COVİD-19: İzolasyon, Sosyal Mesafe ve Karantina Nedir?

Koronavirüse karşı alınan önlemler kapsamında sıklıkla karşımıza çıkan izolasyon, sosyal mesafe ve karantina kelimelerinin anlamlarını detaylıca anlattık..
COVİD-19: İzolasyon, Sosyal Mesafe ve Karantina Nedir?

2019 yılında ortaya çıkarak tüm dünyayı etkisi altına alan Koronavirüs salgını hayatımıza yeni kelimler kattı. Koronavirüse karşı alınan önlemler kapsamında "sosyal mesafe", "izolasyon" ve "karantina" kavramlarını sıkça duyar olduk. Koronavirüs tedbiri olarak sıklıkla duyduğumuz bu kelimeler, vatandaşlar tarafından da merak konusu oldu.

İsmine aşina olduğumuz bu kavramlar aslında nedir ve neden uygulanmalıdır? İçeriğimizde sosyal mesafe, izolasyon ve karantinayı anlattık.

İzolasyon Nedir?

COVİD-19: İzolasyon, Sosyal Mesafe ve Karantina Nedir?

İzolasyon Mers-Cov, HIV-AIDS, tüberküloz ve COVID-19 gibi bulaşıcı hastalıkların yayılmasını önlemek amacıyla uygulanan bir çeşit önlemdir. İzolasyon kapsamında kişi kendini toplumdan kısmi olarak veya tamamen soyutlamalıdır. Sosyal izolasyon kapsamında okullar, marketler, alışveriş merkezleri, spor müsabakaları kısacası topluma açık birçok alan geçici olarak kapatılmaktadır.

Sosyal izolasyonla beraberinde sıklıkla duyduğumuz evde izolasyon kelimesi, esas olarak evde kalmak ve dışarıya çıkmamak anlamına gelmektedir. Bireyler okul, iş veya seyahat gibi durumlarını geçici süreliğine erteleyerek bu süreci evde geçirmelidir.

Kendini izole etmesi istenen kişilerin herhangi bir sebebe bağlı olarak toplum içine çıkması veya diğer insanlarla yakın mesafe kurması oldukça tehlikeli ve endişe vericidir. Bu sebeple evde izolasyon uygulamalarında kişi hem kendi sağlığı hem de toplum sağlığı için çevresinden uzak durmalıdır.

Karantina Nedir?

COVİD-19: İzolasyon, Sosyal Mesafe ve Karantina Nedir?

Karantina, bulaşıcı bir hastalığa maruz kalındığı düşünülen şüpheli bir insanın ya da hayvanın, hastalığın kuluçka süresi kadar çevresiyle temasını kesmek için alınan tedbirdir. Bir çeşit sağlık yalıtımı olarak da adlandırılan bu durum, hem kişinin hem de toplumun sağlığını korumaya yönelik bir adımdır. Böylece kişi hastalığı çevreye yayamaz.

Karantina, herhangi bir salgın hastalığın yayılmasını önlemek için uygulanana katı bir izolasyon durumu olarak nitelendirilmektedir. Bir kişinin veya bir grup insanın bulaşıcı bir hastalığa maruz kalmış olabileceği düşünülerek bu bulaşıcı hastalığın olası yayılımını önlemek için uygulanır.

Karantinaya alınana bireyler, bulaşıcı hastalığa ait semptomları göstermeseler de bu yalnızca önlem amaçlı olarak uygulanmaktadır. Dünyada olduğu gibi ülkemizde de COVID-19 salgınına karşı alınan tedbirlerden biridir.

Sosyal Mesafe Nedir?

COVİD-19: İzolasyon, Sosyal Mesafe ve Karantina Nedir?

Koronavirüs salgınıyla birlikte sıklıkla karşımıza çıkan sosyal mesafe, kişilerin kendilerini ve çevreyi hastalıktan korumaları adına alınan bir tedbirdir. Kendimizi diğer insanlardan soyutlamamız anlamına gelmektedir. Burada bahsi geçen soyutlama kavramı fiziksel bir mesafe koymanız gerektiğini söylemektedir.

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ve T.C Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan açıklamalarda da söylenen diğer insanlarla aranıza 1,5 metre mesafe koymak, kalabalık yerlerden uzak durmak, toplu taşıma araçlarına sınırlama getirmek ve kalabalık ortamlara girmemek gibi tedbirlerin her biri sosyal mesafe içindir.

Türkiye'de koronavirüse karşı alınan önlemler kapsamında tüm vatandaşlarımıza yapılan "evde kal" çağrısının temel sebebi sosyal mesafeyi korumak amacıyla yapılmıştır. Solunum ve temas yoluyla son derece kolay bulaşabilen COVID-19 enfeksiyonuna sosyal mesafenin önemi büyüktür.

Kimler Kendini İzole Etmeli?

COVİD-19: İzolasyon, Sosyal Mesafe ve Karantina Nedir?

Yeni tip koronavirüs COVID-19 enfeksiyonu belirtilerine sahip her bireyin kendini izole etmesi gerekmektedir. SARS-CoV-2 virüsünün neden olduğu Covid-19 enfeksiyonu belirtileri arasında ateş, öksürük, yorgunluk, vücut ağrısı, nefes darlığı, tat ve koku kaybı bulunur. Bu belirtilerden birinin görülmesi durumunda kişinin kendini çevresinden izole etmesi gerekir.

Bireyler herhangi bir semptom göstermeye başlamadan 1 ila 14 gün öncesinden bu hastalığa yakalanmış olabilir. Bazı bireyler nadir de olsa bu hastalığı ağır semptomlarla atlatabilirken bazen ölümcül sonuçlar doğurabilmektedir. Tüm bunların yanında yaşlılar ve kronik hastalığa sahip bireylerin bu hastalığı ağır geçirmesi daha olasıdır.

Tüm bu sebepler göz önüne alındığında evinizde kendinizi 14 gün boyunca izole etmeniz gerekmektedir. Eğer ki belirtilen semptomlara sahipseniz ve aradan geçen bir haftaya rağmen ateşiniz düşmüyorsa ya da nefes darlığı çekmeye devam ediyorsanız sağlık kuruluşuna başvurmanız gerekir.

Sosyal Mesafe İle Fiziksel Mesafe Arasındaki Fark Nedir?

COVİD-19: İzolasyon, Sosyal Mesafe ve Karantina Nedir?

Bazı sağlık çalışanları, sosyal mesafe terimine alternatif olarak fiziksel mesafe kavramını daha çok kullanmaktadır. Fiziksel mesafe bir nevi fiziksel uzaklaşma olarak da adlandırılıyor. Bu kelime aslında koronavirüsüm insanlar arasında ki yayılımını durdurmak için fiziksel mesafeyi korumanın önemini vurguluyor.

Sosyal mesafe bireylerin arasında en az 1,5 metrelik mesafe konulmasını ifade ederken, fiziksel mesafe enfekte olan ve olmayan kişiler arasındaki teması azaltmaya yönelik bir kavramdır. Zaman zaman iki kavram eş anlamlı kullanılabilir, birbirlerinin anlamlarını karşılayabilir.

Karantina ve İzolasyon Arasındaki Fark Nedir?

COVİD-19: İzolasyon, Sosyal Mesafe ve Karantina Nedir?

Karantina bulaşıcı hastalığa sahip olan kişilerin hastalığı yaymaması için çevreden soyutlanmasıdır. Bir kişiye uygulanabileceği gibi bir eve, binaya, sokağa ya da mahalleye de uygulanabilir. Çeşitli yasaklar getirilebilir. İzolasyon ise kişinin kendinde hastalık olduğundan şüphelenmesi ya da belirlemesi durumunda kendini çevresinden soyutlamasıdır.

İzolasyonda da karantinada da amaç aynıdır. Her ikisi de hastalığın bulaşmaması için alınan önlemlerdir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Asemptomatik Kişiler Kimlerdir?Covid ve Mevsimsel Alerji Arasındaki Fark
Koronavirüsün Cevapsız SorularıMeyve ve Sebzeler Nasıl Dezenfekte Olur?
Koronavirüs Hastaları Nelere Dikkat Etmeli?Her Gün Dezenfekte Edilmesi Gerekenler
Koronavirüsün Yüzeylerde Yaşama SüreleriKoronavirüs Kaç Derecede Yok Olur?

Sosyal alan kaç metre?

Sosyal mesafe Sağlık Bakanlığı'nın belirlediği kriterlere göre 1,5 metrelik mesafedir. Bu hastalık bulaşmasını engellemek için kişilerin arasında koyması gerektiği mesafedir. Bazı işletmelerde oluşan sıralarda, cafe ve restoranlardaki sandalyeler arasında ve iş yerlerinde bu mesafe dikkate alınır ve uygulanır.

İzolasyon süreci bittikten sonra ne yapılır?

Koronavirüse yakalanan bir kişi izolasyon süresi bittikten sonra artık evinden çıkabilir ve istediği yere gidebilir. 14 günlük sürenin sonunda kişi artık virüs bulaştıramaz ve negatife döner. Tabii izolasyondan çıkmak tedbirleri bırakmak anlamına gelmez. Yeniden hastalık bulaşabileceği için tedbir alınmaya devam edilmelidir.

7 gün izolasyon sonrası test yapılır mı?

Koronavirüs salgınının çok azaldığı dönemde artık izolasyon sonrası test yaptırmaya gerek kalmıyor. 7 güne inen karantina süresinin sonunda kişi normal hayatına geri dönebiliyor ve hasta için test zorunlu tutulmuyor. Ancak kişi isterse kendisi hastaneye giderek test yaptırabiliyor.

Karantina kaç gün sürüyor?

Koronavirüs salgınının başında 14 gün olarak belirlenen karantina süresi artık 7 güne düşürüldü. Koronavirüs hastaları 7 gün evinde kaldıktan sonra test yaptırmadan günlük hayatına dönebilir. Bunun için tek şart belirti göstermemektir. Ayrıca karantinanın 5. gününde test yaptıranlar eğer negatif çıkarlarsa karantinaları biter.

7 gün sonunda pozitif çıkarsa ne olur?

Koronavirüslü bir kişi 7 günün sonunda pozitif çıkarsa ve belirtiler artarak devam ediyorsa sağlık kuruluşuna başvurmalıdır. Çünkü bu kişiler koronavirüsü ağır geçiriyor olabilir. Sağlık kuruluşunda kişilerin genel sağlık durumuna bakılarak gerekli önerilerde bulunulur ya da kişi tedavi altına alınabilir.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
4 Yorum