Ölmüş Biri Filmde Nasıl Oynar? İşte Tüm Merak Ettiklerinizin Perde Arkası

Sinema dünyasını son yıllarda görsel efektler ele geçirmiş durumda. Artık çekilen sahnelerle sonradan nasıl oynanmış olabileceğini hepimiz hayal edebiliyoruz. Bu içeriğimizde ise ölen birini filmlerde tekrar nasıl görebildiğimizi inceleyeceğiz.
Ölmüş Biri Filmde Nasıl Oynar? İşte Tüm Merak Ettiklerinizin Perde Arkası

Ölmüş Biri Filmde Nasıl Oynar? İşte Tüm Merak Ettiklerinizin Perde Arkası

Bildiğiniz üzere görsel efektler oldukça ilginç ve büyülü bir olaydır. Filmleri izlerken abartılı ve gerçeküstü şeyleri görsel efekt zannetsek de bu özelliğin seyirci karşısında tamamen yok edildiği sahneler de yaratılabiliyor. Bu içeriğimizde çekilmesi zor sahnelerde kullanılan görsel efektlere de değineceğiz fakat asıl konumuz gerçek hayatta ölen bir oyuncuyu filmlerde tekrar görebilmemizin sırrının ne olduğu olacak. İşte oldukça şaşırtıcı ve başarılı bu efektlerin perde arkası!

gorsel-efekt.gif


Görsel efekt, seyirciye daha iyi yansıması istenen bir sahnenin daha hüzünlü görünsün diye oyuncunun gözüne gözyaşı eklemek ya da çekilmesi zor bir aksiyon sahnesine sonradan araba eklemek için sıkça kullanılabiliyor. Hatta sinema sektöründe görsel efekt kullanımına o kadar yoğunlaşıldı ki, artık oyunculara makyaj yerine bütün film boyunca görsel efekt yapıyorlar. Peki biz izlerken asla farketmediğimiz bu görsel efektler nasıl yapılıyor? Öncelikle, oyuncunun bütün sahneleri elden geçiriliyor, genel anlamda güzelleştirme diyebileceğimiz (makyaj, gençleştirme, kas ekleme vs. gibi) türde görsel efektler uygulanıyor. Tabiki bu bir gizlilik sözleşmesi dahilinde gerçekleşiyor. Hangi oyuncuya sonradan nasıl müdahale edildiğini hiçbir şekilde öğrenemiyoruz. Zaten bunu da şimdilik sadece hepimizin birkaç tahmini olabilecek dev oyuncular yapabiliyor. 

gorsel-efekt-kullanimi.jpg


Sinemadaki görsel efekt kullanımı dergilere kapak olan isimlere uygulanan photoshop uygulamasından pek de farklı bir durum değil. Bazı filmlerde ise görsel efektlerin ne kadar başarılı olabileceği direkt olarak seyircinin gözüne sokulabiliyor. Mesela Civil War filminde Robert Downey Jr.'ın ve Last Terminator filminde Arnold Schwarzenegger'in genç versiyonları için görsel efekt kullanılmıştı. Filmlerin çekimleri esnasında bu büyük oyuncular normal işlerini yapıyorlar ve sonrasında düzenleme esnasında efektçi arkadaşlar çıkageliyor ve neredeyse tüm filmi elden geçiriyorlar. 

robert-downey-jr.-002.jpg


Görsel efekt olayı öylesine büyüdü ki artık bazı oyuncular stüdyolarla anlaşıp bütün vücudunun üç boyutlu 'skin'ini' aldırıyor ki öldükten sonra da bir şekilde filmlerde oynatılabilsinler. Efekt konusunda şimdilerde ne kadar geliştiğimizi görebilmek için eski çalışmalara göz atabiliriz. Örneğin Bruce Lee'nin ölümünden sonra çekimleri devam eden filmde, Bruce Lee'nin yüzü yerine karton kullanılmıştır. 

bruce-lee.jpg


Gelelim asıl konumuza, oyuncu hayatını kaybetmişse ve sonrasında başka filmlerde de yer alması gerekiyorsa öncelikle oyuncunun mirasçısının izni gerekiyor fakat bu oldukça zor bir süreç. Hızlı ve Öfkeli 7 filminde Paul Walker'ın birçok sahnesi görsel efekttir. Bu sahneler için önce oyuncunun kardeşleri Walker'ın rolünü canlandırıyor. Daha sonra oyuncunun rol performansları dijital bir şekilde manipüle edilmek için sekiz farklı açıdan tekrar çekiliyor. Hatta bazen oyuncunun eski filmler için çekilen fakat kullanılmayan görüntüleri kardeşlerininkiyle birleştiriliyor. Böylece artık hayatta olmayan oyuncunun fiziksel tavırlarını da seyirciye yansıtmış oluyorlar. Fast and furious görsel efekt konusunda ciddi anlamda başarılı filmlerden biri diyebiliriz.

hizli-ve-ofkeli-7--001.jpg


Öldükten sonra tekrar seriye devam eden isimlere değiniyorsak kesinlikle bu filmden de bahsetmeliyiz: Star Wars Rogue One. Eski Star Wars filmlerinde Tarkin karkterine hayat veren Peter Cushing, 1994 yılında hayatını kaybetmişti. Karakter 2016 yapımı Rogue One filminde ölümünden tam 22 yıl sonra rol alıyor. Öncelikle Peter Cushing'e benzeyen bir oyuncu bulunuyor. Bu oyuncunun cildinin her açıdan ışığa verdiği tepki kayda alınıyor. Sonrasında ise oyuncunun yüzünün dijital bir versiyonu çıkartılıyor. Oyuncunun performansı, sette yüzünü kaydeden dört küçük kamera ile çekiliyor. Bu performans oyuncunun daha önceden çekilen dijital versiyonuyla direkt olarak birleştirilebiliyor. Oyunculuğun esas aktörün oyunculuğuna benzemesi için kare kare manipüle ediliyor. Bu da filmi izlerken karakterin bir görsel efekt sonucu yaratılmış olduğunu anlamak biraz zorlaşıyor. 

star-wars-rogue-one.jpg
Önerilen İçerik; Bilim Kurgu Filmleri - Ufkunuzu İki Katına Çıkaracak En İyi 40 Bilim Kurgu Filmi

NeOldu.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.