Hac Ziyaretine Giderken Yanınıza Almanız Gereken 11 Eşya

Hacı adaylarının kolayca ibadet yapabilmesine yardımcı olacak, yanlarına alması gereken eşyaları derledik. İşte hacca giderken alınması gerekenler...
Hac Ziyaretine Giderken Yanınıza Almanız Gereken 11 Eşya

Hac Ziyaretine Giderken Yanımıza Almamız Gerekenler Neler?

Hac ziyareti, İslam dininin gerektirdiği 5 şarttan biri. Her yıl ülkemizden on binlerce hacı adayı umre veya hac gibi ulvi vazifelerini yerine getirmek için kutsal topraklara gidiyor. Mekke ve Medine gibi kutsal toprakların görüldüğü hac ziyareti toplam 5 gün sürse de ülkemizdeki hacı adayları en az 2 hafta kalıyor. Bu sebeple hac ziyareti sırasındaki ibadetler ve kalınacak süre hesaba katıldığında hacı adayları birçok eşyaya ihtiyaç duyuyor.

Bu yüzden, hacı adaylarımız için hac ziyaretine giderken yanlarına alması gereken en önemli eşyaları listeledik. İşte, hacca giderken yanınıza almanız gereken eşyalar.

1. İhram

Hacca Giderken Alınması Gerekenler

Bildiğimiz gibi erkeklerin hac ziyareti esnasında giyecekleri beyaz elbisenin adı ihramdır. Erkek hacı adaylarının ilk önce ihramı temin ederek bavullarına koymaları gerekmektedir. Kadınlar için ihram bulunmamaktadır. Kadın hacı adaylarımız vücut hatları belli olmayacak, sadece el ve yüzleri açık olacak şekilde diledikleri elbiseyi alabilirler.

2. İç Çamaşır ve Elbise

Hacca Giderken Alınması Gerekenler

Hacı adayları kutsal topraklardaki sıcaklığı göz önünde bulundurarak kendilerine 2 hafta yetecek kadar hafif, ince elbiseler, iç çamaşırı ve çorap almalıdırlar. Bu sayede çamaşır yıkatma ve kurumasını bekleme derdinden kurtulmuş olurlar. Ayrıca çok fazla sıcak olduğundan dolayı bol ve açık renkte elbiselerde daha rahat hareket etmelerine yardımcı olur.

3. Cüzdan

Hacca Giderken Alınması Gerekenler

Hacı adaylarının kaldığı otellerde güvenli emanet bölümleri mevcut. Ancak emanet etmek istemediğiniz değerli eşyalarınızı boyna asılan cüzdanın içine koyarak rahatlıkla ibadetinizi yapabilirsiniz.

4. Temizlik Ürünleri

Hacca Giderken Alınması Gerekenler

Arabistan’daki birçok otelde hijyen sorunu ile karşılaşılabiliyor. Bu yüzden yeni nevresim takımı götürmeniz gönül rahatlığıyla uyumanızı sağlayacaktır. Ayrıca kişisel temizliğiniz için; diş fırçası, diş macunu, misvak, peçete, havlu, sabun, şampuan, tarak, tırnak makası, tıraş takımı gibi eşyalarınızı yanınıza almalısınız.

5. Makas

Hacca Giderken Alınması Gerekenler

İhramdan çıkmanın şartları arasında olan saç kesimi için yanınızda mutlaka makas bulundurmanız gerekiyor. Erkekler genellikle berberlerde saç kesim işlemini tamamlasa da kadınlar otelde kendi saçlarını kendileri kesiyor. Bu yüzden makas, hacca giderken unutmamanız gereken eşyalardan biri.

6. Sağlık İhtiyaçları

Hacca Giderken Alınması Gerekenler

Hava değişimden dolayı olabilecek hastalıklara karşı önlem alabilmeniz adına yanınıza ağrı kesici ve mide bulantı ilacı gibi ihtiyaç duyabileceğiniz ilaçlarınızı yanınıza almalısınız. Ayrıca kronik bir rahatsızlığınız varsa ve rutin ilaç kullanıyorsanız bunları yanınızdan ayırmamalısınız. Ek olarak sıcaktan kaynaklı pişik ve benzeri sorunlar içinde krem ve bebek pudrası gibi malzemeler bulundurmalısınız.

7. İbadet Gereçleri

Hacca Giderken Alınması Gerekenler

Hac sırasında bölge çok kalabalık olduğu için bazen camilerde uygun yer bulamayabilirsiniz. Bu yüzden yanınızda gezdirebileceğiniz bir seccade ve tespih almanız iyi olacaktır. Ayrıca her ne kadar her yerde kolayca Kuran-ı Kerim bulabilseniz de harekelerden dolayı anlamanız zor olacağından küçük bir Kuran-ı Kerim bulundurmanız kolay ibadet yapmanızı sağlayacaktır.

8. Güneş Koruyucular

Hacca Giderken Alınması Gerekenler

Mescid-i Nebevi ve Mescid-i Haram'ın zemini beyaz mermerlerle kaplıdır. Güneş panellerinin kapalı olduğu zamanlarda güneş zemine temas ederse, güneş ışıkları yansıma yapar ve gözünüzü açamayacak hale gelebilirsiniz bu sebeple yanınızda mutlaka güneş gözlüğü bulundurmalısınız. Ayrıca güneş yanıklarından korunmak içinde yüksek korumaya sahip bir güneş kremi kullanmanız gerekiyor.

9. İhram Kemeri (Para Kesesi)

Hacca Giderken Alınması Gerekenler

İhram kesesi hem ihramınızın düşmemesini hem de para ve cep telefonu gibi değerli eşyalarınızı koyabilmenize sağlar. Bu sayede rahatça ibadet yapabilmeniz için yardımcı olacaktır.

10. Tavaf Patiği

Hacca Giderken Alınması Gerekenler

Tavaf patiği, Kabe-i Muazzama'yı tavaf ederken giyilmesi önerilir. Erkek hacı adaylarının ayaklarında tavaf sırasında çorap, terlik gibi eşyalar bulunamaz. Ancak kadın hacılar tavaf patiği ile bu kutsal görevi yerine getirebilir. Bu sayede hem ayağınıza bir şey yapışmaz hem de ayak mantarına karşı önlem almış olursunuz.

11. Terlik

Hacca Giderken Alınması Gerekenler

Hem yolculuk esnasında hem de sıcak havalarda kurtarıcı olduğundan dolayı terlik valizde mutlaka olması gereken eşyalar arasında bulunuyor. Ayrıca sadece sıcaklardan korunmak için değil mescitlere daha hızlı ve pratik bir şekilde girip çıkabilmenize de yardımcı olacaktır.


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Hac İçin Vize İşlemleriHac Nasıl Yapılır?
Hac İbadetinin Önemi

Hac için neler gerekli?

Hacca gidebilmek için belli başlı şartlar vardır bunlar vücub ve eda olarak ikiye ayrılır.

Vücub şartları; Müslüman olmak, akıl sağlığı yerinde olmak, hür olmak, maddi yönden hac yapma imkanına sahip olma, hac zamanının gelmiş olması, hacca gitmeyi engelleyecek kadar hasta, sakat ve ihtiyar olmamak, kafir ülkede haccın farz olduğunu öğrenmek.

Eda şartları; Tutsak veya yasaklı olmamak, hac yerinde ve hac yolunda emniyet olması, kadının mahremiyle birlikte gitmesi ve kadının iddet halinde olmaması.

Kimler hacca gitmekle sorumlu?

Haccın farz olabilmesi için kişilerde olması gereken özellikler vardır. Bunlar; Müslüman olmak, akıl sağlığı yerinde olması, ergenlik çağına girmiş olması, özgür olmak, haccın farz olduğunu bilmek ve bakmakla yükümlü olduğu kişileri zor durumda bırakmayacak şekilde maddi kazanca sahip olmak haccın farz olabilmesi için gereklidir.

Hacca gitmeden önce neler yapılır?

Hacca gitmeden önce yapmanız gerekenler arasında; helalleşmek, helal mal ile gitmek, nafaka vermek, niyet ve dua etmek hacca giderken yapılması gereken hazırlıklardır. Ayrıca hac için tüm hazırlıklarınızı yaptıktan sonra ibadete evinizde başlayabilirsiniz. Bunun için Yasin, İhlas, Duha, Evvabil gibi sureleri okuyabilir, teheccüd namazı ve nafile namazlarınızı kılabilirsiniz.

Hacda kadınlar ne giyer?

Kadınların erkeklerde olduğu gibi özel bir kıyafet giymesine gerek yoktur. Vücut hatlarını belli etmeyen, sadece eli ve yüzü açık kalacak şekilde isteklerine göre kıyafet giyebilirler.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum