Günlük Hayatta En Çok Kullanılan Kısaltmalar

Günlük hayatta çok fazla kısaltılmış kelime kullanırız fakat kullandığımız kelimelerin açılımlarını bilmeyiz. İşte, en çok kullanılan kısaltılmış kelimeler ve açılımları...
Günlük Hayatta En Çok Kullanılan Kısaltmalar

Gün İçerisinde En Çok Kullandığımız Kısaltmalar

Günlük hayatımızında sürekli duyduğumuz kısaltmaların açılımlarının ne olduğunu ve ne anlama geldiği bilmiyoruz. Bu açılımlardan bazıları;

gunluk-hayatta-en-cok-kullandigimiz-kisaltmalar.gif


1. Kj

Genellikle televizyon haberciliğinde televizyonda yer alan yazıları yazan kişiye KJ Operatörü adı verilir. “Kj” aslında televizyon yayınlarına yazı bindirmek için eski zamanlarda kullanılan ‘karakter jeneratörü’ adlı cihazın kısaltmasıdır. 

 kj.jpg


2. İett

Açılımı İstanbul Elektrik Tramvay Tünel İşletmeleri olan İETT, 1939 yılından 1993 yılına kadar İstanbul ve Anadolu havagazı dağıtım sistemlerini ve 1984 yılına kadar troleybüsleri işleten şirket, 1982 yılında Türkiye Elektrik Kurumu’na (TEK) devredilen İstanbul’un elektrik hizmetlerini de karşılamıştır. Günümüzde ise sadece toplu taşıma hizmeti vermektedir.

iet.jpg

 


3. Pvc

PVC, su boruları, elektrik tesisatları, pencere pervazları gibi bir çok yerde kullanılmaktadır. Açılımı “polivinil klorür" olan PVC, kimyasal endüstrisinin en değerli ürünlerinden olan bir tür plastiktir. 

pvc.jpg


4. Seo

Açılımı Search Engine Optimisation olan SEO bir kişi değil, aslında bir  uygulama sürecidir. Google, Yahoo, Msn Search gibi arama motorlarında belirli kelimelerde üst sıralara çıkmak uzanan işlemler sürecidir.

seo.jpg


5. Dj

DJ, Disc Jockey,yani diski kontrol eden,diskin hakimi anlamına gelir. Bir klüpte, bir festivalde ya da herhangi bir etkinlikte setup kullanıp karşısındaki insanlara müzik ziyafeti sunan kimseye verilen attır. 

dj.jpg


6. Vj

VJ, Video Jockey kelimelerinin kısaltmasıdır. Videoları döndüren yani videoya hükmeden kişilere VJ denir.

vj.jpg


7. Akbil 

AKBİL'in açılımı olan Akıllı Bilet, elektronik olarak ücret toplama sistemine verilen addır. 

akbil-001.jpg


8. Ceo 

CEO ingilizce açılımı olan Chief Executive Officer, baş yönetici anlamına gelmektedir. CEO, şirket politikası oluşutran, politikayı yürüten ve uygulayan, şirketin tepeden tırnağa tüm stratejilerini belirleyen kişidir. 

ceo.jpg


9. Wc

WCnin açılımI “water closet" olup su odası anlamına gelmektedir. 

wc.jpg


10. Kobi

KOBİ’nin açılımı “Küçük ve orta büyüklükteki işletmeler" dir.

kobi.jpg


11. Müsiad

MÜSİAD'ın açılımı "Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği" dir.

musiad.jpg


12. Işid 

IŞİD'in açılımı Irak ve Şam İslâm Devleti. 

isid-001.jpg


13. Mobese

MOBESE'nin açılımı,“Mobil Elektronik Sistem Entegrasyonu”. 

mobese.jpg


14. Amk

Bir dönem Kaan Bora'nın yönetmenliğini yaptığı spor gazetesi AMK, ilk çıktığında isminden dolayı büyük tepki ve ilgi görmüştü. Amk gazetesinden çok geçmeden Amk kısaltmasının anlamının açık mert ve korkusuz olduğunu kötü amaçlarla kullanılan kelimeyle alakası olmadığını söyledi.

amk.jpg


15. Imdb

Imdb daha çok film izleyen kullanıcılar için olmazsa olmazlardandır. Bir filmi veya diziyi izlemeden önce mutlaka IMDB'ye bakılır ve filmin değerlendirmesi ona göre yapılır. Imdb ise, yeryüzündeki tüm filmlerin, dizilerin puanlamasını ve hakkındaki bilgileri bulabileceğiniz çevrimiçi bir veri tabanıdır.

imdb.Jpeg

Önerilen İçerik; Gün İçinde En Çok Kullandığımız Kelimeler

Neoldu.com / Sosyal Fayda 

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum