Hamilelik Lekeleri Nasıl Geçer? Nedenleri ve Tedavisi

Anne adaylarını etkileyen en önemli problemlerden birisi olan hamilelik lekelerinin nedenlerini, önleme yollarını ve tedavisini yazımızda bulabilirsiniz.
Hamilelik Lekeleri Nasıl Geçer? Nedenleri ve Tedavisi

Gebelik döneminde çoğu kişide meydana gelen lekeler, kişinin günlük hayatta kendisini mutsuz hissetmesine neden olabilir. Kloazma, melezma, güneş lekesi ya da hamilelik lekesi olarak bilinen bu koyulaşma, süreçte yaşanan hormon yükselmesi gibi sebeplerden dolayı meydana gelmektedir. Bu içeriğimizde hamilelik lekesi nedir, sebepleri nelerdir, nasıl geçer ve tedavisi ve önleme yolları nelerdir gibi soruların cevabını vereceğiz.

İşte hamilelik lekesi hakkında bilinmesi gerekenler...

Hamilelik Lekesi Nedir?

Hamilelik Lekesi

Deride güneşten gelen ultraviyole ışınlarına bağlı olarak oluşan deri hastalığına melasma yani hamilelik lekesi denir. Genellikle koyu kahverengi olan bu lekeler üst dudak, yanak ve alın bölgesinde yoğunlaşmaktadır. Ancak yüzün yanı sıra boyun, iki göğüs arası ve kolun dış tarafında da bu koyu lekelenmelerin oluştuğunu söyleyebiliriz.

Hamilelik lekesi olarak adlandırılan bu sorun, hamilelerin yanı sıra doğum kontrol hapı, yüze uygulanan ağda ve bazı kozmetik ürünlerin kullanılmasından sonra da meydana gelebilir. Bu lekelenmelerin olduğu dönemde güneş ışığından kaçınmak oldukça önemlidir. Aksi halde güneş ışığının cilt pigmentasyonunu arttırması nedeniyle ciltteki bu lekeler kalıcı olabilir.

Hamilelikte Kahverengi Leke, Akıntı ve Kanama Sebepleri

Gebelik döneminde yüzde lekelerin oluşması ve hamilelikten sonra bikini bölgesinde yer alan kahverengi lekelerin birçok sebebi bulunuyor. Bu sebepler fetüs, cinsel ilişkiye girmek, dış gebelik yaşanması, mol gebeliği, embriyonun rahme tutunması, hamilelik sancısı, vajina kanseri ve vajinal enfeksiyondur. İçeriğimizin devamında bu nedenleri inceleyeceğiz.

Fetüs

Hamilelik Lekesi

Hamilelik sebebiyle doğum bölgesinde büyük bir basınç oluşmaktadır. Bunun sonucunda da hamilelik ve doğum esnasında kahverengi akıntı meydana gelmektedir. Hamilelikte leke oluşumunun bir sebebi budur.

Cinsel İlişkiye Girmek

Hamilelik Lekesi

Hamilelik dönenimde kahverengi akıntı gelmesinin ve bikinin bölgesinin kahverengi kalmasının en önemli sebeplerinden bir tanesi de hamilelik döneminde yapılan cinsel ilişkidir. Serviks bölgesinde oluşan irtibat sonrasında kahverengi akıntı ve ağrılar meydana gelebilir.

Dış Gebelik Yaşanması

Hamilelik Lekesi

Hamilelikte görülen lekelenmenin bir diğer nedeni ise dış gebelik yaşanmasıdır. Hamilelik döneminde yaşanan dış gebelik, kahverengi akıntı, kahverengi lekelenme ve ağrıları belirti olarak gösterebilmektedir.

Mol Gebeliği

Hamilelik Lekesi

Gestasyonel trafoblastik, bir diğer adı ile mol gebelik, vücutta yer alan kahverengi akıntı ve kahverengi lekenin başlıca sebeplerinden bir tanesi olarak karşımıza çıkmaktadır.

Embriyonun Rahme Tutunması

Hamilelik Lekesi

Hamilelik esnasında yaşanan bazı durumlarda embriyo rahim duvarına tutunmaya çalışır. Bu durum hamilelik esnasında oldukça sık karşılaşılan bir durumdur. Yaşanan bu durumun ardından kahverengi leke ve akıntı oluşumu ortaya çıkar.

Hamilelik Sancısı

Hamilelik Lekesi

Doğum sancısı esnasında ilk olarak vajina bölgesinde kanama meydana gelir. Meydana gelen bu kanama genel olarak kahverengi renkte meydana gelmektedir. Hamilelikten bir iki hafta önce kahverengi kanama ve akıntı yaşanabilir.

Vajina Kanseri

Hamilelik Lekesi

Hamilelikte kahverengi lekelerin oluşmasında vajina kanseri de karşımıza çıkmaktadır. Bu hastalık çok sık rastlanan bir durum değilse bile lekelerin ortaya çıkmasında ve kalıcı olmasında bir hayli büyük önem taşımaktadır. Bu durumda bir an önce gerekli tedaviyi olmanız gerekiyor.

Vajinal Enfeksiyon

Hamilelik Lekesi

Vajina bölgesinde oluşan virüsler, bu bölgeyi etkiler ve kaşıntı ile yanma hissi yaşatır. Sonrasında da kahverengi akıntı ve kanama meydana gelir. Bu olumsuzluklardan kurtulmanın yolu nedenini ortadan kaldırmaktır. Daha sonra bu etkiler kendiliğinden geçecektir.

Gebelik Lekesi İçin Alınabilecek Önlemler

Hamilelik Lekesi

Hamilelik döneminde birçok kadın için kaçınılmaz bir durum olan hamilelik lekeleri oldukça can sıkıcı bir durumdur. Bu hamilelik lekelerinden kurtulmak ya da bu lekelenmeleri önlemek için çeşitli yöntemler bulunmaktadır.

Uzmanlar hamilelik lekesi yaşamak istemeyen kişilerin çok fazla güneşe çıkmamalarını, çıkacaklarsa yüksek koruma oranına sahip güneş kremlerini kullanmalarını, çeşitli krem ve merhemleri düzenli olarak ciltlerine uygulamalarını ve doğal karışımlardan yardım almalarını önermektedir.

Hamilelik Lekesi Olanlar Makyaj Yapabilir mi?

Hamilelik Lekesi

Kadınların hamilelik döneminde şikayet ettikleri başlıca konulardan biri tedavi sürecinde bu lekelerin tamamen ortadan kalkması için belli bir süre gerekmesidir. Bu süreç içinde kötü bir görünüme neden olan bu lekeleri makyaj ile kapatma konusu her anne adayının sorduğu sorulardandır.

Uzmanlar hamilelik lekelerinin gizlenmesi için kapatıcı gibi çeşitli makyaj malzemelerinden yararlanılabileceğini belirtmektedir. Ancak bunun öncesinde mutlaka güneş koruyucu kremlerinin sürülmesi önerilmektedir.

Hamilelik Lekesi Tedavisi

Hamilelik Lekesi

Anne adaylarının en çok sorduğu sorulardan bir diğeri ise hamilelik lekelerinin tedavisinin ne zaman yapılacağıdır. Bu lekeler için çeşitli uygulamalarla koruma sağlanabileceği gibi lekelerin daha çok yayılmasını önleyebilirsiniz. Ancak bu tedavinin hamilelik sırasında yapılması önerilmemektedir.

Hamilelik lekelerinin birçoğu doğum sonrasında yavaş yavaş ortadan kaybolmaktadır. Ancak bazı kişilerde doğum sonrasında bu lekelerin kalıcı olabildiği gözlemlenmektedir. Bu nedenle leke tedavisinin doğum sonrasında yapılması lekelerin daha etkili sonuç alınmasını sağlayacaktır.

Doğum sonrasında lekelerin renginde solma ve azalma görülmemesi durumunda mutlaka doktora başvurmalısınız. Doktor durumunuza ve özelliklerinize bakarak lazer, tedavisi, kimyasal peeling, PRP tedavisi ve ışık dolgu tedavilerinden birisini kullanacaktır.

Gebelik Lekesi İçin Maskeler

Hamilelik Lekesi

Uzmanlar doğum sonrasında hamilelik lekesini gidermek için doğal yöntemlerden olan maskeleri kullanmanızı öneriyor. Lekelere karşı oldukça etkili olan bu maskeler maydanoz suyu, çilekli, portakallı ve şekerli maskedir.

Maydanoz suyu maskesini uygulamak için limon suyunu ve maydanoz suyunu eşit miktarlarda karıştırınız. Hazırladığınız bu karışımı lekeli bölgeye uygulayınız. 15 dakika beklettikten sonra ılık su ile durulayınız.

Çilekli maskenin yapılması için gerekli malzemeler 1 adet çilek ve 1 kaşık taze sıkılmış limon suyudur. Öncelikle çilekleri çatalla eziniz ve limon suyu ile karıştırınız. Daha sonra temiz cildinize bu karışımı uygulayınız. 20 dakika beklettikten sonra cildinizi ılık su ile yıkayabilirsiniz.

Şekerli maskenin yapımında ise 1 çay kaşığı şeker ve yarım limon gereklidir. Yarım limonun suyunu sıktıktan sonra içine şekeri ekleyiniz. Elde ettiğiniz karışım ile lekelenme olan bölgelere peeling uygulayınız. 10 dakika beklettikten sonra cildinizi ılık su ile temizleyiniz. Cildiniz hassas ise 5 dakika bekletmenizi öneririz. Bu uygulamayı 3 günde 1 yapabilirsiniz.

Portakallı maskenin hazırlanması için gerekli malzemeler ise 1 kaşık limon suyu, 1 kaşık portakal suyu ve 1 kaşık maydanoz suyudur. Malzemelerin hepsini bir kasede karıştırınız. Elde ettiğiniz karışımı leke bulunan bölgeye uygulayınız. 5-10 dakika beklettikten sonra ılık su ile durulayınız. Maskeyi 2 günde 1 tekrarlayınız.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Hamileyken Regl Olunur mu?Doğum Çatlakları İçin Doğal Kür
Anne Hastalıkları Bebeğe Geçer mi?Hamileyken İçilebilecek Bitki Çayları
Hamilelik Belirtileri Nelerdir?Hızlı Kilo Verme Yöntemleri
Gebelikte İlaç ve Vitamin KullanımıGöğüs Ucu Kremi Önerileri
Hamilelikte Çatı AğrısıSüt Arttırıcı Takviye Önerileri
Hamilelik Sonrası ZayıflamaCilt Lekelerine Doğal Çözüm

Hamilelikte oluşan lekeler nasıl geçer?

Gebelikte oluşan lekeler çoğu zaman hamileliğin bitmesinden sonra bir sene içerisinde kendiliğinden geçmektedir. Kalıcı olması durumunda ise ışık dolgu, PRP tedavisi, lazer tedavisi ve kimyasal peeling gibi yöntemler kullanılabilir. Bu yöntemler sayesinde anında lekelerden kurtulabilirsiniz.

Gebelik lekesi ne zaman olur?

Gebelikte görülen açık ve kahverengi lekeler ikinci üç aylık dönemden sonra ortaya çıkmaktadır. Son üç aylık dönemde ise bu lekeler daha da artmaktadır. Çoğu zaman doğumdan sonra bu lekeler geçmektedir.

Hamilelik lekeleri nerelerde olur?

Hamilelik lekeleri çoğu zaman yüzde meydana gelir. Üst dudak, alın ve yanaklarda karşımıza çıkan bu lekeler bazen vücudun farklı bölgelerinde de ortaya çıkabilmektedir. Bu bölgeler boyun, iki göğüs arası ve kolun dış tarafıdır.

Hamile kadınların yüzü nasıl olur?

Hamilelik sebebiyle hormonlarda artış görülür. Bu da pigment artışına neden olarak ciltte hafif koyulaşmaya sebebiyet verir. Bu sayede daha alımlı ve pembemsi bir yanağa sahip olursunuz. Ancak bazı kişilerde koyulaşma lekelere sebebiyet verebilir.

Hamile lekeleri neden olur?

Hamilelik durumunda cilt lekeleriyle karşılaşmak oldukça normaldir. Bunun nedeni ise gebelik döneminde fazlaca salgılanan östrojen ve progesteron hormonlarıdır. Bu hormonlar güneşin yaymış olduğu ultraviyole ışınlarına karşı cildin hassasiyetini arttırır. Bu sebeple de ciltte lekelenmeler görülebilir.

Hamileyken kahverengi leke gelir mi?

Kahverengi renginde oluşan akıntı, hamile kaldıktan sonraki dönemde her an karışınıza çıkabilir. Özellikle birinci trimesterde hafif kanama ve lekelenme olabilir. Bu oldukça normal ve herkesin başına gelebilecek bir durumdur.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum