Hamileler Neden Aşerir? Ne Zaman Başlar ve Ne Zaman Biter?

Neredeyse her hamile olan kadının başına gelen aşermenin nedenlerini, ne zaman olacağını ve nasıl durdurulacağını içeriğimizde bulabilirsiniz.
Hamileler Neden Aşerir? Ne Zaman Başlar ve Ne Zaman Biter?

Hamilelik döneminde çoğu kişinin karşılaştığı aşerme, bir yiyecek ya da içeceği belli dönemlerde aşırı miktarda tüketme isteğine denmektedir. Genellikle ilk trimester döneminde karşımıza çıkan aşerme hakkında bilinmesi gerekenleri derledik. İçeriğimizde aşerme nedir, ne zaman olur, nasıl olur ve ne kadar sürer gibi soruların cevabını bulabilirsiniz.

İşte hamilelikte aşerme hakkında bilinmesi gereken her şey...

Her Hamile Aşerir mi?

hamilelikte aşerme

Her hamile kadının aşereceğine dair inanç yanlıştır. Yapılan araştırmalara göre kadınların yüzde 85'i gebelik süresince en az bir yiyeceğe karşı aşırı istek duyarak aşermiştir. Hangi yiyeceklerin aşerileceği ise net değildir. Her kadın farklı bir yiyeceğe aşerebilir. Hamileler tatlı, tuzlu, baharatlı ya da ekşi herhangi bir yiyeceği gebelik sürecinde aşırı derecede isteyebilir.

Hamilelikte Aşerme Neden Olur?

hamilelikte aşerme

Hamilelikte ortaya çıkan hormonal değişiklikler ve kan şeker seviyesindeki değişikliklerin aşerme üzerinde önemli bir etkisi olduğu tahmin edilmektedir. Ancak hamilelikte aşermenin kesin sebebinin ne olduğu bilinmemektedir.

Hamilelik başladığında salgılanan östrojende artış görülmektedir. Bu da hamile kadının tat ve koku alma hassasiyetini arttıracaktır. Dolayısıyla hamilelerin yiyeceklere karşı aşırı istek duyması çok da şaşırılmaması gereken bir durumdur.

Hamileler Daha Çok Ne Aşerir?

hamilelikte aşerme

Yapılan bir araştırmaya göre hamile kadınların yüzde 40'ı tatlı, yüzde 33'ü tuzlu ve yüzde 17'si baharatlı şeyler aşerir. Bunlardan sonra ise turunçgiller, yeşil elma ve diğer ekşi yiyecekleri aşeren kadınların gelmesi hamilelikte en az ekşi şeylerin aşerildiğini gösterir.

Aşerme Ne Eksikliğinde Olur?

hamilelikte aşerme

Bazı yiyeceklerin aşerilmesi durumunda hamile kadınların sağlığıyla ilgili belirtilerin anlaşılabileceği düşünülmektedir. Bazı beslenme uzmanları hamilelikte kadınların bazı yiyeceklere aşermesinin tesadüf olmadığını düşünüyor.

Demir içermemesine rağmen sigara izmariti, buz gibi ilginç maddeleri yeme isteği olan hamile bir kadının demir eksikliği olabilir. Bunun gibi bir diğer örnek ise çikolata aşeren hamile kadınlarda B vitamini eksikliği olabileceğidir.

Sağlıksız Yiyecekleri Aşeren Hamileler Ne Yapmalıdır?

hamilelikte aşerme

Gebelikte sağlıklı yiyecekler aşeren hamileler için bir sorun yoktur. Sağlıklı yiyecekler tüketildiğinde hamile kadına karşı herhangi bir olumsuz etkisi olmayacaktır. Ancak sağlıksız şeyler aşerdiğinde hamile kadınların bu isteğini bastırmaya çalışması gerekmektedir.

Aşerme isteğinizi bastıramıyorsanız bu yiyeceğin yerini tutabilecek başka bir besine odaklanabilirsiniz. Ayrıca kahvaltı öğününün atlanması hamile bir kadının aşermesini daha da kötüleştirecektir. Bu yüzden her gün düzenli olarak kahvaltı yapmalıdır.

Hamilelikte Aşerme Cinsiyeti Belirler Mi?

hamilelikte aşerme

Aşermenin cinsiyeti belirlediği gibi bir durum söz konusu değildir. Halk arasında çok fazla duyduğumuz ve karşımıza çıkan ekşi yiyince kız çocuk, tatlı aşerince erkek çocuk doğurma gibi bir durum tamamen uydurmadır.

Bebeğinizin cinsiyetini bir tek doktorunuz yapacağı tetkikler sonucunda size söyleyebilir. Başka türlü cinsiyet belirleme ya da öğrenmenin herhangi bir yöntemi bulunmamaktadır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Gebelik Haftası HesaplamaGebelikte Zeka Testi
Hamilelikte Hepatit BYaşlara Göre Hamile Kalma Olasılığı
Aşırı Kilo Gebeliği Etkiler Mi?Hamilelikte Beslenme
Gebelikte Kordon DolanmasıHamilelikle İlgili Yanlış Bilinenler
Hamilelikte Cinsel YaşamHamilelikte Saç Boyatma
Hamile PilatesiHamilelikte Kan Pıhtılaşması

Aşerme diye bir şey var mı?

Her ne kadar çoğu gebelikte karşılaşılan bir durum olsa da aşerme bilimsel olarak kanıtlanmış bir şey değildir. Bazı uzmanlar aşermenin hormonal değişiklikler yüzünden ortaya çıkmış olabileceğini söylemektedirler.

İlk ay aşerme olur mu?

Aşerme en çok ilk trimester döneminde ortaya çıkmaktadır. Yani ilk 3 ay içerisinde aşerme isteği en yüksek seviyeye çıkar. Dolayısıyla ilk ayda aşerme olabileceğini söyleyebiliriz.

Hamile kadın canının çektiğini yemezse ne olur?

Gebelikte aşerilen şeyi yemezseniz herhangi bir olumsuz etkisi olmaz. Her ne kadar bu dönemde aşerme oldukça normal olsa da daha sağlıklı bir doğum için beslenme diyetinize sadık kalmanızı öneriyoruz.

Aşerme nasıl bir his?

Aşermeyi yiyeceklere duyulan bir özlem duygusu olarak nitelendirebiliriz. Hamile kişiler aşermeyi aniden bir yiyeceğin kokusunu ya da tadını duyumsama olarak ifade etmektedirler. Daha sonra da bu yiyeceği yemek istediğini belirmektedirler.

İlk aşerme ne zaman başlar?

Başlangıç zamanı kesin olarak tespit edilemeyen aşerme daha çok gebeliğin 7. ve 16. haftaları arasında kendini göstermektedir. Herkeste farklı zaman dilimlerinde ortaya çıkan aşırı yeme isteği duyma durumu genellikle 4. aydan itibaren kesilmektedir.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.