Farenjit Nedir ve Nasıl Tedavi Edilir?

Boğaz iltihabı olarak bilinen farenjit, genellikle kış döneminde mikropların boğaza yerleşmesi sonucunda meydana gelir.
Farenjit Nedir ve Nasıl Tedavi Edilir?

Farenjit Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Boğaz iltihabı olarak bilinen farenjit, burun ve ağız boşluğunun arka duvarında meydana gelen iltihaplanmadır. Kişi ağzını açtığında karşıda görülen farinks kısmı iltihaplanmış ise farenjik oluşmuş demektir. Bulaşıcı bir hastalık olan farenjit, genellikle kış aylarında görülmekle birlikte mikroplara bağlı olarak gelişen bir enfeksiyon hastalığıdır. Genç yaşlı farketmeksizin hemen hemen her yaş grubunda görülebilen farenjit, 3-10 gün arasında iyileşme göstermektedir. Enfeksiyona bağlı üst solunum yolu hastalığı olan farenjitte; ateş, ses kısıklığı, öksürük, boğazda ağrı, yanma, boğaz kaşınması, boğazda kuruluk, halsizlik ve burun akıntısı gibi belirtiler gözlemlenmektedir. Ancak farenjitin kronik veya akut olmasına bağlı olarak bu belirtiler değişkenlik gösterebilir. Bazı bireyler farenjite karşı yatkınlık gösterirler. Genellikle yoğun stres altında çalışanlar, düzensiz ve sağlıksız yaşayanlar, sigara tüketenler, uyku bozukluğu ve bazı genetik faktörler farenjite kolayca yakalanmanızı sağlayan faktörlerdendir. Ayrıca burun kemiğinde eğrilik olanlar ve ağızdan nefes alan kişiler farenjite karşı risk grubunda yer almaktadırlar.

Akut Farenjit

farenjit-hakkinda-bilinmesi-gerekenler-011.jpg

Farenjit kişide aniden meydana gelmiş ve şiddetli iltihaplanma söz konusu ise akut farenjittir. Akut farenjit hemen hemen her dönemde ve her yaş grubunda görülebilen bir rahatsızlıktır. Kronik farenjitte göre tedavisi mümkün olan ve uygulanan tedavi yöntemleri ile 3 ile 10 gün arasında iyileşme gösteren bir rahatsızlıktır.

Kronik Farenjit

farenjit-hakkinda-bilinmesi-gerekenler-009.jpg

Akut farenjite göre daha hafif seyretmekle birlikte uzun süreli devam eden farenjit ise kronik (müzmin) farenjit olarak adlandırılmaktadır. Kronik farenjiti akut farenjitten ayıran unsur ise uzun sürmesi ve tamamen iyileşme sağlanamamasıdır. Ancak uygulanan tedavi yöntemleri ile belirtileri azaltılabilir.

Farenjit Neden Olur?

farenjit-hakkinda-bilinmesi-gerekenler-010.jpg

Genellikle kış aylarında sıkça görülen farenjit, enfeksiyona bağlı olarak meydana gelebilir. Grip ve soğuk algınlığı gibi hastalıklara neden olan virüslerin akut farenjite neden olması söz konusu olabilmektedir. Ancak virüs ve bakterilerin neden olduğu akut farenjitin yanı sıra kirli hava, sigara dumanı, aşırı sıcak ve soğuk yiyecekler nedeniyle de kronik farenjit meydana gelebilir. Çeşitli nedenlere bağlı olarak meydana gelen farenjit, akut veya kronik olmasına bağlı olarak farklı nedenlere dayanabilir. Kronik ve akut olmak üzere ikiye ayrılan farenjitin tetikleyici faktörleri de buna bağlı olarak değişkenlik göstermektedir.

Akut Farenjitin Nedenleri?

Akut frenjit soğuk ortamlarda bulunma, hasta kişilerle birebir münakaşaya girme, kuru hava, kısa süreli kimyasal ortama maruz kalma, virüsler, bakteriler, grip, soğuk algınlığı gibi nedenlerden dolayı ortaya çıkabilir.

Kronik Farenjitin Nedenleri?

farenjit-hakkinda-bilinmesi-gerekenler-012.jpg

  • Sigara ve alkol tüketimi
  • Kirli hava
  • Kuru hava
  • Tozlu hava
  • Aşırı soğuk ve sıcak yiyecekler/içecekler
  • Geniz akıntısı
  • Reflü
  • Alerjiler

Farenjit Belirtileri Nelerdir?

farenjit-hakkinda-bilinmesi-gerekenler-013.jpg

Farenjitin belirtileri türüne göre değişkenlik göstermektedir. Akut farenjit ile kronik farenjitin belirtileri aynı olmamakla birlikte kişiden kişiye farklı şekillerde gözlemlenebilir. Ancak farenjitin ana belirtisinin boğaz ağrısı olduğunu söyleyebiliriz. Farenjiti tetikleyen ve olumsuz yönde etkileyen unsurlardan kaçınmak belirtilerin daha hafif seyretmesini sağlayabilir. Bu nedenle grip olan kişilerden uzak durmalı ve kirli veya tozlu hava koşullarına sahip ortamlarda bulunmamaya özen göstermelisiniz.

  • Boğaz ağrısı
    Boğazda yanma hissi
  • Boğazda kuruluk ve kaşıntı
  • Öksürük
  • Ateş
  • Ses kısılması
  • Halsizlik
  • Burun akıntısı
  • Geniz akıntısı
  • Baş ağrısı
  • Yutkunma zorluğu
  • Lenf bezlerinin şişmesi
  • Kulak ağrısı

Farenjit Tedavisi

farenjit-hakkinda-bilinmesi-gerekenler-014.jpg

Kronik farenjit genellikle kesin çözüm sağlanamayan ancak uygun tedavi yöntemleri sayesinde belirtilerinin hafifletilebildiği bir türdür. Akut farenjitte ise doktorunuzun muayene sonrasında uygun gördüğü tedavi yöntemi ile yaklaşık 10 gün içinde iyileşme sağlanabilir. Farenjit tedavisinde doktorunuzun uygun gördüğü tedaviye uygun davranmak ve bol bol dinlenmek oldukça önemlidir. Farenjit tedavisinde sıkça antibiyotiklerden yararlanılmaktadır. Ancak antibiyotik tedavisi virüs kaynaklı meydana gelen farenjitte çok fazla etkili olmasa da bakterilerin ortadan kaldırılarak enfeksiyonun hafifletilmesine yardımcı olur. Farenjit tedavisi sürecinde bol bol su içmeniz, kirli havadan kaçınmanız, asitli ve baharatlı yiyeceklerden kaçınmanız tedavi sürecini kısaltacaktır. Aynı zamanda aşırı sıcak ve soğuk yiyecekleri tüketmeniz farenjit tedavisini olumsuz yönde etkileyecektir.

İlginizi Çekebilir
Solunum Yolu Enfeksiyonları TedavisiDisfaji (Yutkunma Zorluğu) Nedir?
Difteri (Kuşpalazı) Nedir?

Faranjit olduğunu nasıl anlarız?

Faranjit olduğunuzu anlamanın en iyi yolu boğazda batma hissi ve yanma hissidir. Yutkunmada güçlük çekmek, boğaz ağrısı, ateş, öksürük, boğazda kuruma, kaşıntı, geniz akıntısı ve yorgunluk hali faranjitin belirtileri arasındadır.

Faranjit en fazla kaç gün sürer?

Faranjitin tedavisi oldukça önemlidir. Çoğu hasta 3 ile 7 günde kendiliğinden iyileşmektedir. Ağrı kesiciler, faranjite iyi gelen besinler, gargara, ağrı kesici gibi etkenlerin kullanılması faranjit hastalığını geçirmek için yeterlidir.

Faranjit nedir neden olur?

Mantara bağlı, kişisel sebepler, bakteriler, çevresel nedenler faranjite neden olmaktadır. Virüsler faranjit hastalığının en yaygın nedenidir. Soğuk algınlığı, mononükleoz, grip gibi viral enfeksiyonlardan dolayı ortaya çıkar.

Faranjit için ne iyi gelir?

Faranjite en iyi gelen durum bol sıvı tüketmektir. Et suyu, tavuk suyu içeren çorbalar içmek ve sıcak bitki çayları tüketmek faranjitin hızlıca geçmesine  yardımcı olmaktadır. Bu besinler düzenli olarak tüketilmelidir.

İlginizi Çekebilir
Faranjite İyi Gelen Besinler

Faranjit evde nasıl tedavi edilir?

Faranjiti evde tedavi etmek için ıhlamur, domates suyu, sarımsak, zerdeçal, papatya çayı, zencefil, adaçayı, aynısefa gibi bitkilerden elde edilen çaylar denenebilir. Bazı bitkiler direkt olarak tüketilir.

Faranjit tedavi edilmezse ne olur?

Faranjit düzgün bir şekilde tedavi edilmezse enfeksiyon aşağıya iner. Daha sonrasında akciğer enfeksiyonları meydana gelir. İlerleyen süreçlerde kişi daha da kötü olur, akciğer büyük oranda zarar görür.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.