Güneş Lekelerine Doğal ve Bitkisel Çözüm Yöntemleri

Genellikle yaz aylarında cildimizde güneş lekeleri ortaya çıkar. Peki bu güneş lekeleri özellikle de yüz bölgesinden bitkisel yöntemlerle nasıl geçer?
Güneş Lekelerine Doğal ve Bitkisel Çözüm Yöntemleri

Güneş Lekelerine Bitkisel Çözümler

Yaz aylarında gerek, denize girerken yanlış güneşlenmek, gerekse uygun olmayan saatlerde güneşin altında kalmak cildimizi kötü gösteren güneş lekelerini oluşturmaktadır. Bu lekeler genellikle koyu tenli kişilerde görülen koyu kahverengi renkli lekelerdir. Burun, çene, boyun, alın, yanak ve kollar gibi güneşe maruz kalan bölgelerde ortaya çıkar. Peki yaz aylarında rahatsızlık veren güneş lekelerini nasıl yok ederiz? Yüz bölgesindeki güneş lekeleri nasıl geçer? Bu içeriğimizde evde kolaylıkla hazırlayabileceğiniz güneş lekelerini giderici doğal ve bitkisel maskelere yer vereceğiz.

İşte güneş lekesine iyi gelecek bitkisel çözümler ve yöntemler;

1. Limon Suyu

Güneş Lekelerine Bitkisel Çözümler

Limon, sadece güneş lekeleri için değil sivilce izleri ve yaşlılık lekeleri içinde kullanılan doğal bir ağartıcıdır. Güneş lekelerine karşı en etkili malzemelerden biri olan limon suyu, İçerdiği asit sayesinde ciltteki koyu bölgelerin renginin açılmasına yardımcı olur. Limon suyu mutlaka limonun kendisinden taze olarak sıkılmalı ve direk leke üzerine sürülmelidir. 20 dakika boyunca bekletip ardından bu bölgeyi yıkamanız gerekmektedir. Fakat limon suyundan yararlanırken en dikkat edilmesi gereken husus, cildinizde limon suyu varken güneşle hiçbir temas kurmamanız gerekmesidir. Bu yüzden bu yöntemi gece uygulamanız daha faydalı olacaktır. Hassas cilde sahip olanlar kaşıntı ve kızarıklıklarla karşılaşabileceğiniz bu yöntemi, cildinizin durumuna göre tercih etmelisiniz.

2. Elma Sirkesi

Güneş Lekelerine Bitkisel ÇözümlerElma sirkesi, doğal asitler içermesinden ötürü güneş sebebiyle oluşan lekelere karşı oldukça etkilidir. Yarım çay kaşığı elma sirkesi ile yarım çay kaşığı limon suyunu karıştırıp bir pamuk yardımıyla cildinize uygulayabilirsiniz. Elma sirkesi limon suyu gibi güneş lekelerine anında etki etmez. Yine limon suyu gibi güneş lekelerine direk olarak uygulanabilir. Organik sirke kullanırsanız güneş lekelerinizin daha kısa sürede azaldığına şahit olabilirsiniz. Güneşe çıkmadığınız akşam saatlerinde uygulamanız gereken bu yöntemin güneş lekeleriniz üzerindeki olumlu etkisine şahit olacaksınız.

3. Yaban Mersini

Güneş Lekelerine Bitkisel Çözümler

İyi bir antioksidan olan yabanmersini güneşin ciltte oluşturduğu zararlı etkileri yavaşlatır ve yaşlanma sürecini geciktirir. Yaban mersini içeren bir maske hazırlamanız diğer yöntemlere göre daha uzun sürse de içeriğindeki yoğun antioksidan sayesinde güneş lekeleri üzerinde kullanılabilecek en güçlü silahlardan birisidir. Bu yöntemde yaban mersinini ezerek krem kıvamına getirip lekelerinizin üstüne uygulayabilirsiniz.

4. E Vitamini

Güneş Lekelerine Bitkisel Çözümler

Yaşlılık veya güneş lekeleri için E vitamini içeren kremler etkili bir çözümdür. Ayrıca çinko takviyesi cildinize iyi gelecektir. Ancak çinko kullanımı, demir alımını azalttığı için mutlaka doktorunuza danışmanızda fayda var. Tüm leke giderici kremlerin içeriğinde mutlaka bulunan E vitamini, güneş lekeleriyle savaşmak için de oldukça etkili bir yöntemdir.

5. Aloe Vera

Güneş Lekelerine Bitkisel Çözümler

Aloe Vera, güneş lekelerini de gidermede son derece iyi bir yöntemdir. Bu jel, cildi yeniler ve bir kaç gün içerisinde ciltteki güneş lekesini giderir. Her derde deva aloe vera bitkisinden sıkıp çıkardığınız jeli güneşin deride zarar verdiği bölgelere sürerek lekelerinizden kurtulabilirsiniz. Ancak bu yöntemin diğerlerine göre daha yavaş bir iyileşme vaat ettiğini de belirtmemiz gerekiyor.

6. Hint Yağı

Güneş Lekelerine Bitkisel Çözümler

Yanık, güneş lekesi gibi cilt problemlerini tedavi etmek için hint yağı en iyi bitkisel ilaçlardan birisidir. Yüz yıllardır cilt problemleri için kullanılan hint yağını küçük bir parça pamuğa sürün ve güneş lekesi olan bölgeye hafifçe masaj yapın. Rahatsız edici bir kokuya sahip olan hint yağı kokusuna rağmen kullanılabilecek, güneş lekelerinde üstün bir başarı elde eden bir yöntem olarak insanlar tarafından kullanılmaktadır.

7. Yeşil Çay

Güneş Lekelerine Bitkisel Çözümler

Antioksidan özelliğe sahip yeşil çayı da güneş lekelerine karşı kullanabilirsiniz. Tek yapmanız gereken sıcak suyun içine bıraktığınız yeşil çay poşetini daha sonra bir pamuğa sıkmak ve bu pamukla lekeleri silmek. Bu yöntemi günde 2 kez kullanabilirsiniz. Evde kolaylıkla hazırlayabileceğiniz yeşil çay, güneş lekeleriyle savaşmada oldukça başarılı bir bitkisel yöntemdir. Diğer yöntemelere göre daha yavaş bir etkiye sahip yeşil çay, ciltteki sızlanmaları en hızlı geçiren çözümlerden birisidir.

8. Süt

Güneş Lekelerine Bitkisel Çözümler

İçerdiği laksit asitle cilt rengini açan süte güneş lekelerinize iyi gelmesi için bir şans verebilirsiniz. Hücrelerin de yenilenmesini sağlayan sütü lekeli bölgelere yedirin ve 15 dakika beklettikten sonra yıkayın. Sütün içerisindeki antioksidan lekeler dışında yanma hissine de bir son verecektir. Her evde bulunan süt, kolay hazırlanabilirliğiyle de güneş lekelerini gidermede sıkça kullanılan yöntemlerden birisidir.

9. Patates

Güneş Lekelerine Bitkisel Çözümler

Patates, çeşitli cilt problemlerini tedavi etmek için etkili bir çözümdür. Bir adet patates dilimini güneş lekesi üzerinde gezdirin 2-3 dakika masaj yapın ve nazikçe ovuşturun. Patatesin lekeye tamamen etki etmesi için 15 dakika bekletin ve ardından cildinizi soğuk su ile yıkayın.

10. Muz Maskesi

Güneş Lekelerine Bitkisel Çözümler

Muz ve plantain kabuğunda bile çok miktarda besin içeren meyvelerdir. Güneş lekeleri üzerinde başarılı bir sonuca ulaştıran muz maskesi, çok fazla kullanılmasa da bu konuda en etkili bitkisel yöntemlerden birisidir. Banyodan sonra muz kabuğunun iç kısmıyla lekelerinizin üzerini ovmak cildinizi olumlu anlamda geliştirmek için iyi bir yoldur. 15 dakika boyunca kurumaya bırakın ve sonra bol miktarda ılık su ile yıkayın. Bir diğer kullanım yöntemi ise muzu çatal yardımıyla ezip güneş lekelerinin üzerine uygulamaktır.

Güneş Lekesi Neden Oluşur?

Güneş Lekelerine Bitkisel Çözümler

Cildimiz çok fazla güneşin ultraviyole (UV) ışınlarına maruz kaldığında cildimizdeki melanin üretimi artar. Melanin düzeyinin artması da ciltte koyu lekelerin oluşmasına neden olur. Güneş lekeleri cildimizin her yerinde görülebilen bir durumdur. Özellikle cildin gergin olduğu yerlerde daha sık rastlanır. Örneğin alın, burun üstü, omuz gibi yerlerde güneş lekesi çok daha fazla olur. Bunun dışında gebelik, doğum kontrol ilaçları, kozmetik uygulamalar, ilaçlar ve guatr hastalığı diğer nedenler arasında yer alır. Güneş ışınları sadece lekelerin oluşumuna değil, oluşmuş lekelerin üzerinde karartıcı etki ile lekelerin artışına da neden olur.

Güneş Lekesi Önlemek İçin Neler Yapılmalı?

Güneş Lekelerine Bitkisel Çözümler

  • Güneşin dik olarak geldiği öğle saatlerinde mümkün oldukça dışarıya çıkmayın.
  • 30 yaş ve üstüyseniz cildiniz daha tehlike altında bunun için çok dikkat etmelisiniz.
  • 2-3 saate bir güneş kremi cildinize uygulayın.
  • Güneş ciltteki nemi azaltır, bunun için nemlendirici kremler kullanın.
  • Özellikle yaz aylarında leke oluşturacak cilde epilasyon ve soydurma işlemleri yapılmamalıdır.

Güneş Lekelerinin Vücuda Zararı Var mıdır?

Güneş Lekelerine Bitkisel Çözümler

Cildimiz, vücut ile dış dünya arasındaki bariyerdir. Kusursuz bir sisteme sahip olsa da bazı çevresel faktörlerden etkilenmemesi mümkün değildir. Özellikle de yaz mevsiminin yoğun sıcağında güneşin zararlı UV ışınları ciltte geçici ve tedavi edilmezse kalıcı izler bırakabilir. Güneş lekelerinin kötü huylu lekelere dönüşüm riski çok az. Ancak güneş hasarını göstermesi açısından önemli. Güneş hasarlı deride erken yaşlanma ve bazı deri kanseri riskleri artma eğilimi gösterdiğinden, güneşten korunma önem kazanıyor.

Benzer İçerik Önerileri
Cilt Lekelerine Doğal ÇözümlerKendi Güneş Kreminizi Kendiniz Yapın

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
4 Yorum