İslam Dininin Sosyal Adetle İlgili İlkelerini Açıkla?

İslam dininin sosyal adetle ilgili ilkelerini merak eden okurlarımız için oldukça detaylı ve bilgili bir yazıyı sizler için bu içerikte hazırladık. İşte, İslam dini ve sosyal adaletle ilgili bilinmesi gerekenler…
İslam Dininin Sosyal Adetle İlgili İlkelerini Açıkla?

İslam dini, her alana hitap eden ve her alanın düzenlenmesini isteyen bir dindir. Sadece ahiret ile ya da sadece dünya işleriyle ilgilenen bir din değildir. Bu nedenle İslam dininin sosyal adaletle ilgili ilkeleri bulunmaktadır. Koyulan bu ilkeler, insanların refah içinde yaşamaları, birbirlerinin haklarını gözetmeleri ve aynı zamanda insanın yararına olabilecek işlerin yapılması ile ilgilidir.

İnsanın çevresi ile olan münasebeti algılar, duygular, düşünceler, değerler, yargılar, amaçlar ve tüm bunların oluşmasıyla sosyal hayatın kurulması ve düzene girmesi meydana gelir. İnsanların duyguları, birbirlerine karşı olan sevgilerini, düşünceleri yeni oluşumların oluşturulmasını, değerler ise birbirlerine karşı saygılarını pekiştiren önemli etkenlerdir. İslam dininin sosyal adaletle ilgili ilkeleri de bu kapsamda değerlendirilmesi gerekir. Çünkü bu ilkeler sosyal hayatta mevcut olmazsa yaşanılan bölgeden kaosun eksik olması beklenemez.

Sosyalleşme Nedir?

Sosyalleşme, kelime anlamı olarak insanların bir araya gelerek ortak işler yapmasıdır. Yani bir bölgede hangi koşullarda, nasıl ve ne amaçla olursa olsun insanların birbiri ile ilişki içinde olmalarıdır. Bu alana ticaret, aile hukuku ve çevre hukuku da dahildir. Örneğin bir beldede uyulması gereken temel kurallar yoksa o bölgede istikrarın olması düşünülemez veya toplumun faydasına olan yasaklara uyulmadığında da yine bir takım sorunlar ortaya çıkar. Bu nedenle İslam dininin sosyal adaletle ilgili belirlediği ilkeler son derece önemlidir. Yani daha düzenli bir hayatın oluşması ve insanların rahat etmesi adına uymaları gereken kurallar topluluğudur demek yerinde olacaktır.

Kur’an’da Sosyal Hayat

İslam dininin kitabı Kur’an’ı Kerim, sosyal hayat ile ilgili bazı kurallar koymuştur. Bu kurallar topluluğu, hem toplumsal düzen açısından hem de bireylerin hakları (kul hakkı) açısından son derece önemli mesajlar içermektedir. Toplumsal düzenlerin oluşabilmesi için yasalara ihtiyaç vardır ve Allah da (c.c), bazı emir ve yasakları kullarına Kur’an’da beyan ederek bunlara uyulması durumunda alacakları pozitif sonuçların yaşanacağını belirtmektedir.

Kur’an’da sosyal hayat ile ilgili bazı ayetler

"Şüphesiz ki Allah, size adaleti, iyilik yapmayı ve yakınlara bakmayı emreder; hayâsızlıktan, fenalıktan ve azgınlıktan nehy eder. Öğüt almanız için size böyle öğüt verir." (Nahl-90)

Bu ayet, İslam dininin sosyal hayat ile ilgili ilkeleri arasında ilk sıraya konulması gereken ayettir. Çünkü sosyal hayatın düzene oturabilmesi için insanların birbirlerine karşı adil olmaları, birbirlerine karşı iyilik yapmaları, yakın akrabalara bakmaları, hayâsızlık, fenalık ve azgınlıktan uzak durmaları gerekir.

"Müminler ancak kardeştirler." (Hücurat -10)

Kardeşçe yaşanılan bir sosyal düzende, herkes birbirini gözetir ve birbirinin hakkına en iyi şekilde riayet eder. Bu nedenle İslam dini, Müslümanları topyekûn kardeş kılmış ve kardeşler arasında çıkan sorunların çözülmesini emretmiştir.


Önerilen İçerik: İslam Nedir? İslamiyet Hakkında Kısaca Bilgi

NeOldu.com / DİN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum