayı günde 2-3 fincan içebilirsiniz.

Karaciğere İyi Gelen Yiyecekler

Bazı besinler özellikle karaciğer sağlığı açısından büyük önem arz etmektedir. İşte karaciğere iyi gelen ve karaciğer sağlığını koruyup destekleyen yiyecekler!

1. Ceviz

Karaciğere İyi Gelen Yiyecekler

Omega-3 yağ asidi arginin içeren ceviz, karaciğerdeki amonyak dezenfektesine yardımcı olmaktadır. Bunun yanı sıra glutatyon adı verilen bir bileşen bakımından da zengin olan ceviz, karaciğerin normal temizlenme işlemlerine katkıda bulunmaktadır.

2. Sarımsak

Karaciğere İyi Gelen Yiyecekler

Sarımsak, karaciğer enzimlerinin aktifleşmesini sağlamaktadır. Karaciğer enzimleri ise; vücuttaki toksin maddelerin zararsız hale getirilmesini ve karaciğerin temizlenmesini sağlamaktadır.

3. Elma

Karaciğere İyi Gelen Yiyecekler

Yüksek miktarda pektin içeren elma, hem karaciğerin hem de tüm sindirim sistemi organlarının temizlenmesine yardımcı olmaktadır. Ayrıca elma, karaciğerin temizlenmesi süresi boyunca toksin madde yükünü azaltmaktadır.

4. Pancar ve Havuç

Karaciğere İyi Gelen Yiyecekler

Her iki sebze de yüksek miktarda bitkisel flavonoidler ile beta-karoten içermektedir. Bu iki doğal bileşeni içermeleri nedeni ile hem pancar hem de havuç, genel karaciğer fonksiyonlarının desteklenmesine ve uyarılmasına yardımcı olmaktadır.

5. Zencefil

Karaciğere İyi Gelen Yiyecekler

Zerdeçal, karaciğer detoksunu desteklemekte ve vücutta sindirilen besinlerden kaynaklanmış olan kanserojen toksin maddelerin uzaklaştırılmasını sağlayan karaciğer enzimlerine yardımcı olmaktadır.

Karaciğer Sağlığı için Beslenmede Nelere Dikkat Edilmelidir?

Öncelikle doğru ve sağlıklı beslenmenin karaciğer sağlığı açısından son derece önemli olduğunu belirtmeliyiz. Karaciğer sağlığı için kabızlığı da önlemek gerekir çünkü kabızlık, karaciğerin toksin atmasını engeller.

Karaciğer Sağlığı için Dikkat Edilmesi Gerekenler

Kızartma, aşırı yağlı yiyecek, fazla ilaç tüketmek, aşırı sıcak yemek, lokmaları iyice çiğnememek, kimyasal katkı içeren maddeleri fazla tüketmek, acılı baharatları fazla tüketmek, hızlı yemek yemek ve yemek sırasında çok soğuk veya çok sıcak sıvı almak yapılmaması gereken şeylerdir. 

Tüketilmesi gereken gıdaların başında ise şunlar gelir: müsli, buğday ezmesi, kayısı kompostosu, dut ve dut kurusu, bal, arısütü, soya fasulyesi, zeytinyağı, yeşil lifli yapraklı sebzeler, enginar, bakla, sebze çorbaları, limonata ve üzüm hoşafı. 

Ayrıca unutulmamalı ki öfke ve korku gibi duygular karaciğerin düşmanıdır. Bu duygulara kapılacağınız durumlardan mümkün olduğunca uzak durmaya çalışmalısınız. 

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Karaciğere İyi Gelen Bitkiler ve VitaminlerKaraciğer Yağlanmasına İyi Gelen Besinler
Karaciğer Kanseri Nedir?Karaciğer Nedir, Görevleri Nelerdir?
Karaciğer Nakli Hakkında BilgilerBöbrek ve Karaciğer Nakli Sonrası Beslenme

Karaciğer en hızlı nasıl temizlenir?

Karaciğeri en hızlı temizlemenin yolu su tüketmektir. Su karaciğerin temizlenmesi ve yenilenmesi için oldukça önemlidir. Gün içerisinde minimum 6 bardak su tüketen bir bireyin karaciğeri temiz kalır.

Karaciğerde bir sorun olduğu nasıl anlaşılır?

Karaciğerde bir sorun olduğunu anlamak için karaciğer bölgesinde ağrı olup olmadığına bakabilirsiniz. Eğer göğüs kafesinizin sağ altında ağrı hissediyorsanız karaciğerde bir sorun var demektir. Ayak bileklerinde veya bacaklarda ödem, karın ağrısı, karın  bölgesinde şişlik, kaşıntı, gözlerde sarılık karaciğerin belirtileri arasındadır.

Karaciğeri yoran yiyecekler nelerdir?

Karaciğer yağlanmasını artıran ve yorulmasına neden olan besinler arasında hamur işleri, tatlılar, şekerlemeler, kavurmalar, patates kızartması, kızartma tavuk, fastfood, hazır yiyecekler, hazır meyve suları vb. ürünler yer alır.

Karaciğeri güçlendirmek için ne yapmak lazım?

Karaciğeri güçlendirmek için bazı besinler tüketilebilir. Karaciğerin onarılmasını ve güçlenmesini sağlayan besinler enginar, zencefil, zerdeçal, karnabahar, brokoli, elma, pancar, havuç, sarımsak olarak bilinir.

Karaciğerin düşmanı nelerdir?

Karaciğere oldukça zarar veren unsurlar vardır. Vücudunuzda fazla miktarda yağ taşımak yani obez olmak karaciğer büyümesine, karaciğerine yağlanmasına sebebiyet verir. Trans yağlar, şeker, antidepresanlar, fazla A vitamini tüketimi, Çin tuzu karaciğere zarar verir.

Yoğurt karaciğere iyi gelir mi?

Yoğurt hem karaciğere hem de mideye faydalı bir besindir. Vücudu toksinlerden ayıran yoğurt aynı zamanda karaciğerin temizlenmesini sağlar. Karaciğer için en faydalı besinlerin başında gelmektedir.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.