HES Kodu Nasıl Alınır? Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Sağlık Bakanlığının önlemleri sonucunda seyahat edeceklerin zorunlu olarak kullanması gereken bir uygulamadır. Peki HES kodu nasıl alınır? İşte cevabı;
HES Kodu Nasıl Alınır? Hakkında Bilinmesi Gerekenler

HES Kodu Nasıl Alınır? HES Kodu Nedir?

Türkiye Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığı tarafından yayınlanan bazı kurallara göre, tüm yurt içi ve yurt dışı uçuşlarda yer alacak yolcuların sağlıklı bir şekilde yolculuk yapması için HES Kodu ile kontrol edilmesi gerekmektedir. Uçuşa 24 saat kala tüm yolcuların ülkemizde meydana gelen virüsü taşıyıp taşımadığı HES kodu üzerinden sorgulanacaktır. Hayat Eve Sığar başlığı altında geliştirilen bu uygulama App Store veya Google Play Store üzerinden ücretsiz olarak indirilebilmektedir. Artık HES sayesinde ulaşım veya ziyaret işlemlerinizde Covid-19 hastalığı açısından herhangi bir risk taşımadığınızı bilecek, güvenli ve sağlıklı bir şekilde seyahat edebileceksiniz. HES uygulamasının çıktığını öğrenen vatandaşlar kodunun nasıl alınacağını da oldukça merak etmiş durumda. Peki HES kodu nasıl alınır? Yazımızda, HES kodunun detaylı bir şekilde nasıl alınabileceğini anlattık.

hes-kodu-nedir,-nasil-alinir-001.jpg


HES Kodu Nasıl Alınır?

Kısa mesaj, e-Devlet ve mobil uygulama üzerinden alabileceğiniz HES kodu sağlıklı ve güvenli bir şekilde seyahat etmenizi sağlamaktadır. Vatandaşların en çok merak ettiği soru ise HES kodunun nasıl alınacağıdır. Aşağıdaki maddelerde HES kodunun nasıl alınabileceğini bulabilirsiniz.

HES Kodu Nasıl Alınır;

1. Uygulama üzerinden HES Kodu Alma

App Store veya Google Store'da bulunan Hayat Eve Sığar(HES) uygulamasını indirerek HES Kodu alabilirsiniz. Bunun için;

1. İlk olarak yapmanız gereken Google Play Store veya App Store üzerinden "HES" yani "Hayat Eve Sığar" adlı uygulamayı indirmek olmalıdır.

HES Kodu Nasıl Alınır


2. Uygulamayı indirip açtıktan sonra "HES Kodu İşlemleri" bölümüne girin.

HES Kodu Nasıl Alınır


3. Ardından gelen ekranda "Yeni Kod Ekle" butonuna tıklayın.

HES Kodu Nasıl Alınır


4. HES uygulamasında kodun ne kadar süreceği, paylaşılması veya silinmesi gibi özellikler vatandaşın kontrolüne bırakılmıştır. Aşağıdaki fotoğrafta 1 numaralı kısımdan kodun süresini seçebilirsiniz. 2 numaralı kısımdan oluşturduğunuz koda isim verebilirsiniz. Tüm bunları yaptıktan sonra 3 numaralı kısımdan "Devam" butonuna tıklayarak kodunuzu oluşturabilirsiniz.

HES Kodu Nasıl Alınır


2. Kısa Mesaj ile HES Kodu Alma

HES Kodu Nasıl Alınır

Kısa mesaj yani SMS yönteminde HES yazıp boşluk bırakarak sırasıyla; T.C. kimlik numarası, kimlik kartının ön yüzündeki seri numarasının son 4 hanesi ve paylaşım süresinin kaç gün süreceği yazılır ve 2023 numaralı alıcıya yollanır. Sistem başvurunuzu onaylarsa HES kodunuz telefonunuza gönderilecektir.


3. e-Devlet üzerinden HES Kodu Alma

HES Kodu almanın son yolu ise e-Devlet sisteminizdir. e-Devlet hesabınıza girerek rahatlıkla HES Kodu alabilirsiniz. Bunun için aşağıdaki adımları takip etmeniz yeterli.

1. e-Devlet sistemi üzerinden HES Kodu almak için ise giriş yaptığınız e-Devlet hesabınızdayken arama ekranına "HES" yazın. Gelen Ekranda "HES Kodu Üretme ve Listeleme" seçeneğine tıklayın.

HES Kodu Nasıl Alınır


2. Açılan ekranda sağ orta kısımda bulunan "Yeni HES Kodu" seçeneğine tıklayın.

HES Kodu Nasıl Alınır


3. Burada karşınıza kimlik bilgileriniz ile kodu kimin adına almak istediğiniz seçeneği çıkacaktır. "Kendi Adıma" seçeneğini seçip "Devam Et" butonuna basın.

HES Kodu Nasıl Alınır


4. Gelen ekranda kod bilgileri bulunmaktadır. Burada kodunuza isterseniz "açıklama ya da isim" ekleyebilirsiniz. Alt kısımdan ise kodunuza süre tanımlayabilirsiniz. Ardından "Devam Et" butonuna basın.

HES Kodu Nasıl Alınır


5. Açılan ekranda HES Kodunuz karşınıza çıkacak ve kodlar listenize eklenecektir. 

HES Kodu Nasıl Alınır


HES Kodu Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Son günlerde uçuş yapacak herkesin merak ettiği HES Kodu hakkında bilinmesi gerekenleri aşağıdaki maddelerde bulabilirsiniz.

1. Hes kodunuzu alırken ilk olarak uçuş günlerinizi dikkatli bir şekilde seçmeniz gerekmektedir. Belirli bir gün sayısı belirterek alabileceğiniz HES kodunuzun eğer geçerlilik süresi dolarsa rezervasyonlarınız iptal olmaktadır.

hes kodu-hakkinda-bilinmesi-gerekenler.jpg


2. Hes kodunuz eğer iletişim bilgilerinizi yanlış girdiyseniz de onaylanmamaktadır. Kişisel bilgilerinizdeki hatalar yüzünden de seyahatinize izin verilmeme olasılığı yüksektir.

hes kodu-hakkinda-bilinmesi-gerekenler-001.jpg


3. Türkiye çıkışlı yurt dışı uçuşlarında, yabancı yolcular için HES kodu zorunlu hale getirilmiştir.

hes kodu-hakkinda-bilinmesi-gerekenler-002.jpg


4. Yurt dışına çıkmak isteyen yolcular, HES yazıp aralarında boşluk bırakarak sırasıyla; Pasaport seri numarası, doğum yılı, soy adı yazarak 2023'e mesaj atıp HES kodunu alabilecektir.

hes kodu-hakkinda-bilinmesi-gerekenler-003.jpg


5. HES Kodu 0-2 yaş aralığında olan bebek yolcular için zorunlu değildir.

hes kodu.jpeg


6. HES kodu işlemi her yolcu için ayrı uygulanacaktır.

hes kodu-hakkinda-bilinmesi-gerekenler-004.jpg


7. HES kodu Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları için zorunlu hale getirilmiştir. Yurt içi ve yurt dışı uçuşlarda HES kodu kullanmak gereklidir.

hes kodu-hakkinda-bilinmesi-gerekenler-005.jpg


8. Uçuşuna 24 saatten az kalmış yolcunun sağlığı HES kodu üzerinden kontrol edilecektir. 

hes kodu-hakkinda-bilinmesi-gerekenler-006.jpg


9. Kişinin sağlık durumu Sağlık Bakanlığı sistemleri üzerinden sorgulanır eğer risk varsa seyahati onaylanmaz. Eğer uçuşunuz iptal edilirse Kovid-19 yani Koronavirüs nedeniyle uçmanıza engel olan bir durum belirlenmiştir.

hes kodu-hakkinda-bilinmesi-gerekenler-007.jpg


10. Hatalı girilen T.C Kimlik No veya pasaport bilgisi durumunda seyahatiniz onaylanmayacaktır.

hes kodu-hakkinda-bilinmesi-gerekenler-008.jpg

Neoldu.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum