İdrar Kaçırma Neden Olur? Belirtileri ve Tedavisi

Çoğu zaman kadınlarda görülen bir rahatsızlık olan idrar kaçırmanın nedenlerine, belirtilerine, egzersizlerine ve tedavisine yazımızda yer verdik.
İdrar Kaçırma Neden Olur? Belirtileri ve Tedavisi

Günlük hayatını ciddi bir şekilde etkileyen idrar kaçırma, günümüzde çoğu kişinin yaşadığı sorunlardan birisidir. Erkeklere oranla kadınlarda daha fazla görülen bu rahatsızlık hakkında bilinmesi gerekenlere içeriğimizde bulabilirsiniz.

İşte yetişkinlerde idrar kaçırma hakkında her şey...

İdrar Kaçırma Nedir?

İdrar Kaçırma

İdrar kaçırma herhangi bir anda idrarın, ani ve istemsiz bir şekilde idrar yolundan dışarı akmasına denir. Genellikle idrar yolundan kaynaklı bu durum bazı zamanda bir hastalığa bağlı olarak da meydana gelebilir.

Gülerken, hapşırırken, öksürürken, yürürken hatta otururken bile idrar kaçırılıyorsa, tuvalete çıktığınızda idrar kesesinizin tam boşaltılamadığını hissediyorsanız bu bir sorundur. İdrar kaçırma kişinin iş ve sosyal hayatını olumsuz olarak etkileyen bir durumdur. Her iki cinsiyette de görülebilir. Buna göre de tedavi uygulamaları değişkenlik gösterir.

İdrar Kaçırma Nedenleri

İdrar Kaçırma

Uzmanlar idrar kaçırmanın bir hastalık olarak değil, kişilerin hayatlarını olumsuz yönde etkileyen bir sorun olarak görüyor. Her yaş grubunda görülen bu sorun bazı hastalıkların belirtisi olabileceği gibi farklı nedenler yüzünden de ortaya çıkabilir.

İdrar kaçırmanın altında yatan bazı nedenler bulunuyor. Bunlar vajinal enfeksiyonlar, zor doğumlar, prostat büyümesi, prostat için yapılan ameliyatlar, ilerleyen yaş, fazla kilo ve alkolizmdir.

Kadınlarda İdrar Kaçırma

İdrar Kaçırma

Kadınlarda idrar kaçırma problemi genellikle çok fazla doğum yapan ya da menopoz sonrası görülen bir durumdur. 30 yaşını geçmiş her dört kadından birinde görülen bu problem genç kadınlarda dahi oluşabilmektedir.

Bu problem kadınlarda genellikle genital organın sarkmasından dolayı yaşanır. Genital organ sarkması ise çok sık doğum yapma, kronik öksürük rahatsızlığı, aşırı şişmanlık ve ağır yük kaldırma sonucu ortaya çıkar.

Erkeklerde İdrar Kaçırma

İdrar Kaçırma

Erkeklerde idrar kaçırma kadınlara oranla daha az görülen bir rahatsızlıktır. Çünkü erkeklerde idrarı tutmaya yarayan kas fizyolojik olarak daha gelişmiştir. Aynı zamanda bu kası yıpratacak doğumlara da maruz kalmazlar. Ancak görülmesi durumunda kadınlardan daha şiddetli olarak yaşandığını belirtelim.

İdrar Kaçırma Teşhisi

İdrar Kaçırma

İdrar kaçırma şikayetiyle ilgili doktora gidildiğinde öncelikle günlük idrar takip çizelgesi sunacaktır. Kişinin kaçırdığı idrarın miktarı tespit edildikten sonra sorunun nedeninin nereden geldiğini anlamak için mesanenin nasıl çalıştığını gösteren test uygulanacaktır. Bu şekilde de hastalığın altında yatan nedenler tespit edilecek ve gerekli tedaviye başlanacaktır.

İdrar Kaçırma Sorunu Tedavisi

İdrar Kaçırma

İdrar kaçırma probleminde birkaç farklı tedavi yöntemi uygulanabiliyor. Bu tedavi yöntemleri rahatsızlığın neden oluştuğuna göre değişmektedir. Bu yüzden idrar kaçırmanın altında yatan nedenlerin iyi tespit edilmesi gerekiyor. Rahatsızlığın tedavisi cerrahi müdahale olmadan, kegel egzersizleriyle, ilaçla ve ameliyatla yapılabilmektedir.

Bir hastalık sonucu oluşmayan idrar kaçırmada cerrahi müdahale olmayan tedavi yöntemi uygulanır. Bu tedavide sorunu daha kötü hale getiren kabızlık, şişmanlık, aşırı sıvı tüketimi sonucu oluşan basınç ve sigara kullanımının önüne geçilmeye çalışılır. Pelvis tabanındaki kaslar düzeltilmeye çalışılır.

İdrar Kaçırma

Pelvis kasları idrarı tutan kaslardır. Bu kaslar zarar gördüğünde ya da kabiliyetleri azaldığında idrar kaçırma sorunu ortaya çıkar. Doktorunuzun verdiği Kegel egzersiz listesi ile Pelvis kaslarının güçlendirilmesi hedeflenir. Hamilelik döneminde de bu egzersizler yapılabilir.

Uzman doktorunuz tarafından öngörülen tedavi yöntemi ilaçla tedavidir. Doktorunuz mesane gevşetici ilaçlarla idrar kaçırmanın önüne geçmeye çalışır. Son tedavi yöntemi ise cerrahi müdahaledir. Doktorunuz durumunuzu inceledikten sonra ameliyat yöntemini kullanmaya karar verir. Bu tedavi yöntemi çoğu zaman idrar kaçırma problemi ilerlemiş kişilerde kullanılır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Yatak Islatma Problemi Neden Olur ve Doğal TedavisiNörojen Mesane Nedenleri ve Tedavisi

İdrar kaçırma hangi hastalığın belirtisidir?

İdrar kaçırma problemi bazı hastalıkların da belirtisi olabiliyor. Genellikle şeker hastalığının bir belirtisi olarak karşımıza çıkan idrar kaçırma, hastalık tedavi edilmediği takdirde geçmemektedir. Bu sebeple hastalığın tedavisine geçmeden önce altta yatan nedenlerin belirlenmesi gerekiyor.

İdrar kaçırmamak için ne yapmalıyız?

İdrar kaçırmayı kimse istemez. Bunun için de yapabileceğiniz birkaç şey bulunuyor. Bunlar günde en az 1,5-2 litre sıvı tüketmek, gece uyumadan dört saat önce sıvı alımından kaçınmak, yatmadan önce mesaneyi boşaltmak, aşırı kafeinli, asitli, baharatlı yiyecek ve içeceklerden uzak durmaktır.

İdrar kaçırmanın sebepleri nelerdir?

İdrar kaçırma birçok sebepten ötürü ortaya çıkabilir. Bunlar obezite, ilerleyen yaş, sistit, vajinal enfeksiyonlar, idrar yollarında veya böbrekte taş, idrar torbası sarkması, genetik ve sistittir.

Yetişkin bir insan neden altına kaçırır?

Yetişkin bireylerin altına kaçırmasının altında yatak birçok sebep bulunuyor. Bunlar şeker hastalığı, idrar söktürücü ilaçlar, alkol ve kahve tüketimi, uyku ilaçları, idrar yolu enfeksiyonu, genetik faktörler, kaygı ve strestir.

İdrar kaçırma için hangi bölüme gidilir?

İdrar kaçırma mutlaka tedavi edilmesi gereken bir rahatsızlıktır. Bu yüzden mutlaka bir doktora görünmeniz gerekiyor. Üroloji polikliniklerine başvurarak idrar kaçırma probleminiz için tedavi olabilirsiniz.

İdrar kaçırmaya hangi bitki iyi gelir?

İdrar kaçırma problemine iyi gelen bazı bitkiler bulunuyor. Bunlar andız kökü, kırkkilit otu, karnabahar ve maydanozdur. Bu bitkileri tüketerek idrar kaçırma probleminizi giderebilirsiniz.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.