Tarih Sayfalarına Adını Yazdırmış 20 Korsan ve Efsaneleşmiş Gemisi

Bir zamanlar denizlere hakim olmaya çalışan ve bu yüzden büyük savaşlara giren korsanlardan hangileri gerçek, hangileri efsane? Bu içeriğimizde yaşamış 20 korsan ve 20 mükemmel korsan gemisini inceleyeceğiz.
Tarih Sayfalarına Adını Yazdırmış 20 Korsan ve Efsaneleşmiş Gemisi

Adından Söz Ettirmeyi Başaran 20 İnanılmaz Korsan Gemisi

Bir zamanlar dünyada çok sayıda ilginç görünümlü korsan gemisi vardı, bunlar denizlerde boy gösterirlerdi. 17. Ve 18. yy’da yani korsanların ''Altın Korsanlık'' döneminde muhteşem gemiler tasarlanmıştır. Bu içeriğimizde, geçmişte denizleri süsleyen ilginç korsan gemilerini inceleyeceğiz.

Tarihteki En İyi ve Tehlikeli Korsanlar;

20. Ranger (Korucu)

korsan-001.jpg

Charles Vane, Fransız ve İngiliz gemilerini terörize eden, altın ve hazineleri yağmalayan, bilgi almak için denizcilere işkence yapan ve genellikle kendisinden daha iyi olan herhangi bir gemiyi ele geçirmesiyle meşhur bir korsan abimizdir. Aldığı her gemiye Ranger ismini vermiştir.. 


19. Royal Fortune (Kraliyet’in Serveti)

royal-fortune-.jpg

Vane gibi, Bartholomew Roberts de bütün ele geçirdiği gemilere aynı ismi verdi; Royal Fortune. İlki 1720'de Fransız Brigantini Good Fortune olarak yeniden adlandırılmıştır. Karayipler'e gitmeden önce 26 top ile silahlandırılmıştır. 


18. Rising Sun (Doğan Güneş)

rising-sun.jpg

William Moody’e ait bu korsan gemisi, Rising Sun ismini almadan önce Resolution olarak adlandırılmıştı. Bu muhteşem gemi, 36 ağır silah ve 150 kişilik mürettabatıyla Karayipler’in hakimiydi. Bu korsanlar genellikle ele geçirdikleri önce yağmar sonra da yakarlardı. 


17. Speaker (Sözcü)

speaker-(sozcu).jpg

1699'da Kaptan George Booth, Speaker adında olan, 50 silah ve Hint kölesiyle dolu bu korsan gemisini ele geçirmiştir. Bu gemi yaklaşık 1701 yılında Madagaskar kıyısında karaya oturmuştur. 


16. Happy Delivery (Mutlu Teslimat)

happy-delivery.jpg

Küçük bir gemi olmasına rağmen Kaptan Henry Fowler bunu avantaja çevirmiştir. Bu gemi sayesinde birkaç gemi daha ele geçirmiştir. Bu küheylan cephanelik açısından da mütevaziydi, 16 top ve 50 adet köleye sahipti.


15. Revenge (İntikam)

revenge.jpg

Başlangıçta Caroline olan adı, John Gow ve diğerlerinin isyanı sonrasında hızla değiştirilmiştir. Avrupalıları denizde soyarak Karayiplerde büyük bir üne kavuşmuştur. 


14. Bachelor’s Delight 

bachelor’s-delight .jpg

1684 yılında John Cook ve Edward Davis tarafından yönetilen bu korsan gemisi, 40 toplu güvertesi ile Batı Afrika'da ele geçirilmiştir. Güney Amerika'da birçok İspanyol kentine ve gemiye baskın düzenlemiştir.


13. Fame’s Revenge (Şöhretin İntikamı)

fame’s-revenge.jpg

Başlangıçta Elizabeth olarak adlandırılan bu gemi, William Fly ve diğer denizcilerin isyanından sonra Fame’s Revenge ismini almıştır. Bu serüven çok uzun sürmemiş ve gemi ele geçirilmiştir.


12. Flying Dragon (Uçan Ejderha)

flying-dragon-.jpg

Christopher Condent nitelikli bir korsan olduktan sonra, Atlantik’te çok konuşulan bir yıkıma yol açmıştır. Sonrasında bir Hollanda gemisiyle denk gelerek onu da ele geçirmiştir. Bu gemiye de The Flying Dragon adını vermiştir. Bu gemi sayesinde Condent de denizlerde daha başarılı bir konuma yükselmiştir.


11. Sloop William 

sloop-william .jpg

Küçük ama hızlı olan 12 tonluk bir korsan gemisi ve sadece 4 topa sahipti. Toplamda 13 mürettebattan oluşan gemi  “Dişsiz Anne” olarak tanınan rezil korsan Anne Bonny tarafından ele geçirilmiştir. William’ın dümeninde olduğu bu gemi Karayipler’de gerçek anlamda bir terör estirmiştir.


10. Whydah

whydah.jpg

1715 yılında 300 tonluk bir köle gemisi olarak inşa edilmiş, daha sonra korsan Samuel “Black Sam” Belamy tarafından ele geçirilmiştir. Bu gemi, Amerika’nın doğu kıyısındaki diğer gemileri ele geçirmek için kullanılmıştır. 


 9. Kingston

kingston.jpg

John “Calico Jack” Rackham, Ranger'ın kontrolünü ele geçirene kadar gemide bir mürettebat üyesiydi. Sonunda Kingston adındaki büyük Jamaika gemisine el koymuştur. Bunu amiral gemisi gibi kullanmıştır.


8. Satisfaction (Memnuniyet)

satisfaction.jpg

Geminin dümeninde Kaptan Morgan yer alıyordu. Memnuniyet onun amiral gemisiydi. Bu gemi sayesinde İspanyol filolarını parçaladı ve denizlerde adeta kök söktürdü. Fakat gemi güçlü fırtınalara karşı aynı başarıyı gösteremeyerek derinliklerde kayboldu.


 7. Rebecca

rebecca.jpg

Kaptan George Lowther tarafından acımasız Edward Low’a verilen bu gemi bir Libertine gemisidir. Rebecca, Low ile birlikte korsanlık seferlerini genişletmiştir. Bu gemi daha sonraları balıkçı gemisi olarak kullanılmaya devam etmiştir.


 6. The Gold Hind (Altın Geyik)

the-gold-hind.jpg

İngiliz korsanları, Sir Francis ve Drake tarafından meşhur olan bu gemiye ilk olarak Pelikan adı verilmiştir. Drake bununla dünyayı ele geçirme yolculuğundayken Gold Hind olarak yeniden adlandırılmıştır. 


5. Ganj-i Sawai

ganj-i-sawai.jpg

Bu korsan gemisi, acımasız ve kanlı korsan Henry tarafından ele geçirilmiştir. Bu gemi sadece Hindistan’daki en büyük gemi değil, en fazla cephaneliğe sahip olan da bir gemi ünvanını almıştır. Düzinelerce top ve 400 kişilik bir mürettabat ile korunuyordu.


4. Adventure Galley (Macera Mutfağı)

adventure-galley.jpg

1695 yılında inşa edilen ve William Kidd'in kaptanlığını yaptığı bu gemi, 14 metreye kadar açılabilen yelkenler ve 32 adet top ile donatılmıştı. Korsan avlamak için kesinlikle başarılı bir gemiydi. 


3. Soldado

soldado.jpg

Direnişli korsan Dirk Chivers, 28 stoplu gemisiyle saldırarak bu gemiyi ele geçirmiştir. İsmini ise Saldado koymuştur. Hem Chivers hem de Soldado, iki Doğu Hindistan Ticaret Şirketi gemisi de dahil birçok yüksek değerli gemiyi ele geçirerek önemli bir nam salmıştır.


2. Sudden Death (Ani Ölüm)

sudden-death.jpg

70 Rus Savaşçısının gemisi olan bu gemi Norveç sahilindeki korsan olarak bilinen John Derdrake tarafından ele geçirilmiştir. Derdrake o zamanlar daha küçük bir gemiye sahipti fakat bu gemiyi Ruslardan almayı başarmıştır. İsmini de Ani Ölüm koymuştur. 


 1. Saint James (Aziz James)

saint-james.jpg

Korsan Kaptan Howell Davis tarafından ele geçirilen bu 26 silahlı gemi Maio Adası'na baskın yaptıktan sonra ortadan kayboldu. Bu gemi korsanlık kariyerinin bir dönüm noktasıdır.


Önerilen İçerik; Karayip Korsanları Filminden Unutulmaz Replikler

NeOldu.com / Sosyal Fayda

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum