Forma ve Stad Sponsorluklarından En Çok Gelir Sağlayan 10 Kulüp

Finans ve iş dergisi olan Forbes dünyanın en zengin kulüplerinin sadece forma ve stadyum sponsorluklarından gelen tahmini yıllık gelirlerini açıkladı. İşte dünyada sponsorluk anlaşmalarından en çok gelir sağlayan 10 kulübü derledik.
Forma ve Stad Sponsorluklarından En Çok Gelir Sağlayan 10 Kulüp

Finans ve iş dergisi olan Forbes dünyanın en zengin kulüplerinin sadece forma ve stadyum sponsorluklarından gelen tahmini yıllık gelirlerini açıkladı. İşte dünyada sponsorluk anlaşmalarından en çok gelir sağlayan 10 kulüp sırasıyla şunlardır;


1. Barcelona - 247 Milyon Dolar

Listenin başında yıllık 247 milyon Dolar geliriyle Barcelona bulunuyor. Bu sponsorluk anlaşmalardan en önemlisi hiç şüphesiz sezonluk 116 milyon Dolar getiren Nike forma sponsorluğu. Yıllar boyu göğüs sponsoru almayan Katalan ekibi ilk başlarda sadece yardım kuruluşlarının reklamlarını alsa da artık onlar da Rakuten ve Beko ile yaptıkları sponsorluk anlaşmaları ile birlikte göğüs sponsoru almaya başladılar.

barcelona-008.jpg


2. Manchester United - 202 Milyon Dolar

Manchester United'ın forma sponsorluğu 2015 yılında Adidas ile anlaştı. Bu 10 yıllık anlaşma kırmızı şeytanlara 1 milyar Dolar kazandırıyor. Bununla birlikte gövde sponsorluğunda Chevrolet ile anlaşan Manchester takımı bu anlaşma sayesinde sezonluk 53 milyon Pound'luk bir servet kazanıyor. Bütün bu anlaşmalar bir  araya gelince yıllık ortalama 202 milyon Dolar gibi bir miktar direkt olarak kulübün kasasına giriyor.

manchester-united-002.jpg


3. Real Madrid - 200 Milyon Dolar

Real Madrid'in Emirates ile yenilenen sponsorluk anlaşması kulübe yıllık ortama 82 milyon Dolar kazandırıyor. Eflatun beyazlılar bu anlaşma ile sadece forma sponsorluklarından en çok kazancı elde eden kulüp konumunda. Bununla birlikte 1999 yılından beri devam ettiği Adidas ile forma sponsorluğu günümüzde de devam etmektedir. 

real-madrid-003.jpg


4. Chelsea - 135 Milyon Dolar

Chelsea son olarak kol sponsorluğu için dev Güney Kore markası Hyundai ile anlaştı. Batı Londra kulübü olan maviler yıllık sponsorluk anlaşmalarını tavan yaptıran sözleşmeleri ile 2015 yılında Nike ve Yokohama Rubber Company ile 2015 yılında imzaladı ve bu anlaşmalar günümüzde devam ediyor.

chelsea-001.jpg


5. Bayern Munih - 121 Milyon Dolar

2005 yılında Bayern Münih'in yeni stadı açıldığında Allianz, stadın isim hakkını 30 yıllığına satın aldı. Bu anlaşma ile uzun süredir kasası biriken Bayern Münih bununla birlikte 2015 yılında anlaştığı güncel forma sponsoru Adidas ile olan anlaşmasını da 2030 yılına kadar 900 milyon Euro karşılığında uzattı.

bayern-munih-001.jpg


6. Paris Saint-Germain - 100 Milyon Dolar

Paris Saint Germain son yıllarda transferlere harcadığı astronomik rakamlar yüzünden Finansal Fair Play'in eşiğine geldi. Bu durumdan kurtulabilmek için sponsorluk anlaşmalarına daha çok önem vermeye başlayan PSG güncel forma sponsoru Fly Emirates ile olan sponsorluk anlaşmasını iki katı fiyatına 2027 sonuna kadar uzattı.

paris-saint-germain-.jpg


7. Arsenal - 94 Milyon Dolar

Arsenal Premier Lig takımları içinden, kol kısmına sponsoru en geç alan kulüp oldu. Bundan öncesinde bir Afrika ülkesi olan Rwanda'nın popülaritesini arttırmak için 'Visit Rwanda' adlı reklamlar bulunuyordu. Bu yeni anlaşma ile çok büyük gelir elde eden Topçular, 2019 yılında forma sponsorluğu için Adidas ile anlaşılacağına dair dedikodular dolanmakta.

arsenal-003.jpg


8. Liverpool - 92 Milyon Dolar

Liverpool 2015 yılında New Balance ile çok büyük bir sponsorluk anlaşması imzaladı. Bu anlaşma ile kırmızıların yaklaşık 300 milyon Pound kazanacakları açıklandı. Bu listede bulunup da Adidas, Nike veye Puma ile çalışmayan tek kulüp ise Liverpool oldu. Ayrıca kulüp geçen ay multi-nasyonal banka Standard Chartered ile 2023 yılına kadar anlaştıklarını açıkladı. 

liverpool-001.jpg


9. Tottenham Hotspur - 81 Milyon Dolar

Tottenham Hotspur'un sponsorluk anlaşmalarının büyük bir bölümünü forma sponsorları olan Nike oluşturuyor. Dedikodulara göre Chelsea ile olan anlaşmalarının yarı yarıya fiyatına anlaşan Tottenham yeni sezonda stadının isim haklarını bir sponsora verip vermeme konusu hakkında da halen bir karara varabilmiş değil. 

tottenham-hotspur.jpg


10. Manchester City - 78 Milyon Dolar

Arap sermayesine geçtikten sonra Manchester City öncelikle 2010 yılında forma sponsorluğu için Etihad Airways ile anlaştı. Bundan bir sene sonra 2011 yılında stadyumlarının isim hakkını da yine Etihad Airways'e sattı. Son Premier Lig şampiyonu olan maviler ayrıca 2013 yılından beri Nike sponsorluğunda formalarını tedarik ediyor. 

manchester-city-001.jpg

Önerilen içerik: Türk Takımlarının Efsane Geri Dönüşleri

NeOldu.com / Sosyal Fayda

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.