İdrardan Kan Gelmesinin Nedenleri

Basit nedenlerden kaynaklı olarak oluşabileceği gibi ciddi hastalıkların belirtisi olarak da ortaya çıkabilen kanlı idrar hakkında araştırmalar yaptık.
İdrardan Kan Gelmesinin Nedenleri

Kanlı İdrar Neden Olur?

İdrarda görülen kan, birçok nedene bağlı olarak ortaya çıkabilir. Kanlı idrar, önemsiz bir nedenden kaynaklanabileceği gibi ciddi bir tehlikenin habercisi niteliğinde de olabilir. Kanlı idrarla karşılaşmanız durumunda bir an önce doktora başvurmalı ve kanamanın nedenlerini araştırmalısınız.

Kanamanın nedeni bir hastalık ise geç kalınmadan tedaviye başlanmalıdır. İdrarda görülen kan miktarı kanamanın nedenine göre değişkenlik gösterebilir. İdrarda görülen kan, gözle görülecek kadar fazla olabileceği gibi yalnızca kan tahlillerinde de kan hücrelerine rastlanılabilir. Bu tip "mikroskobik kanamalar" genellikle rutin kontrol sırasında ortaya çıkar. Kanlı idrar, toplumun %5’inde görülen bir durumdur.

İdrardan Kan Gelmesinin Nedenleri

Kanlı idrar, hem kadınlarda hem de erkeklerde görülen bir durumdur. Ayrıca çocuklarda da kanlı idrara rastlanılabilir. İdrarda görülen kan, böbrekler, böbrek boruları, mesane ve dış idrar yolundan gelebilir.

Erkeklerde ise prostat hastalıklarından kaynaklanan kanamalar görülebilir. İdrar kanamalarının en önemli nedenlerinden biri kanserdir. Kanserin yanı sıra böbrek taşları ile idrar yolu enfeksiyonları da kanamaya neden olabilir. Bu tip ciddi hastalıkların yanı sıra ağır egzersizler de kanlı idrara neden olabilir.

Kanlı İdrara Neden Olan Bazı Hastalıklar?

 Kanlı idrarın oluşmasına neden olan bazı hastalıklar vardır. Bu hastalıklar idrar yollarının iltihaplanmasına neden olur. Bunun sonucunda da idrar sırasında kan görülebilir. Peki kanlı idrara neden olan hastalıklar nelerdir? İşte kanlı idrar hastalıkları;

1. Sistit

İdrardan Kan Gelmesinin Nedenleri

Mesane iltihaplanması olan sistit, idrar yollarında en sık görülen rahatsızlıklardan biridir. Her hastalıkta olduğu gibi erken teşhis ve tedavi büyük önem taşır. Tedavi edilmemesi durumunda böbreklere yayılabilir ve kalıcı hasar bırakabilir.

Sistit oluşumunu tetikleyen faktörler; doğum, nörolojik problemler, idrar yoluna yapılan müdahaleler, cinsel ilişki, mesane taşı ve az su tüketimi olarak sıralanabilir.

2. Böbrek Taşı

İdrardan Kan Gelmesinin Nedenleri

Kanlı idrara neden olan durumlardan bir diğeri böbrek taşıdır. Böbrek taşı, şiddetli ağrıya neden olduğu gibi bulantı ve kusmaya da neden olabilir. Ancak kanlı idrara neden olan asıl etken, böbrek taşının idrarda tahrişe neden olmasıdır.

3. Mesane Taşı

İdrardan Kan Gelmesinin Nedenleri

Tıpkı böbrek taşında olduğu gibi mesane taşı da kanlı idrara neden olabilir. Taşın mesaneyi tahriş etmesi sonucunda kanlı idrar meydana gelebilir.

4. Hemolitik Anemi

İdrardan Kan Gelmesinin Nedenleri

Alyuvarları yok eden bazı hastalıklar, alyuvarlardaki genetik anormallikler veya bazı ilaçlardan kaynaklanan bir hastalıktır. Hemolitik anemide yorgunluk, güçsüzlük, nefes darlığı ve idrarda kan gibi belirtiler gözlemlenir.

5. Mesane Kanseri

İdrardan Kan Gelmesinin Nedenleri

Mesane kanserinin başlıca belirtisi idrarda kan görülmesidir. Ancak idrarda kan görülen her vaka mesane kanserini işaret etmez. Mesane kanseri nedeniyle meydana gelen kanamalar ara sıra görülür. Mesane kanserinin ileri vakalarında mesane tahrişine ve sancılı idrar yapmaya neden olur.

6. Üretrit

İdrardan Kan Gelmesinin Nedenleri

Genellikle kadınlarda görülen bir rahatsızlık olan üretrit, yetersiz hijyenden kaynaklanan bakteriyel bir iltihaptır. Üretritte sarımtırak akıntı ile birlikte karnın alt kısmında ağrı görülür. Ayrıca sık sık idrara çıkma, idrar yaparken yanma hissi ve kanlı idrar yapma gibi belirtiler de gözlemlenir.

Hangi Test Ve Tetkikler Uygulanır?

Kanamanın belli bir hastalığı işaret ettiğini söyleyemeyiz. Vakaların %15’inde hiçbir soruna rastlanmazken bazı durumlarda tıbbi müdahale gerektiren sorunlar tespit edilebilir. Bu nedenle kanlı idrar sorunu ile karşılaşılması durumunda mutlaka doktora başvurulmalıdır.

Doktora başvurmanız durumunda öncelikle muayene yapılır ve tam idrar tetkiki istenir. Kanama, böbrek hastalıklarından kaynaklanıyorsa bu test ile meydana çıkabilir. Mikroskop yardımıyla kan hücrelerinin şekilleri incelenir ve idrar yolunun hangi bölgesinde problem olduğu bulunabilir.

Ayrıca idrar kültürü yapılarak mikrop üremesinin olup olmadığı tespit edilir. Mikrop üremesi varsa, idrar yolu enfeksiyonundan bahsedilebilir. Bu durumda antibiyotik tedavisi önerilir.

Kanser gibi ciddi hastalıklardan şüpheleniliyorsa idrarda sitolojik inceleme yapılır. Bu inceleme ile kanser hücresi veya anormal hücreler tespit edilebilir. Bir diğer tetkik ise kan testidir. Kan testi ile böbrek fonksiyonları kontrol edilir.

İdrardan Kan Gelmesinin Nedenleri

Yapılan test ve tahlillerin yanı sıra çeşitli görüntüleme yöntemleri ile incelemeler yapılır. Ultrason ile böbreklerde kitle ve tümörün olup olmadığı incelenir. Ayrıca ultrason ile böbreğin etli dokusunu değiştiren durumlar saptanır.

Röntgen ise taş araştırmasının yapılmasını sağlar. Bir diğer inceleme yöntemi ise bilgisayarlı tomografidir. BT (bilgisayarlı tomografi) ile idrar yolunun iç ve dış kısmı incelenir. Röntgene kıyasla taş olup olmadığını daha net bir şekilde gösterir. En sık kullanılan görüntüleme yöntemlerinden biri olan MR (manyetik rezonans) organların iç yapılarının daha detaylı şekilde incelenmesini sağlar.

BT, MR ve röntgen gibi görüntüleme yöntemlerinden farklı olarak sistoskopi yönteminden yararlanılabilir. Mesanenin detaylı olarak incelenmesini sağlayan sistoskopi, aynı zamanda üretra adı verilen idrar yolunun da detaylı bir şekilde incelenmesini sağlar.

Bir diğer yöntem ise böbrek borusunu ve böbreğin içini incelemek adına mesaneden yukarı ilaç verilerek incelenmesidir. Ayrıca gözle direkt görüntüleme için üreteroskopi adı verilen küçük bir operasyona ihtiyaç duyulabilir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Çiş Neden Kötü Kokar?İdrar Kaçırma Neden Olur?
Kadınlarda İdrar Kaçırma Sorunu Neden Olur?

Kanlı idrar neyin belirtisidir?

Prostat, böbrek, mesane tümörleri kanlı idrara neden olur. Bu tümörlerin en sık nedeni ise sigaradır. Yapılan araştırmalara göre pıhtılı, ağrısız kanlı idrar mesane tümörlerinin belirtileri arasında yer alır. İyi huylu prostat büyümesi ve taş hastalığı da idrarda kanamaya yol açar.

Kanlı idrar yapmak ne demek?

Kanlı idrar böbrekten kırmızı kan hücrelerinin idrara sızması sonucunda oluşur. Kanlı idrar yapmak oluşabilecek birçok hastalığın habercisidir. İdrarda oluşan kanama az miktarda olsa bile direkt olarak doktora başvurmak gerekir.

İdrar rengi kan gibi olursa ne olur?

İdrara kan karışması her zaman anormal bir durumdur. Acil müdahale edilmesi gereken bir sorunun varlığını göstermektedir. Sıklıkla üriner sisteminin herhangi bir bölgesinde taş ve enfeksiyonlarda görülmektedir.

İdrardan kan gelmesi durumunda ne yapmalı?

İdrardan kan gelmesi durumunda direkt olarak doktora başvurulması gerekir. İdrar kanaması durumunda idrarın rengi pembe, kırmızı veya kola renginde olabilir. İdrarda kanama az miktarda olsa bile idrarın rengi değişir. Direkt olarak doktora başvurulması gerekir.

İdrar yolu enfeksiyonunda kanama olur mu?

İdrar yolu enfeksiyonunda hastalarda idrar yaparken kasık ağrısı, idrarda yanma, sık idrara çıkma isteği, idrarın bitmeme hissi, bazı hastalarda direkt olarak idrardan kan gelmesi ortaya çıkabilmektedir.

İdrarda kan gelmesi için hangi doktora gidilir?

Eğer kişiye idrar yolu enfeksiyonu teşhisi konulmuş ise ve idrarından sürekli olarak kan geliyorsa üroloji polikliniğe başvurmaları gerekmektedir. Ürolojiye başvurarak bu sorunu ortadan kaldırabilirsiniz.

 

YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum