Gebelikte Hepatit B Nasıl Bulaşır? Aşısı ve Tedavisi

Ülkemizde sık rastlanan ve bulaşıcı bir hastalık olan Hepatit B'nin hamileliğe olan etkilerini içeriğimizde detaylıca inceledik.
Gebelikte Hepatit B Nasıl Bulaşır? Aşısı ve Tedavisi

Hamile olan kişilerin dikkat etmesi gereken bir hastalık olan Hepatit B, bulaşıcı olduğu için anneden bebeğe geçişi mümkündür. Bulaşması durumunda bebeklerde oldukça ciddi sonuçlara neden olabilen bu hastalığı erken fark etmemiz oldukça önemlidir. Bu içeriğimizde hamilelikte Hepatit B nasıl bulaşır, belirtileri nelerdir ve tedavisi nasıldır gibi soruların cevabını vereceğiz.

İşte hamilelikte Hepatit B hakkında bilinmesi gereken her şey...

Hamilelikte Hepatit B Nedir?

Hamilelikte Hepatit B

Hepatit B, HBV virüsünün insan vücuduna girmesiyle ve karaciğerde büyük hasarlar oluşturmasıyla çok tehlikeli boyutlara ulaşabilen bir hastalıktır. Yakın temasla bulaşabilen Hepatit B, gebelere bulaşarak bebeğin geleceği için çok tehlikeli olabilir.

Hepatit B geçiren yetişkinlerin %5 ile %10'luk kısmında durum kronikleşir. Çocuklarda ise bu oran %70'lerdir. Kronikleşen Hepatit B hastalığı ise karaciğer yetmezliği, siroz ve karaciğer kanserinin oluşma ihtimalini arttırmaktadır. Bu yüzden Hepatit B oldukça tehlikeli bir hastalıktır.

Hepatit B Bulaşma Yolları Nelerdir?

Hamilelikte Hepatit B

Hepatit B virüsü birkaç yolla bulaşabilmektedir. Bunlar kan, tükürük ve menidir. Kan transfüzyonları, enjeksiyon iğneleri, hastalıklı kişinin kanı bulaşmış tıraş takımı, ustura gibi aletlerin temasıyla Hepatit B virüsü kandan bulaşabilmektedir.

Hepatit B hastalığı olan kişinin açık yara veya cilt sıyrığı ile teması halinde başka bir kişiye tükürüğünü bulaştırması sonucunda bulaşma gerçekleşir. Ayrıca Hepatit B'nin cinsel ilişki sırasında da bulaşması muhtemeldir.

Hamilelikte Hepatit B Hastalığının Belirtileri Nelerdir?

Hamilelikte Hepatit B

Çok hafif belirtiler gösteren bir hastalık olan Hepatit B'nin çoğu insan grip olduğunu düşünür. Hepatit B hastalığının en bilinen belirtileri yorgunluk, aşırı halsizlik, tüm vücutta ağrı, iştahsızlık, bulantı, kusma, hafif seyirli ateş ve karaciğer bölgesinde ağrıdır.

Yukarıda saymış olduğumuz belirtileri kendinizde görmeniz halinde Hepatit B virüsü sizde olabileceğinden şüphelenmelisiniz. Bu durumda mutlaka uzman bir doktora danışmanız gerekiyor. Doktorunuz durumunuzu izleyerek Hepatit B virüsünün çocuğunuza bulaşmaması için gereken önlemleri alacaktır.

Hamilelikte Hepatit B Anneye ya da Bebeğe Zarar Verir Mi?

Hamilelikte Hepatit B

Hamile olmak Hepatit B'nin daha ağır veya hafif geçmesine neden olmamaktadır. Normalde Hepatit B hastalığı nasıl seyredecekse hamile olan kişilerde de aynı şekilde görülür. Hastalığın anne karnındaki bebeğe ise herhangi bir olumsuz etkisi yoktur.

Hepatit B doğum sırasında bebeğe bulaşabilmektedir. Bu durumda bebeğinizde ciddi komplikasyonlar gelişebilir. Bu yüzden doktorunuza danışmalı ve onun önerileriyle süreci devam ettirmelisiniz.

Hepatit B Hastası Olan Hamileler Ne Yapmalıdır?

Hamilelikte Hepatit B

Doğum sırasında bebeğe virüsün geçme ihtimali çok yüksek olduğu için, doğumdan hemen sonra bebeğe koruyucu Hepatit-B aşısı ile birlikte Hepatit-B Hiperimmün-globülin serumu yapılmalıdır. İlk 48 saat içinde bu aşının yapılması çok önemlidir. Bu aşı bebeğe geçen virüsün yok olmasını sağlar.

Gebelikte Hepatit B geçiren veya taşıyıcı olan anne adaylarının düzenli olarak izlenmesi gerekir. Hamilelik süresince anne için Hepatit-B Antijeni ve karaciğer fonksiyon testleri düzenli olarak yaptırılmalıdır.

Hamilelikte Hepatit-B Aşısı

Hamilelikte Hepatit B

Hepatit-B, hamilelikte ortaya çıkan ve son derece risk taşıyan bir hastalık türüdür. Bu hastalığın aşısı hamilelikte her zaman uygulanan bir aşı türü değildir. Bu yüzden hamilelikte Hepatit-B aşısı sadece risk taşıyan kişilere yapılmaktadır.

Normalde daha önceden bu aşı sürecinin tamamlanmış olması gerekmektedir. Ancak bazı nedenlerden dolayı bu gerçekleşmez ve aşıya ihtiyaç duyulur. Hepatit B aşısı canlı olmayan virüsün bazı parçalarını içermektedir. Bu da anne adaylarının herhangi bir olumsuzluk yaşamasına neden olmaz.

Hamilelik Esnasında Hepatit B Hastalığının Tedavisi Nasıl Olur?

Hamilelikte Hepatit B

Bu hastalığın tedavisi de belirtileri gibi normal kişilerle aynıdır. Dolayısıyla bu dönemde anne adayına bol bol istirahat, özel karaciğer koruyucu bir diyet ve bazı destekleyici vitaminler önerilmektedir. Bu öneriler sayesinde Hepatit B'nin ilerlemesi yavaşlatılır. Ancak Hepatit-B'yi geçiren herhangi bir ilaç günümüzde yoktur.

Kan testiyle koyulan Hepatit B hastalığının teşhisinden sonra çoğu zaman tedaviye ihtiyaç duyulmaz. Bu durumda sadece semptomların yol açtığı yakınmaları azaltmak için ilaçlar reçete edilebilir. Tedaviye ihtiyaç duyulduğu zamanda ise hastalığın karaciğer yetmezliğine, siroz ve karaciğer kanserine dönüşme ihtimali düşürülmeye çalışılır.

Hamilelikte Hepatit-B'nin Bebeğe Geçmesi Nasıl Önlenir?

Hamilelikte Hepatit B

Hamilelikte geçirilen Hepatit B hastalığı esnasında kesinlikle anneler bebeklerini emzirmemelidir. Virüs anne sütünden bebeğe kolayca geçeceği için bu durum son derece önemlidir. Hastalığı taşıyan annelerin bu dönemde dikkatli olması gerekmektedir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Gebelik Haftası HesaplamaGebelikte Zeka Testi
Aşırı Kilo Gebeliği Etkiler Mi?Hamilelikte Aşerme
Gebelikte Kordon DolanmasıHamilelikte Beslenme
Hamilelerde Cinsel YaşamHamilelikle İlgili Yanlış Bilinenler
Hamile PilatesiHamilelikte Saç Boyatma
Yaşlara Göre Hamile Kalma OlasılığıHamilelikte Kan Pıhtılaşması

Hamilelikte Hepatit B aşısı ne zaman yapılır?

Hepatit B aşısının daha önce hiç aşılanmamış kadınlarda 2. trimester döneminde yapılması önerilmektedir. Normal aşı takvimine uygun bir şekilde (0, 1, 6. ay) dönemlerinde Hepatit B aşısının yapılması önerilmektedir. Genellikle ilk doz 5. ayda ikinci doz ise 6. ayda yapılmaktadır.

Hepatit B taşıyıcısı anneden bebeğe geçer mi?

Hepatit B virüsü, enfekte kan ve vücut sıvılarının deri ya da mukozaya teması sonucunda bulaşmaktadır. Kornon kanında, amnion mayi içinde, vajinal salgılarda, bebeğin midesinde ve anne sütünde tespit edilen HBV, birkaç yoldan anneden bebeğe geçebilmektedir. Bu virüs intrauterin dönemde, doğumda ya da doğumdan sonraki dönemde geçebilmektedir.

Hamilelikte Hepatit B aşısı zararlı mı?

Hepatit B aşısının içerisinde canlı olmayan virüse ait bazı antijenler bulunmaktadır. Bu sayede hamilelik sırasında uygulanması durumunda herhangi bir olumsuzluk yaratmamaktadır.

Hepatit B hastaları kaç yıl yaşar?

Hepatit B hastaları gerekli kontrol ve tedavi yöntemleriyle sağlığına kavuşturabilir. Ancak Hepatit B virüsü kan ve karaciğerlerinizde ömür boyu kalabilmektedir. Yine de normal insanlar gibi uzun ve sağlıklı bir yaşam sürebilirsiniz.

Gebelikte Hepatit B aşısı kaç doz?

Daha önceki yapılan aşılar tam değilse veya aşının üstünden 10 seneden daha fazla süre geçmişse Hepatit B aşısı yapılmaktadır. Hepatit B aşısı 1 ay arayla toplam iki doz yapılmaktadır.

Gebelikte Hepatit B nasıl bulaşır?

Annedeki Hepatit B plesanta yolu ile bebeğe çok nadir geçmektedir. Daha çok doğum esnasında bebeğin anne sıvıları ile teması sonucunda virüs bulaşmaktadır.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum