İş Hayatında Nasıl Davranmalısınız? Tavsiyeler ve Öneriler

İş hayatında profesyonelliği yakalamak ve iyi bir çalışan olmak istiyorsanız davranışlarınıza çeki düzen vermelisiniz. İşte detaylar...
İş Hayatında Nasıl Davranmalısınız? Tavsiyeler ve Öneriler

İş hayatında başarılı olmak isteyenlerin takip etmeleri gereken bazı yollar bulunuyor. Ancak bu yollar herkes için aynı olmayabilir. İş dünyasında başarıya ulaşmak için öncelikle kişinin kendi güçlü ve zayıf yönlerini tanıması, hedeflerini netleştirmesi ve bu hedeflere ulaşmak için sürekli olarak kendisini geliştirmesi gerekiyor.

İş Hayatında Güzel Davranmanın 10 Yolu

Profesyonelliğin tek başına size unvan kazandıracağını düşünüyorsanız yanılıyorsunuzdur. Önemli olan, hangi pozisyonda oluyorsanız olun davranışlarınızın dışarıda nasıl bir etki yarattığıdır. Saygınlığınız yapacağınız bir davranışınız ile yerle bir olabilir. Ne söylediğinizden çok nasıl söylediğiniz ya da nasıl yaptığınız önemlidir fakat insanların çoğu nasıl davranacağını bilmez ve bu, iş hayatında sorunlara yol açabilir. Sizler için iş hayatınıza gölge düşürmemek ve itibarınızı sarsmamak için nasıl davranacağınızı derledik.

İşte iş hayatında dikkat etmeniz gereken durumlar...

1. Argo Konuşmayın

İş Hayatında Güzel Davranmanın Yolları

En çok yapılan ve en çok iş hayatınıza zarar veren davranıştır. Argo kullanılan kelimeler kişiyi basit yapar ve yaratıcı olmadığını gösterir. Ayrıca eğitim seviyesinin iyi olmadığını ve kendini geliştiren bir birey olmadığının da göstergesi olur.

2. Dakik Olun

İş Hayatında Güzel Davranmanın Yolları

Zamanınızı nasıl kullanacağınızı bilmeniz ve yapmanız gereken işleri düzeyli bir şekilde zamanınızda yapmanız; sizlerin saygınlığını artıracaktır. Sürekli aksiliklere bahane bularak ve işinizi bu yönde yapmanız iş hayatınızda önemli derecede olumsuzluklarla karşılaşacağınızın göstergesidir.

3. Kibirli Olmayın

İş Hayatında Güzel Davranmanın Yolları

Küçük dağları ben yarattım şeklinde kendinizi üstün görmeyin. Böyle düşünerek kendinizi üstün görüp çevrenizdeki kişileri küçümsemeniz size başarı getirmeyecek ve bulunduğunuz ortamda kötü bir itibar bırakacaktır. Bırakın başarınızdan başkaları bahsetsin, siz kendinizi yüceltmeyin.

4. Pollyanna Olmayın

İş Hayatında Güzel Davranmanın Yolları

Gerçek olmayan, aşırı derecedeki iyimser hallerinizi bir kenara bırakın. Sorunlardan iyimser nedenler bularak kaçmayın, işinizde gerçekçi çözüm yolları bulmak için çabalayın. Böylelikle kabul göreceksiniz.

5. Sorumsuz Olmayın

İş Hayatında Güzel Davranmanın Yolları

Sorumluluğunuzun bilincinde olun. Size verilen sorumlulukları ya da işinizde yapmanız gerekenleri iyi bir şekilde yapmaya çalışın. Olmazsa o iş ortamında dışlanan biri olabilirsiniz.

6. Düzensiz Olmayın

İş Hayatında Güzel Davranmanın Yolları

İş yerinde düzen çok önemlidir. Yapacağınız işleri belli başlı bir düzen içinde yerine getirip kargaşaya mahal vermemeniz halinde işinizde başarıyı daha kolay bir şekilde sağlarsınız.

7. Anlaşılır Olun

İş Hayatında Güzel Davranmanın Yolları

Bir durum hakkında fikirlerinizi öne sürerken basit cümleler kullanın ve ağdalı cümlelerden kaçının. Yazı dilinde ise kurallara bağlı ve akıcı bir dil tercih ediniz.

8. Gizliliğe Önem Verin

İş Hayatında Güzel Davranmanın Yolları

Özel ya da iş hayatında gizliliğin olduğu toplantılar olabilir. Bu ortamda verilen sırları sakın başkalarının duymasını sağlamayın, dürüst ve güvenilir olun. Zaten bir insanda aranan en önemli özelliktir güvenilirliği ve dürüstlüğü.

9. Çok Şey Vaat Etmeyin

İş Hayatında Güzel Davranmanın Yolları

Projelerinizde fikirlerinizi ön plana sunun, yapabileceğinizden daha fazlasını yani yapamayacağınız şeyleri vaat etmeyin. Verdiğiniz vaatler yerine getirilmemesi halinde size olan güven sarsılacak ve sonu koskoca bir hüsran olacaktır.

10. Yalan Söylemeyin

İş Hayatında Güzel Davranmanın Yolları

Yalan söylemeyi bir çıkış yolu olarak belirlemeyin kendinize. İlk olarak bir şeylerden kurtulmak için söylediğiniz yalanlar zamanı gelince sizler için alışkanlık olacaktır ve üst üste söylemeye başladığınızda bir süre sonra size olan güvenler zayıflayacak, artık kimseye güven vermeyeceksiniz. Önemli olan güven ve dürüstlüktür bunu önceden de belirtmiştik.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
İşinizi Kaybetmenize Sebep Olan Hatalarİş Hayatında Başarılı Nasıl Olunur?

İş hayatında başarılı olmak için neler yapmalıyım?

İş hayatında başarılı olmak için öncelikle kendi güçlü ve zayıf yönlerinizi tanıyarak hedeflerinizi netleştirmelisiniz. Ayrıca, iletişim becerilerinizi geliştirmeli, takım çalışmasına önem vermelisiniz. Zaman yönetimi ve problem çözme gibi temel becerileri de öğrenmeli ve sürekli kendinizi geliştirmelisiniz.

İş hayatında nasıl daha verimli çalışabilirim?

İş hayatında daha verimli çalışmak için öncelikle kendinize net hedefler belirlemeli ve bu hedeflere odaklanmalısınız. Ayrıca, zaman yönetimi becerilerinizi geliştirmeli, işlerinizi öncelik sırasına göre planlamalı ve gereksiz işlerden kaçınmalısınız. Ayrıca, düzenli egzersiz yaparak ve stres yönetimi tekniklerini uygulayarak verimliliğinizi artırabilirsiniz.

İş hayatında nasıl daha iyi bir lider olabilirim?

İyi bir lider olmak için öncelikle çalışanlarınızın ihtiyaçlarını anlamalı ve onları motive etmelisiniz. Ayrıca, açık ve net bir iletişim kurarak takım çalışmasını teşvik etmeli ve işlerinizi öncelik sırasına göre planlamalısınız. Başkalarının görüşlerine saygı duymak ve takımın her üyesine eşit davranmak da iyi bir lider olmanın önemli unsurları arasındadır.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.