Kaderine Terk Edilmiş Tarihi 11 Köy

Tarihi yapılar, zamana karşı değil, insanlara karşı savaşı kaybetmiştir. İnsanların terk ettiği, terk etmek zorunda bırakıldığı tarihi anılar; kimsesizlikten ya da insanların tahribatları nedeniyle yok olmayla karşı karşıya kalmışlardır.
Kaderine Terk Edilmiş Tarihi 11 Köy

Köyler;  terk edildi, yakıldı, sular altında bırakıldı; bu nedenlerden dolayı kimsesiz kaldı. Kimsesizlik, insanı yediği bitirdiği gibi; zamanla nefessiz kalan bu köyleri de çürüttü ve yok etmeyle karşı karşı karşıya bıraktı. Bir gün ıssız bir yerden geçerseniz: dağların eteğinde, uçsuz bucaksız ovalardan, bombaların izinin olduğu sınır şeritlerinden… o zaman etrafınıza bakınız ve terk edilmiş bir köy arayınız. Mutlaka kaderiyle baş başa kalan bir köy göreceksiniz.

Gurs Köyü

gurs-koyu.jpg

Güneydoğu Anadolu Bölgesinde yaşanan olaylar sonrası boşaltılan, yakılan köylerden biri olan Gurs Köyleri, bu olaylardan sonra zarar gördü. Yıllardan bu yana boşaltılan köylerde birçok ev ve eser yanlız kalmaya mahkum edildi. Tarihi değere sahip olan köyler ne yazık ki 1980’lerden bu yana çürümeye bırakılmıştır. Evet, ülkemizde maalesef tarihi güzellikler ya tahrip ediliyor ya da sular altında bırakılıyor. İşte bu kadar tarihe, geçmişe önem veriyoruz. Gurs Köylerinde; 500 yıllık Abdi Ağa Konağı, cami, köprü ve su değirmeni bulunuyor. Gurs köylerinde bir çok film çekiliyor.

Sandima Köyü

sandima-koyu.jpg

Köylerimizi iş olanakları olmadığı için terk ettik, ya da zorla boşaltmak zorunda bırakıldık. İki seçenek de insanların yapmak istemediği bir şekilde doğup büyüdükleri yerleri terk etmek zorunda bırakmalarına neden olmuştur. Kim topraklarını bırakıp gitmek ister ki. Bodrum’da Yalıkavak’ın tepesine terk edilmiş bir köy olan Sandima Köyü; kekik ve kimyon kokularıyla deniz manzarası olan bir yerde yer alıyor. Bodrum yarımadasının anılarını taşıyan en eski yerlerden biri olan bu köyde evlerin hepsi yarı yıkık bir durumdadır. Kayalık bir boğazın içine kurulan bu köy, öylesine güzel bir manzarası var ki, aklı hayaliniz alır.

Kayaköy

kayakoy2.jpg

Muğla’nın Fetiye ilçesinde yer alan bir Rum yerleşim yeridir. 1923 mübadelesi sonucu boşaltılan Kayaköy, eşsiz bir doğanın ortasında, terk edilmiş evler ve harabeye dönmüş kiliseler ile ayakta durmaya çalışıyor. Yeniden yaşanılacak bir yer olmadığını anlayan köylüler burayı terk ediyor. Günümüzde turizme kazandırılmaya çalışılan bu köy görenleri büyülüyor.

Ulaşım: Fethiye’ye geldikten sonra Afyon-Burdur yolunu izleyerek Kayaköy’e ulaşabilirsiniz. Aynı zamanda Fethiye-Kayaköy arası çalışan minibüsler ile de ulaşımı sağlayabilirsiniz.

 

Zaz / İzbırak Köyü

zaz-koyu-2.jpg

Mardin’in Midyat ilçesinde, Kul Dağı üzerinde Tur Abdin Köyleri olarak adlandırılan köylerin üçüncüsüdür. Midyat Zaz köyünün ismi artık İzbırak olarak geçiyor. Farklı bir atmosferi olan bu köyün içinde surlarla çevrili bir kilise bulunuyor. 90’lı yıllarda terk edilmiş ya da terk edilmeye zorlanmış Zaz köyünde şu an birkaç koruyucu aile yaşıyor. Tarihin bağrı olan bu evlerin şimdi hepsi de ıssız bir şekilde kaderlerini yaşıyorlar.

Dereköy

derekoy-2.jpg

Bazı köyler de vatanları artık bu yurt olmadığı için terk edildi. İnsanın yurdu neresidir? Doğup büyüdüğü, yer mi; yoksa devletinin olduğu yer midir? Çanakkale’nin Gökçeada ilçesinde bulunan Dereköy’de işte söylediğimiz nedenden dolayı terk edilmiştir. Rumlara ait olan bu köyde artık sadece birkaç baca tütüyor. Mübadele dönemi köy halkı her şeyini bırakıp Yunanistan’a gitmiştir. Sonraları da kimse bu evlere yerleşmemiştir. Bir zamanlar Balkanların en büyük köyü olan Dereköy, şimdilerde zamana karşı mücadele ediyor. Yolunuz bir gün Gökçeada’ya düşerse bu tarihi terk edilmiş köye gelip bir nefes olun.

 

Çökene Köyü

cokene.jpg

Çökene köyü, geçim sıkıntısı nedeniyle terk edilmiştir. Bursa’da bulunan tabiri caizse bir hayalet köyü andırıyor. Çökene Köyü, köyden şehre göçün en güzel örneğidir. Artık geçim sıkıntısıyla baş edemeyen köylü, yuvalarını terk edip, dönmemek üzere şehre gitmişlerdir. Çökene Köyü halkı hiçbir eşyasını almadan köylerini terk etmişlerdir. Her şeyin yerli yerinde olduğu, anıların ışık saçtığı bu köyün terk edenleri, geri döner mi?

 

Sazak Köyü

sazak-koyu.jpg

İzmir Karaburun’da bulunan eşsiz güzelliğe sahip olan sahip olan Sazak Köyünde yaklaşık 120 hanesi bulunuyormuş. Bunların 100 tanesi Rumlara, 20 tanesinde ise Türkler yaşıyormuş. Rivayetlere göre; Rumlar ve Türkler'in iyi geçim sağladığı nadir köylerden biriymiş. Osmanlı mimarisine ait çeşmenin bulunduğu Sazak Köyünde şimdi kimsecikler yok. Rüzgarın uğultu sesinde, denizin dalga sesinden başka bir ses duymanız mümkün değil.

 

Eski Çıplak Köyü

eski-ciplak-koyu.jpg

Kimi de köylerini isteyerek, başka bir köye taşınarak terk edilmiştir. İzmir Bayındır’da, Dededağ’ın eteklerinde olan Eski Çıplak Köyü, tüm anıları bırakılarak terk edilmiş bir başka köyümüzdür. 1980’li yıllarda köylerin kendi isteğiyle ter ettikleri bu köy, yakınında bulunan Yeşilova Köyü’ne yerleşmişlerdir. Zamana karşı direnmekte zorlanan bu köyde taş ve kerpiç evler aşınmıştır. Şimdilerde çok az yapı bulunuyor.

 

Karanlık Köy

karanlik-koy.jpg

Kırklareli’nde , Istranca Dağları’nın en kuytu köşesinde bulunan Karanlık Köyü, tahmin edildiği gibi yaşam zorlukları nedeniyle terk edilmeye mahkum olmuştur. Geçim sıkıntısı, yaşam koşulları iyi olmaya bu köyde şehre gidenler, ailelerini de yanlarına alarak, hiç dönmemek üzere bu köyü terk etmişlerdir.

Savaşan Köyü

savasan-koy.jpg

Tarih; zamana karşı değil, insanlara karşı yenildi. Şanlıurfa’nın Halfeti ilçesinde, Karagül dizisinin çekildiği yerlerin yanı başında bulunan, Savaşan Köyünün yarısı baraj suları altındadır. Bu yüzden terk edilmek zorunda bırakılan bu köy muhteşem görüntüsüyle insanları büyülüyor. Bir gün yolunuz Halfeti’ye düşerse bu Savaşan Köyünü de bir tekne aracılığıyla yakından görünüz.

 

Ve Hasankeyf

hasankeyf.jpg

Hasankeyf, bir köy değildir ancak boşaltılan, terk edilen yerleri anlatırken Hasankeyf'i de anlatmadan geçemezdim. Yaklaşık 19 köyü olan bu tarihi ilçemiz de baraj suları altında kalacaktır. Halkın terk etmek zorunda bırakıldığı Hasankeyf, insanlığın tarihi kadar eski bir yerleşim yeridir. Tarihi bir yer olan bu antik kent,  Ilısu barajının yapılmasıyla sular altında kalacak. İnsanlık tarihi kadar eski olan bu topraklar artık sular altına gömülecek. Zamana karşı dimdik ayakta duran, insanlara her çağda yuva olan bu tarihi yerler artık nefessiz bırakılmıştır.

Son Olarak;

Yollarınız bir gün ıssızlığa yelken açmış bir yere düşerse, etrafınıza iyi bakınız mutlaka terk edilmiş bir köy göreceksiniz. Köyler terk edildi, yakıldı, sular altında bırakıldı. Eğer anıları, yaşanmışlıkları tatmak istiyorsanız, birbirinden etkileyici olan bu tarihi köyler ziyaret ediniz. Bir zamanlar insanların yani bir nefesilerin ısıttığı bu yerler artık yok olmaya, kaderlerine terk edilmiş durumdadır. Saymadığımız, saymakla sayılmayacak kadar çok terk edilmiş, boşaltılmış köylerimiz var bizim.

 

NeOldu. Com/ Kader Basayoğul

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.