Jeep Renegade İnceleme

Jeep markasının Amerika dışında ürettiği ilk model olma özelliğini taşıyan Renegade farklı görünümüyle dikkat çekiyor. Bakalım araç neler sunuyor? Renegade’ nin yakıt tüketimi nasıl? Sorularınızın cevabı yazımızda...
Jeep Renegade İnceleme

Farklı Bir Jeep Tasarımı

renegade-onden.jpg

Aracın tasarımı gerçekten farklı denebilecek şekilde tasarlanmış. Önden baktığınız zaman Jeep markasının klasikleşen ızgara tasarımı ve yuvarlak farlarını görüyorsunuz. Ön kaporta tasarımı ve genel olarak aracın tasarımı kare formda olduğu için olduğundan daha iri ve heybetli bir görüntü sergiliyor.

Aracın yan tarafına doğru geçtiğiniz zaman köşeli fakat yumuşak hatları daha iyi görüyorsunuz. Kaportadan yükselen ön camın dik yapısıyla tavanın yüksekliği daha aracın içine girmeden kendini hissettiriyor ve bu tavan diğer arabalarının aksine geriye doğru alçalmıyor, düz şeklini koruyor. Böylece aracın arka tarafı daha yüksekmiş gibi heybetli görünüyor.

renegade-yandan.jpg

Yan taraftan baktığınızda yine çamurlukların köşeli yapıları dikkat çekiyor. Jeep Renegade kopmak suv sınıfında olan bir araba ve buna uygun olarak çamurluklar ve çevresi arazi araçlarındaki gibi plastik çerçeve ile kaplanmış. Aynı şekilde plastik yapı, kapı altlarından giderek ön ve arka çamurluğu birbirine bağlıyor. Arazide boya çizilmelerini aza indirmek için yöntem kullanılarak aracın arazi uygunluğuna vurgu yapılıyor.

renegade-arkadan.jpg

Arka tarafa geçtiğinizdeyse ilk dikkatinizi çeken far grubu oluyor. Genel anlamda aracın tasarımına uygun olarak kare tasarlanmış farkların içinde X şeklinde bir tasarım kullanılmış. Bu tasarım daha önce görmediğimiz bir tasarım olduğu için dikkat çekiyor ve göze hoş görünüyor. Tavanın düz ve yüksek yapısı buradan da göze çarpıyor. Böylece yeni arabalarda küçücük olan ve geri görüşü kısıtlayan arka cam Renegade’ de gayet yeterli büyüklükte. Araziye uygunluk vurgusuna göre arka tamponun da boyasız plastikten yapıldığını ekleyelim.

İç Tasarımda Sadelik ve Sağlamlık Teması

renegade-ic-mekan.jpg

Aracın içine bindiğiniz zaman sadelik dikkatinizi çekiyor. Yeni çıkan araçların kokpitlerindeki daha dolu ve daha karmaşık yapıların aksine burada gayet sadelikten yana tercih kullanılmış. Bunun sonucu olsa gerek araç sadelik ile birlikte size sağlamlık hissi veriyor. Malzeme kalitesi sınıf standartlarında fakat iç kokpitte Fiat havası hissettiriyor.

5” dokunmatik ekrana bakınca Fiat Doblo, Linea vb. gibi modellerinde kullanılan ekranı görüyorsunuz. Açılış logosu değiştirilmiş olsa da kullanılan multimedya sisteminin aynı olduğunu açık şekilde anlaşılabiliyor. Yine aynı durum klima kontrollerinde de geçerli. Fiat Grubu ortak malzeme kullanmak ile pek de iyi yapmış diyemeyeceğiz.

renegade-dokunmatik-ekran.jpg

Aracın ön tarafındaki yaşam alanı gayet geniş. Diz ve baş mesafesi konusunda fazlasıyla yer sunuyor. Saklama gözleri bakımından çok zengin olmasa da vites gerisinde iki adet bardaklık alanı ve kolçakta küçük bir saklama alanı mevcut. Kapı içlerindeki boşluklar küçük tasarlanmış. Sadece bir şişe su koyduğunuzda geriye fazla bir şey kalmıyor.

renegade-surus-ekrani.jpg

Aracın iç tasarımında en çok beğendiğimiz detay ise göstergelerin arasına konumlandırılan dev ekran oldu. Göstergelerin klasik tasarımlı yapısına rağmen bu büyük renkli ekran çoğu araçta bulunmuyor. Bu sınıftaki araçlarda da bu kadar büyük versiyonunu görmemiştik. Sürüş bilgilerini navigasyonu vs buradan takip etmeniz mümkün. Ayrıca direksiyondaki multimedya sistemi kumandaları da arka tarafta konumlandırılmış. Yani direksiyonu tutarken işaret ve orta parmağınızın altında kalıyorlar. Bu bize eski Renaultlar’ daki teyp kumandasını anımsattı fakat genel anlamda beğenimizi kazandı.

renegade-arka-yasam-alani.jpg

Arka tarafa geçince diz mesafesinin çok iyi olmasa da yeterli olduğunu belirtelim. Şöyle ki 1.85- 1.90 cm boydaki insanların dizleri tam sığıyor dersek sanırım az çok kafanızda canlandırabilirsiniz. Arkadaki baş mesafesi ise dışarıdan gördüğümüz şekilde bizi yanıltmıyor ve muazzam bir alan sağlıyor. Arkadaki yüksek tavan gerçekten ferah bir hava katıyor. Arkada oturan kişiler eminiz hiç rahatsızlık çekmeden rahatça yolculuk yapabilirler.

Bagaj kapasitesine bakınca aracın heybetine göre biraz küçük kaldığını görüyoruz. Katalog bilgilerine göre 351 litre hacim sunan bagaj bizce bu araç için yeterli değil. Bu değer HB araçların bagajı ile aynı seviyelerde olmakla birlikte bebek arabası vs kullanımlarında sizi zorlayabilir. Dar ve yüksek tasarım sebebiyle bagaj kendini olduğundan daha bile küçük göstermiş. Arka koltukların yatırılarak bagajın büyültebildiğini ekleyelim.

renegade-bagaj.jpg

Fiat Ortaklığı ile Gelen Tanıdık Motorlar

Fiat Grubu, Chrysler Grubu’ nu satın alarak bünyesine kattı. Böylece Jeep markası da artık Fiat çatısı altında üretiliyor. Bunu yukarıda belirttiğimiz gibi iç mekandan tutun, kullanılan motor seçeneklerine kadar anlamanız mümkün. Araçta 1.4 litre benzinli, 1.6 litre dizel ve 2.0 litre dizel motor seçenekleri bulunuyor.

Fiat 500X modeliyle aynı platformu kullanan Renegade, 1.4 litrelik benzinli motorda 6 ile manuel ya da 6 ileri otomatik 4x2 seçenekleriyle satılıyor. Eğer 4x4 olsun istiyorsanız aynı Fiat 500X gibi 1.4 litre 9 ileri otomatik şanzıman ile alabiliyorsunuz. 1.6 lirtelik dizel motor Fiat’ın diğer modellerinden tanıdığımız Multijet motor oluyor. Bu motor seçeneği ile aracı sadece 4x2 ve manuel şanzıman ile alabiliyorsunuz. Son motor seçeneği olan ve en pahalı model olan 2.0 litre 4x4 9 ileri otomatik dizel motor ise arazi kullanımı için en uygun seçenek oluyor.

Jeep Renegade Motor Seçenekleri

  • 1.4 litre benzinli 4x2 manuel ve otomatik (140 beygir 230 n/m tork ort. tüketim 6.0 lt/100 km)
  • 1.4 litre benzinli 4x4 9 ileri otomatik şanzıman (170 beygir 250 n/m tork ort tüketim 6.9 lt/100 km)
  • 1.6 litre dizel 4x2 manuel şanzıman (120 beygir 320 n/m tork ort. tüketim 4.6 lt/100 km)
  • 2.0 litre dizel 4x4 otomatik şanzıman (170 beygir 350 n/m tork ort. tüketim 5.8 lt/100km)

Jeep Renegade Fiyatı Nedir? Renegade Alınır Mı?

renegade-far.jpg

Jeep Renegade için verilen anahtar teslim fiyatlar şöyle:

  • 1.4 litre Benzinli  Manuel 4x2 Longitude           83.400 TL
  • 1.4 litre Benzinli  Otomatik 4x2 Longitude         91.000 TL
  • 1.4 litre Benzinli  Manuel 4x2 Limited                89.550 TL
  • 1.4 litre Benzinli  Otomatikl 4x2 Limited             97.950 TL
  • 1.4 litre Benzinli  9 ileri Otomatik 4x4  Limited   112.800 TL
  • 1.6 litre Dizel  Manuel 4x2  Longitude                88.375 TL
  • 1.6 litre Dizel  Manuel 4x2  Limited                     95.300 TL
  • 2.0 litre Dizel  9 ileri Otomatik 4x4  Trailhawk     164.685 TL  

Editör Yorumu: Jeep Renagade farklı tasarımıyla dikkat çeken bir araba. Yolda giderken gözleri üzerine çekebiliyor. Tasarımıyla genç ya da yaşlı her kesime hitap eden bir araç olmuş. Fiat çatısı altında olması fiyat konusunda olumlu etkide bulunmuş. Hafif arazi aracı almak isteyenler için ya da yolların bozuk olması ve aracın altını vurmaktan sıkılanlar için güzel bir seçenek olabilir. Özellikle 1.6 litre Multijet dizel motor hem verimliliği hem de gücü ile kullanıcısını memnun edecektir.

 

İlkay Engin

NeOldu.com

 

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.