Gebelikte Zeka Testi Nedir? Ne Zaman ve Nasıl Yapılır?

Bebeğimizde Down sendromu gibi rahatsızlıkların olup olmadığını ölçen gebelikte zeka testleri hakkında bilinmesi gerekenlere içeriğimizde yer verdik.
Gebelikte Zeka Testi Nedir? Ne Zaman ve Nasıl Yapılır?

Hamilelikte ikili test, üçlü test ve dörtlü test denilen testlere halk arasında zeka testleri denmektedir. Ancak bu testler zeka testleri değildir. Bu testlerin diğer adı tarama testleridir. Bu tarama testleri bebeklerde zeka geriliği olabilir mi, varsa sebepleri nelerdir gibi soruların cevabını araştırmaktadır. Bu içeriğimizde hamilelikte yapılan testleri detaylıca inceleyeceğiz.

İşte hamilelikte yapılan zeka testleri...

İkili Tarama Testi Nedir?

gebelikte zeka testi

İkili test hamileliğin 11. ve 14. haftaları arasında yapılır. İkili testin yapılmasının amacı, bebeklerde down sendromu ihtimali olup olmadığının erken dönemde tespiti içindir. Bu tarama testlerinin sonuçları %100 olarak doğru vermez. Bu testin faydası down sendromu riskini belirlemede yardımcı olmasıdır. İkili tarama testi anneden kan örneği alınarak uygulanır.

Üçlü Tarama Testi Nedir?

gebelikte zeka testi

Üçlü tarama testi hamileliğin 16. ve 20. haftaları arasında yapılır. Üçlü tarama testi bir nevi ikili tarama testinin devamıdır. Üçlü tarama testi ikili tarama testinin sonuçlarına göre yapılır. İkili tarama testi sonuçlarında risk yüksek çıktıysa üçlü tarama testi yapılır ve kesin olarak sonuç belli olur. Üçlü tarama testi sonuçları, bebekte zeka geriliğini % 70 oranında ortaya koyabilir.

Dörtlü Tarama Testi Nedir?

gebelikte zeka testi

Dörtlü tarama testi, üçlü tarama testi ile neredeyse aynıdır. Sadece dörtlü tarama testinin sonucu, % 80 oranında doğru sonuçlar verir. Down sendromu riski yüksek kişilere yapılan bu test sayesinde bebeğinizde zeka geriliği var mı yok mu anlayabilirsiniz.

Down Sendromu Bebek Doğurma Riski Yüksek Olan Gebeler Kimlerdir?

gebelikte zeka testi

Bazı hamile kişilerin down sendroumuna sahip bebek doğurmasının riski çok daha yüksektir. Bu kişiler yaşı 35'den fazla olanlar, önceki doğumunda down sendromlu bebek dünyaya getirenler, ultrasonda belirtiler gözterenler, üçlü test sonucuna göre yüksek risk oranı çıkanlar ve akrabalarında bu rahatsızlığa sahip olanlardır.

İkili Testi Yaptırmak Zorunlu Mudur?

gebelikte zeka testi

İkili testi veya üçlü testi her gebe yaptırmak zorunda değildir. Bu testleri yaptırıp yaptırmama kararı anne ve babaya bağlıdır. Ancak bu testleri yaptırıp yaptırmama kararını vermeden önce, testlerin yapılış amacını ve faydalarını aileler iyice araştırıp öğrenmelidirler.

Tarama Testlerin Sonuçları Pozitif Çıkarsa Ne Olur?

gebelikte zeka testi

İkili test yaptırdınız, down sendromu riski yüksek çıktı. Üçlü test yaptırdınız ve kesin tanı kondu. Peki bundan sonra ne olacak? İşte bu noktadan sonra karar tamamen anne ve babanındır.

Down sendromu olan bebeğini doğurmak istemeyen annenin bebeği alınabilir. Bunun için ailelerin, gebeliğin 24. haftasına kadar vakitleri vardır.

Tam tersi aile bebeğini doğurmak için karar alıyorsa da down sendromlu bir çocuk yetiştirmek nasıldır vezorlukları nelerdir gibi birçok ayrıntıyı öğrenmelidirler.

Gebelikte Yapılan Rutin Testler Nelerdir?

gebelikte zeka testi

Hamile olan kadınlarda yapılan bazı rutin testler bulunuyor. Bu testler hamileliğin ilerleyişi ve bebeğin sağlığı hakkında bize detaylı bilgiler sunmaktadır. Gebelikte yapılan rutin testler kan testi, kan sayımı testi, şeker testi, Hepatit B ve HIV ihtimaline karşı yapılan testlerdir.

Tarama Testleri Dışında Yapılan Testler Nelerdir?

Tarama testleri dışında da bazı testler yapılmaktadır. Bu testlerde bebeğin durumu ve annenin sağlığı detaylı bir şekilde incelenir. Bir sorun varsa da derhal müdahale edilir. Bu testler ultrasonografi, ense kalınlığı testi ve amniyosentezdir.

Ultrasonografi

gebelikte zeka testi

Bütün gebelere 18. ve 23. haftalar arasında ayrıntılı ultrasonografi yapılmaktadır. Bu testte bebeğin tüm organların, plasentanın durumu incelenir. Bebeğin organlarında ve gelişiminde bir bozukluk varsa ultrasonografi ile tespit edilir. Ancak down sendromu gibi ciddi bir hastalığın belirtileri ultrasonografi ile belirlenemez.

Ense Kalınlığı Testi

gebelikte zeka testi

Ense kalınlığı testi down sendromu bebekleri tespit etmek için yapılan testtir. Gebeliğin 11. ve 14. haftaları arasında yapılır. Bebeğin ense kalınlığı ölçülür. Bu ölçüm ultrasonografi ile yapılır. Eğer bebeğin ense kalınlığı artıştaysa, o zaman anneye amniyosentez yapılır.

İkili test, üçlü testler de down sendromu bulgularını ortaya koymak için yapılır. Ense kalınlığı da bu testlerle aynı amaca hizmet eder. Ense kalınlığı sonucu, ikili test veya üçlü test sonuçları ile beraber tanı koyar.

Amniyosentez

gebelikte zeka testi

Amniyosentez uygulaması, anne karnında bebeğin bulunduğu sıvıdan, sıvı alımı ile yapılır. Bu test gebeliğin 15. ve 19. haftaları arasında yapılır. Alınan sıvıdan bebeğin genetiği incelenir. Amniyosentez sonucunu 1 ay içinde öğrenebilirsiniz.

Amniyosentez testi oldukça önemlidir. Bu test sonucunda bebeğinizin durumu hakkında daha detaylı bilgiler alabilirsiniz. Herkese yapılmayan bu test sadece tarama test sonuçlarında risk görülenlere, yaşı fazla olan kişilere ve bebeğin genetiğinde bozukluk çıkmış kişilere önerilmektedir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Gebelik Haftası HesaplamaYaşlara Göre Hamile Kalma Olasılığı
Hamilelikte Hepatit BHamilelikte Aşerme
Aşırı Kilo Gebeliği Etkiler Mi?Hamilelikte Beslenme
Gebelikte Kordon DolanmasıHamilelikle İlgili Yanlış Bilinenler
Hamilelikte Cinsel YaşamHamilelikte Saç Boyatma
Hamile PilatesiHamilelikte Kan Pıhtılaşması

Zeka testi hamileliğin kaçıncı ayında yapılır?

Her bir test farklı zaman dilimlerinde yapılmaktadır. Üçlü test gebeliğin 15 ile 22. haftaları arasında yapılan bir zeka testidir. Ancak 16. ve 18. haftalar arasında yapılması daha iyi sonuçlar çıkmasını sağlayacaktır.

Hamilelikte zeka testi gerekli midir?

Hamilelikte zeka testi adı verilen bu testler bebekte zeka geriliğine sebep olan Down Sendromunun tanısında bize destek olmaktadır. Bu yüzden bu testin yapılması gereklidir. Ayrıca bu testler sayesinde üstün zeka gibi durumları da tespit edebilmekteyiz.

Anne karnında zeka geriliği nasıl anlaşılır?

Doğrudan zeka geriliğini tespit eden bir test maalesef ki yoktur. Yapılan testler bebeklerdeki genetik anomalileri tespit etmek amacıyla yapılmaktadır. Ancak bu tespitler sayesinde zeka geriliğinin anlaşılabileceğini söyleyelim.

Zeka testi ne için yapılır?

Zeka testi bebeklerdeki zihinsel yeteneğin normal ya da ileri olup olmadığını kontrol etmek amacıyla yapılmaktadır. Bu test sayesinde zeka geriliği ya da üstün zeka gibi durumlar tespit edilir. Görsel hafıza, kavrayış hızı, muhakeme gücünün seviyesi gibi faktörler bu tarama sayesinde öğrenilir.

Bebeğin zekası için ne yemeli?

Bebeğinizin daha zeki olmasını istiyorsanız tüketebileceğiniz bazı besinler bulunuyor. Bebeğinizin gelişimine destek olacak bu besinler yumurta, tahıllar, yeşil sebzeler, kırmızı et, balık ve yoğurttur. Bu besinleri tüketerek bebeğinizin daha zeki olmasını sağlayabilirsiniz.

Anne karnındaki bebeğin zeka gelişimi ne zaman başlar?

Bebeğin zeka gelişimi hamileliğin ilk dönemlerinde başlamaktadır. Anne karnındaki bebeğin beyin ve sinir gelişimi en çok 4. ve 10. haftalar arasında gerçekleşmektedir. Bu haftalar arasında zeka gelişimi en yüksek seviyeye çıkar.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.