İngiliz Çoban Köpeği (Old English Sheepdog) Bakımı ve Özellikleri

İlginç görünümü ve oyunculuğuyla bilinen İngiliz Çoban Köpeği diğer bir ismiyle Old English Sheepdog hakkında merak edilenleri cevapladık. Büyük köpek cinsleri arasında yer alan Old English Sheepdog cins bakımı ve özellikleri...
İngiliz Çoban Köpeği (Old English Sheepdog) Bakımı ve Özellikleri

Old English Sheepdog Hakkında Merak Edilenler

Old English Sheepdog

Old English Sheepdog cinsinin kökeni konusunda farklı iddialar ortaya atılmaktadır. Bazı araştırmacılar bu ırkın Owtchar adı verilen eski bir Rus ırkından köken almış ve Baltık Denizi üzerinden İngiltere'ye getirilmiş olduğunu söylemektedir. Kökeni tam olarak bilinmese de bu sevimli dostumuz İngiliz Çoban Köpeği, 19. yüzyıllarda İngiltere'de yaygın olarak kullanılan, kuyruksuz olduğu veya kuyrukları kesildiği için Bobtail olarak adlandırılmıştır. 18. Yüzyıllarda bu türün kuyrukların kesilmesi, vergiden muaf çoban köpeklerinin ayrımı için gerekliydi. Çiftçiler her bahar koyun kırkımı sırasında köpeklerini de traş eder, tüylerini battaniye veya giysi yapımında değerlendirilmektedir. Old English Sheepdog başarılı bir koyun çobanıdır, ayrıca soğuk havaları iyi tolere ettiği için ren geyiği gütmek için de kullanılmıştır.


Old English Sheepdog Köpek Kişiliği

Old English Sheepdog

Nesiller öncesinde, Bobtail asabi ve güvenilmez köpekler olarak görülürdü fakat bu davranışları uzun zaman önce ortadan kalkmıştır. Old English Sheepdog, nazik, sevecen ve iyi bir arkadaştır. Zeki, sadık ve koruyucudur. Çok güçlü gütme içgüdüsüne sahip bir ırk olduğundan ailesini, özellikle küçük çocukları gütmeye çalışabilir. Fakat bunu çoğu çoban köpeğinin tersine topukları ısırarak değil, çarpıp devirerek, tos vurarak yapar çünkü sığır için değil, koyun gütmesi için yetiştirilmiş bir köpektir.

Çocuklarla çok iyi anlaştığı bilinen İngiliz Çoban Köpeği, ailesine son derece bağlı ve oyuncudur. Bazıları inatçı olabilir, bu nedenle sıkı bir eğitim şarttır. Tipik bir çoban köpeği olarak dikbaşlıdır, sahibinin emirlerini yerine getirmek yerine kendi düşündüklerini uygular, bağımsız kararlar alır. Bu nedenle motivasyonu arttırıcı yöntemler kullanmak eğitimde başarı şansını arttırır. Yeterli derecede egzersiz yaptırıldığı takdirde bir apartman dairesinde yaşayabilir. Ev içinde orta derecede hareketli bir ırktır. Orta boy bir bahçeye gereksinim duyar. 


Old English Sheepdog Köpeği Sağlık Durumu

Old English Sheepdog

Old English Sheepdog köpeği küçük bedeni ve fit duruşu ile bir hayli sağlıklı bir görünüme sahiptir. Köpeğinizin her daim uzun ömürlü olması için kişisel bakım ihtiyaçlarını düzenli olarak gerçekleştirmeniz önerilmektedir. Öte yandan Old English Sheepdog köpeğinin yaşamsal faaliyetlerini en üst düzeyde tutabilmek için her daim kaliteli köpek maması ve yaşına uygun mama tüketimi gerçekleştirilmektedir. Ayrıca vücut-kilo endeksine göre diyet maması da kullanılması gerekebilir.

Yapılan araştırmalar neticesinde Old English Sheepdog köpeğinin ortalama yaşam beklentisi 10 ile 12 yıl arasında değişiklik göstermektedir. Her daim sağlıklı olduğundan emin olmak için düzenli veteriner hekim kontrolü önemlidir. Ayrıca Old English Sheepdog köpeğinin doğuştan gelen bazı kalıtsal hastalıklara sahip olma riskine karşı kontrollü olmanızda fayda var.


Old English Sheepdog Köpek Görünümü

Old English Sheepdog

Old English Sheepdog, büyük kare vücutlu, kabarık salaş görünümde kürk yapısına sahip yetenekli bir sürü köpeği ırkıdır. Gövdesi kaslı ve dengelidir. Sırt seviyesi omuzdan geriye doğru yükselen eğime sahiptir. Diğer ırklarda görülmeyen bu eğim ırk karakteristiğidir. Göğsü geniş, bacakları düz ve ayakları küçüktür. Kafası, kareye yakın bir şekilde ve uzun tüylerle kaplıdır. Gözleri, mavi veya kahverengi olabilir. 

İngiliz Çoban köpeği ya doğuştan kuyruksuzdur (Bobtail adı bu nedenle verilmiştir) ya da tamamen ampute edilir. Bobtail, kendisine izolasyon sağlayan uzun çift katmanlı bir kürke sahiptir. Kabul edilen renkler mavi, gri, gri-mavi veya mavi merledir (açık ton üzerinde koyu tonda lekeler). Bu renk seçenekleri dahilinde beyaz desenler olabilir. Bazen beyaz hakim renk olup üzerinde sayılan renklerden desenler görülür. Bir ırk özelliği olarak, ayı yürüyüşünü andıran yuvarlanır gibi farklı bir yürüyüş şekli ve yüksek, çınlayan bir havlaması vardır. 


Old English Sheepdog Köpek Bakımı

Old English Sheepdog

Diğer köpek cinslerinde olduğu gibi Old English Sheepdog köpeğinin de sağlıklı ve uzun ömürlü bir yaşam için bakım oldukça önemlidir. Köpeğinizin bakım uygulamalarını yaparken düzenli tarama ölü tüylerden kolayca arınmasına yardımcı olmaktadır. Tüy uzunluğu ve yapısına göre Old English Sheepdog köpeğini günlük yada haftalık olarak tarayabilirsiniz. Öte yandan köpeğinizin patilerinin sağlıklı kalması için düzenli tırnak kesimi yapmalısınız. Bu uygulamaları köpek kuaförü merkezinde gerçekleştirebilirsiniz.

Old English Sheepdog köpeği bakım uygulamalarında ağız içerisinde oluşabilecek enfeksiyon riskine karşı diş fırçalama önerilmektedir. Ayrıca açık alanda zehirli otlara karşı her daim dikkatli olmanız gerekmektedir. Köpeğinizin mikrop ve parazitlere karşı korunması için düzenli aşı uygulamaları yaptırınız. Aşı uygulaması bağışıklık sistemini kuvvetlendireceği gibi vücut direncini de arttırmaktadır. Son olarak Old English Sheepdog köpeğinizin her daim fit kalması için düzenli egzersiz ihtiyacını gidermeyi ihmal etmeyiniz.


Old English Sheepdog Köpeği Çocuklar ve Diğer Evcil Hayvanlar İle İletişimi

Old English Sheepdog

Çocuklar ile çok iyi geçinebilen bu sevimli dostumuz her daim cana yakınlığı, nezaketi ve sevgi dolu oluşuyla ailelerin favori ev hayvanı olabilmektedir. Hemen her yaştan çocukla iyi geçinen tür onlarla oyun oynamaktan ve açık alanlarda koşuşturmaktan zevk almaktadır.

Diğer evcil hayvanlarla iyi geçindiği söylenen Old English köpeği son derece saygılı bir köpek ırkıdır. Aynı saygının kendisine de gösterilmesini bekleyen sevimli köpek diğer hayvanlar ile iyi geçinebilmektedir. Ancak erken yaşta sosyalleşme çok önemlidir.


Old English Sheepdog Köpeği Kalıtsal Hastalıklar

Old English Sheepdog

Old English Sheepdog her ne kadar sağlıklı bir ırk olarak bilinse de bazı kalıtsal hastalıklara sahip olabilmektedir. Eğer ki kendinize bir Old English Sheepdog sahiplenmeyi düşünüyorsanız köpeklerde yaygın görülen hastalıklar konusunda bilgi sahibi olmanızda fayda var. Özellikle Old English Sheepdog köpeğinde rastlanmakta olan kalıtsal hastalıklar;

Kalça Displazisi (Bu hastalık uyluk kemiğinin kalça eklemine sıkıca oturmaması durumunda ortaya çıkmaktadır. Bazı köpek cinslerinde arka bacaklarından birinde veya her ikisinde de ağrı ve topallama gösterirken, bazı köpek cinslerinde hiçbir ön belirtiye rastlanmamaktadır. Genellikle bu hastalık köpeğin yaşlanması ile şiddetlenecektir. Hastalığın tanısının konması için kalça röntgeni gerekmektedir. Bu hastalık kalıtsal olmasına rağmen, yüksek kalorili besin tüketimine bağlı hızlı büyüme, şiddetli ters hareket yada düşerek yaralanma sonucunda kötüleşmektedir.)

Katarakt (Genellikle genç katarakt olarak bilinen bu hastalık köpeklerde 1 ile 2 yaş aralığında görülmektedir. Nadiren de olsa ileri aşamada körlüğe sebebiyet vermektedir. Bu kalıtsal sorunu taşıyan köpekler çiftleştirilmemelidir.

Hipotiroidizm (Bu hastalık genellikle zor tespit edilmektedir. Tiroid hormonlarının anormal derecede düşük üretilmesi sonucunda ortaya çıkmaktadır. Genellikle bu hastalığa sahip köpeklerde göz akıntısı, soluk almada sıkıntı ve halsizlik görülmektedir. Teşhisin konulması durumunda günlük tiroid hapı tüketilmesi gerekmektedir. Ayrıca bu tedavi köpeğin yaşamı boyunca devam ettirilmelidir.)

Hemeralopia (Gündüz körlüğü olarak bilinen bu hastalık genellikle yavru köpeğin sekiz haftalık olduğu dönemde sahibi tarafından kolayca fark edilebilmektedir. Hastalığın en belirgin yan etkisi yavrunun hareket halinde sürekli bir şeylere çarparak tökezlemesi olarak tanımlanır. Güneşe çıktığında oldukça sersem hareketler sergileten bu hastalık gece olduğunda ortadan kaybolmaktadır. Erken teşhis oldukça önemlidir.

Kalıtsal Polinöropati (Bu hastalık genellikle yürüme bozukluğuna yol açması ile bilinmektedir. Köpekte koordinasyon ve dengesizlik durumuna yol açmaktadır. Genellikle oldukça hafif yada çok şiddetli görülmektedir. Genellikle bir yaşının altında ki köpeklerde görülse de oldukça ani bir şekilde çıkabilmektedir. Bu hastalığa sahip köpek yürüme zorluğu çekebilir hatta düşebilir.

Yukarıda belirtmekte olduğumuz hastalıklar yalnızca bu cinse özgü değildir. Old English Sheepdog köpeğinde bu kalıtsal hastalıklar görülebileceği gibi hiç biri ile karşılaşmaması da oldukça olasıdır. Ancak köpek cinslerinde genellikle rastlanan bu kalıtsal sorunlara karşı köpeğinizi yavruluktan yetişkinliğe kadar düzenli veteriner hekim kontrolüne götürmeniz de fayda var.

Önerilen İçerik: Köpek Cinsleri, Türleri ve Irk Özellikleri

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum