Psikolojik Manipülasyon Yöntemi Gaslighting Hakkında Bilgi

Gaslighting, bir kişinin güç kazanmak amacıyla başka bir kişinin kendi varlığını sorgulatmasını sağlamak amacıyla kullandığı taktiksel davranışlardır.
Psikolojik Manipülasyon Yöntemi Gaslighting Hakkında Bilgi

Gaslighting Hakkında Bilinmesi Gereken Şeyler

Birlikte olduğunuz kişi sizi duygusal olarak sömürüyor mu? Psikolojik şiddet gördüğünüzü mü düşünüyorsunuz? Duygu terminatörlüğü adı da verilen gaslighting, karşınızdaki kişinin sizi sürekli olarak manipüle etmesi, beyninizi yıkaması ve böylece sizin kendinize olan güveninizi, kimlik anlayışınızı ve öz saygınızı yitirmesi anlamına geliyor.

Bu kişiler esasında açıklamalarını ve hatta suçlamalarını bariz bir şekilde yalanlar üzerine kuruyor. Gaslighting, sadece duygusal ilişkilerde değil siyasi ortamlarda, iş ortamlarında veya akrabalık ilişkilerinde bile gözlemlenebiliyor.

Bir psikolojik terim olan kelimenin aslında tam bir karşılığı yok. Gaz ışığı veya gaz lambası olarak çeviriliyor fakat kavramı tam olarak açıklamamızda yetersiz kalıyor. Gaslighting, bir kişi ya da varlığın daha fazla güç kazanmak amacıyla bir kişinin kendi varlığını sorgulatmasını sağlamak amacıyla kullandığı taktiksel davranışlardır. 

Bu kavram narsistlerin, diktatörlerin ve liderlerin sıkça kullandığı bir yöntemdir. Sinsice uygulanan bu psikolojik olarak çökertme yöntemi, kurbanın beyninin ne kadar yıkandığının farkında olamayacağı kadar etkilidir. Bu içeriğimizde gaslighting yöntemini kullananların, uyguladıkları teknikleri sizler için bir araya topladık. 

1. Bariz Bir Şekilde Yalan Söylemekten Çekinmezler

Gaslighting Hakkında Bilinmesi Gereken Şeyler

Birlikte olduğunuz kişi veya aşık olduğunuz kişi apaçık bir şekilde yalan olduğunu bildiğiniz şeyleri saklamadan yüzünüze karşı söyler. Peki neden bu kadar apaçık yalanlar söyler? Yalanın ardından bu kişinin ne zaman yalan söyleyip ne zaman doğruyu söylediğini bilememeniz için bir örnek oluşturur. Bu tarz insanlar sizin kafanızı karıştırarak, sizi ona inanmaya zorlar.

2. Sizin İçin Değerli Olan Şeyleri Silah Olarak Kullanırlar

Gaslighting Hakkında Bilinmesi Gereken Şeyler

Hayatta neye önem verdiğinizi çok iyi tespit edip, herhangi bir durumda değerlilerinizi size karşı etkili bir şekilde kullanırlar. Örneğin ailenizin sizin için ne kadar değerli olduğunu bilirler ve her fırsatta onlara saldırırlar. Böylece sizi ele geçirdiklerine inanıp daha da güçlenirler. 

3. Zamanla Sinsice Yıpratırlar

Gaslighting Hakkında Bilinmesi Gereken Şeyler

Duygusal terminatörler, yıkıcı etkileriyle sizi günden güne güvensiz ve durmadan kendini sorgulayan kimseler haline getirirler. Her zaman size kusurlarınızı hatırlatırlar, belirsizlikte bırakan davranışlarıyla zamana yayılmış bir yalnızlık içerisinde kaybolduğunuz hissine kapılırsınız.

Kendi kendinizi aşağılayacak şeyler düşünür, zaman içerisinde kendinize çok büyük zararlar verirsiniz. Her şeyin farkında olmanıza rağmen yine de o kişi tarafından kabul edilmek ve onaylanmak arzusundan vazgeçemezsiniz. 

4. Kafa Karıştırmak için Pozitif Değerlendirmelerde Bulunurlar

Gaslighting Hakkında Bilinmesi Gereken Şeyler

Bir insanı kolayca manipüle etmenin yollarından biri kafasını karıştırabilmektir. Sizi kendinizden şüphe edecek hale getiren bu kişiyi bazen sizi överken görebilirsiniz. Böylece siz onun yaptıklarının farkında olmaya başladıkça size onun aslında o kadar da kötü biri olmadığını düşündürtür.

Bu noktada dikkatli olmanız gereken konu, sizi övdüğü noktaların onun sizi daha iyi manipüle etmesine yardımcı konular olup olmadığıdır. 

5. Kendi Davranışlarını Karşısındakine Yansıtırlar

Gaslighting Hakkında Bilinmesi Gereken Şeyler

Gaslighting uygulayan insanlar sıklıkla kendi davranışlarını sizinmiş gibi yansıtırlar. Örneğin; yalancıdırlar ve sizi yalancılıkla suçlarlar, alkoliktirler ve sizi alkolik olmakla suçlarlar. Bunu o kadar yoğun uygularlar ki karşısındaki kişi onun davranışlarını unutup bir zaman sonra sadece kendini savunmaya başlar. 

6. Yalnız Olduğunuzu Hissetmenizi Sağlarlar

Gaslighting Hakkında Bilinmesi Gereken Şeyler

Bak şu da senin şöyle olduğunu düşünüyor, bak bu da bu konuda benimle aynı fikirde gibi cümlelere sıklıkla maruz kalırsınız. İnsanların sizden nefret ettiğini, kimsenin sizi sevmediğini size empoze ederek sizi kendisine bağımlı kılarlar. Halbuki bunlar o kişinin her zaman kolaylıkla söylediği yalanlarından birisidir. 

7. Size Kafayı Yediğinizi Söylerler

Gaslighting Hakkında Bilinmesi Gereken Şeyler

Size sürekli kafayı yediğinizi söylerler. Bu en etkili silahlarıdır çünkü küçümseyicidir. Sizi kolayca küçümseyerek sizi hafife aldığını gücün ise onda olduğunun mesajını verir. Etraftaki herkese sizin kafayı yediğinizi söyler ki, bu insanların da size karşı davranışının değişmesi ve siz de kendinizi bir noktada sorgulayabilmeniz içindir. 

8. Diğerlerinin Yalancı Olduğuna İnandırırlar

Gaslighting Hakkında Bilinmesi Gereken Şeyler

Size sürekli diğer herkesin yalancı olduğunu söylerler. Bu da bu tip insanlar için sizin gerçekliğinizi kendinize sorgulatmanın bir yöntemidir.

9. Söylediklerini Kanıtınız Olduğu Halde İnkar Ederler

Gaslighting Hakkında Bilinmesi Gereken Şeyler

Söylediği veya yaptığı bir şeyi açık bir şekilde bilseniz ve hatırlasanız bile sizi ikna edebilmeyi başarırlar. Bir süre sonra siz kendinizi sorgulamaya hatta deli olduğunuzu düşünmeye başlarsınız. 

10. Her Hareketinize Dikkat Etmek Zorunda Bırakırlar

Gaslighting Hakkında Bilinmesi Gereken Şeyler

Duygusal terminatörlüğün bir başka işareti de, bu kişinin size asla kendinizi ifade etmenize müsade etmemesidir. Ne derseniz deyin, doğru değildir. Onun varlığı durumunda, kendinizi gergin hissedersiniz.

Asla ne zaman size bir daha dadanacağınızı bilmeden, kusurlarınızı ne zaman hedef alacağını tahmin etmeden yaşamaya çalışırsınız. En ciddi durumda, aklınızı kaybediyormuşsunuz gibi bile hissetmeniz normaldir. O sizin yanınızda olmadığında daha özgür ve mutlu hissetmeye başlarsınız.


Bir insan neden gaslighting yapar?

Gaslighting güç kazanmak için kullanılan bir manipülasyon taktiğidir. İnsanlar üzerinde en iyi çalışan taktiklerden birisidir. Gaslighting, bir kişi veya varlığın güç elde etmek için kurbanı kendi gerçekliğini sorgulamaya ittiği taktiğe verilen isimdir.

Kimler gaslighting uygular?

İnsanları psikolojik olarak kontrol altına almak isteyen psikopat, sosyopat ve narnist kişilik bozukluğuna sahip bireyler tarafında uygulanır. Bu bireyler sürekli olarak yalan söylemekten de çekinmezler.

Gaslightingden nasıl kurtulurum?

Gaslighting yaşamaktan kurtulmak için kendinizi gözlemleyin. Daha sonrasında yaşamış olduğunuz duyguları başka kimlerin yaşattığını düşünün. Farklı alanlara yönelerek kendinizi geliştirmeye çalışın.

Kendi kendine gaslighting nedir?

Kendine kendine yaşanan gaslighting kendini suçlama ve içselleştirilmiş olumsuz inançlarla ilgilidir. Algınıza güvenmeye ve özsaygınızı geliştirmeye geri dönmek için gaslight uygulayan kişinin size uygulamış olduğu taktikleri göz önünde bulundurun.

Manipülasyon olduğunu nasıl anlarız?

Birisi sizden bir şey istediğinde ve bu istenilen şeyi yerine getirmediğinizde nasıl hissettiğinize odaklanın. Hayır demekten çekiniyorsanız karşınızdaki kişi sizi manipüle ediyor olabilir.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum