İslam’ın Şartı Kaçtır? Anlamları Nedir? İslam Neyi Emreder?

İslam dininin esaslarını oluşturan 5 temel kavram müslümanlığı yaşamak için yapılması gereken ibadetlerdir. İşte İslamın emirleri ve şartları...
İslam’ın Şartı Kaçtır? Anlamları Nedir? İslam Neyi Emreder?

İslamın Şartları Hakkında Bilgiler

İslam’ın şartları Müslümanlığın temellerini oluşturan şartlardır. Bütün Müslümanlar tarafından bilinmesi gereken İslam'ın 5 şartını detaylı açıklamaları ile birlikte sizler için hazırladık. İslamiyetle müşerref olanlar güçleri yettiği müddetçe islamın şartlarını yerine getirmekle mükellef kılınmışlardır.

İşte İslam'ın şartları ve bu hususta bilinmesi gerekenler...

İslam Nedir?

İslamın şartlarından önce İslam kavramı ve anlamı üzerine bir kaç bilgi verelim. İslam veya müslümanlık İbrahimi bir din olup tek olan Allah'a iman etmeye dayalı bir dindir. Peygamber efendimiz Hz. Muhammed aracılığı ile insanara tebliğ edilen İslamiyet dini Kur'an-ı Kerim ile taçlanmıştır. İslam dinine göre müslümanların yapması gereken ibadetler "İslam'ın Şartı" olarak belirtilmiştir. İslamın şartlarından önce ise İman'ın şartlarını bilmek ve her birini iman etmek elzemdir.

İslam'ın Şartları

Müslümanlar'ın için yapılması gereken başlıca şartlar İslamın Şartları olarak tanımlanmaktadır. Her müslümanın bilmesi gereken bu şartları güçleri yettikçe de yerine getirmeleri gerekmektedir. İşte İslam'ın 5 şartı...

1. Kelime-i Şehadet Getirmek

Kelime-i şahadet: Eşhedü en la ilahe illallah ve eşhedü enne Muhammeden abdühü ve resulühü" demektir. Bunu “Müslüman’ım” diyen herkesin getirmiş olması gerekmektedir ve İslam'ın 5 şartı arasında çok önemli bir yere sahiptir. Kelime Şehadet'in anlamı da şöyledir: "Ben şehadet ederim ki, (Yani görmüş gibi bilirim ve bildiririm ki) Allah’tan başka ilah yoktur. Ve yine şehadet ederim ki, Muhammed Aleyhisselam Onun kulu ve resulüdür.”

2. Namaz Kılmak

İslam'ın 5 şartından ikincisi namaz kılmaktır. Her aklı başında, ergenlik çağına giren Müslüman’ın namaz kılması farzdır. Kıyamette imandan sonra ilk sorulan soru namaz olacaktır. Namaz dinin direğidir. Peygamber efendimiz buyurdu: “Başsız insan olmadığı gibi, namazsız da din olmaz” dedi. Yani anlayacağınız namaz İslamiyet’in temel taşıdır.

3. Oruç Tutmak

İslamiyet’in 5 şartından üçünsücü ise Oruç tutmaktadır. Her yıl ramazan ayında bir aylık tutulan oruç farzdır. Tutmamak büyük bir günahı vardır. Bakıldığı zaman oruç aç kalmak ya da susuz kalmak değil; nefsini terbiye etmek, kötülüklere kilit vurmak ve yoksul olan kişilerin halinden anlamaktır. Eğer belli başlı mazeret durumlarından dolayı orucunuzu tutamıyorsanız o zaman mutlaka kazasını tutmanız gerekiyor, kazasını da tutmama gibi bir mazeretiniz varsa o zaman her gün için bir fakir doyurmanız gerekecektir.

4. Zekat Vermek

İslam’ın 5 şartı arasında dördüncüsü ise Zekat vermektir. Zekat durumu iyi olanların fakir ve yoksullara vermesi gereken sadakadır. Aşağıda yer alan ilgili haberde yer alan; "Zekat kimlere verilir ve Zekat Kimlere Verilmez" haberinde zekat ile ilgili detaylı bilgilere ulaşabilirsiniz.

5. Hacca Gitmek

İslam'ın 5 şartı arasında yer alan son şart ise Hacca gitmektir. Hac her Müslüman’a farz değildir. Eğer geride bıraktığınız çocuğunuz, borcunuz ve durumunuz yoksa sizler için farz değildir. Müslümanların özel bir zamanda yani kurban bayramı esnasında Mekke’de bulunmaları ve gerekli olan ibadetleri yapmaları demektir.

Önemli: İslam'ın 5 şartı arasında yer alan Kelime-i Şehadet ameli şart olarak belirtilmiştir. Kelime-i Şehadet getirmeyen biri Müslüman olamaz ama diğer şartların yerine getirilmemesi durumunda ancak günahkar olunur.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
11 Yorum