Hapishane Filmleri - En Gerçekçi ve Ödüllü 40 Cezaevi Filmi

IMDb puanı yüksek ödüllü hapishane filmlerini bu içeriğimizde sıraladık. Listede yaşanmış hikayeleri anlatan, kaçış konulu cezaevi filmleri yer alıyor.
Hapishane Filmleri - En Gerçekçi ve Ödüllü 40 Cezaevi Filmi

IMDb Puanına Yüksek Yerli ve Yabancı En İyi Hapishane Filmleri

Bu listede tüm zamanların en iyi Hapishane filmlerini spoiler içermeden bir araya getirdik. Listemizde yer alan film önerileri hapishanede geçen gerilim, aksiyon, macera ve drama dolu olayları anlatıyor. İşte birçoğu yaşanmış hikayeleri anlatan ödül almış en iyi hapishane filmi önerileri...

Hapishane temalı filmler;

1. Escape from Pretoria (Pretoria'dan Kaçış)

Hapishane Filmleri

Yaşanmış bir olaydan alınan Pretoria’dan Kaçış, Güney Afrikada’da siyasi nedenlerden dolayı tutsak edilen 2 kişiyi anlatmaktadır. Tutsakların hapishaneden kaçış planı izleyiciye aktarılmıştır.

TürHapishaneGerilim
IMDb6.8
Gösterim
Tarihi
2020
YönetmenFrancis
Annan
OyuncularDaniel
Radcliffe
Daniel
Webber
Ian
Hart

2. The Informer (Muhbir)

Hapishane Filmleri

Polis, hapishanedeki mafyaya karşı gizli bir operasyon düzenlemektedir. İçerine sızması için eski bir mahkumla anlaşır. Mahkum, mafyaya karşı muhbirlik yapmak için hapishaneye girer ve olaylar gelişir.

TürHapishaneGerilimSuç
IMDb6.6
Gösterim
Tarihi
2019
YönetmenAndrea
Di
Stefano
OyuncularJoel
Kinnaman
Rosamund
Pike
Common

3. Sulla Mia Pelle

Hapishane Filmleri

Sulla Mia Pelle filmi gerçek olaylardan alınmış bir filmdir. Sulla Mia Pelle’de Stefano Cucchi isimli kişi küçük bir suçtan dolayı göz altına alınmıştır ancak bu sırada gizemli bir şekilde hayatını kaybeder. Cucchi’nin ailesinin hayatı sonsuza kadar değişecektir.

TürHapishaneBiyografiDram
IMDb7.3
Gösterim
Tarihi
2018
YönetmenAlessio
Cremo
-nini
OyuncularAles
-sandro
Borghi
Massi
-miliano
Tortora
Milvia
Marigliano

4. O.G.

Hapishane Filmleri

Louis yaklaşık 24 yıl önce hapsedilmiştir. Her şey devam ederken yakında tahliye edilecektir. Film Louis’in hapishanede yaşadıklarını anlatmaktadır.

TürHapishaneDram
IMDb6.2
Gösterim
Tarihi
2018
YönetmenMadeleine
Sackler
OyuncularJeffrey
Wright
Theothus
Carter
William
Fichtner

5. Shot Caller

Hapishane Filmleri

Filmde hapishanede olan bir mahkum tahliye edilmiştir. Suç çetesi için çalışan mahkum, hapisten çıktıktan sonra çete liderleri ona başka bir görev verirler. Karşıt çeteye saldırmak yeni görevidir ve yaşadıkları filmde aktarılır.

TürHapishaneGerilimSuç
IMDb7.3
Gösterim
Tarihi
2017
YönetmenRic
Roman
Waugh
OyuncularNikolaj
Coster
-Waldau
Omari
Hardwick
Lake
Bell

6. Brawl in Cell Block (99. Blok)

Hapishane Filmleri

Eski bir boksörün yeni işi uyuşturucu kaçakçılığıdır. Bir anda ölümcül hapishane savaşlarının içerisine düşer ve hayatta kalmaya çalışır.

TürHapishaneDramSuç
IMDb7.1
Gösterim
Tarihi
2017
YönetmenS. Craig
Zahler
OyuncularVince
Vaughn
Jennifer
Carpenter
Don
Johnson

7. A Prayer Before Dawn (Şafaktan Önce)

Hapishane Filmleri

Film gerçek bir hikayeden alınmıştır. İngiliz boksör Tayland’da hapse atılır. Hapishane kötü şöhretiyle bilinmektedir. İngiliz boksöre dövüşürse serbest kalacağı söylenir. Boksör Muay Thai turnuvalarına katılır ve özgürlüğü için savaşır.

TürHapishaneBiyografiSuç
IMDb6.9
Gösterim
Tarihi
2017
YönetmenJean
-Stéphane
Sauvaire
OyuncularJoe
Cole
Cherry
Miko
Vithaya
Pansrin
-garm

8. Riot

Hapishane Filmleri

Aksiyon dolu bu gerilim filminde polis memuru Jack Stone öldürülen karısının intikamını almaya çalışıyor. Cinayetten sorumlu olan mafya liderinin hapiste olduğunu öğrenen Jack bir suç işleyerek aynı hapishanenn yolunu tutar.

TürHapishaneAksiyon
IMDb5.2
Gösterim
Tarihi
2015
YönetmenJohn
Lyde
OyuncularMatthew
Reese
Dolph
Lundgren
Danielle
C. Ryan

9. Escape Plan (Kaçış Planı)

Hapishane Filmleri

Mikael Hafstrom’un ünlü eseri olan Kaçış planı filmi akıl dolu senaryosuyla dikkat çekmektedir. Gerilim ve Aksiyon filmleri türünde oldukça sürükleyici olan filmin oyuncu kadrosunda Sylvester Stallone, Arnold Schwarzenegger ve Jim Caviezel bulunmaktadır. Ray Breslin adındaki dünyanın en iyi güvenlik uzmanlarından biri olan adam kendi tasarladığı hapishane güvenlik sistemlerini bir nevi denemek için hapishaneye girer. Kendince tasarladığı kaçış planlarını uygulayabilmek içinse yanına birkaç mahkum daha gerekmektedir. Hapishanenin önemli isimlerinden Emil ile ortaklık yapan Ray yapılan anlaşmadan sonra firarı başlatmıştır.

TürHapishaneGerilim
IMDb6.7
Gösterim
Tarihi
2013
YönetmenMikael
Hafstrom
OyuncularSylvester
Stallone
Arnold
Schwarze
-negger
Jim
Caviezel

10. Cool Hand Luke (Parmaklıklar Ardında)

Hapishane Filmleri

Savaşta gazi olan Luke Jackson işlediği önemsiz bir savaş suçu sebebiyle 2 yıllık bir cezaya mahkum edilir. Hapishane hayatının zorlukları arasında mahkumlar arasındaki hiyerarşinin en tepesine tırmanmayı başaran Luke için yapılması gereken tek bir şey kalmıştır oda hapishaneden firar etmektir. Luke Jackson’un kaçış hikayesinin ön planda anlatıldığı bu filmde başrol George Kennedy En İyi Erkek Oyuncu ödülünü kazanmıştır. Filmin yönetmen koltuğunda ise Stuart Rosenberg oturmaktadır.

TürHapishaneDramAksiyon
IMDb8.1
Gösterim
Tarihi
1967
YönetmenStuart
Rosenberg
OyuncularPaul
Newman
George
Kennedy
J.D.
Cannon

11. The Last Castle (Son Kale)

Hapishane Filmleri

Savaş taktikleri konusunda nam salmış General Irvin, ansızın başına gelen bir haksızlık olayıyla yüksek güvenlikli bir hapishaneye gönderilecektir. Gördüğü manzara karşısında şaşıp kalan Irvin, mahkumların maruz kaldığı acımasız metotları görmezden gelmeyecektir. Albay Winter’ın müdürlük yaptığı hapishanedeki zor şartlar, başarılı asker Irvin tarafından kurtarılmaya çalışılacaktır. “The Last Castle” adıyla vizyona giren filmin yönetmenliğini Rod Lurie gerçekleştirmektedir. Filmin oyuncu kadrosunda Robert Redford, James Gandolfini, Mark Ruffalo, Delroy Lindo ve Steve Burton rol almaktadır.

TürHapishaneGerilimDram
IMDb7.0
Gösterim
Tarihi
2001
YönetmenRod
Lurie
OyuncularRobert
Redford
James
Gandolfini
Mark
Ruffalo

12. Bronson

Hapishane Filmleri

Yönetmenliğini Nicolas Winding Refn’in gerçekleştirdiği “Bronson” filmi, 2008 yılında beyazperdeye aktarılmıştır. İngiliz biyografik suç filmi olarak çekilen yapımın başrollerinde Tom Hardy, Juliet Oldfield, Matt King, Kelly Adams ve Amanda Burton rol almaktadır. Film, 1980’li yılların meşhur mahkumlarından Michael Peterson’ın gerçek hayat hikayesini konu almaktadır. Her daim ismini duyurmak isteyen bu suçlu büyük bir postane soygunuyla işe koyulacaktır. Yakalanmasının ardından cezaevine gönderilen Michael, 7 yıl hapse mahkum edilecektir. İçeride de rahat durmayan azılı suçlunun cezası 34 yıla çıkacaktır. Peterson’un hapishanede geçen sıra dışı hayatını anlatan film, 2008 yılında vizyona giren en iyi suç filmleri arasında yer almaktadır.

TürHapishaneDramSuç
IMDb7.1
Gösterim
Tarihi
2008
YönetmenNicolas
Winding
Refn
OyuncularTom
Hardy
Matt
King
James
Lance

13. Brubaker

Hapishane Filmleri

1980 yapımı hapishane filmi Brubaker, Stuart Rosenberg yönetmenliğinde beyazperdeye aktarılmıştır. En iyi hapishane filmleri arasında gösterilen yapım, 1969 yılında Arkansas Hapishanesi'nde gerçekleşen olayları ele almaktadır. Film, hapishanenin gerçeklerini ortaya koymak isteyen bir müdürün Arkabsas’ta bulunan Wakefield Cezaevi’ne girecektir. Son derece korkunç olaylara şahitlik eden Henry, kimliğini her ne kadar saklıyor olsa da bu durumu daha fazla katlanamayacaktır. Ödüllü filmler listesinde de yer alan yapımın başrollerinde Robert Redford, Morgan Freeman, David Keith, Yaphet Kotto ve Jane Alexander yer almaktadır.

TürHapishaneDramSuç
IMDb7.2
Gösterim
Tarihi
1980
YönetmenStuart
Rosenberg
OyuncularRobert
Redford
Yaphet
Kotto
Jane
Alexander

14. Felon (Suç Çıkmazı)

Hapishane Filmleri

Son derece mutlu ve huzurlu bir aile yaşamı sürmekte olan aile, evlerine giren bir hırsız yüzünden hayatları tepe takla olacaktır. Aile babası Wade Porter hırısız bir sopa darbesiyle öldürmektedir. Geri kalan vaktini hapishanede geçirecek olan Wade, cezaevinin korkunç çığlıklarını izleyicilere anlatmaktadır. Senaristliğini ve yönetmenliğini Ric Roman Waugh tarafından gerçekleştirilen “Felon”, 2008 yılında vizyona girmiş bir ABD hapishane filmidir.

TürHapishaneGerilimDram
IMDb7.4
Gösterim
Tarihi
2008
YönetmenRic
Roman
Waugh
OyuncularStephen
Dorff
Val
Kilmer
Anne
Archer

15. Undisputed 3: Redemption (Yenilmez 3)

Hapishane Filmleri

Isaac Florentine yönetmenliğinde beyazperdeye aktarılan “Yenilmez 3” filmi, 2010 yılında izleyiciyle buluşmuştur. Film 2006 yılında vizyona giren “Yenilmez 2” filminin devamı niteliğindedir. Filmin başrollerinde Scott Adkins, Mykel Shannon Jenkins, Marko Zaror, Marko Zaror, Mark Ivanir ve Hristo Shopov rol almaktadır. Filmin ikinci serisinde bacağını sakatlayan Rus mahkum Boyka, artık daha zor bir mücadelenin içine girmektedir. Artık vaktini tuvalet temizlemekle geçiren Boyka, dövüş turnuvalarına katılmayacaktır. Ansızın gelen bir haber düzenlenen turnuvanın ödül olarak özgürlüğü verdiğini söyleyecektir. Boyka bu karanlık çukurdan kurtulmak için tüm mücadeleyi vermek zorunda kalacaktır.

TürHapishaneGerilimAksiyon
IMDb7.4
Gösterim
Tarihi
2010
YönetmenIsaac
Florentine
OyuncularScott
Adkins
Mykel
Shannon
Jenkins
Mark
Ivanir

16. Starred Up (Yüksek Risk)

Hapishane Filmleri

David Mackenzie yönetmenliğinde beyazperdeye aktarılan “Starred Up” filmi, 2013 yılında beyazperdeye aktarılmıştır. Filmin konusu; kavga olaylarına karıştığı için çocuk hapishanesine atılan Oliver’ın hapishanede geçirdiği maceraları konu etmektedir. İçeride kaldığı dönemde babası hakkında ilginç gerçeklerle yüzleşen Oliver sır perdesini aralıyor. Jonathan Asser tarafından yazılan filmin başrollerinde Jack O’Connell, Rupert Friend, Sam Spruell ve David Ajala rol almaktadır.

TürHapishaneSuçDram
IMDb7.4
Gösterim
Tarihi
2013
YönetmenDavid
Mackenzie
OyuncularJack
O'Connell
Rupert
Friend
Ben
Mendel
-sohn

17. Law Abiding Citizen (Adalet Peşinde)

Hapishane Filmleri

2009 yılının en iyi hapishane filmleri arasında yer aşan “Law Abiding Citizen”, F. Gary Gray yönetmenliğinde beyazperdeye aktarılmıştır. Filmin konusu; soygun sırasında eşini ve çocuğu kaybeden Shelton’un adalet arayışını anlatmaktadır. Gözünü intikam duygusu besleyen acılı baba, gözleri kör olan adaleti kendisi sağlamaya karar verecektir. Adaletin Peşinde filminin başrollerinde Gerard Butler, Jamie Foxx, Leslie Bibb, Colm Meaney ve Bruce McGill rol almaktadır.

TürHapishaneGerilimDram
IMDb7.4
Gösterim
Tarihi
2009
YönetmenF. Gary
Gray
OyuncularGerard
Butler
Jamie
Foxx
Leslie
Bibb

18. Carandiru

Hapishane Filmleri

Carandiru filmi, Brezilya’da nam salmış Sao Paulo Hapishanesi’nde gerçekleşen 1992 ayaklanmalarını beyazperdeye aktarmaktadır. Ortalama 8.000 mahkumun tutulduğu cezaevi, halk arasında “Carandiru” olarak adlandırılmaktadır. Ansızın bir isyan olarak başlayan olaylar, kısa süre içerisinde büyük bir katliama dönüşecektir. AIDS hastalıklarına karşı mücadele için hastaneye gelmiş genç doktor, zamanla çaresizliğin içerisinde kalacağında habersizdir.

TürHapishaneSuçDram
IMDb7.5
Gösterim
Tarihi
2003
YönetmenHéctor
Babenco
OyuncularLuiz
Carlos
Vascon
-celos
Milton
Gonçalves
Ivan de
Almeida

19. Midnight Express (Gece Yarısı Ekspresi)

Hapishane Filmleri

Alan Parker yönetmenliğinde beyazperdeye aktarılan “Midnight Express”, 1978n yılında izleyiciyle buluşmuştur. Dram ve gerilim temalarının en güzel şekilde işlendiği filmin başrollerini Brad Davis, John Hurt, Irene Miracle ve Bo Hopkins üstlenmektedir. Filmin konusu; kendini uyuşturucuya adamış bir gencin Türkiye’de yakalanma hikayesidir. Amerikalı öğrenci Bill Hayes, bu alışkanlığı sebebiyle yakayı ele verecektir. Bundan sonraki hayatını zorluklarla dolu hapishanede geçirmek zorundadır.

TürHapishaneGerilimDram
IMDb7.6
Gösterim
Tarihi
1978
YönetmenAlan
Parker
OyuncularBrad
Davis
Irene
Miracle
Bo
Hopkins

20. Celda 211

Hapishane Filmleri

Gardiyan olmak için işe hazırlanan Juan, diğer çalışanlar tarafından hapishanede gezdirilmektedir. Ansızın tavandan düşen bir parça ile bayılan Juan, diğer gardiyanlar tarafından 211 numaralı hücreye taşınacaktır. Juan’ı ayıltmaya çalışan gardiyanlar, hapishanede çıkan bir ayaklanma ile görevlerinin başına dönecektir. Juan artık bir mahkum olarak hayatına devam etmek zorunda kalacaktır. En iyi Gerilim Filmleri listesinde de yer alan “Celda 211” filminin yönetmenliği Daniel Monzon tarafından gerçekleştirilirken filmin başrollerinde Luis Tosar, Alberto Ammann, Antonio Resines, Marta Etura ve Carlos Bardem rol almaktadır.

TürHapishaneGerilimDram
IMDb7.6
Gösterim
Tarihi
2009
YönetmenDaniel
Monzón
OyuncularLuis
Tosar
Alberto
Ammann
Antonio
Resines

21. Escape from Alcatraz (Alcatraz’dan Kaçış)

Hapishane Filmleri

Dünyanın en ünlü hapishanelerinden olan Alcatraz, inanılması güç bir kaçışa ev sahipliği yapmaktadır. Tüm kolluk kuvvetleri tarafından kaçmanın imkansız olduğu bu cezaevi, üç mahkumun sırlarla dolu kaçışını konu etmektedir. “Alcatraz’dan Kaçış” filmi, ünlü banka soyguncusu Morris’in gerçek hayatından esinlenerek sinemaya aktarılmıştır. Don Siegel yönetmenliğinde çekilen filmin başrollerini Clint Eastwood, Patrick McGoohan, Larry Hankin, Fred Ward ve Roberts Blossom paylaşmaktadır. Maksimum güvenlik düzeyine sahip bu hapishaneden kaçış hale gizemini korumaktadır.

TürHapishaneGerilimDram
IMDb7.6
Gösterim
Tarihi
1979
YönetmenDon
Siegel
OyuncularClint
Eastwood
Patrick
McGoohan
Roberts
Blossom

22. Hunger (Açlık)

Hapishane Filmleri

Hunger filmi, Bobby Sands’ın insanlık dışı maruz kaldığı korkunç muameleleri konu etmektedir. Gerçekliği tüm açıklığıyla beyazperdeye aktaran film, izleyiciyi duygulandırmayı ve tüylerinin diken diken etmeyi başarmaktadır. Steve McQueen yönetmenliğinde çekilen “Açlık” filmi, 1981 yılında İrlanda’Da gerçekleşen açlık grevini konu etmektedir. Filmin başrollerinde Michael Fassbender, Liam Cunningham, Stuart Graham, Brian Milligan ve Liam McMahon rol almaktadır.

TürHapishaneTarihiDram
IMDb7.6
Gösterim
Tarihi
2008
YönetmenSteve
McQueen
OyuncularMichael
Fassbender
Stuart
Graham
Liam
McMahon

23. The Hurricane (Onaltıncı Round)

Hapishane Filmleri

1999 yılı yapımlı biyografi filmi olarak vizyona giren “The Hurricane”, Norman Jewison yönetmenliğinde beyazperdeye aktarılmıştır. Film “Lazarus and the Hurricane” ve “16th Round” kitaplarından esinlenerek sinemaya aktarılmıştır. En İyi Erkek Oyuncu Oscar ödülüne layık görülen filmin başrollerinde Denzel Washington, Deborah Kara Unger, Vicellous Reon Shannon ve Liev Schreiber rol almaktadır. “Onaltıncı Round” dram ve spor temalarının işlendiği en güzel hapishane filmleri arasında yer almaktadır.

TürHapishaneDram
IMDb7.6
Gösterim
Tarihi
1999
YönetmenNorman
Jewison
OyuncularVicellous
Shannon
Denzel
Washington
Deborah
Kara
Unger

24. Das Experiment (Deney)

Hapishane Filmleri

Stanford’un hapishane deneyini konu eden “Das Experiment” filmi, 2001 yılında beyazperdeye aktarılmıştır. Filmin yönetmen koltuğunda Oliver Hirschbiegel otururken filmin başrollerinde Moritz Bleibtreu, Christian Berkel, Oliver Stokowski, Wotan Wilke ve Justus von Dohnanyi rol almaktadır. Filmin konusu; insanların içgüdüsel dürtülerini ölçmek için görevlendirilen bir grup bilim insanının şaşırtıcı deneylerini anlatmaktadır. Filmde gardiyanlar gardiyan, mahkumlar mahkum olarak oynasa da işler her geçen gün korkunç bir hal alacaktır.

TürHapishaneGerilimDram
IMDb7.7
Gösterim
Tarihi
2001
YönetmenOliver
Hirsch
-biegel
OyuncularMoritz
Bleibtreu
Christian
Berkel
Oliver
Stokowski

25. Down by Law (İçerdekiler)

Hapishane Filmleri

Her biri farklı suçlardan hapishaneye girmiş Jack, Bob ve Zack üçlüsü, aynı hücreye gönderilmektedir. Zack Dj, Jack kadın satıcısı ve Bob ise İngilizce konuşabilen bir İtalyan turisttir. Hapishane yaşamıyla adeta dalga geçen Bob, diğer iki oda arkadaşını çileden çıkartmaktadır. En sonunda üç mahkum bir araya gelerek inanılmaz bir kaçış öyküsü hazırlamaktadır. İçerdekiler filminin yönetmenliğini Jim Jarmusch üstlenirken filmin başrollerinde Tom Waits, John Lurie, Roberto Benigni, Ellen Barkin ve Nicoletta Braschi rol almaktadır.

TürHapishaneSuçDram
IMDb7.8
Gösterim
Tarihi
1986
YönetmenJim
Jarmusch
OyuncularTom
Waits
John
Lurie
Roberto
Benigni

26. Birdman of Alcatraz (Alkatraz Kuşçusu)

Hapishane Filmleri

Alkatraz Kuşçusu olarak bilinen filmin yönetmen koltuğunda John Frankenheimer yer almaktadır. 1962 yapımlı ABD filmi olarak vizyona giren filmin başrollerinde Burt Lancaster, Karl Malden, Telly Savalas, Thelma Ritter yer almaktadır. Dört farklı dalda Oscar’a aday gösterilen film, Robert Stroud’un inanılması zor hayatını konu etmektedir.

TürHapishaneDram
IMDb7.8
Gösterim
Tarihi
1962
YönetmenJohn
Franken
-heimer
OyuncularBurt
Lancaster
Karl
Malden
Betty
Field

27. A Prophet (Yeraltı Peygamberi)

Hapishane Filmleri

“Yeraltı Peygamberi” olarak da bilinen A Prophet filmi, Jacques Audiard yönetmenliğinde beyazperdeye aktarılmıştır. Film, Fransa’da hapishaneye gönderilen Arap bir gencin inanılmaz hayat hikayesini konu etmektedir. Cezaevine düşen genç, hapishanenin mafyası olacağından habersizdir. Filmin oyuncu kadrosunda “Tahar Rahim, Reda Kateb, Niels Arestrup, Leila Bekhti” rol almaktadır.

TürHapishaneSuçDram
IMDb7.9
Gösterim
Tarihi
2009
YönetmenJacques
Audiard
OyuncularTahar
Rahim
Niels
Arestrup
Adel
Bencherif

28. Bound by Honor

Hapishane Filmleri

“Blood in Blood out” olarak da bilinen filmin yönetmenliğini Taylor Hackford üstlenmektedir. Film, üç gencin başına gelen sıra dışı olayları ele almaktadır. Paco ve Cruz kardeşler, kuzenleri Miklo’nun 70’li yıllarda Los Angeles çetesine katılmasını konu eden film, gerçek bir hayat hikayesinden esinlenmiştir. Çetenin korkunç işlerine her geçen gün daha çok girişen Meksikalı kardeşler ve kuzen, işin sonunun hapishanede biteceğinden habersizdir. Filmin başrollerinde “Damian Chapa, Benjamin Bratt, Jesse Borrego, Valente Rodriguez ve Victor Rivers” rol almaktadır.

TürHapishaneGerilimDram
IMDb8.0
Gösterim
Tarihi
1993
YönetmenTaylor
Hackford
OyuncularDamian
Chapa
Jesse
Borrego
Benjamin
Bratt

29. Przesluchanie

Hapishane Filmleri

Yönetmenliğini Ryszard Bugajski’nin üstlendiği “Soygun” filmi, 1989 yılında beyazperdeye aktarılmıştır. Henüz suçunun ne olduğunu dahi bilmeyen bir kadını anlatan film, sorgulama süresince kadının maruz kaldığı korkunç olayları izleyiciye aktarmaktadır. Polonya yapımlı dram ve suç filminin başrollerinde Krystyna Janda, Adam Ferency, Janusz Gajos, Bozena Dykiel ve Agnieszka Holland rol almaktadır.

TürHapishaneGerilimDram
IMDb8.0
Gösterim
Tarihi
1989
YönetmenRyszard
Bugajski
OyuncularKrystyna
Janda
Adam
Ferency
Janusz
Gajos

30. Stalag 17 (Casuslar Kampı)

Hapishane Filmleri

İkinci Dünya Savaşı döneminde, Luftwaffe bölgesine yerleşen Naziler, farklı milletlerden bir sürü askeri esir olarak tutmaktadır. Esirler arasında yer alan Amerikan askerleri bir kaçış planı için harekete geçecektir. Sırayla firar gerçekleştiren askerlerden ilk olarak Manfredi ve Johnson kaçacaktır. Kaçışın hemen ardından taarruz ateşiyle öldürülen askerler, diğer esirler tarafından şüphe uyandırmaktadır. Aralarında haber sızdıran bir muhbiri keşfetmeye çalışacaklardır. “Stalag 17” filminin yönetmenliği Bill Wilder tarafından gerçekleştirilirken filmin başrollerinde William Holden, Robert Strauss, Otto Preminger ve Peter Graves rol almaktadır. Stalak 17 filmi en iyi erkek oyuncu Oscar ödülüne layık görülmüştür.

TürHapishaneGerilimDram
IMDb8.0
Gösterim
Tarihi
1953
YönetmenBilly
Wilder
OyuncularWilliam
Holden
Don
Taylor
Otto
Preminger

31. Papillon (Kelebek)

Hapishane Filmleri

Henri Charriere’nin gerçek bir hayat hikayesini konu eden “Kelebek” filmi, 1973 yılında beyazperdeye aktarılmıştır. Franklin J. Schaffner yönetmenliğinde vizyona giren film, daha önce ufak bir suçtan hüküm giymiş Henri’nin, işlemediği bir cinayet suçundan yeniden yargılanmasını ele almaktadır. Kendi masumiyetinin kanıtlayamayan Kelebek lakaplı Henri, Fransa’nın kötü şartlarına sahip meşhur “Şeytan Adası” hapishanesine gönderilecektir. İnsanlık dışı muamelelere şahit olan Henri, o korkunç günleri anlatan muazzam bir kitap kaleme almıştır.

TürHapishaneBiyografiDram
IMDb8.0
Gösterim
Tarihi
1973
YönetmenFranklin J.
Schaffner
OyuncularSteve
McQueen
Dustin
Hoffman
Victor
Jory

32. In the Name of the Father (Babam İçin)

Hapishane Filmleri

“Altın Ayı”, “En İyi Yabancı Film” gibi ödüllere layık görülen “Babam İçin” filmi, Jim Sheridan yönetmenliğinde beyazperdeye aktarılmıştır. Biyografik mahkeme dramı olarak vizyona giren film, Guildford Four’un gerçek hayat hikayesini anlatmaktadır. 1974 yılında haksız yere mahkum edilen 4 kişi, hayatın korkunç gerçeklerini sebepsizce sindirmek zorunda kalacaktır. “In the Name of the Father” filminin başrollerinde Daniel Day, Pete Postlethwaite, Emma Thompson, John Lynch ve Mark Sheppard rol almaktadır.

TürHapishaneGerilimDram
IMDb8.1
Gösterim
Tarihi
1993
YönetmenJim
Sheridan
OyuncularDaniel
Day
-Lewis
Pete
Postleth
-waite
Emma
Thompson

33. I am a Fugitive from a Chain Gang (Ben Bir Pranga Kaçağıyım)

Hapishane Filmleri

“I Am a Fugitive a Chain Gang” filmi, en iyi kara film tarzı yapımlar arasında gösterilmektedir. Amerika’nın Güney bölgesindeki korkunç hapishane şartlarını ele alan film, belgesel havasında beyazperdeye aktarılmıştır. Uzun metrajlı filmler arasında yer alan “Ben Bir Pranga Kaçağıyım” filmi, Mervyn Le Roy yönetmenliğinde çekilmiştir. Filmin başrollerini Glenda Farrell, Paul Muni, Helen Vinson, Noel Francis ve Preston Foster paylaşmaktadır.

TürHapishaneSuçDram
IMDb8.2
Gösterim
Tarihi
1932
YönetmenMervyn
LeRoy
OyuncularPaul
Muni
Glenda
Farrell
Helen
Vinson

34. The Great Escape (Büyük Firar)

Hapishane Filmleri

“The Great Escape” filmi, İkinci Dünya Savaşı sırasında esir düşen bir grup askerin kaçış öyküsünü anlatmaktadır. İki bölümden meydana gelen filmin ilk bölümü kaçış planlarını, ikinci bölüm ise kaçış hareketini anlatmaktadır. IMDb’nin en iyi 250 filmi arasında 99.sırada yer alan “Büyük Firar” filkmi, Paul Brickhill’in aynı isimli kitabından beyazperdeye aktarılmıştır. Filmin yönetmenliği John Sturges tarafından gerçekleştirilirken başrollerini “Steve McQueen, James Garner, Donald Pleasence ve Charles Bronson” gerçekleştirmektedir.

TürHapishaneGerilimDram
IMDb8.2
Gösterim
Tarihi
1963
YönetmenJohn
Sturges
OyuncularSteve
McQueen
Charles
Bronson
James
Donald

35. A Man Escaped (Bir İdam Mahkumu Kaçtı)

Hapishane Filmleri

“A Man Escape” ismiyle beyazperdeye aktarılan filmin yönetmenliğini Robert Bresson üstlenmektedir. Film, İkinci Dünya Savaşı sırasında işgal altındaki Almanların Monyluc Hapishanesi’ne düzenlenen Fransız Direnişçi Andre Devigny’in anılarını konu etmektedir. “Cannes Film Festivali En İyi Yönetmen Ödülü” kazanan filmin başrollerinde François Leterrier, Charles Le Clainche, Jacques Ertaud ve Ronald Monod rol almaktadır. Bir İdam Mahkumu Kaçtı filmi en iyi Fransız yapımları arasında gösterilmektedir.

TürHapishaneGerilimDram
IMDb8.3
Gösterim
Tarihi
1956
YönetmenRobert
Bresson
OyuncularFrançois
Leterrier
Charles
Le
Clainche
Maurice
Beerblock

36. Don't Let Them Shoot the Kite (Uçurtmayı Vurmasınlar)

Hapishane Filmleri

En iyi hapishane filmleri listemizde dördüncü sırada yer alan “Uçurtmayı Vurmasın” filmi, Tunç Başaran yönetmenliğinde beyazperdeye aktarılmıştır. 1989 yılının en sevilen Türk hapishane filmleri arasında gösterilen yapım, yabancı dilde en iyi film dalında Oscar’a aday gösterilmiştir. Filmin başrollerinde Ozan Bilen, Nur Sürer, Rozert Hubes, Füsun Demirel ve Güzin Özyağcılar rol almaktadır.

TürHapishanePolisiyeDram
IMDb8.4
Gösterim
Tarihi
1989
YönetmenTunç
Başaran
OyuncularAyla
Aslancan
Nur
Sürer
Ozan
Bilen

37. Le Trou

Hapishane Filmleri

Jose Giovanni’nin 1957 yılında kaleme aldığı “The Break” filmi, Jacques Becker yönetmenliğinde beyazperdeye aktarılmıştır. BAFTA En İyi Film Ödülü’ne layık görülen filmin başrollerinde Jean Keraudy, Michel Constant, Marc Michel, Phippe Leroy ve Catherine Spaak rol almaktadır. En iyi Fransız filmleri arasında gösterilen “Delik”, karısını birinci sınıf öldürmeye teşebbüsten hapishaneye mahkum edilmektedir. Claude Gaspard, hücre arkadaşlarıyla bu küçük delikten kurtulmanın yollarını aramaktadır.

TürHapishaneSuçDram
IMDb8.5
Gösterim
Tarihi
1960
YönetmenJacques
Becker
OyuncularMichel
Constantin
Jean
Keraudy
Philippe
Leroy

38. American History X (Geçmişin Gölgesinde)

Hapishane Filmleri

American History X, babası öldürülen bir gencin intikam savaşını anlatmaktadır. Derek karakteri, babasını öldüren uyuşturucu tedarikçisine karşı faşist bir çetenin kahramanı haline gelecektir. İntikam çatısı altından sayısız suç ve tecavüze girişen Derek çetesi, bir gün ansızın bir olayla sarsılacaktır. Arabasını çalmaya çalışan iki siyahiyi öldüren Derek, artık hayatını hapishanede geçirecektir. Geçmişin Gölgesinde filminin başrollerinde Edward Norton, Edward Furlong, Fairuza Balk, Stacy Keach ve Avery Brooks rol almaktadır. David McKenna tarafından kaleme alınan filmin yönetmenliği Tony Kaye tarafından gerçekleştirilmiştir.

TürHapishaneSuçDram
IMDb8.5
Gösterim
Tarihi
1998
YönetmenTony
Kaye
OyuncularEdward
Norton
Edward
Furlong
Elliott
Gould

39. The Green Mile (Yeşil Yol)

Hapishane Filmleri

Üç Oscar adaylığı ile adını duyurmuş başarılı yönetmen Frank Darabont’un yazdığı ve yönettiği “The Green Mile filmi, Stephen King’in “Yeşil Yol” adlı romanından beyazperdeye uyarlanmıştır. Başrollerinde Michael Clarke Duncan, Tom Hanks, Sam Rockwell, David Morse ve Doug Hutchison’un yer aldığı film, “En İyi Film Ödülü”, “En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu Ödülü”, “ En İyi Senaryo Ödülü” ve “ En İyi Özgün Müzik Ödülü” almıştır. Film, bir hastane görevlisi ile mahkum arasında geçen dramatik öyküyü konu etmektedir.

TürHapishaneFantastikDram
IMDb8.6
Gösterim
Tarihi
1999
YönetmenFrank
Darabont
OyuncularTom
Hanks
Michael
Clarke
Duncan
David
Morse

40. The Shawshank Redemption (Esaretin Bedeli)

Hapishane Filmleri

“The Shawshank Redemption” ismiyle vizyona giren Esaretin Bedeli, Frank Darabont yönetmenliğinde beyazperdeye aktarılmıştır. En İyi Akademi Ödülü’ne layık görülen filmin başrollerinde Tim Robbins, Morgan Freeman, Bob Gunton, William Sadler ve Mark Rolston rol almaktadır. Film, genç bir bankacı olan Andy Dufresne’ın, karısını ve çocuğunu öldürmesiyle ömür boyu hapse mahkum edilmesini konu almaktadır.

TürDramPolisiye
IMDb9.3
Gösterim
Tarihi
1994
YönetmenFrank
Darabont
OyuncularTim
Robbins
Morgan
Freeman
Bob
Gunton

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum