İzmir Foça'da Görmeniz Gereken En İyi 11 Yer

Hem plajları hem de tarihi yerleriyle Foça'nın gezilecek yerlerini liste haline getirdik. Listemize göz atmadan Foça'dan dönememenizi tavsiye ediyoruz.
İzmir Foça'da Görmeniz Gereken En İyi 11 Yer

Antik dönemlerden beri yaşamın olduğu Foça tarihiyle kendisine hayran bırakıyor. Adını Phokaia antik kentinden alana Foça'nın İ.Ö.11.yüzyılda kurulduğu tahmin edilmektedir. Bundan dolayı birçok tarihi kalıntıya ev sahipliği yapan Foça, İzmir'in en sakin ve en güzel yerleri arasındadır. Eski ve yeni olarak ayrılan şehrin en çok turist çeken kısmı ise eski Foça'dır. Taş evleri, denize çıkan sokakları ve samimi insanlarıyla görülmeye değer olan Foça, berrak koylarıyla da tatil yapmak isteyenler için güzel alternatif oluyor. Bundan dolayı İzmir'in en güzel yerlerinden biri olan Foça'ya gidip görmeden dönmemeniz gereken yerleri sizin için liste haline getirdik. Birçoğu Foça'nın antik zamanından kalan bu yerler Foça'nın gezilecek en iyi yerleri arasında yer alıyor.

Foça'nın Gezilecek Yerleri Listesi

SıraMekanBölgeneoldu Puanı
1Phokaia Antik KentiFoça10/9.9
2 Foça Dış KaleFoça10/9.8
3Kozbeyli köyüKozbeyli Köyü10/9.8
4Beş Kapılar KalesiFoça10/9.9
5Yel DeğirmenleriFoça10/9.9
6Karakum PlajıFoça10/9.9
7Pers Mezar AnıtıFoça10/9.8
8Siren KayalıklarıOrak Adası10/9.9
9Ağalar KonağıFoça10/9.7
10Fatih CamiFoça10/9.8
11Çanak KoyuFoça10/9.9

Foça'da Gezilecek En İyi 11 Yer

İşte Foça'nın görmeniz gereken en güzel yerleri...

1. Phokaia Antik Kenti

1-933.webp

ARTILAREKSİLER
Tarihi Olması

Phokaia Antik Kenti’nin tarihi M.Ö 2000'li yıllara kadar dayanmaktadır. Yapılan kazı çalışmaları sonucunda mezar kalıntıları bulunmuştur. Kent 12 İyon kentindendir. Yeni Foça yolu üzerinde yer almaktadır.

AdresAtatürk, Aşıklar Cd. 11 A, 35680 Foça/İzmir

Yorumlar

? Kale kapalı olduğu için alana ve sahilin diğer kısmına geçemedik. Yine de gün batımında fotoğraf çekmeye buraya geldik. Gün batımında burayı tercih edebilirsiniz. ? Mecit Bayrak

? Çok fazla bir şey göremedim ancak kazı hala devam etmekte baya bir şey çıkıyor gibi, kazı alanından gördüğüm kadarıyla. Buraların tarihini okuyup daha fazla bilgi edinebilirsiniz. Kayra Çelik

2. Foça Dış Kale

2-871.webp

ARTILAREKSİLER
Tarihi

Foça’ da görülmesi gereken yerlerden bir tanesi de Foça Dış Kaledir. Foça Dış Kale, yapısı geçmişten bugüne haliyle harap olmuştur fakat hala güzelliğini yitirmemiştir. Osmanlı döneminde inşa edilen bir eser olduğu düşünülmektedir.

AdresAtatürk, Aşıklar Cd. No:11, 35680 Foça/İzmir

3. Kozbeyli köyü

1-934.webp

ARTILAREKSİLER
Sakin
Samimi

Foça'ya kadar gitmişken Foça'nın köylerini gezmeden olmaz. Foça'nın en bilindik köyü olan Kozbeyli Köyü Ege köylerinin sıcak insanlarıyla, doğasıyla ve sakinliğiyle dolu bir yer. Mutlaka görülmesi gereken bu köyde köy kahvaltısı yapabilir, Köy halkıyla sohbet edebilir ve doğa yürüyüşüne çıkabilirsiniz.

AdresKozbeyli, 35680 Foça/İzmir

Yorumlar

? Küçük sahil köyü çok eski tarihe sahip dibek kahvesi meşhurdur ayrıca küçük restoranlarda köfte ve yöresel yemek yiyebilirsiniz gözlemleri güzeldir. E**** M****

? Çok severek gittiğim küçük şirin bir köy. Şakir'in otantik kahvehanesinde kahve içmeyi Seviyorum. Fiyatlar uçuk değil. Daha uygun olsa daha sık giderdim. Gülay Dal

4. Beş Kapılar Kalesi

4-754.webp

ARTILAREKSİLER
Tarihi
Manzarası

Beş Kapılar Kalesi’nin diğer bir adı ile Foça Kalesi’dir. Bu kale 11. ve 12. yüzyılda inşa edilmiştir. Kale mimarisi ile dikkat çeken bir yapıdır. Görkemli ve gösterişli bir mimariye sahiptir.

AdresAtatürk, Aşıklar Cd. No:11, 35680 Foça/İzmir

Yorumlar

? Foça merkezde gidilmesi gayet kolay ve tarihi merkeze renk katan tatlı bir kale, adını da denize bakan 5 kapısından alıyor. Emir Karaduman

? Sadece yakamozu değil günbatımını en güzel izlenen yerlerden biri, neredeyse her gün batımı ve dolunay da oradayım. Arif Şen

5. Yel Değirmenleri

5-708.webp

ARTILAREKSİLER
Tarihi
Manzara

Yel Değirmenleri, Foça Top Dağı’nda bulunmaktadır. Değirmen Foça’nın tarihi açısından önem taşımaktadır. Yel Değirmenleri’nin tarihi neredeyse 18. yüzyıla kadar uzanmaktadır.  Döneminde 27 tane olan değirmenler, günümüzde ise 3 tane olarak kalmıştır. Yel Değirmenleri’nin görüntüsü ve bulunduğu konum huzur verici bir özelliğe sahiptir.

AdresFevzipaşa, Mersinaki Cd. 54 A, 35680 Foça/İzmir

Yorumlar

? Gün batımı manzarası müthiş. Ancak yolu biraz dik, çıkarken dikkatli olunmalı. Melda T

? Eski Foça'ya gittiğinizde mutlaka bu değirmene uğrayın yukarıdan göreceğiniz manzara ve ortamın huzuru sizi alıp huzura götürecek ? Figen Kılıç

6. Karakum Plajı

6-621.webp

ARTILAREKSİLER
Temiz 
Berrak Deniz
Ödüllü Olması

Karakum Plajı İzmir’in ödül alan plajları arasındadır. Berrak bir deniz ve mükemmel bir kumsala sahip olan plaj turistlerin tercih ettiği bölgeler arasındadır. Karakum Plajı, Foça Antik Kenti yakınlarındadır.

Adres Atatürk, 34. Sk., 35680 Foça/İzmir

Yorumlar

? Temiz, duş ve kabin var. Lokantası dışarıya göre ortalama fiyatlı. Iki şezlong ve şemsiye fiyatı 50tl. Aileler için uygun. Salih Karayel

? Deniz ve yer çok güzeldi.. ben bayıldım.. Şımal Yıldız

7. Pers Mezar Anıtı

7-598.webp

ARTILAREKSİLER
Tarihi Mekan
Sakin 

M.Ö.4 yüzyıldan kalma olarak bilinen Pers Mezar Anıtı, iki kattan oluşmaktadır. Alt katında mezar olduğu bilinen bu anıt, Lydia zamanında Pers etkisinde kalarak inşa edilmiştir.

AdresYenibağarası, 35680 Foça/İzmir

Yorumlar

? Foça merkezden biraz daha içeride yol kenarınsa güzel bir yapı gelmişken görmenizi tavsiye ederim pers kralı Kyros tarafınsan yapılmış. Emir Karaduman

? İzmir'de böyle bir yerin olduğunu bugün öğrendim çok etkileyiciydi. Davut Gürbüz

8. Siren Kayalıkları

8-579.webp

ARTILAREKSİLER
Efsanelere Konu Olması
Akdeniz Fokları

Siren kayalıkları adını efsanelerde geçen Sirenlerden almıştır. Sirenler kendilerine hayran bırakan sesleriyle şarkı söyleyerek denizcileri kendilerine çekerler ve ölümlerine sebep olurlar. Günümüzde ise Akdeniz foklarını koruma alanı olan Siren Kayalıklarına tekne turu yaparak uzaktan izleyebilmek mümkündür. Bu sayede hem Akdeniz foklarını hem de efsanelerde adı geçen Siren kayalıklarını görmüş olacaksınız.

AdresOrak Adası Foça/İzmir

9. Ağalar Konağı

9-546.webp

ARTILAREKSİLER
Atatürk'ün Konaklaması

Mustafa Kemal Atatürk'ün de konakladığı bu konağın tarihi oldukça eski. Antik kentte ve Osmanlı döneminde iskan olarak kullanılan bu konak, Osmanlı zamanında devlet adamlarının ziyaretlerinde konakladığı yerler arasındaydı. 1992 yılında çıkan yangında tahrip olan bu konağın günümüze sadece bir bölümü ulaşmış durumda.

AdresAtatürk, 121. Sk. No:12, 35680 Foça/İzmir

Yorumlar

? Yangından sonra bir yıkıntı olarak kalsa da Mustafa Kemal Atatürk'ün de zamanında konakladığı tarihi bir konak zaten eski foça merkezde olduğundan geçerken rahatça görebilirsiniz. Emir Karaduman

? Bülbül yuvası butik hotel in hemen yanındaki yangında tahrip olan tarihi Konak. Atatürk ün Foça ziyareti sırasında konakladığı yer. Görülmeye değer. M***** K****

10. Fatih Cami

2-872.webp

ARTILAREKSİLER
Türk Döneminin Yapısı

Türk döneminden kalan en önemli yapı olarak adlandırılan Fatih Cami, Foça fethedildikten sonra Fatih Sultan Mehmet tarafından inşa ettirilmiştir. İki kitabeye sahip olan Cami, yapılışını ve daha sonra Kanuni Sultan Süleyman'ın emriyle yeniden inşa ettirildiğini anlatmaktadır. Günümüzde hala kullanılan bu cami Foça'ya gidildiğinde görülmesi gerekenler arasında yer alıyor.

AdresAtatürk, 111. Sk. No:11, 35680 Foça/İzmir

Yorumlar

? Tarihe meydan okuyan, gelip görülmesi gereken bir mabet. D**** Ş****

? Tarihi bir camii. Foça'ya gelince görülmesi gereken yer. Nazmi Aydinç

11. Çanak Koyu

3-832.webp

ARTILAREKSİLER
Sakin
Berrak Denizi

Foça'nın en güzel koylarından biri olan Çanak Koyu, turistlerin değil yerli halkın bildiği koylar arasında yer alıyor. Böyle olunca fazla kalabalık olmayan ve tertemiz deniziyle kendisine hayran bırakan bu koy, Foça'da yüzmek isteyenler için kesinlikle görülmesi gereken yerlerden.

AdresÇanak Koyu, Atatürk, 35680 Foça/İzmir

Yorumlar

? Kamp için harika bir tercih, oldukça yakında duş tuvalet ve market imkanı var. Maalesef elektrik bulunmuyor, Foça çarşıya çok yakın. Vapur veya otobüsle Foça'ya gelindiğinde yürüyerek ulaşım sağlanabiliyor. Orçun Zengin

? Denizi çok güzel, su serin, kamp yapılabilir. Tezcan Aksoy

Benzer İçerik Tavsiyeleri
Foça'nın En İyi Mekanları

Eski Foça'da nereye gidilir?

Foça'da gezilecek yerler neresi diye merak ediyorsanız eğer; Phokaia Antik Kenti, Foça Dış Kale, Kozbeyli köyü, Beş Kapılar Kalesi, Yel Değirmenleri, Pers Mezar Anıtı, Siren Kayalıkları, Ağalar Konağı, Fatih Cami tarihi yapılar olmasıyla kendisine hayranlık uyandıran bu yerler Foça'ya gidildiğinde mutlaka gezilmesi gerekenler mekanlar arasında yer alıyor.

Foça'da nerede denize girilir?

Foça sadece tarihiyle değil aynı zamanda berrak deniziyle de turist çekmektedir. Eğer Foça'nın en güzel plajları ve koyları neresi diye merak ediyorsanız; Karakum Plajı, Çanak Koyu, Mambo Beach Club ve Vodoo Beach Club Foça'da yüzmek isteyenler için en iyi plajlardır.

Eski Foça evleri nerede?

Foça merkez yani eski Foça tarihi taş evlerin bulunduğu yerlerdir. Aynı zamanda Antik kentten de kalıntılara rastlanmakdır.

İzmir eski Foça nasıl bir yer?

Antik çağlardan beri yerleşim yeri olan Foça, eskiden beri denizcilik üzerine ticaret yapan ve uzak diyarlara koloniler kuran bir şehirdi. Günümüzde hala denizcilik ve balıkçılığın yaygın olduğu Foça, özellikle deniz turizmiyle ön plana çıkıyor.

Foça'nın neyi meşhur?

Foça'ya gittiğinizde mutlaka tatmanız gereken lezzetler arasında Yoğurtlu kupa, balık çeşitleri, ot çeşitleri ve boyoz yer almaktadır. 

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum