Kabızlığa İyi Gelen İçecekler, İlaçlar, Kürler ve Meyveler

Kabızlık problemini genellikle herkes yaşar. Biz sizler için kabızlığı giderecek içecekleri, yiyecekleri, bitkileri, sebzeleri ve meyveleri araştırdık.
Kabızlığa İyi Gelen İçecekler, İlaçlar, Kürler ve Meyveler

 Kabızlık bağırsak hareketlerin yavaşlaması ve tuvalete çıkamama sorununun başlamasıyla oluşmaktadır. Bu sorun dünyada birçok kişide görülmektedir. Yaygın ve bilinen bir rahatsızlıktır. Bu sorun bazı kişilerde kronik olsa da bazı kişilerde ise düzensiz beslenmekten sebep oluşmaktadır. Hareketsizlik, su içmeme gibi durumlar da kabızlığa sorun olmaktadır. Kabızlığı gideren karahindiba çayı, erik, ıspanak, üzüm, pancar, mercimek, beyaz et, zeytinyağı gibi besinler tüketilmelidir.

Kabızlığı Ortadan Kaldıracak Bitki Çayları

Kabızlığa İyi Gelen Besinler

Kabızlığa iyi gelen bitki çayları arasında sinameki çayı, karahindiba çayı, nane çayı, zencefil çayı, biberiye çayı, ısırgan otu çayı, elma çayı, yeşil çay, siyah çay, rezene çayı, kuşburnu çayı, ısırgan otu çayı, ekinezya çayı ve melisa çayı yer alıyor.

Bu çaylar tüketildiğinde mide rahatsızlıkları ortadan kalkıyor. Gaz ve ağrı giderici etkiye sahip çaylar aynı zamanda kabızlık sorununa da iyi geliyor. Sindirimi kolaylaştıran çaylar virüs yoluyla bulaşmış olan tüm hastalıkların tedavisinde kullanılıyor. Bağışıklık sistemini güçlendiriyor, aşırı yeme isteğini yok ediyor.

Kabızlığı Yok Eden İlaçlar

Kabızlığa İyi Gelen Besinler

Kabızlığa iyi gelen ilaçlar arasında dışkı yumuşatıcı, dışkı gevşetici, lavman, fitil yer alıyor. Bu ilaçlar kabızlık probleminin ortadan kalkmasına yardımcı oluyor.

Kabızlık sorununu ortadan kaldırmak için ilk olarak aile hekimine başvurulması gerekmektedir. Daha sonrasında ise tedavi için laktuloz, sodyum fosfat, magnezyum tuzları grubu ilaçlar tercih edilebilir. Lavman ve fitil ilaçları da tedavi yöntemleri arasındadır. Kabızla birlikte makattan kan gelmesi önemli bir konudur. 

Kabızlığa İyi Gelen Hareketler

Kabızlığa İyi Gelen Besinler

Kabızlığa iyi gelecek, bağırsaklarını hareket ettirmeye yardımcı hareketlerden birisi otururken dönme hareketidir. Bu harekette sırtınız düz bacaklarınız önünüzde olacak şekilde oturulur. Daha sonra ayağınız düzken ellerinizi bacaklarınıza geçirin. Karnınıza doğru çektikten sonra bırakın. On kez tekrarlayın. İkinci hareket ise vücut bükme hareketi. Ayağa kalktıktan sonra başınızı ayaklarınıza doğru indirin. Bacaklarınıza tutunun ve gövdenizi kalçalarınıza doğru yaklaştırın.

Kabızlık Söktürücü Kürler ve Çorbalar

Kabızlığa İyi Gelen Besinler

Kabızlık sorununu ortadan kaldıracak kürler arasında portakal yaprağı suyu vardır. İlk olarak portakal yaprakları 1 bardak suda kaynatılır, kahvaltıdan sonra içilir. 1 hafta boyunca bu karışım her gün içilir. Maydanoz ve kiraz sapı kürü de oldukça etkilidir. 8 adet maydanoz, 12 adet kiraz sapı, 3 kuru kayısı, 1 tutam yeşil çay ve 1 adet limon suda kaynatılır. Daha sonra gün içerisinde içilir.

Kabızlığa iyi gelecek çorba ise sebze çorbasıdır. 1 çay kaşığı kadar zeytinyağı eklendiğinde daha etkilidir. Mercimek çorbasının içerisine eklenecek kırmızı biber de oldukça etkili bir sonuç vermektedir.

Kabızlığı Önleyen Meyveler

Kabızlığa İyi Gelen Besinler

Kabızlığı geçirecek meyveler kuru erik, kuru kayısı, kuru incir, elma, avokado, üzüm, erik, armut, kivi, incir olarak bilinmektedir.

Kuru meyveler tüketilirken mutlaka üzerine ılık su içilmelidir. Sabah aç karnına tüketilmesi daha etkilidir. Taze meyveler, bağırsaklarınızın çalışmasını sağlar. Lif bakımından zengin meyveler olduğu için kabızlık söktürücü etkisi vardır.

Kabızlığı Geçiren Sebzeler

Kabızlığa İyi Gelen Besinler

Kabızlığı önleyen sebzelerin içerisinde ıspanak, lahana, kara lahana, bezelye, mercimek, keten tohumu, enginar, brokoli, fasulye, brüksel lahanası, pırasa, kızılcık, pancar yer almaktadır.

Bu sebzeler yeteri ölçüde tüketildiği zaman kabızlık ortadan kalkar. Lif oranı yüksek olan bu sebzeler bir yandan kabızlığı tedavi ederken bir yandan da kabızlık sorununun tekrar oluşmasını engeller, izin vermez.

Kabızlığı Ortadan Kaldıran Yiyecekler

Kabızlığa İyi Gelen Besinler

Kabızlığı söktüren yiyecekler balık eti, beyaz et, keten tohumu, erik, elma, avokado, bezelye, mercimek, zeytin, erik, bol su, kivi, zeytinyağı olarak bilinir.

Yukarıda bahsetmiş olduğumuz yiyecekler dışkının yumuşamasını sağlar. Sindirim yollarından daha rahat geçiş yapan dışkı kolayca dışarı atılır. Bağırsakların yavaş çalışmasından dolayı meydana gelen kabızlığın sökülmesine yardımcıdır. Bağırsakları daha hızlı çalıştırır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Bağırsak Tembelliği ve TedavisiBağırsak Kurdu ve Tedavisi
Bağırsak Tıkanıklığı ve TedavisiBağırsak Kanseri ve Tedavisi
Bağırsaklar Hakkında Bilinmesi GerekenlerBağırsak Florası ve Tedavisi
Sindirim Sistemini Hızlandıran Doğal YöntemlerHuzursuz Bağırsak Sendromu ve Tedavisi
Sindirim Sistemi Hatalıkları Nelerdir?Bağırsak Kurdunu Döken Bitkisel Yöntemler
Kabızlığa İyi Gelen Yöntemlerİshale İyi Gelen Şeyler

Anında tuvalete çıkaran kür ne?

Limon kabızlıkta sindirim sistemini uyarır ve hareketlenmesini sağlamaktadır. Çaylarınızda limon kullanılabilir, sabahları limonlu su tüketerek hızlı bir şekilde tuvalete çıkabilirsiniz. Ayrıca rezene çayı tüketerek kabızlığı ortadan kaldırmanız mümkündür. Rezene şişkinliği ve kabızlığı düz kas hareketlerini hızlandırarak geçirmektedir. Rezene çayı tüketebilirsiniz fakat aşırı tüketmemeye dikkat etmelisiniz.

Kabızlığa neden olan yiyecekler nelerdir?

Kabız yapan besinler arasında alkol, dondurulmuş gıdalar, kırmızı et, beyaz ekmek, süt ürünleri, kızarmış patates, fast foodlar, muz, çikolata, kek, kurabiye yer alır. Bu besinler sıkça tüketilirse kabızlık meydana gelir.

Bol su içmek kabızlığa iyi gelir mi?

Günde en az 10 bardak su içmek kabızlığı önleyebilmektedir. Kabız olduğunuz dönemde tuvalete çıkmak için bol bol su içilmesi gerekir. Su bağırsakların hızlı çalışmasına yardımcı olarak dışkının dışarı atılmasını sağlar.

Kabızlığa iyi gelen sebzeler nelerdir?

Yeşil sebzeler her zaman sindirim sistemini düzene sokmaktadır. Özellikle ıspanak tüketimi bu sorunda çözüm kaynağıdır. Sulu yemek olarak pişirilen ıspanak tüketimi kabızlığı önleyici özelliktedir.

Kabızlığa iyi gelen meyveler nelerdir?

Lif oranından oldukça yoğun olan erik, kayısı, muz ,üzüm, avokado, pancar, ıspanak, pırasa, lahana, kereviz, kızılcık, keten tohumu ve baklagillerin tüketimi bağırsakları tetikler ve harekete geçmesini sağlar. Meyveleri ister sıkıp suyunu için isterseniz çiğ şekilde yiyin.

 Kabızlık neden olur?

Kabızlığın birçok nedeni vardır. Beslenme sırasında yeteri kadar su içmemek veya bağırsakların çalışmasına yardımcı lifli besinleri tüketmemek kabızlığa neden olur. Çok fazla süt ve süt ürünü tüketmek de kabızlık sorununu ortaya çıkarır. Uzun süre tuvalete çıkmamak kabızlığı tetikler. Stresli bir gün geçirmek de kabızlığa sebep olur.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.