Evde Lavaş Ekmeği Nasıl Yapılır? Lavaş Ekmeği Tarifi

Türk mutfağının vazgeçilmez lezzetleri arasında yer alan lavaş ekmeği nasıl yapılır? Püf noktaları nelerdir? Evde kendi ekmeğini yapmak isteyenler için en lezzetli lavaş tarifi, lavaş ekmeğiyle yapılan yemekler ve evde lavaş yapımı....
Evde Lavaş Ekmeği Nasıl Yapılır? Lavaş Ekmeği Tarifi

Lavaş, geleneksel olarak tandırda pişirilen, genellikle "lavaş ekmeği", "yufka ekmeği", "levaşa" ve "nan-ı lavaş" olarak adlandırılan bir çeşit mayasız pide türüdür. Türk mutfağının geleneksel lezzetleri arasında yer alan lavaş ekmeği, aynı zamanda Azerbaycan, Gürcistan, Ermenistan, İran ve tüm Kafkasya, Batı Asya, Ortadoğu ve Hazar Denizi'ni çevreleyen ülkelerde yaygın olarak tüketilmektedir. 

Ülkemizde daha çok dürüm tariflerinde kullanılan lavaş ekmeği, aynı zamanda börek, sarma, tost, pizza, gözleme, yağlama, wrap, taco ve yemek yanında ekmek olarak tercih edilmektedir. Saçta odun ateşinde pişirilen bu eşsiz lezzet, Arapça ve Farsçada "لافاش" lafash, Ermenicede "լավաշ" lavash, Gürcüce "ლავაშს" lavashs, İngilizce ve Almancada "lavash" olarak adlandırılsa da  tüm dünyada "lavaş" olarak tanınmaktadır.


Lavaş Ekmeği Tarifi: Evde Lavaş Yapımı ve Püf Noktaları

Türk yemek kültürünün başında gelen  ve çokça tüketilen lavaş ekmeği, yörelerin kendine has pişirme teknikleriyle asırlar boyunca sofraların vazgeçilmezi olmuştur.  Yufkadan kalın pideden ince görünümü, eşsiz kokusu ve damakları fetheden lezzetiyle geleneksel olarak odun ateşinde pişirilen lavaş ekmeği tarifi ve püf noktalarını anlattık. Su, un ve tuzla evlerde kolayca pişirilen en lezzetli lavaş ekmeği tarifi sizlerle! Afiyet olsun....

Mayasız Lavaş Ekmeği Tarifi

Pratik, doyurucu ve lezzetli mayasız lavaş ekmeği tarifi, malzemeleri, hazırlanışı ve mayasız lavaş ekmeği pişirmenin püf noktaları: 

Malzemeler

  • 2 su bardağı ılık su
  • 6 su bardağı un
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 2 tatlı kaşığı tuz

Tarif

Mayasız lavaş ekmeği tarifi için "2 su bardağı ılık su, 2 yemek kaşığı zeytinyağı ve 2 yemek kaşığı zeytinyağı" malzemelerini derin bir kap içerisinde iyice çırpın. Elde ettiğiniz karışımın içerisine 3 su bardağı unu ilave ederek iyice karıştırın. Karışımınızın ele yapışmayacak yumuşaklığa ulaşması için kalan 3 su bardağı unu da yavaş yavaş yoğurarak kabınıza ilave edin. 

Hazırlanışı

Lavaşı hazırlayacağınız tezgahın üzerine yapışmaması için un serpiştirin. Ele yapışmayacak kıvama sahip yumuşak lavaş ekmeği hamurunuzu orta büyüklükte parçalara ayırın. Hazırladığınız bezelerin üzerine az miktarda un serpiştirin. Bezelerinizi dilediğiniz şekle uygun olarak oklava veya merdane yardımıyla ince olacak şekilde açın. Pişirilmeye hazır mayasız lavaş hamurlarınızın üzerinde ki fazla unun dökülmesi için sallayın. 

Pişirme

Lavaş hamurunuzun sığacağı büyüklükte yapışmaz tavayı ocak üzerinde orta ateşte ısıtın. Isınan tavanıza açtığınız lavaş hamurunu yerleştirin. Her iki tarafını hafifçe kızarana dek pişirmeye devam edin. Bu aşamada ocağınızın altının orta sıcaklıkta olmasına dikkat edin. Aksi taktirde lavaş ekmeğiniz hızlıca kuruyup yanabilir. Her iki tarafı da istenilen ölçüde kızaran lavaş ekmeğinizi kurumaması için temiz bir bez ile örtün. Diğer lavaşlarınızı pişirmek için aynı işlemi takip edin.


Mayalı Lavaş Ekmeği Tarifi

Evde kolayca hazırlayabileceğiniz mayalı lavaş ekmeği tarifi, malzemeleri, hazırlanışı ve lavaş ekmeği pişirmenin püf noktaları:

Malzemeler

  • 2 su bardağı ılık su
  • 6 su bardağı un
  • 1 tatlı kaşığı şeker
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • Yarım paket yaş maya

Tarif

Mayalı lavaş ekmeği tarifi için "2 su bardağı ılık su, 1 tatlı kaşığı şeker, 1 tatlı kaşığı tuz ve yarım paket yaş maya" malzemelerini derin bir kaba koyun. Malzemelerinizi iyice karışana kadar çırpın. Elde ettiğiniz karışımın içerisine azar azar yumuşak bir hamur elde edene kadar  6 su bardağı unu yoğurarak ilave edin. Ele yapışmayacak kıvama ulaşan mayalı lavaş hamurunuzun ağzını kapatarak 1 saat mayalanmaya bırakın.

Hazırlanışı

Mayalanarak kabaran lavaş hamurunuzun ele yapışmayacak kıvama sahip olmasından emin olduktan sonra orta büyüklükte toplar haline getirerek dizin. Bezelerinizin zemine yapışmaması için tezgah üzerine hafif un serpiştirin. Daha sonra bezelerinizi oklava veya merdane yarımıyla ince olacak şekilde açın. Açtığınız lavaş hamurlarının üzerine az miktarda un serpiştirin ve daha sonra fazla unu çırpın. 

Pişirilişi

Lavaş hamurunuzu pişireceğiniz yapışmaz tavayı ocak üzerine koyarak orta sıcaklıkta ısıtın. Isınan tavanıza açtığınız lavaş hamurunu yerleştirin. Ocağınızın orta sıcaklıkta olmasına dikkat edin. Aksi halede ocağınız çok açık olması durumunda lavaş ekmeğiniz sertleşerek kuruyacakken az açık olması durumunda lavaşınız kabarmayacaktır. Ortalama 2 dakika süren pişirme işlemini lavaşınızın hem ön hem arka yüzüne uygulayın. 


Lavaş Ekmeği Çeşitleri

Anadolu'nun geleneksel ekmek çeşitleri arasında yer alan lavaş, günümüzde İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya gibi büyük şehirlerde ki restoranların vazgeçilmez ürünleri arasında yer alıyor. Çok çeşitli kullanımıyla sofralarımıza sunulan lavaş ekmeği, bazen bir kebap dürüm, bazen et dürüm, bazen pizza, bazense Meksika mutfağının geleneksel lezzeti taco yapımında kullanılmaktadır. Dünya mutfağının birbirinden lezzetli yemeklerine konu olan lavaş ekmeği çeşitleri:

1. Tortilla

Meksika başta olmak üzere Orta Amerika, ABD ve Kanada'da yaygın olarak tüketilen "Tortilla", mayasız hamurdan yapılan ince ve yassı lavaşlardır. Türk mutfağının bilinen adıyla lavaş ekmeği ile neredeyse tıpatıp aynı olan bu ekmek çeşiti, mısır unu veya beyaz undan yapılan ve dünyanın farklı noktalarında değişik isimlerle adlandırılan lavaş ekmeğidir.

2. Taco

Geleneksel Meksika mutfağının vazgeçilmez lezzeti "taco", Türk mutfağına lavaş ekmeği olarak bilinen lavaşın bazı garnitürlerle harmanlanarak sandviç haline getirilmiş şeklidir. Sıcak tortilla ekmeklerinin bir kabuk gibi kıvrılarak yapılmasından elde edilen bu ekmek, lavaş hamuruna olan benzerliğiyle bilinmektedir. 

3. Pizza

İtalyan mutfağının vazgeçilmezi eşsiz lezzeti pizza, mayalı hamurdan elde edilen lavaşın üzerine peynir, sos, domates, zeytin, salam, mısır vb. malzemelerin eklenerek pişirilmesiyle elde edilmektedir. Tıpkı bir lavaş ekmeği gibi ılık su, un, şeker, zeytinyağı ve mayanın karıştırılmasıyla elde edilen pizza hamuru, lavaş ekmeğinin bir başka türü olarak da kabul edilmektedir.

4. Wrap

Dünya mutfağının en sevilen lezzetleri arasında yer alan wrap, lavaş ekmeği içerisine tavuk göğüsü veya dana eti, kapya biber, soğan, kaşar peynir, mısır ve baharatların eklenmesiyle elde edilen bir yemek türüdür. Malzemelerin lavaş ekmeği içerisine konularak tıpkı bir dürüm gibi hazırlanmasıyla elde edilen wrap, sonrasında lavaşın tost makinesinde ısıtılarak kıtır hale getirilmesiyle servis edilmektedir. 

5. Quesadilla

Meksika mutfağının bir başka eşsiz lezzeti Quesadilla, lavaş ekmeğinin yarım ay şeklinde katlanması ve içerisine tavuk, kaşar, soğan, mantar, kırmızı biber, maydonuz ve baharatların atılmasıyla elde edilen bir yemektir. İspanyolca'da peynir anlamına gelen queso kelimesinden türütilen Quesadilla, Türk mutfağında lavaş olarak bilinen ekmekle yapılmaktadır. 


Lavaş Ekmeği Kaç Kalori?

Lavaş ekmeği kalori değeri: ortalama 65 gramlık bezeler halinde pişirilen 1 lavaş ekmeğinde 185 kalori bulunmaktadır. 100 gramlık 1 lavaş ekmeği içerisinde yaklaşık 284 kalori vardır. Lavaş ekmeği besin değerleri tablosu:

Lavaş Ekmeği Besin ve Kalori Değeri

Besin Değeri100 Gramda% Günlük Değer
Kalori284 kcal% 14.2
Karbonhidrat57.5 g% 19.2
Lif3.2 g % 12.6
Yağ2.2 g% 3.4
Protein7.0 g   % 14.0 
Kolesterol0.0 mg% 0.0
Kalsiyum57.0 mg% 5.7
Demir1.1 mg % 5.9 
Potasyum135.0 mg % 3.9 

Lavaş Ekmeğiyle Yapabileceğiniz 4 Eşsiz Yemek Tarifi

1. Yumurtalı Lavaş Dürüm

Kahvaltınızı şenlendirecek eşsiz yumurtalı lavaş dürüm tarifi için 2 adet yumurtayı tereyğıyla ocakta pişirin. Pişirdiğiniz tereyağlı yumurtayı lavaş arasına koyarak dürüm şeklinde kıvırın. Dürüm halini alan yumurtalı lavaşınızı tost makinesinde kızartın. İşteğe göre dürümünüzün üzerine susam serpiştirerek servis edebilirsiniz. 

2. Lavaş Pizza

Son derece lezzetli ve pratik lavaş pizza tarifi için lavaşınızın üzerine domates sosunu sürün. Üzerine isteğe bağlı olarak sucuk, sosis, salam, kaşar, mantar, döner, zeytin, biber ve mısır tanelerini serpiştirin. Hazırladığınız lavaş pizzanızı 150 derecelik fırına atarak 5 dakika pişirin. 

3. Lavaş Taco

Meksika mutfağını evinize taşıyoruz! Eşsiz lezzetiyle damaklarda unutulmaz bir tat bırakan lavaş taco tarifi için lavaşlarınızı yarım ay şeklinde katlayarak içerisine kıyma, soğan, domates, marul, kaşar peyniri, krema ve cheddar peynirini ekleyin. 

4. Kayseri Yağlaması

Anadolu'nun yöresel lezzetlerinden yağlama yemeğini lavaş ekmeğiyle kolayca hazırlayabilirsiniz! İhtiyacınız olan 6 adet lavaş, 500 gram kıyma, 3 adet kuru soğan, 4 adet sivri biber, 1 yemek kaşığı domates salçası, 1 yemek kaşığı biber salçası, tuz, pul biber, karabiber ve sıcak su. Kıymanızı yağ, soğan, domates, sivri biber, domates ve biber salçasıyla tavada iyice kavurun. İç harcınıza baharatlarını ekledikten sonra ısıttığınız lavaş ekmeklerinin üzerine koyun. Lavaş ekmeklerini üst üste dizerek işleme devam edin. Kayseri yağlamanız hazır. Afiyet olsun...

Neoldu.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.