İletişim Sürecinin Dinamikleri | Amaçları ve Aşamaları

İletişim sürecinin dinamikleri hakkında sizler için detaylı bir çalışma yaptık. Sağlıklı bir iletişim için gereken tüm dinamikleri sizlerle paylaşıyoruz.
İletişim Sürecinin Dinamikleri | Amaçları ve Aşamaları

İletişim sosyal hayatımızın vazgeçilmez bir parçasıdır. Sosyal bir varlık olan insan diğer insanlarla iletişim kurarak yaşamak zorundadır. Bu yüzden de iletişim insanlar için son derece önemlidir. İletişim sürecinin dinamiklerini açıklamadan önce iletişim sürecinin aşamalarına bakalım.

İletişim Nedir?

iletişim sürecinin dinamikleri

İletişim, insanlar arasında düşünce, fikir, his, duygu ve bilginin paylaşılması sürecidir. İnsanlar arasındaki bu süreç, karşılıklı etkileşim ve anlaşma sağlamayı amaçlar.

İletişim süreci, bir mesajın göndericiden alıcıya ulaşmasından oluşur ve bu süreçte mesajın anlaşılması, yorumlanması ve yanıt verilmesi de önemlidir. Başarılı bir iletişim, göndericin ve alıcın arasındaki anlaşma ve anlaşma sağlamada önemlidir.

İletişimin Amaçları Nelerdir?

iletişim sürecinin dinamikleri

  • İnsanlar arasında bilgi ve verilerin paylaşılmasına imkan tanır.
  • Anlaşma ve uyum sağlamayı amaçlar ve bu amaçla karşılıklı etkileşim sağlar.
  • İnsanlar arasındaki ilişkilerin kurulmasına, güçlendirilmesine ve sürdürülmesine yardımcı olur.
  • İletişim, insanlar arasında oluşan sorunların çözümüne yardımcı olur ve fikir alışverişi yapılmasını sağlar.
  • İnsanların motivasyonlarını ve davranışlarını etkilemeyi amaçlar.

Bu amaçların yanı sıra, iletişim aynı zamanda dünyayı anlama, insanlar arasındaki farklılıkları anlama ve insanlar arasındaki ilişkileri geliştirme gibi ek faydaları da vardır. Başarılı iletişim, amaçlarına uygun bir şekilde yapılması ile mümkündür.

İletişim Sürecinin Dinamikleri

iletişim sürecinin dinamikleri

İnsanların sosyal yaşantısının vazgeçilmez bir parçası olan iletişimin belirli amacı ve özellikleri vardır. Aşağıdaki kısımda iletişim sürecinin dinamikleri hakkında ayrıntılı bilgilere yer verdik. İşte detaylar;

1. Kodlama

Kod, sistemde var olan şifreleme ve ses veya belli kurallardan oluşan dildir. İletişim sürecinde enformasyonu oluşturabilmek için kodlamaya ihtiyaç duyarız. Kodlar açılırken söylenmeyenlere bakılır. 

2. Ortam

Kişiler arası iletişimde ip uçları verir. Hayatımızda tüketim üzerinden gelen bir sınıfsal karşılık var. Mekânların kalitesi insan ilişkileri arasındaki mesafeyi etkiler. Örneğin kuaför ve saç tasarımcısı farkı bunun iyi bir örneğidir. Ortam soyuttur, onu oluşturan iletişimdir. Ortam mekânın yarattığı etkidir. Mesela bir yere gidildiği zaman mekândan değil ortamdan bahsedilmeye başlanır. 

3. Mekân

Mekân etki gücü ile devreye girer. Mekân ile ortam arasında bir bağ vardır. Mekân somuttur ama ortam net bir şekilde anlatılamaz.

4. Tüketim Anı

Her birey kendisini kendi algı seviyesine göre konumlar. Medya organizasyonları artınca tüketici de artıyor. Birey aslında yalıtılmış bireyler olarak tüketir. Yani medya ve etkilerini tek başına algı gücüyle okur. Kabul eder ya da analiz edip reddeder. 

5. Belirsizlik

İletişimde belirsizlik, geri beslemedeki dört formülden birini aldığımızda da kendini gösterir. Bu belirsiz ortamda enformasyon kendisi devam ettirir. Örneğin Kafka'nın metinleri. Kafka okurla ilgilenmez. Bir mesaj hiç kimse için yazıldıysa, en başarılı mesaj odur çünkü ticari hale gelmeyecektir. İletişim sürecinin en önemli maddesidir.

6. Biçim (Form)

Biçim her zaman temel mesajı oluşturur ve analiz her zaman buna göre başlar. Soru doğurmayan anlatım formlarından soru sorduran anlatım formlarına geçildi. Haber ile reklam biçim ve içerik açısından farklı olsa da son zamanlarda daha çok karışmaya başladı.

Form, algı ve etik ile ilgili bir alandır. Söylem biçimle bağlantılı olarak farklı işliyor. Tüketmeye ihtiyacınız olmadığı halde reklamların arzu ekonomisi yaratması gibi.

7. Tekrar

Değişime karşıdır. Ciddi bir şekilde propaganda yanlısıdır. Örneğin Türkiye'de dizilerin uzun olması bizim gönüllü olarak vaktimizi verdiğimiz tüketim tapınaklarıdır.

İletişim Süreci Aşamaları

iletişim sürecinin dinamikleri

Mesajın anlaşılması, yorumlanması ve yanıt verilmesi iletişim açısından önemlidir. İletişim sürecinin aşamaları, bu sürecin etkili bir şekilde yapılmasını sağlar ve iletişimin başarısını belirler. İletişim sürecinin aşamalarını aşağıdaki kısımda ayrıntılı bir şekilde bulabilirsiniz.

Kaynak (Gönderici)

Duygu, düşünce, istek veya gereksinimlerini iletmek isteyen kişi, kurum veya topluluklardır.

Alıcı (Hedef)

İletilen mesajı alan ve onu kullanılabilir hale getiren kişi veya kurumlardır.

İleti (Mesaj)

Gönderici ile alıcı arasındaki duygu, düşünce, istek veya gereksinimlerden oluşan mesajdır.

Bağlam (Gönderge)

Mesajın gönderilme şekli, mesajın alıcı tarafından doğru algılanabilmesidir.

Dönüt (Geri Bildirim)

Alıcı mesajın kodlarını çözdükten sonra veya yorumladıktan sonra mesaja yanıt veriyorsa bu geri bildirimdir. 

Kanal (Ortam)

İletişimin gerçekleştiği ortam, gönderici ile alıcı arasındaki bağdır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Etkili İletişim Nedir?İletişim Neden Önemlidir?

İletişim süreci nedir?

Bir mesajın göndericiden alıcıya ulaşması ve alıcı tarafından anlaşılması sürecidir.

İletişim sürecinde ne gibi faktörler rol oynar?

İletişim sürecinde gönderici, mesaj, kanal, alıcı, geribildirim gibi faktörler rol oynar.

İletişim sürecinde ne gibi engeller bulunabilir?

Dil farklılığı, kültür farklılığı, yanlış anlamalar, önyargılar gibi engeller bulunabilir.

İletişim sürecinin etkililiği nasıl artırılabilir?

İletişim sürecinin etkililiği, doğru kanal kullanımı, açık ve net mesajlar, aktif dinleme, geribildirim verme gibi teknikler kullanarak artırılabilir.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.