İkinci Dünya Savaşı’nın Kaderini Değiştiren Olaylar

İkinci Dünya Savaşı'nın kaderini değiştiren birçok olay yer almaktadır. Savaşın gidişatını değiştirmiş ve günümüz siyasi politikalarına yön vermiştir.
İkinci Dünya Savaşı’nın Kaderini Değiştiren Olaylar

İkinci Dünya savaşının kaderini değiştiren, tarihe kazınmış bazı olaylar vardır. Sizler için bu olayları geniş kapsamlı bir şekilde inceledik.

İkinci Dünya Savaşı'nın Kaderini Değiştiren 3 Efsane Olay!

İkinci Dünya Savaşı’nın Kaderini Değiştiren Olaylar

İkinci Dünya Savaşı’nın seyrini değiştiren üç önemli olan yaşanmıştır ve bu da sonuçların değişmesinde önemli oranda etkili olmuştur. İkinci Dünya Savaşı’nın seyrini değiştiren olaylar, savaşın erken bitmesine, belki de bir anlamda daha az kan akmasına ve ölen insan sayısının 80 milyon ile sınırlı kalmasında önemli olaylar olarak kaydedildi. Peki, savaşın seyrini değiştiren bu olaylar nelerdir?

80 milyon sivil ve askerin hayatını kaybettiği İkinci Dünya Savaşı’nda yaşanan bazı gelişmeler, savaşın seyrinin ve sonuçlarının değişmesini etkilemiştir. Tarih kaynaklarında yer edinen üç olay şunlardır;

1. Enigma’nın Şifresinin Kırılması

İkinci Dünya Savaşı’nın Kaderini Değiştiren Olaylar

İkinci Dünya Savaşı’nın en önemli makinesi olarak kayıtlara geçen ve önemli istihbarat araçlarının başında gelen “Enigma şifre makinası” Savaş süresi boyunca Nazi Almanya’sının istihbarat ve gizli yazışmalarını şifreleme amacı ile kullanılmaktaydı. Makine, teknolojinin o dönemde çok gelişmemiş olmasına rağmen yapılan yazışma ve konuşmaları şifreleyerek kırılması güç bir hale getiriyordu.

Müttefik kuvvetler, makinenin şifrelerini kırmak için yoğun çaba içerisine girdiler. İngiltere’ye bağlı şifre okulunda Alan Turing ve Thomas Harold Flowers gibi ünlü matematikçi ve bilim adamları, şifreleri kırmak için yoğun bir çaba gösterdiler ve en nihayetinde Naziler’in kullandıkları şifreleme ağını ele geçirmeyi başararak istihbarat değeri yüksek olan belgelere ulaştılar. Tarihçilerin verdikleri bilgilere göre Enigma’nın şifresinin kırılması, İkinci Dünya Savaşı’nın seyrini önemli oranda etkilemiş ve bu sayede savaş iki sene daha erken bitmiştir.

2. Casus Freitas’ın Yakalanması

İkinci Dünya Savaşı’nın Kaderini Değiştiren Olaylar

Kuzey Atlantik’te müttefik gemilerinin seyri hakkında Nazi Almanya’sına önemli bilgiler veren Portekizli bir balıkçı teknesinde çalışan Gastao de Freitas Ferraz adlı casus, Almanya’nın savaşta ciddi kazanımlar elde etmesine yardımcı oluyordu.

8 Kasım 1942’de, Almanya ile Nazi yanlısı Vichy Hükümeti’nin işgali altındaki Fas ve Cezayir’e bir çıkarma yapan General Dwight Eisenhower komutasındaki İngiliz ve Amerikan askerleri, savaşın seyrinin değişmesinde önemli bir rol oynadı. Bu çıkarma ile Vichy hükümeti kolaylıkla yenildi ve Almanlar da sıkı bir şekilde müttefiklere direnerek çıkarmayı püskürtmede başarılı oldular. Ancak tarih 1943’ü gösterdiğinde çatışmanın şiddetinin artması üzerine Almanlar yenilgiye uğratıldı.

Tarihçilere göre eğer casus Freitas Ferraz, Amerikalı ve İngiliz askerlerinin istilasından bir hafta kadar önce yakalanmamış olsaydı savaşın seyri çok daha farklı olacaktı. İkinci Dünya Savaşı’nın seyrini değiştirmede önemli olan bu olay, çoğu kaynakta eksik anlatıldığı için veya anlatılmadığı için çoğu kişi bunu bilmiyor.

3. Richard Sorge’un Tarihi Değiştiren İstihbaratı

İkinci Dünya Savaşı’nın Kaderini Değiştiren Olaylar

Dünya tarihinin en iyi ajanlarından biri olarak kayıtlara geçen Richarda Sorge’un Hitler’in planladığı Barbarossa Harekâtı’na ait planı ve Wehrmacht birliklerinin sayısını 1941 yılının Mayıs ayında Moskova’ya iletme görevini üstlenmişti. Japonya’nın Tokyo kentini çalışma merkezi olarak kullanan ajanın verdiği en önemli bilgilerden biri de Japonya’nın, Naziler Moskova’ya girene kadar Sovyetler Birliği’ne saldırmayacağı bilgisi idi.

Moskova için önemli olan Richarda Sorge, Moskova’nın doğu bölgelerini savunmak amacıyla sevk edilmiş 40’a yakın Kızıl Ordu Birliği’nin ihtiyaç duyduğu yerlerde konuşlandırmaları imkânını ülkeye sağlıyordu.

İstihbaratçı, “Japon anti istihbaratçılar” tarafından yakalanarak 1944 yılında Tokyo’daki Sugamo Cezaevi’nde idam edildi. İstihbaratçı idam edilirken son olarak ‘Çok yaşa Kızıl Ordu! Çok yaşa Sovyetler Birliği” sözlerini söyledi.

İkinci Dünya Savaşı’nın seyrini değiştiren bu üç önemli tarihi olay, savaşın erken bitmesine ve dengelerin değişmesinde önemli olaylar dizisi olarak tarih kaynaklarında yer almaktadır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
İkinci Dünya Savaşı Hakkında BilgilerBirinci Dünya Savaşı Neden Başladı?

İkinci Dünya Savaşı ne zaman başladı?

İkinci Dünya Savaşı, 1939 yılında Almanya'nın Polonya'yı işgal etmesiyle başladı.

İkinci Dünya Savaşı ne zaman sona erdi?

İkinci Dünya Savaşı, 1945 yılında Almanya'nın teslim olmasıyla sona erdi.

İkinci Dünya Savaşı neden başladı?

İkinci Dünya Savaşı, Avrupa'daki ekonomik krizlerin, ülkelerarası anlaşmazlıkların ve bölgesel güç dengelerinin bozulması, karşılıklı savaş tehditlerinin ve saldırgan ülkelerin (özellikle Almanya, Japonya ve İtalya) güçlenmesi gibi faktörlerin bir kombinasyonu sonucu başladı.

İkinci Dünya Savaşı’nda Kaç insan hayatını kaybetti?

İkinci Dünya Savaşı sırasında tahmini olarak 60-85 milyon insan hayatını kaybetti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.