İnternet Hakkında 15 Şaşırtıcı Gerçek

İnternet her gün kullandığımız ve vakit geçirdiğimiz bir sistem. Peki bu sisteme ne kadar hakimsiniz? İşte internet dünyası hakkında 15 bilinmeyen gerçek!
İnternet Hakkında 15 Şaşırtıcı Gerçek

İnternet hakkında birçok gerçek var ancak bugün sizlere en şaşırtıcı olanlarından bazılarını aktaracağız. İnternetin geçmişi bilgisayarların geliştirilmesiyle 1950’lere kadar dayanıyor. Bunun yanında günümüzde kullandığımız modern internet olan World Wide Web(www), İngiliz bilgisayar bilimleri uzmanı Tim Berners-Lee ile başladı.

Yeni internetin geliştirilmesi medyayı, ilişkileri ve eğlence anlayışını devrim niteliğinde büyük ölçülerde değiştirdi. Peki siz internetin nasıl büyüdüğü ile ilgileniyor musunuz? İşte internet dünyası hakkında 15 şaşırtıcı gerçek.

1) Dünyanın ilk web sitesi hala var!

Dünya üzerinde internetin gelişimiyle birlikte ilk internet sitesi 1989’un Mart ayında yayına girdi. İster inanın ister inanmayın site bugün hala varlığını koruyor ve o zamanki tasarımından vazgeçmiyor. İnternetin ilk web sitesi CERN'i ilgili bağlantıya tıklayarak inceleyebilirsiniz. (Siteyi açtığınızda filmlerde gördüğünüz yeşil siyah ekran ile karşılaşacaksınız. Korsan bir siteye ya da hackerlerın hedefi haline geldiğinizi düşünebilirsiniz, endişe etmeyin :)

İnternet Hakkında bilgiler

2) Her gün yaklaşık 247 milyar e-posta gönderiyor.

Radicati Group adındaki firmanın her gün yaklaşık 247 milyar e-posta gönderdiği tahmin ediliyor. Bununla birlikte bu e-postaların %90’ını SPAM ve virüslerin oluşturduğu biliniyor. Bu da demek oluyor ki mail adresimize gelen her mesajı açmamaya özen göstermeliyiz!

İnternet Hakkında bilgiler


3) İlk Tweet 21 Mart 2006 yılında yayınlandı!

Günümüzün popüler mikro blog sitesi Twitter’ın ilk tweet’i 21 Mart 2006 yılında Jack Dorsey tarafından atılmıştır. Dorsey’in ilk tweet’i ise “Just setting up my twttr.” olmuştur. (Sadece twitter’ımı ayarlıyorum.)

İnternet Hakkında bilgiler


4) Dünyanın en çok izlenen videosu “Luis Fonsi - Despacito ft. Daddy Yankee” şarkısının klibidir!

Despacito şarkısı “3.309.830.502” görüntülenme ile dünyanın en çok izlenen video klibine sahiptir.

İnternet Hakkında bilgiler


5) İnternetin mucidi, Kraliçe Elizabeth tarafından şövalye ilan edilmiştir!

World Wide Web(www)’in babası olarak adlandırılan Tim Berners-Lee 2003 yılında Kraliçe Elizabeth tarafından şövalye ilan edilmiştir.

İnternet Hakkında bilgiler


6) Youtube’a dakikada 300 saatlik video yüklenmektedir!

Dünyanın en büyük çevrimiçi sitelerinden olan Youtube’a her dakika yaklaşık 300 saatlik video yüklenmektedir.

İnternet Hakkında bilgiler


7) Çevrimiçi tanışma siteleri her yıl yaklaşık 2 milyar Dolarlık gelir oluşturmaktadır!

Erkek ve kadınların kayıt olarak birbirleriyle konuştuğu tanışma sitelerinin her yıl 2 milyar Dolar gelir elde ettiği tahmin edilmektedir.

İnternet Hakkında bilgiler


8) Match.com üzerinden bir araya gelen insanlardan bir milyon çocuk doğmuştur!

Match.com çevrimiçi tanışma sitelerinden en çok kullanılanı olarak geçiyor. Site yönetimi geçtiğimiz hafta yaptığı açıklamada match.com’u kullanarak tanışan insanlardan 1 milyon çocuğun dünyaya geldiğini iddia etti.

İnternet Hakkında bilgiler


9) İnternetin sadece küçük bir bölümünü kullanmaktayız!

Araadığımız şeylerin çoğunu arama motorları sayesinde kolayca erişiriz. Motorlar aradığımız bilgileri internetin surface web olarak adlandırılan yüzey kısmında bulur. Fakat internetin görünmeyen yüzü de bulunmaktadır ve buna Deep Web adı verilir. Bu gölgede tıbbi kayıtlar, aranabilir olamayan şeyler ve gizli bilgiler bulunur. Deep Web’in arkasından Dark Web gelmektedir. Burada devlet arası önemli bilgilerin bile bulunabileceği iddia edilmektedir. Girmedik bilmiyoruz :)

İnternet Hakkında bilgiler


10) IMDb, 1990 yılında kurulmuştur!

Dizi ve film dünyasının vazgeçilmezi IMDb 21 Ekim 1990 yılında kurulmuştur. Bu dönemden beri film ve dizileri puanlama yapmaktadır.

İnternet Hakkında bilgiler


11) İnternet 5 yıl içerisinde 50 milyon kullanıcı artırmıştır!

Radyo 38 yıl, televizyon 13 yıl internet ise sadece 5 yıl içerisinde 50 milyon kişiye ulaşmıştır.

İnternet Hakkında bilgiler


12) ABD hükümeti fiber internet gelmediği için 400 milyar Dolar kaybetmiştir!

90’lı yıllarda Clinton yönetimi, Amerika’daki herkesin fiber optik aracılığıyla yüksek hızda internete sahip olmasını istemiştir. Telekom firmaları da bunu yapacaklarını açıklamalarına rağmen teşviğe ihtiyacı olduklarını açıklamıştır. Hükümet bunun karşılığında vergi iptalleri ile firmaları teşvik etmiştir ancak firmalar bunun ardından fikir değiştirerek fiber internete geçmemiştir. Hala ABD’de fiber ağı yoktur ve vergi indirimleri hükümete 400 milyar dolar kaybettirmiştir.

İnternet Hakkında bilgiler


13) Norveç’in %98’i internet kullanmaktadır!

ABD nüfusunun %88’i internet kullanırken Norveç’te bu oran %98’dir.

İnternet Hakkında bilgiler


14) Youtube’un telif robotları her gün 100 yıldan fazla video tarar!

İnternet ortamında hırsızlığı azaltmak amacıyla kurulan telif kontrol yazılımlarının en gelişmişi Youtube’da bulunmaktadır. Youtube’un telif robotları her gün ortalama 300 yıl uzunluğunda video taramaktadır.

İnternet Hakkında bilgiler


15) Her gün ortalama 30.000 web sitesi saldırıya uğramaktadır!

İnternet üzerinde özgürce gezmek ne kadar kolaysa siber güvenliği sağlamak o kadar zordur. Hacker’lar her gün kolayca girebilecekleri web sitelerini tarar ve günde ortalama 30.000 web sitesi saldırıya uğrar.

İnternet Hakkında bilgiler

BONUS; 

İsviçreli bilim adamları tarafından yapılan araştırmalar doğrultusunda NeOldu.com'un en yararlı web site olduğu ortaya çıkmıştır :)))

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
5 Yorum